Ultima oră
Știri
Mort în gară
     Un necunoscut a fost găsit miercuri seara în stare de comă în gara CFR Alba Iulia. Adus la spital, bărbatul a decedat la circa 10 ore de la internare, din cauza unei tuberculoze cu evoluţie rapidă. El nu a fost încă identificat, iar cadavrul a fost depus la morga Spitalului judeţean Alba. (F.R.)
Senatorul Filipescu - prietenul croaţilor
     În şedinţa din 20 iunie a.c., Camerele reunite ale Parlamentului României au aprobat, printre altele, constituirea grupului de prietenie pe linie parlamentară între ţara noastră şi Republica Croaţia. În postura de vicepreşedinte al acestui grup care cuprinde 15 membri, a fost desemnat dl. Cornel Filipescu, senator PSD de Alba. (R.J.)
Simpozion pe teme de psihiatrie
     Recent, la Alba Iulia s-a desfăşurat un simpozion ştiinţific pe teme de psihiatrie susţinut de renumiţi specialişti în domeniu din judeţele Cluj şi Alba. Dezbaterile s-au axat pe două module principale şi anume: "Siguranţă, eficacitate şi tradiţie în tratamentul bolii Parkinson" şi "Mediul de familie, psihiatria şi problemele de sănătate mintală". Judeţul nostru a fost reprezentat de dl. Liviu Stoica, doctor în medicină, membru al Comisiei europene de psihofarmacologie şi dr. George Haber, medic primar din Sebeş. (R.J.)
Din cauza unui infarct miocardic
Un deținut de la Penitenciarul Aiud a murit
     Un deţinut de la Penitenciarul Aiud a decedat miercuri dimineaţă,în jurul orei 8.00, în timp ce era transportat la spital. Victima se numeşte Cristian Jitariu, de 36 de ani, condamnat de Tribunalul Hunedoara la 14 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor. Deţinutul se pregătea să-şi schimbe ţinuta pentru a fi scos la muncă şi, la un moment dat, i s-a făcut rău. Medicii legişti au stabilit că decesul a intervenit din cauza unui infarct miocardic. Jitariu şi-a început pedeapsa în urmă cu cinci ani şi, dacă ar mai fi trăit, urma să iasă din penitenciar în 8 noiembrie 2012. (F.R.)
S-au scumpit cărțile de identitate
     În conformitate cu Avizul nr. 2306/15.06.2002 al Ministerului Finanţelor Publice-Oficiul Concurenţei, pe linie de evidenţă a populaţiei, noul tarif pentru CĂRŢILE DE IDENTITATE este de 55.000 de lei. Pentru furnizări de date către persoane fizice, agenţi economici şi alte persoane juridice, tariful perceput este de 5.000 lei/informaţie/persoană. Autorităţile publice vor plăti un tarif de exploatare de 54.000 lei/ ora calculator. Tarifele menţionate mai sus nu conţin TVA şi se aplică începând cu data de 15. 06.2002. Contravaloarea serviciilor prestate se achită la ghişeele de evidenţa populaţiei de pe raza de domiciliu a solicitantului, pe bază de chitanţă. Furnizarea de date către solicitanţi se efectuează în conformitate cu prevederile HG 113/1997 şi a OG 36/2001, aprobată prin Legea 205/2002.
Nicoleta TOMUŢA

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Asistenţa socială, de izbelişte
Consilierul județean Liviu Stoica a acuzat conducerea CJ Alba de deturnare de fonduri
     În cadrul ultimei şedinţe extraordinare a Consiliului judeţean Alba unul dintre motivele dezbaterilor aprinse între consilieri l-a reprezentat reactualizarea bugetelor locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor precum şi a bugetului propriu al judeţului Alba pe anul 2002. În timpul discuţiilor pe acest subiect, prima intervenţie a aparţinut consilierului Liviu Stoica ce a criticat vehement modul de întocmire a proiectului, spunând că există numeroase greşeli de formă şi nu puţine de fond. "Materialul a fost foarte greu de analizat de către consilieri, paginile nefiind nici măcar numerotate şi angajate corespunzător. Problema de fond se referea la aprobarea sumei de un miliard de lei pentru reţeaua de asistenţi sociali din judeţ, potrivit programului de interes naţional ce se derulează încă de la finele lui 2001.
     Deşi este vorba despre un program naţional şi de asistenţă socială, atât de deficitară în judeţul Alba, conducerea executivă a CJ şi-a permis efectiv să deturneze aceste fonduri şi să le folosească printre altele la sponsorizări, prestări servicii şi incredibil la achiziţionarea unui autoturism. Este un fapt aberant şi halucinant în această perioadă când mii de oameni se află în cea mai cruntă mizerie şi suferinţă, ca banii de asistenţă socială să fie folosiţi după bunul plac al unora, sfidându-se legea. Ce să mai vorbim de moralitate?", şi-a exprimat poziţia, în exclusivitate pentru ziarul "Unirea", dl. Liviu Stoica, unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai programelor de asistenţă socială.
Răzvan JURCĂ
Noi iniţiative pentru atragerea turiştilor români şi străini în Munţii Apuseni
Sporturi extreme, sărituri cu parapante, mountain-bike și caiac-canoe
     Eforturile autorităţilor locale şi judeţene de a promova turismul în Munţii Apuseni sunt tot mai evidente în ultima perioadă. Din fericire, o mână importantă de ajutor vine şi din partea străinilor impresionaţi de frumuseţile Apusenilor.
     În prezent, reprezentantul GTZ, firmă care îşi desfăşoară activitatea cu sprijinul guvernului german, d-l Hans Iacob, a pus bazele unui proiect inedit de colaborare cu ADR "Centru" şi cu primăria din Albac. Acesta îşi propune atragerea de turişti români şi străini în zona Apusenilor prin organizarea de sporturi extreme. Este vorba în primul rând de curse de caiac-canoe pe râul Arieş, mountain-bike şi de sărituri cu parapanta, sporturi de mare atracţie în special pentru străini. Primarul Gheorghe Paşca ne-a declarat că se lucrează deja la decolmatarea Arieşului, cu un buldozer pentru amenajarea râului. Caiacele vor fi aduse cu finanţare germană. Pe traseul aval şi amonte de Albac vor fi organizate şi două puncte de popas, unde sportivii pot consuma răcoritoare sau o cafea.
     Hans Iacob i-a sprijinit pe moţii din Albac şi la înfiinţarea Asociaţiei crescătorilor de taurine. Mai mult, cu ajutorul aceluiaşi Hans Iacob s-a obţinut o finanţare de 20.000 EURO pentru achiziţionarea de europubele. Primarul comunei Albac, Gheorghe Paşca, ne-a declarat că aceste europubele vor fi împărţite tuturor primăriilor din Apuseni, în speranţa că turiştii vor găsi aceste meleaguri mai curate şi mai frumoase.
Florin ROMAN
Pe DN 7, la Săliştea
Turist rus decedat într-un accident rutier în lanț
     Serghei Evghenev Rogorolev (30 de ani), un turist rus intrat recent pe teritoriul României, şi-a pierdut viaţa miercuri, 19 iunie, ora 17.50, într-un accident rutier produs pe DN 7, la km 344+930 m, în dreptul comunei Săliştea. Un cetăţean maghiar, şofer al unei firme din Viena, nu a păstrat distanţa regulamentară în trafic şi a intrat cu TIR-ul într-o autoutilitară Ford Tranzit, care la rândul său a fost proiectată într-un autotractor care circula în aceeaşi direcţie de mers. În urma impactului în lanţ, TIR-ul condus de maghiarul Imre Rozman (32 de ani) a fost proiectat pe contrasens şi s-a tamponat frontal cu autoturismul Lada condus de turistul rus. Serghei Evghenev a decedat pe loc. Şoferul Fordului Tranzit, Saul Toader (38 de ani, din Timişoara), şi un pasager au suferit leziuni uşoare. În cauză, poliţia rutieră Alba efectuează cercetări pentru a stabili gradul de vinovăţie al persoanelor implicate în accident.
Nicoleta TOMUŢA
În judeţul Alba
Canicula s-a instalat confortabil
     În acest sfârşit de săptămână, temperaturile vor depăşi frecvent 30 de grade Celsius, ajungând până la 35 de grade la orele amiezii, iar vremea va deveni caniculară. Indicele de umiditate depăşeşte 80 de unităţi, ceea ce înseamnă că va persista senzaţia de sufocare. De asemenea, există riscul producerii de şocuri calorice, ceea ce înseamnă că toţi oamenii care se expun îndelungat la soare se pot îmbolnăvi. Cei mai expuşi la caniculă sunt copiii şi persoanele în vârstă.
     Aşa cum v-am mai informat, canicula a făcut deja prima victimă în judeţul Alba. Un băieţel din Sebeş, care s-a jucat toată ziua în curtea casei, a ajuns mort la Spitalul judeţean, iar legiştii au declarat că decesul a survenit din cauza unei hemoragii cerebrale şi a insolaţiei. Există deja numeroase cazuri de spasmofilie luate în evidenţă la Ambulanţă şi la Urgenţă.
     Medicii recomandă tuturor cetăţenilor să evite să iasă din casă, în special la orele amiezii, când soarele este puternic. Totodată, cetăţenii sunt sfătuiţi să bea 2-3 litri de lichide pe zi, să poarte îmbrăcăminte uşoară şi de culoare deschisă, să-şi pună pe cap pălării sau şepcuţe care să-i protejeze de razele puternice ale soarelui şi să evite consumul alimentelor perisabile. La primele semne de disconfort, populaţia este îndrumată să se prezinte la medicul de familie sau la serviciul de urgenţă.
Florin ROMAN
La intrarea în Alba Iulia
Căldura face imposibile emanațiile gropii de gunoi
     Ferească Dumnezeu să bată în aceste zile vântul din Nord! Nu că n-ar fi bună o adiere răcoroasă, dar ne putem lipsi de ea dacă e impregnată cu un puternic miros de groapă de gunoi arzândă. Şi aşa este! Venind dinspre Teiuş spre Alba Iulia, la intrarea în municipiul reşedinţă de judeţ, te întâmpină un smog des, să-l tai cu cuţitul. Până n-ajungi să-l miroşi îţi spui c-o fi ceaţă. Părere repede abandobată când ajungi în zona cu pricina. Ferească Dumnezeu să bată vântul din Nord! Deşi situată în afara oraşului, groapa de gunoi îşi trimite emanaţiile chiar până în cartierul Bărăbanţ, făcând oamenilor viaţa amară. Cât despre afacerea întreprinzătorului care a deschis un restaurant la Pârâul Iovului ce să mai spunem: mănânci un mititel, obosit inspiri adânc şi dintr-o dată înviorat nu-ţi doreşti decât să-ţi continui drumul cât mai repede. Ştim cu toţii că o groapă de gunoi modernă cere bani mulţi. Bani pe care nici Primăria municipiului Alba Iulia şi nici societatea Salprest - cea care administrează groapa de gunoi - nu-i au. Şi-atunci nu ne rămâne decât să ne rugăm în rând cu autorităţile locale: Ferească Dumnezeu să bată vântul din Nord!
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.