Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Vai de el român săracul
     În multe din năstruşniciile sale, Guvernul a mai făcut una. A înaintat spre dezbatere Parlamentului propunerea de a se modifica actuala legislaţie a muncii şi de a interzice, prin urmare, românilor să muncească altfel decât pe carte de muncă. Proiectul de lege aberant prevede eliminarea convenţiilor civile şi înlocuirea acestora cu contracte de muncă. Primele victime ale noilor reglementări vor fi cele 2,1 milioane de persoane care lucrează în prezent în baza convenţiilor civile. Acestora li se adaugă un număr impresionant din cei peste 4,6 milioane de angajaţi cu carte de muncă, care îşi completau veniturile prin colaborări. Vor fi apoi serios afectaţi şi sute de mii, dacă nu milioane de pensionari (din totalul de 6,2 milioane) care lucrează pe convenţie pentru a-şi putea duce traiul de la o zi la alta.
     Ce urmăreşte onor Guvernul? Să ia pâinea de la gura românului. Persoanele care încearcă să iasă din starea de sărăcie, luându-şi un serviciu suplimentar, aşa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată, sunt obligate prin noile reglementări să încheie un al doilea contract de muncă sau un al treilea, ceea ce înseamnă o contribuţie suplimentară la CAS şi Fondul pentru şomaj. Ca atare, legea accentuează impozitarea muncii. Ea nu numai că îngrădeşte dreptul la muncă al celor care în loc să bată străzile, să moţăie în faţa televizorului sau să bea ca să uite ce vremuri trăiesc, îşi sacrifică viaţa personală pentru a mai trudi câteva ore pe unde dă Dumnezeu, dar parcă urmăreşte cu tot dinadinsul să prăbuşească în prăpastia muncii la negru şandramaua şi aşa şubrezită a trudei cu acte.
     Bizar este faptul că deşi autorităţile susţin că scopul proiectului amintit este eliminarea muncii "la negru", în realitate acesta urmăreşte creşterea veniturilor bugetare pe seama angajatorilor. Firesc, pentru orice contract de muncă suplimentar, patronii vor plăti contribuţii suplimentare la Fondul de Asigurări Sociale. În condiţiile în care fiscalitatea este tot mai apăsătoare, iar întreprinzătorii apelează la tot felul de subterfugii contabile pentru a-şi susţine firmele în viaţă, este limpede că majoritatea vor renunţa la serviciile angajaţilor cu convenţii civile, care fie că vor lucra la negru, fie că vor îngroşa rândurile şomerilor. În forma sa actuală, proiectul de lege contravine însăşi Constituţiei, prin aceea că îngrădeşte unul din drepturile fundamentale ale cetăţeanului - dreptul la muncă. Practic, se îngrădeşte munca şi se sufocă puţinele oportunităţi de a câştiga un ban în plus pentru ca cei săraci să-şi mai poată ameliora nivelul de trai. Nu are nimeni voie să îngrădească omul care vrea să-şi rotunjească veniturile din nevoi sau din dorinţa de a-şi valorifica aptitudinile. Auzi acolo, nu mai ai voie să angajezi specialişti, că te pun imediat la plată. Ce mentalitate mai e şi asta?
     Întrebarea care se pune este ce va face românul de rând dacă nu mai are voie să muncească pe convenţie? Este simplu de bănuit. Va munci fără convenţie şi drept urmare, va creşte numărul celor care se vor îmbogăţi pe seama sutelor de mii de oameni ce consideră că banii nu au miros şi preferă să muncească decât să taie frunză la câini. Umflarea afacerilor şi profiturilor din zona crepusculară va spori numărul vilelor, al maşinilor de lux, iar cei care vor ţine morţiş să lucreze cu acte în regulă vor îngroşa numărul celor care nu au după ce bea apă. Chestiunea în cauză are şi un efect de bumerang. Vistieria ţării va avea cel mai mult de suferit. Finanţiştii nu vor putea asigura venitul minim garantat, iar plata pensiilor va înregistra şi ea întârzieri tot mai mari. Vorba unui confrate de breaslă: "Ce atâta muncă, mai bine ne transformăm într-un popor de privitori", ce credem în lozinca "Te uiţi şi câştigi!".
Gheorghe JURCĂ