Ultima oră
Știri
Minerii vor să fie iertaţi
     La sediul SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia, au fost depuse 10 cereri pe baza Ordonanţei Guvernului României nr. 57 din 16 mai 2002. Aceasta prevede reeşalonarea datoriilor pe doi ani şi unele scutiri la plata majorărilor şi a penalităţilor de întârziere. Purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia, d-ra Mihaela Buda, ne-a declarat că cererile au venit de la cele patru sucursale miniere, Apa CTTA, Apă - Canal Alba Iulia etc. (F.R.)
Sfinţirea bisericii din Târsa
     Duminică, 16 iunie a.c., va avea loc sfinţirea bisericii ortodoxe din Târsa. Slujba religioasă va fi oficiată de ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia. Ulterior va avea loc o festivitate la şcoala generală din localitate, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de activitate. (F.R.)
La Baia de Arieş
Au fost prinși în trafic patru geambași... motorizați
     Poliţiştii din Baia de Arieş au oprit în trafic, pentru control, joi, 13 iunie, două autocamioane (un Fiat şi un Iveco), cu numere de Mureş, cu care erau transportaţi 7 cai. Luaţi la întrebări de poliţişti, transportatorii cailor au declarat că nu au documente de însoţire şi au debitat o poveste cam încâlcită, cum că au cumpărat caii din judeţul Mureş, i-au dus unui italian rezident în Arad, care i-a refuzat, şi ulterior au fost nevoiţi să se întoarcă înapoi în Mureş. Solicitând ajutorul colegilor din IPJ Alba, poliţiştii din Baia de Arieş au aflat în cele din urmă că, de fapt, caii fuseseră... furaţi de pe păşunea comunei Hălmagiu-Arad. Proprietarii cailor au venit de la Hălmagiu, împreună cu şeful de post, la Baia de Arieş. Au fost identificaţi şi hoţii cailor: Petru Moldovan (32 de ani, recidivist), Tănase Petru (37 de ani), Szolt Geza Szokacs (26 de ani) şi Petru Moldovan (24 de ani), toţi din Iernut - Mureş. Geambaşii motorizaţi au fost conduşi, sub escortă, la Postul de Poliţie Hălmagiu, pentru cercetări.
Nicoleta TOMUŢA
Premierul Năstase caută investitori din Alba pentru piaţa poloneză
     Premierul Adrian Năstase va efectua în perioada 3-8 iulie a.c., o vizită oficială în Polonia. Fidel ideii ca în astfel de ocazii din delegaţie să facă parte şi oameni de afaceri autohtoni, primul ministru a lansat invitaţii în fiecare judeţ pentru cei interesaţi. În judeţul Alba, invitaţia a fost transmisă prin intermediul UGIR, urmând ca în zilele următoare să fie desemnaţi acei manageri care vor să-şi încerce şansa dezvoltării unor afaceri în Polonia. (R.J.)
Polițiștii din Aiud au prins doi recidiviști dați în urmărire
     Poliţiştii din Aiud au identificat şi reţinut doi recidivişti, daţi în urmărire locală pentru comiterea unui furt. În noaptea de 24/25 ianuarie a.c., Csaba Szekely (26 de ani, din Aiud) şi Constantin Gherman (31 de ani, din Botoşani) au furat 23 de oi, proprietatea unui cetăţean din Aiud. Cei doi au vândut oile unor persoane din zona Aiudului însă, când poliţia le-a luat urma, s-au făcut nevăzuţi, refugiindu-se într-o altă localitate din ţară. La o lună de la furt, poliţiştii din Aiud au reuşit să recupereze toate oile furate, dându-i în urmărire generală pe cei doi hoţi, identificaţi pe baza declaraţiilor martorilor. Cercetările ulterioare au scos la iveală faptul că cei doi mai sunt şi autorii unui furt comis dintr-un magazin mixt din Păgida-Aiud. Reîntors la Aiud zilele trecute, cu speranţa inutilă că fapta sa a fost dată uitării, Szekely a fost reţinut de poliţie. Ulterior, a fost prins la Arad şi cel de-al doilea hoţ, Gherman Constantin. Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud a emis pe numele celor doi mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, aceştia urmând să fie anchetaţi pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Răspunzând atacurilor din presa locală, Mircea Hava vrea să ştie
Cine din PSD încearcă să rupă protocolul PSD-PD?
     "Sunt sigur că în PSD Alba există cineva căruia nu-i convine colaborarea la nivel administrativ existentă între PSD şi PD" - a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, referindu-se la articolul "Cine vrea să "coclească" un prefect de paie?", apărut în cotidianul "Unirea" sub semnătura unui grup de membri PSD. Cu atât mai mult cu cât conducerea PSD Alba s-a dezis public de opiniile din articolul menţionat. "Poate că grupul de membri PSD nu şi-a dat seama că prin articolul acela nu fac decât deservicii propriului partid." Mai ales că atacul la preşedintele PD Alba vine în contextul destul de complicat al dorinţei PSD Alba de a-l schimba din funcţia de viceprimar pe Radu Coclici. Iar pentru asta are nevoie în Consiliul local Alba Iulia de votul celor 9 consilieri locali ai PD. Şi în urma apariţiei articolului, consilierii locali ai PD, care au avut o întâlnire în cursul zilei de joi, s-au arătat destul de nemulţumiţi de atitudinea PSD.
     În ce priveşte insinuările la adresa sa, preşedintele PD Alba, Mircea Hava, a arătat că dacă a cerut bani pentru locuinţe, a cerut de la MLPTL, dar nu pentru locuinţa sa "pe care o construiesc cu propriii mei bani", ci pentru locuinţe sociale. Domnia sa a respins toate acuzaţiile care i se aduc "în mod bolşevic şi sub acoperirea unei semnături comune, fără simţul responsabilităţii". În conferinţa de presă, Mircea Hava a reafirmat că rămâne membru al Partidului Democrat oricât s-ar insinua pe această temă :"Nu trec la PSD, deşi nu le-ar strica să vină cineva la ei să muncească serios." Pentru liniştea semnatarilor, Mircea Hava a declarat că nu va deschide acţiune în instanţă "pentru că nu doresc să prelungesc acest război murdar".
     Revenind la problema schimbării viceprimarului PSD Radu Coclici, atât Mircea Hava cât şi deputatul PD Alexandru Pereş au declarat că protocolul de colaborare (la nivel administrativ şi nu politic!) existent între cele două partide va fi respectat de PD atâta timp cât el va fi respectat şi de PSD. "Până acum am colaborat destul de bine în ce priveşte rezolvarea problemelor administrative atât la nivel judeţean, cât şi la municipiul Alba Iulia, chiar dacă au mai existat unele sincope. Dar în general lucrurile au mers bine în beneficiul cetăţenilor noştri", a mai spus Mircea Hava. La rândul său Alexandru Pereş a precizat: "Problema politică, ce ţine paginile ziarelor de mai multe săptămâni, nu este la noi la PD, este la dumneavoastră în partid (în PSD - n.n.), iar rezolvarea ei pare a fi foarte delicată şi de durată. În articolul incriminant se face referire la cele trei campanii de presă împotriva prefectului declanşate de "afacerişti necinstiţi care nu mai pot face afaceri murdare şi dau tunuri ca pe vremea ţărăniştilor şi PD-iştilor." Am dori să vă fie clar domnilor semnatari şi să vă intre dumneavoastră la "bibilică" (termen împrumutat de la PDSR zis PSD), afaceriştii corupţi sunt la dumneavoastră în partid, aşa cum de altfel recunoaşteţi în finalul mesajului publicat în presa locală. Căutaţi-i şi scăpaţi de ei până nu este prea târziu. Noi, membrii Partidului Democrat, am declarat în repetate rânduri că nu suntem interesaţi deocamdată de schimbarea conducerii judeţene. Respectăm votul electoratului din iunie 2000, vom respecta protocoalele încheiate în urma alegerilor şi ca principiu de conduită politică (poate greşit) nu atacăm persoane sau membrii de familie ai unor politicieni. Am dori acelaşi lucru şi de la partidul de guvernământ dar se pare că nu am fost înţeleşi. Tot mai dese sunt articolele care doresc compromiterea unor lideri din PD, ţinta predilectă fiind primarul municipiului Alba Iulia şi preşedinte al PD Alba - Mircea Hava."
Anca DINICĂ
Vine examenul de Bacalaureat
     În timp ce colegii lor din învăţământul preuniversitar se bucură deja de vacanţă, pentru absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a emoţiile bacalaureatului sunt din ce în ce mai mari. Cel mai important examen din viaţa de elev va începe la 24 iunie. În acest an vor susţine examenul de bacalaureat în judeţul Alba peste 3000 de elevi, iar lucrările lor scrise vor fi corectate la un singur centru care va fi amenajat la Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" Alba Iulia. Examenul va începe cu proba orală la Limba şi literatura română - 24-25 iunie, fiind urmat de Limba Modernă - 26-27 iunie; 28-29 iunie - Limba şi literatura maternă (oral); 1 iulie - Limba şi literatura română (scris); 2 iulie - Limba şi literatura maternă (scris); 3 iulie - proba obligatorie a profilului (scris); 4 iulie - o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (scris sau practic); 5 iulie - o probă la alegere dintre disciplinele corespunzătoare celorlalte arii curriculare (scris); 7 iulie - afişarea rezultatelor; 8 iulie - depunerea contestaţiilor; 9 iulie - rezolvarea contestaţiilor; 10 iulie - afişarea rezultatelor finale. Deşi se depun eforturi pentru ca rezultatele examenului de Bacalaureat să fie cât mai omogene, reflectând cât mai fidel cunoştinţele elevilor, deocamdată lucrurile nu stau chiar aşa. Acesta este motivul pentru care rezultatele de la examenul de Bacalaureat nu mai sunt luate singure în considerare la admiterea în învăţământul superior. Cele mai multe universităţi au decis să introducă teste grilă sau chiar probe scrise, astfel încât să fie sigure că studenţii vor avea pregătirea necesară profilului la care s-au înscris. Au existat nu puţine cazuri în care pe baza notelor foarte bune obţinute la Bacalaureat, susţinut de exemplu pe o arie curriculară reală, au fost admişi studenţi la o facultate cu profil umanist, sau invers, ceea ce a dus la o oarecare scădere a nivelului cunoştinţelor şi performanţelor studenţilor din anii mici. Este aceasta o realitate pe care puţini factori de decizie din învăţământ o recunosc cu voce tare. Şi totuşi... probele scrise sau alte teste şi-au făcut apariţia în examenul de admitere în învăţământul superior.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.