Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Jonglerii udemeriste cu răbdarea românilor
     În ajunul Zilei Eroilor, când îi omagiem fără deosebire de etnia sau religia lor pe toţi cei care s-au jertfit pe pământ românesc, primarul municipiului Sfântu Gheorghe - Almos Adalbert s-a gândit că un nou gest de sfidare a autorităţilor române este nimerit. Profitând de faptul că vânătorii de munte din garnizoana Sfântu Gheorghe au dat jos steagul decolorat de pe turnul primăriei pentru a-l înlocui cu unul nou, primarul le-a interzis reamplasarea noului drapel, stârnind astfel un val de proteste din partea românilor din localitate, dar şi a Ministerului Administraţiei Publice. Dar udemeristul Almos Adalbert, cu mintea înfierbântată de aroganţa specifică neamului său şi încurajat de lipsa din partea statului român a oricărei acţiuni concrete de pedepsire a unor astfel de gesturi sfidătoare, nu numai că nu a încercat să-şi explice atitudinea, dar a declarat că pe mai departe: "Aceste steag nu va mai fi pus niciodată acolo!"
     Primarul Almos Adalbert nu este la primul gest de sfidare, de ignorare a simbolurilor statale româneşti. Şi nici măcar nu este singurul reprezentant al UDMR care se comportă în România ca într-un stat cucerit. Desigur, totul bine ascuns sub masca europenismului. A aceluiaşi europenism care i-a determinat pe parlamentarii de la Budapesta să adopte controversata Lege a statutului maghiarilor din afara graniţelor, lege vehement contestată de guvernele statelor vecine - România, Iugoslavia şi Croaţia, dar criticată şi de OSCE şi de Comisia de la Veneţia. Ultima apreciere negativă a primit-o "europeana lege" din partea parlamentarului olandez Eric Juergens care a pregătit pentru Consiliul Europei un raport asupra legii. Acesta este considerat mult mai dur decât toate rapoartele precedente. Eric Juergens propune ca Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei să solicite Ungariei să revoce legea şi să adopte alta, care să ia în considerare observaţiile critice ale statelor vecine şi recomandările Comisiei de la Veneţia. Pentru că vine în coliziune cu interesele lor, autorităţile maghiare au declarat raportul Juergens ca inancceptabil. Trebuie să reamintim că prin Legea Statutului Maghiarilor se introduceau grave discriminări între cetăţenii altor state decât cel maghiar, se încălca suveranitatea acestor state, dar, şi mai grav - însă în acelaşi timp înscris în acţiunea istorică de 1000 de ani a maghiarilor - se legifera un mascat proces de asimilare a unor cetăţeni nemaghiari. Asta prin extinderea drepturilor oferite de legitimaţia de maghiar şi asupra membrilor nemaghiari ai unei familii mixte. Iar consecinţele previzibile pe termen lung ale unei astfel de politici, în contextul în care Tratatul de la Trianon este considerat de statul maghiar ca o mare nedreptate, sunt grave şi posibil generatoare de instabilitate în această zonă şi aşa frământată a Europei.
     Citind aceste rânduri unii ne-ar putea acuza de naţionalism, dar ar face-o doar necunoscătorii istoriei şi cei care n-au înţeles până acum că faptele trecute au un mare rol în evenimentele şi atitudinile prezente şi viitoare. Şi dacă am vorbit de o acţiune mascată de asimilare, prezentă pe tot parcursul european al istoriei maghiarilor, am făcut-o gândindu-ne chiar la afirmaţiile unui cunoscut scriitor maghiar, Paul Lendvai, a cărui lucrare "Ungurii" a fost recent publicată şi la noi. Este semnificativ că acţiuni taxate drept "deznaţionalizatoare" când vin din partea românilor, croaţilor sau sârbilor, îşi pierd subit conotaţiile negative atunci când sunt ale maghiarilor devenind "un extraordinar fenomen de asimilare pe baza recunoaşterii superiorităţii maghiare". De aceeaşi aroganţă a dat dovadă primarul din Sfântu Gheorghe. Cui foloseşte o asemenea atitudine? Cum vor reacţiona mai departe autorităţile române?
Anca DINICĂ