Curier județean
Rugăciunea de azi
     Preaslăvită pururea Fecioară, binecuvântată de Dumnezeu Născătoare, du rugăciunea noastră la Fiul Tău şi Dumnezeul nostru şi cere să mântuiască prin tine sufletele noastre. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Iulian din Tars şi Afrodisie
Catolic: Sf. Alois de Gonzaga
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La Zlatna
Calitatea aerului - tot mai proastă
     Potrivit datelor furnizate de IPM Alba, în cursul lunii mai, calitatea aerului în judeţ a fost în creştere faţă de luna precedentă. În schimb, la Zlatna, s-au înregistrat depăşiri ale valorilor admise la dioxidul de sulf şi pulberi sedimentabile. Principalul poluator în zonă rămâne SC Ampelum Zlatna, unitate la care a fost renegociat un program de conformare, derulat până în anul 2006. "Măsurile impuse de specialişti pentru etapa I, 2001 - 2004 vizează reducerea pulberilor sedimentabile cu conţinut de metale grele, iar pentru etapa a II-a s-a prevăzut reducerea emisiilor de dioxid de sulf şi încadrarea lor în limitele admise", ne-a declarat şeful IPM Alba, ing. Dimitrie Clepan. În ceea ce priveşte localitatea Ocna Mureş nu au fost înregistrate depăşiri semnificative ale valorilor admise la principalele elemente poluatoare. (A.D.T.)
Întâlnirea cadrelor militare în retragere
     Joi, 27.06.2002, începând cu ora 10.00, la Centrul Militar Alba Iulia, are loc întâlnirea lunară a cadrelor militare în rezervă şi în retragere - veterani şi neveterani de război - şi a familiilor acestora, cu un general de aviaţie.
     În continuarea adunării va fi audiat un concert susţinut de Fanfara militară şi de Ghiţă Groza. (Comitetul)
În șase orașe din Alba se eliberează pașapoarte
     În afară de Alba Iulia, în încă 6 municipii şi oraşe din judeţ, la ghişeele de evidenţă a populaţiei din cadrul unităţilor de poliţie se pot depune şi ridica actele necesare eliberării de paşapoarte (pentru prima dată sau la expirare), după următorul program de relaţii cu publicul: AIUD: marţi, între orele 8.30-19.00, primiri acte paşapoarte; BLAJ: marţi, între orele 8.30-13.00, primiri acte paşapoarte (vinerea nu se lucrează cu publicul); CÂMPENI: zilnic între orele 12.30-14.00, primiri acte paşapoarte; CUGIR: luni, marţi, miercuri, joi, între orele 12.00-13.00, primiri acte paşapoarte; SEBEŞ: luni, marţi, miercuri, joi, între orele 12.00-13.00, primiri acte paşapoarte; TEIUŞ: joi, între orele 8.00-19.00, primiri acte paşapoarte. TERMENUL DE ELIBERARE A PAŞAPOARTELOR ESTE DE 20 DE ZILE LUCRĂTOARE, LA DATA ŞI ORA FIXATĂ DE ANGAJAŢII BIROURILOR DE EVIDENŢĂ A POPULAŢIEI.
     Pentru probleme deosebite, cetăţenii se pot adresa şefului Serviciului de Evidenţă Informatizată a Persoanei Alba, pe baza unor documente justificative şi cu motive bine întemeiate, pe linie de evidenţă a populaţiei, paşapoarte, permise şi certificate de înmatriculare, după următorul program: marţi, între 10.00-12.00 şi joi, între 10.00-12.00, telefon 812204, 812205, interior 154 (secretariat).
Nicoleta TOMUŢA
Erbicidări la culturile de primăvară
     Până la jumătatea lunii iunie, erbicidatul la culturile de primăvară a fost efectuat pe o suprafaţă de 20.000 ha (69 la sută) din cele 29.100 ha cultivate cu porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr şi soia. La porumb erbicidarea s-a făcut pe 71 la sută din suprafaţă, la floarea soarelui pe toate cele 1800 ha însămânţate cu această cultură, la sfecla de zahăr pe întreaga suprafaţă de 365 ha, iar la soia pe 40 la sută din cultură. (A.D.T.)

În primele 5 luni ale anului în curs
Procent scăzut al încasării veniturilor la bugetele locale
Opt consilii locale se situează cu mult sub media pe judeţ, care este de 68 la sută
     În cadrul şedinţei Comisiei Consultative a judeţului Alba, care s-a desfăşurat ieri la sediul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, a fost prezentată o informare privind stadiul încasărilor veniturilor la bugetele locale pe primele 5 luni ale anului în curs. După cum se ştie, resursele financiare ale unităţilor administrativ-teritoriale se constituie din impozite, taxe şi alte venituri din capital, cote şi sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, cote adiţionale la unele venituri ale bugetului de stat, venituri cu destinaţie specială. Astfel, până la data de 31 mai a.c., din totalul veniturilor prognozate a fi colectate, în sumă de 750 de miliarde de lei, bugetele locale au încasat efectiv suma de 583 de miliarde de lei, fapt ce reprezintă un procent de 78%. În cadrul veniturilor totale, o componentă importantă este venitul propriu, care a fost realizat în procent de numai 68%, faţă de prevederile aprobate la 5 luni (126 miliarde de lei din 184,2 de miliarde de lei). Există anumite consilii locale în judeţ care se situează mult sub media de 68% aferentă încasării veniturilor proprii cum ar fi CL Lupşa - 19,9%, CL Hopârta 59,74%, CL Mirăslău - 47,7%, CL Rădeşti - 43,75%, CL Sălişte - 50,26%, CL Sîntimbru - 28,06%, CL Baia de Arieş - 47,4% şi CL Ighiu - 63,9%. În acelaşi timp, se remarcă şi unităţi administrativ-teritoriale care realizează depăşiri substanţiale la încasările veniturilor proprii cum sunt de exemplu CL Livezile - 180,61%, CL Bucium - 178,7%, CL Almaşu Mare - 146,6% şi CL Galda - 141%. Referitor la acest capitol, prefectul Ioan Rus a declarat că nerealizarea prevederilor aprobate la încasarea veniturilor unităţilor administrativ-teritoriale trebuie să stea în atenţia consiliilor locale şi să reprezinte una dintre preocupările prioritare în vederea asigurării sursei de bază pentru finanţarea cheltuielilor.
Răzvan JURCĂ
Vicepreşedintele CJ Alba, Doru Cetean, la reuniunea EIRA de la Gyor
     În perioada 26-28 iunie, la Gyor, în Ungaria, va avea loc Seminarul despre diversificarea economică în regiunile industriale, reuniune organizată de Consiliul judeţean Gyor şi EIRA (Asociaţia Regiunilor Europene Industriale). EIRA a luat fiinţă în luna mai a anului în curs prin asocierea dintre RETI (Asociaţia Regiunilor Industriale din Europa şi CASTer (Asociaţia teritoriilor care se ocupă cu obţinerea oţelului). Misiunea EIRA este să promoveze o dezvoltare durabilă în cadrul regiunilor prin păstrarea unui echilibru între producţia industrială, cunoştinţe şi servicii. Membri EIRA doresc să influenţeze procesul schimbării economice în Europa în contextul transformărilor impuse de trecerea în era post-industrială şi a economiei bazate de cunoştinţe. În acest context larg, temele care vor fi supuse dezbaterii în cadrul seminarului sunt diversificarea economică în zonele industriale, dezvoltarea IMM-urilor şi strategii de inovare. Judeţul Alba va fi reprezentat la această importantă reuniune de vicepreşedintele Consiliului judeţean Alba, Doru Cetean şi consilierul judeţean Alexandru Danciu.
Anca DINICĂ
Rezultate remarcabile în învăţământul abrudean
Copiii moților au obținut zeci de premii la olimpiade
     Este impresionant să constaţi că anual elevii moţi din şcoala abrudeană obţin rezultate deosebite cu ocazia olimpiadelor. Atât elevii şcolii generale "Avram Iancu" cât şi cei ai liceului "Horea, Cloşca şi Crişan" din Abrud au obţinut premii deosebite atât la nivel judeţean cât şi naţional. Iată cele mai semnificative rezultate: Claudia Bârla, cls. a VII-a, premiul III la lb. română - faza naţională şi Liliana Mursa, cls. a VII-a - premiul special la faza naţională, lb. română, ambele pregătite de către dl. prof Emil Miheţiu. * Niculina Boncea, menţiune, cls. a XIII-a la faza naţională - pedagogie, pregătită de prof. Lucia Crişan. Impresionante sunt şi rezultatele elevului Cristian Stan, care a obţinut premiul II la lb. română şi menţiune la matematică, ambele faza judeţeană, precum şi premiul III pe ţară (în urma barajului de la Bucureşti) la concursul de matematică Cangurul - cls. a VIII-a. Sorina şi Sorin Câmpean, cls. a X-a, au fost premiaţi la faza judeţeană a olimpiadelor de lb. română şi biologie, cât şi ca solişti de muzică populară la concursuri judeţene. Cele 3 eleve ale clasei a XI-a pedagogic (Alexandra Ungur, Erika Buchler, Anda Nariţa), coordonate de d-na prof. Valeria Gaiţă, au obţinut premiul III - faza naţională la concursul MY STORY organizat de M.E.C şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO. Noi îi felicităm şi le urăm succes pe mai departe.
Ioan RADU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.