Ultima oră
Știri
Pregătirea managerilor de proiecte SAPARD
     Asociaţia Comunelor din România, împreună cu partenerii săi - Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România, Centrul Regional de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Locală Bucureşti şi Fundaţia Acţiunea Civică a câştigat un proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin Fondul Europa. Scopul proiectului numit "Pregătirea de manageri de proiecte SAPARD" este de a contribui la o integrare mai rapidă a României în U.E., prin creşterea capacităţii de absorbţie a instrumentului financiar de preaderare SAPARD. Proiectul se va derula pe durata a 7 luni, iar pentru o mai corectă înţelegere a condiţiilor de obţinere a fondurilor nerambursabile prin Programul SAPARD a fost întocmit un ghid cu sfaturi practice pentru scrierea şi managementul proiectelor. Acesta nu trebuie confundat însă cu ghidul aplicantului/solicitantului care va fi elaborat de Agenţia SAPARD. (A.D.T.)
Marius Rotar îl însoțește pe premierul Adrian Năstase în China și Hong Kong
     În perioada 25 iunie - 1 iulie 2002, primul ministru al României, d-l Adrian Năstase va efectua o vizită oficială în Republica Populară Chineză, incluzând etapele: Regiunea Administrativă Specială Hong Kong, Beijing, Chonging şi Shanghai. În contextul general al raporturilor tradiţionale româno-chineze, dialogul la nivel înalt se va concentra asupra componentei economice, prin elaborarea unei noi strategii de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, fundamentată pe cooperarea economică şi atragerea investiţiilor din RP Chineză, incluzând RAS Hong Kong. Din delegaţia oficială, în cadrul căreia au fost incluşi numeroşi oameni de afaceri, va face parte şi conjudeţeanul nostru Marius Rotar, preşedintele Consiliului judeţean pentru întreprinderi mici şi mijlocii. Cheltuielile de deplasare vor fi suportate de către Consiliul Naţional pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii. (T.M.)
Șefii turismului poposesc în Apuseni
     În cursul zilei de marţi, secretarul de stat din cadrul Ministerului Turismului, Alin Burcea, va fi prezent pentru câteva zile pe meleagurile judeţului Alba. El se va deplasa marţi în zona Munţilor Apuseni, va vizita obiective de interes turistic şi pensiuni agroturistice. Totodată, autorităţile judeţene îi vor prezenta proiectul de asociere dintre Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul local Arieşeni, în vederea valorificării cu mai mare succes a potenţialului turistic din zonă. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În opinia lui Mircea Hava
Unificarea municipiilor Alba Iulia și Sebeș trebuie gândită mai serios
     Recent apărută ca o eventuală soluţie pentru dezvoltarea mai accelerată din punct de vedere economic a municipiilor Alba Iulia şi Sebeş, unificarea lor este privită cu oarecare scepticism de primarul municipiului Alba Iulia. "Nu trebuie să sărim cu capul înainte" a afirmat Mircea Hava într-o recentă conferinţă de presă. "Există în alte ţări asociaţii între localităţi, dar fiecare dintre ele îşi păstrează propria identitate. Este o întreprindere pe care trebuie s-o gândim foarte bine. Să cerem părerea consilierilor locali şi a cetăţenilor. Lucru care nu s-a întâmplat încă. Ce vom face, de exemplu, cu taxele şi impozitele locale, cum le vom stabili? La ce nivel? Am putea să funcţionăm separat şi să derulăm împreună programe de dezvoltare pentru pregătirea şi implementarea cărora să creăm un organism centralizat. Poate fi o idee... S-a vehiculat ca nume pentru viitoarea localitate (?) Sebeş-Alba. Eu nu cred că trebui să trecem peste identitatea celor două municipii. Cu atât mai mult cu cât este vorba de Alba Iulia, un oraş intrat în conştiinţa românilor ca atare datorită evenimentelor istorice importante care au avut loc aici. Ştiţi că istoria nu este pasiunea mea, dar mi se pare deplasat să ocolim aceste lucruri pentru interese economice viitoare."
Anca DINICĂ
Mitingul de protest al proprietarilor de păduri de la Horea nu a fost îndreptat împotriva prefectului Ioan Rus și nici a Comisiei Județene de fond funciar
     În legătură cu desfăşurarea mitingului de protest al Asociaţiei Proprietarilor de Păduri din România în comuna Horea, în data de 9 iunie a.c., au apărut în ultimele zile în presa judeţeană mai multe luări de poziţie din partea partidelor politice şi a administraţiei publice judeţene, drept care doresc să aduc unele clarificări, respectiv unele nuanţări ale acestei acţiuni.
     1. De la bun început doresc să precizez că acţiunea nu a fost îndreptată împotriva Comisiei judeţene de fond funciar şi nici a domnului prefect Ioan Rus, căruia ţin încă o dată să-i mulţumesc public pentru sprijinul acordat în redobândirea în proprietatea comunei Horea a celor peste 1000 de hectare de pădure de la judeţul Cluj.
     2. Mitingul de protest organizat de Asociaţia Proprietarilor de Păduri din România, al cărei membru este şi Primăria Horea, face parte dintr-un şir mai lung de acţiuni organizate în toată ţara, având ca principală revendicare abrogarea O.U. 102/2001, care reprezintă o gravă încălcare a dreptului de proprietate. Celelalte revendicări au fost cuprinse în Protestul înaintat Guvernului şi Preşedinţiei României, şi ca atare nu mai revin asupra lor.
     3. Atât eu, ca primar, cât şi cetăţenii comunei ne-am implicat în această acţiune deoarece parchetele de exploatare în Munţii Apuseni sunt deţinute în cea mai mare parte de firme din afara judeţului (ca exemplu - S.C ROMANEL Vatra Dornei - a făcut un adevărat jaf, exploatând numai în acest an peste 2000 m.c. material lemnos), lăsând în urma lor un adevărat dezastru ecologic. Dar ceea ce ne doare cel mai mult este faptul că sutele de camioane şi remorci încărcate cu buşteni au tranzitat şi tranzitează în continuare comuna noastră, distrungându-ne drumul pe o distanţă de aproximativ 6 kilometri, drum pentru care numai în ultimii ani am cheltuit peste un miliard de lei, iar în prezent, după cum se poate vedea la faţa locului, se află într-o stare avansată de degradare, devenind aproape impracticabil. 3. Populaţia comunei Horea şi cea din zona Munţilor Apuseni nu beneficiază nici în prezent de acel material lemnos de lucru pentru a-şi putea construi o casă sau chiar pentru a-l valorifica în vederea obţinerii celor necesare traiului, marcându-i-se în continuare doar cioate, doborâturi de vânt sau chiar putregaiuri.
Corneliu OLAR, primarul comunei Horea
Cazul de la Baia de Arieş ia o nouă întorsătură
Livia Poșogan este cercetată pentru pruncucidere
     Cazul de la Baia de Arieş, în care o tânără mamă a născut neasistată, la domiciliu, a luat o întorsătură neaşteptată. Aşa cum v-am informat în ziarul de sâmbătă, Livia Poşogan, de 30 de ani, căsătorită, mamă a unui copil, a ajus în stare gravă la spitalele din Baia de Arieş, Cîmpeni şi Alba Iulia, după ce a pierdut foarte mult sânge. Din cauza gravelor afecţiuni ginecologice, pacienta a fost supusă unei complicate intervenţii chirurgicale soldate cu extirparea uterului. Deşi o primă ipoteză avansată a fost că tânăra a abandonat fătul la gunoi într-un tomberon, cercetările ulterioare au scos la iveală alte elemente care indică fapte mult mai grave.
     Deşi au scotocit în toată zona indicată de mamă, poliţiştii nu au găsit fătul. După ore întregi de căutări, acesta a fost totuşi depistat în... lada de lemne din incinta locuinţei familiei. Mai trebuie precizat că la o cercetare mai aprofundată a locuinţei sub un pat s-a găsit şi placenta rezultată în urma naşterii neaşteptate. Potrivit unor surse medicale şi judiciare, demne de toată încrederea, fătul s-a născut viu şi apoi a fost strangulat cu un tricou. Din acest motiv, poliţiştii au început cercetarea femeii din Baia de Arieş pentru pruncucidere. Aşadar ceea ce se contura într-o primă fază acum s-a confirmat.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.