Ultima oră
Știri
Consilier fără drept de vot
     Aşa cum v-am mai informat, între PUNR şi PD a izbucnit un mic conflict în CJ Alba pe tema validării în calitate de consilier judeţean a d-lui Gheorghe Popa din partea PD. Se ştie deja că cele două partide îşi revendică postul de consilier, însă plenul l-a validat pe reprezentantul PD. Cu toate acestea PUNR a atacat în contencios administrativ hotărârea CJ Alba la Curtea de Apel Alba Iulia. Prin urmare, Marin Olteanu a cerut ca Gheorghe Popa să nu mai voteze pe timpul procesului, hotărârea fiind suspendată. (F.R.)
Referendumul s-a amânat
     În aceste zile, la Sebeş, ar fi trebuit să fie organizat un referendum popular privind oportunitatea introducerii unei taxe de salubritate. Primarul Mugurel Sârbu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că deocamdată chestiunea nu mai intră în calculele pe termen scurt, fiind propuse alte soluţii legate de curăţirea localităţii. Astfel, în ultima şedinţă a CL s-a decis scoaterea la licitaţie a acţiunii de măturare a străzilor, iar pe unele tronsoane este posibil să se apeleze la conştiinţa civică a cetăţenilor. "Ne-am propus să mai aşteptăm cu referendumul să vedem dacă nu va fi găsită o altă soluţie mai convenabilă. Oricum, o taxă în plus nu cred că ar fi tocmai pe placul concetăţenilor noştri", a precizat edilul-şef al Sebeşului. (R.J.)
Ploile produc pagube la Valea lui Paul
     Ploile au căzut masiv în ultimele zile în majoritatea zonelor din judeţul Alba, cel mai mult fiind înregistrat la Poşaga - 23 l/mp. Ploile torenţiale au spălat malul stâng de pe albia Valea lui Paul, ameninţând cu inundarea trei gospodării. Totodată, aluviunile antrenate au calamitat podul spre Pătrânjeni. IPC Alba a fost solicitat să intervină cu utilaje de decolmatare. (F.R.)
Polițiștii din cadrul CZCCOA Alba Iulia au prins un traficant de droguri
Din nefericire, marea majoritate a clienţilor săi erau tineri liceeni şi elevi
     Mihai Romoşan (30 ani, din Sebeş) a fost surprins de ofiţerii Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate şi Antidrog Alba Iulia cu 100 grame de cannabis şi un kilogram de substanţe combinate, cu conţinut de stupefiante (tetrahidrocanabinol, substanţă din categoria drogurilor de mare risc). Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis pe numele lui Romoşan un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru comiterea infracţiunii de trafic cu droguri de mare risc. El riscă între 10 şi 20 de ani de închisoare. Cercetările poliţiştilor au scos la iveală şi un aspect îngrijorător, respectiv că marea majoritate a "clienţilor" lui Romoşan erau elevi de şcoală generală şi liceu. În continuare, poliţiştii vor conlucra cu factorii de răspundere din judeţ pentru demararea unor programe concrete de combatere a acestui flagel.(N.T., F.R.)
Propunere de susţinere a preşedintelui Presecan
     Consilierul judeţean Alba PSD, Cornel Suciu, le-a propus colegilor săi să formeze un grup de consilieri în vederea unei deplasări în Austria, la clinica din Graz, acolo unde este internat preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan. "Eu cred că trebuie să fim alături de preşedintele Augustin Presecan şi să-l îmbărbătăm atât pe el cât şi pe familie", a spus Cornel Suciu. El a mai propus ca această deplasare să fie benevolă şi să se facă pe cheltuiala fiecăruia, deci nu din bani publici. În altă ordine de idei, consilierul ţărănist Iuliu Hada a propus ca preşedintele să primească o scrisoare de îmbărbătare semnată de toţi consilierii judeţeni. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Furtuna a lăsat în beznă sute de familii din Alba Iulia
Birocraţia i-a "scutit" pe microbişti de a vedea un meci în optimile Campionatului Mondial de fotbal
     Parcă e un blestem. Dacă plouă sau bate vântul prea tare rămânem fie fără electricitate, fie fără semnal la televiziunea prin cablu. Din cauza birocraţiei tipic româneşti, de vină, până la urmă sunt tot abonaţii, sau mai bine zis, cei care plătesc bani grei pentru nişte servicii. N-am auzit încă, cu nici o excepţie să recunoaştem, că atunci când se ia curentul sau nu mai este semnal la televizor, cineva de la cele două societăţi să iasă a doua zi în presă şi să-şi ceară scuze. Dimpotrivă, responsabilităţile sunt aruncate dintr-o curte în alta, de vină este vremea sau consumatorii, care nu au nici răbdare, nici înţelegere.
     Duminică seara, o furtună s-a abătut asupra municipiului Alba Iulia. Din acest motiv, pe mai multe străzi s-a luat curentul. Purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia, d-ra Mihaela Buda, a declarat că au fost afectate trei linii electrice subterane de 20 Kv din cartierul Cetate şi 10 posturi de transformare. Intervenţiile de realimentare au durat între o oră şi trei ore.
     În schimb, ieri dimineaţă, pentru mai multe ore, străzi întregi din Centru-Decebal , Încoronării, Traian, Lalelelor, Republicii etc. au rămas fără semnal de televiziune prin cablu. Cei de la Astral TV au precizat că întreruperea semnalului se datorează unei defecţiuni la reţeaua de electricitate pe strada Cetăţii, la intersecţia cu 1 Decembrie. Deşi s-au făcut mai multe apeluri, defecţiunea nu a fost remediată până la orele amiezii. Cel mai mult au avut de suferit microbiştii, care nu au putut viziona partida de fotbal SUA - Mexic din optimile Campionatului Mondial din Japonia şi Coreea. Pentru "surpriza" făcută, ei le-au "mulţumit", aşa cum numai microbiştii ştiu să o facă...
Florin ROMAN
Lupta politică din CJ Alba - poveste fără de sfârşit
     Şedinţa ordinară a CJ Alba ce a avut loc ieri, a fost un nou prilej de dispută politică, consilierii judeţeni liberali şi ţărănişti cerând conducerii instituţiei respectarea legii şi a regulamentului de funcţionare al CJ Alba. Conducătorii grupurilor de consilieri judeţeni ai PNL şi PNŢCD au reproşat că anumite proiecte de hotărâre nu le sunt aduse la cunoştinţă decât cu puţin timp înainte de începerea şedinţelor, deşi legea spune că termenul de prezentare este de 3 sau 5 zile, în funcţie de tipul întâlnirii de lucru, ordinară sau extraordinară. În plus, consilierul ţărănist, dr. Liviu Stoica, a reproşat că la modul de întocmire a proiectelor apar numeroase anomalii, dând exemplu că pe un material este scris "Eugen Popa, preşedintele CJ Alba", iar ceva mai jos semnează "pentru preşedinte", acelaşi Eugen Popa. Ţărăniştii susţin că preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan este doar în concediu medical, iar urmaşul său a fost delegat să preia atribuţiille preşedintelui. Obiecţii au venit şi din partea consilierului PD, Alexandru Danciu, care a găsit într-un singur proiect de hotărâre numeroase greşeli, ce în opinia domniei sale denaturează esenţa proiectului respectiv.
     Preşedintele interimat al CJ Alba, Eugen Popa, a reacţionat afirmând că instituţia din care face parte respectă legea şi regulamentul de organizare, amintind că hotărârile de consiliu au fost adoptate de consilieri. El a admis că pot apărea unele erori de formă şi pentru aceasta a adresat un ultim avertisment funcţionarilor care nu-şi fac datoria. În plus, preşedintele interimar al CJ Alba a cerut ca toate proiectele de hotărâre să fie aduse la cunoştinţa consilierilor în timp legal, cerând mai multă obiectivitate din partea acestora. Schimbul de replici dintre taberele politice ale CJ Alba s-au prelungit interminabil, aşa se face că primul proiect de hotărâre a fost aprobat după circa 1 oră şi 15 minute.
Florin ROMAN
De la Ocna Mureş la Fărău
Drumul cel mai... rău
     Localitatea Ocna Mureş este oraşul cu una din cele mai mari bogăţii din judeţ şi din ţară, sarea noastră cea de toate zilele ce se exportă şi azi în multe ţări şi care i-a îmbogăţit pe marii potentaţi ai vremurilor, începând de la daci, romani, unguri, austrieci, ruşi şi alţii, inclusiv pe mulţi afacerişti post-decembrişti. Din păcate azi la Ocna Mureş sărăcia devine tot mai pregnantă şi în oraş se ajunge tot mai greu, mai ales dacă ai neşansa să vii de la Fărău sau de peste deal, de la Hopârta ori Lopadea Nouă. Un drum mai rău şi mai plin de gropi decât cel ce de la Ocna Mureş la Fărău nu cred că există la ora actuală în judeţ şi poate nici în ţară. Iar oamenii din zonă nu merită o asemenea bătaie de joc dacă ne gândim că în zonă există mai multe ferme agricole, vegetale şi zootehnice puternice care dau recolte bogate şi mai ales taxe şi impozite destule statului, inclusiv taxa pe drum, pe motorină şi taxa pe taxă mai nou! Poate că n-ar fi rău dacă primarii din zonă s-ar întâlni şi ar semna un apel către d-l ministru Miron Mitrea, poate, poate îi ajută cu câteva miliarde de lei. Dacă nu, să-l cheme pe senatorul Cornel Filipescu să le tragă cetăţenilor o rundă de audienţe că le rezolvă el toate problemele! (D.R.)
Directorul Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului Alba şi-a dat demisia
Directorul interimar al instituţiei este dr. Dan Sicoe
     Directorul Direcţiei Generale pentru Protecţia Drepturilor Copilului Alba, prof. Sorin Chirilă, şi-a înaintat demisia conducerii CJ Alba. "În toată perioada cât am deţinut această funcţie am încercat să asigur o funcţionare optimă a instituţiei şi să fiu o prezenţă vie pe plan local şi naţional în protecţia copilului. Fără voia mea în interiorul instituţiei şi în colaborarea cu anumite persoane din CJ Alba au apărut mai multe tensiuni care ar putea duce la o diminuare a eficienţei activităţii direcţiei. Înţeleg să-mi asum aceste obstacole şi în consecinţă să-mi dau demisia", spune directorul demisionar, prof. Sorin Chirilă. Întrucât acest proiect de hotărâre a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, iar consilierii judeţeni l-au primit doar cu puţin timp înainte de şedinţă, s-au iscat o serie de discuţii în contradictoriu. Ţărăniştii şi liberalii au cerut respectarea legii, în timp ce preşedintele interimar a replicat că nu a existat suficient timp pentru prezentarea proiectului având în vedere că prof. Chirilă a demisionat recent. El a negat orice presiune făcută asupra directorului DGPDC Alba. Vicepreşedintele CJ Alba, Doru Victor Cetean, a continuat să afirme că la instituţia în cauză a avut loc un management defectuos, deşi a adăugat că nu are nimic personal cu Sorin Chirilă. Întrucât nu s-a făcut propunere şi pentru un nou director interimar, liberalii au propus ca să fie ocupat de directorul adjunct, însă nu s-a convenit asupra acestui lucru.
     În cele din urmă, directorul interimar al instituţiei a fost numit cu delegaţie, până la data ocupării prin concurs al postului, dr. Dan Avram Sicoe, director al centrului de plasament Alba Iulia. În cele din urmă, proiectul a trecut cu 18 voturi pentru, 10 împotrivă şi 6 abţineri.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.