Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne, Atotputernice şi Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om, din Sfânta Fecioară, în peşteră, şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi, de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta Te rog, îndură-Te de mine, vânzătorul! Primeşte, Doamne, această mică a mea rugăciune şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, preabunule Mântuitor, am toată speranţa şi cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi, ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din gura Ta cea dulce: "Iertate să-ţi fie păcatele..." Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Leontie, Ipatie, Teodul
Catolic: Ss. Marcu şi Marcelin În premieră

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Portrete în actualitate
     HavaPrimarul municipiului Alba Iulia, domnul Mircea Hava, confirmă, inclusiv în ziarul "Unirea" că numai piscurile sunt bătute de furtuni. Domnia sa rămâne cel mai bun primar al municipiului nostru, omul plin de curaj ce a deschis larg porţile capitalismului la Alba Iulia, stimulând în primul rând iniţiativa privată. Aşa se face că Alba Iulia s-a îmbogăţit cu noi spaţii comerciale şi de servire a populaţiei (între care 10 staţii noi de benzină) ce au transformat bulevardele în elegante vaduri comerciale, ca să nu mai vorbim de sutele de vile şi vilişoare ce au răsărit pe pământurile Albei Iulia, de la Miceşti la Pâclişa şi de la Dealul Mamut la "Micul Paris" din Lipoveni. Primarul nostru este şi cel mai mare ctitor de trotuare, drumuri şi intersecţii semaforizate. Rămâne deci un pisc! (A.C.)
Sărbătoarea "Fiilor satului" la Uioara de Sus
     La fel ca şi în majoritatea localităţilor rurale din judeţul Alba, cetăţenii din Uioara de Sus, situată în apropierea oraşului Ocna Mureş, au decis ca şi la ei în sat să fie organizată anual cunoscuta sărbătoare, intitulată sugestiv "Fiii satului". Evenimentul se va produce duminică, 23 iunie a.c., care va coincide cu marea sărbătoare creştinească a Rusaliilor, urmând să fie organizate mai multe activităţi specifice. Astfel, la Biserica din sat va fi oficiată o slujbă cu totul deodebită, de către însuşi IPS Andrei arhiepiscopul Alba Iuliei, apoi, în curtea şcolii, va fi organizat un frumos spectacol festiv, iar spre seară uiorenii, atât localnicii cât şi cei veniţi de pretutindeni, vor fi invitaţi la o masă amenajată în curtea Căminului Cultural. (R.J.)
Terenuri redate circuitului agricol
     Printr-un ordin emis recent de ministrul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, Ilie Sârbu, vor fi redate circuitului agricol terenurile aferente construcţiilor agrozootehnice demolate. În acest sens, specialiştii DGAIA Alba, precum şi ai celorlalte instituţii implicate în această acţiune vor identifica toate suprafeţele ocupate de construcţii zootehnice, indiferent de forma de proprietate. Astfel, împreună cu proprietarii terenurilor din aceste zone, va fi stabilit graficul de execuţie a lucrărilor privind redarea în circuitul agricol în maxim 6 luni de la identificarea terenurilor. Recepţia lucrărilor se va face de către specialiştii DGAIA, Oficiului de Studii Pedologice şi agrochimice, Oficiului Judeţean de Cadastru, Geodezie şi Cartografie, primăriei, precum şi de proprietarii terenurilor respective. (A.D.T.)

6,5 miliarde lei pentru străzile din Alba Iulia
     Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava a anunţat recent că a fost semnat cel mai important contract privind repararea unor străzi din municipiul reşedinţă de judeţ. Este vorba de lucrări de turnare covoare asfaltice în valoare de 3,5 miliarde lei. Lucrările vor fi executate de firma Italstrade - CCCF Bucureşti câştigătoarea licitaţiei care a avut loc la Primăria municipiului Alba Iulia la începutul lunii iunie a.c. Printre străzile care vor intra în reparaţii în acest contract se numără, Miciurin, Vasile Alecsandri, Muncii până în Bulevardul Victoriei, Doinei, Fabricii. Pe lângă aceste lucrări de amploare se vor executa şi lucrări de reparaţii curente, întreţinere, plombări în cadrul unui contract de 1,7 miliarde lei semnat cu SC DPL Alba şi lucrări de pietruire şi aducere la cotă cămine şi guri de scurgere în cadrul unui contract de 1,3 miliarde lei semnat cu SC Nordconforest Cluj Napoca.
Anca DINICĂ
Tragedie la Almaşu de Mijloc
Un băiețel a murit după ce a căzut în oala cu zer fiert
     Un băieţel de 2 ani şi şase luni din Almaşu de Mijloc a încetat din viaţă la Spitalul Judeţean Alba, în noaptea de 16/17 iunie, după ce a fost adus aici în stare gravă, cu arsuri pe aproape 70 % din suprafaţa corpului. Duminică seara băieţelul a căzut într-un recipient cu zer fierbinte, pregătit pentru prepararea jintiţei. Oala a fost depozitată în cămară, la loc ferit de băiat - Alexandru şi de surioara acestuia. Însă copilul a ajuns totuşi în cămară, în căutarea unei bucăţi de prăjitură. Mama acestuia l-a însoţit, încercând să-l protejeze de vreun accident nefericit însă băiatul, ţopăind de bucurie că a căpătat încă o felie de prăjitură, s-a dezechilibrat şi a căzut în oala cu zerul fiert. Au urmat momente de groază pentru familia băiatului. Acesta a fost transportat (circa 13 km) cu o Dacie, până la Spitalul din Zlatna şi de aici a fost trimis de urgenţă la Spitalul Judeţean Alba (încă 32 de kilometri). În ciuda eforturilor supra-omeneşti ale medicilor din Alba Iulia, băiatul a încetat din viaţă la circa trei ore de la internare din cauza unei insuficienţe respiratorii. (N.T., F.R.)
În curând la Alba Iulia
Semafoare de 1,5 miliarde lei
     În curând unul dintre motivele de nemulţumire al şoferilor din Alba Iulia va dispărea. Lucrările de montare a semafoarealor din intersecţiile Bulevardului Horea cu strada Cloşca şi a Bulevardului 1 Decembrie 1918 cu strada Vasile Goldiş se vor încheia în cel mult trei săptămâni. Ele vor fi urmate de lucrările de ranforsare a Bulevardului Horea şi a Bulevardului 1 Decembrie 1918 până la intersecţia cu strada Macului. Foarte importantă pentru fluidizarea traficului este şi montarea semafoarelor în intersecţia Căii Moţilor cu străzile Doinei şi Nicolae Titulescu - lucrare ca va începe în curând. Toate cele trei lucrări de semaforizare sunt executate de SC Sicor Bucureşti, firma care a câştigat licitaţia organizată de Primăria municipiului Alba Iulia în luna mai 2002. Valoarea totală a acestor lucrări este de 1,5 miliarde lei, bani provenind din bugetul municipiului Alba Iulia.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.