Prima pagină Ediția din: 19.06.2002
Știri
Comisie de control
     CJ Alba a aprobat proiectul de hotărâre referitor la constituirea unei comisii de analiză şi verificare a activităţii DGPDC Alba. Aceasta are următoarea componenţă: Ioan Savu, Dionisie Heljoni, Liviu Stoica, consilieri judeţeni şi Aurelia Hogman, şef serviciu resurse umane din CJ Alba. Comisia îşi va efectua activitatea de control timp de 60 de zile, iar la finalul acţiunii se va prezenta un raport în şedinţa Consiliului Judeţean. (F.R.)
Astăzi, la Alba Iulia
Începe contorizarea caselor din cartierul Cetate
     Astăzi va începe contorizarea caselor din cartierul Cetate, pentru consumul de apă potabilă. Lucrările vor demara pe străzile Jderului, Iederei, Lalelelor, Fântânelelor, Gladiolelor, Macului etc. şi se speră că acţiunea se va finaliza peste circa o lună şi jumătate. În partea de jos a oraşului, contorizarea a fost realizată în proporţie de 98 la sută. (F.R.)
La Sebeş
Insolaţia a omorât un copil
     Un băiat din Sebeş a decedat luni seara în drum spre spital, în timp ce era transportat cu o salvare la Alba Iulia. Victima se numeşte Bogdan Mailat, în vârstă de 13 ani. Potrivit unor surse de la faţa locului, Bogdan s-a jucat în curtea casei toată ziua, când la un moment dat a acuzat dureri de cap. Apoi, băiatul a intrat în stare de inconştienţă şi a fost dus la spitalul din Sebeş. Având în vedere gravitatea cazului, după primele îngrijiri medicale, s-a dispus trimiterea imediată a lui Bogdan la Spitalul judeţean Alba. Aşa cum am mai precizat, din păcate a fost prea târziu. Medicii legişti care au efectuat autopsia au stabilit că decesul a survenit din cauza unei hemoragii cerebrale, care, de obicei apare la bătrâni. Sursele noastre medicale ne-au mai declarat că probabil Bogdan a făcut insolaţie în timp ce se juca. (F.R.)
Președinta Asociației Naționale a Funcționarilor Publici la Alba Iulia
     Aflată într-un turneu prin Ardeal, d-na Verginia Vedinaş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, se va întâlni vineri, 21 iunie a.c., la Alba Iulia, cu angajaţii Prefecturii, Consiliului judeţean, ai unor primării şi instituţii publice din judeţ. Întâlnirea va avea loc de la ora 12.00, în Sala Mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiu, urmând să fie discutate aspecte legislative şi, nu în cele din urmă, statutul funcţionarului public în societate. (R.J.)
Director economic nou la SC DPL Alba SA
     Începând de luni 17 iunie a.c., societatea judeţeană de drumuri are un nou director economic, în persoana d-nei ec. Ioana Dana Suciu. Dânsa îl înlocuieşte în funcţie pe ec. Eugen Colda, care s-a transferat cu puţin timp în urmă pe acelaşi post la unitatea minieră de la Roşia Poieni. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Bombă microbiană la Şcoala Specială nr. 2 din Abrud
51 de elevi au fost internați în spitalele din Abrud și Alba Iulia din cauza unei masive toxiinfecții alimentare
     Un grav eveniment a avut loc ieri la Şcoala Specială nr. 2 din Abrud, soldat cu îmbolnăvirea a 51 de copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani. Potrivit informaţiilor noastre, luni seara aceştia au consumat mai multe alimente, printre care şi cartofi cu maioneză, de unde a plecat se pare totul. Primele 4 cazuri de îmbolnăvire au apărut ieri dimineaţă, iar până la amiază, toţi copiii au început să acuze simptomele unei toxiinfecţii alimentare. La Spitalul orăşenesc Abrud au fost internaţi ieri 46 de copii, ne-a informat directorul acestei instituţii, dr. David. Alţi 5 copii au fost trimişi cu salvările la secţia de contagioase a spitalului judeţean Alba, prezentând forme mai grave. Surse din cadrul DGPDC Alba au susţinut că alimentele aflate în consum la cantina de la Abrud erau în termen de garanţie.
     La faţa locului s-au deplasat prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, directorii DGPDC, ISJ, DSP, DSV şi OPC Alba care au demarat verificările. De asemenea, a fost stabilită o comisie coordonată de subprefectul Ioan Maier, care se ocupă cu investigarea cazului de la Abrud. În urma analizei de laborator a alimentelor se va stabili şi care au fost cauzele care au dus la apariţia acestei masive toxiinfecţii alimentare. Mai trebuie precizat că, din cei 60 de asistaţi, doar 9 au scăpat de îmbolnăvire. Incidentul de la Abrud aproape că nu mai surprinde pe nimeni, mai ales în urma unei ample acţiuni de control în judeţul Alba, soldată cu constatarea că majoritatea cantinelor sociale s-au transformat în veritabile bombe ecologice: vase nespălate, pereţi plini de igrasie, tencuială căzută, produse alimentare expirate. Nici una dintre cantinele controlate nu avea autorizaţie sanitară de funcţionare.
Florin ROMAN, Răzvan JURCĂ
Cu cannabisul în sânge şi tatuat pe spate
Un traficant de droguri recunoaște că este dependent și militează pentru legiferarea consumului de stupefiante "ușoare"
     Mihai Romoşan, tânărul surprins de ofiţerii CZCCOCA Alba Iulia având asupra lui aproape 100 g cannabis şi un litru de soluţie conţinând drogul de mare risc THC (tetrahidrocannabinol) le-a declarat poliţiştilor că este un "fan cannabis", că de vreo 5-6 ani este dependent de această plantă halucinogenă şi că ar trebui legalizat consumul "acestei buruieni dată de Dumnezeu". Pentru a confirma faptul că este un adevărat "fan cannabis", Romoşan le-a arătat poliţiştilor şi tatuajul său de pe spate, reprezentând un omuleţ cu o frunză de cannabis în mână. Din cercetările poliţiei a rezultat că cel în cauză a cules, de-a lungul anului 2001, cânepă indiană (cannabis) din zona Dumbrăveni-Sibiu iar drogurile au fost preparate în locuinţa sa din Sebeş, prin mărunţirea masei vegetale şi fierberea acesteia în... lapte! În urma testelor de laborator, Mihai Romoşan a fost diagnosticat pozitiv, confirmându-se faptul că este consumator de droguri (acesta fiind sub influenţa drogurilor şi în momentul în care a fost ridicat de poliţie). În plus, el le-a mai spus poliţiştilor că a folosit şi alte substanţe halucinogene, în speţă pastile de Regenon şi o substanţă de uz veterinar, pe care o ardea în lingură şi inhala vaporii. Se pare că vânzarea de droguri a constituit şi un mijloc de supravieţuire pentru tânărul în cauză, fără ocupaţie stabilă, căsătorit şi cu un copil. Acesta le-a declarat poliţiştilor că vindea ţigara cu cannabis la preţul de 50.000-60.000 lei bucata. Până în prezent au fost identificaţi 7 consumatori, din Sebeş şi Cugir, în mare parte studenţi.
     Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis pe numele lui Mihai Romoşan un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc şi mare risc, prevăzută de legea nr. 143/2000, privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, pedeapsa fiind închisoarea între 10-20 de ani.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.