Ultima oră
Știri
Proiectul "Millenium" va fi prezentat la Timişoara
     De câţiva ani în municipiul Alba Iulia preocuparea pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural - în special a Cetăţii Vauban - este tot mai pregnantă. Primăria municipiului în colaborare cu câteva firme de proiectare au pus pe picioare proiectul Millenium, dar există şi alte lucrări de restaurare în derulare - cele de la Porţile I şi III ale fortificaţiei, şantiere incluse în Programul Naţional de Restaurare finanţat de Ministerul Culturii şi Cultelor. Toate acestea pentru a crea condiţii de promovare a turismului cultural şi desigur pentru prezervarea moştenirii noastre culturale. Realizările şi proiectele de viitor vor fi prezentate de viceprimarul Călin Potor şi arhitectul şef al municipiului Alba Iulia - Laura Enache la Forumul de cooperare descentralizată, organizat de Universitatea de Vest Timişoara şi Centrul cultural francez din oraşul de pe Bega. Reuniunea va avea loc în zilele de 4-5 iulie a.c., iar autorităţile municipale albaiuliene speră să reuşească şi atragerea de noi parteneri în proiect. Anca DINICĂ
Ziariştii au dezbătut probleme de mediu
     În cursul zilei de ieri, la sediul PAEM din Alba Iulia a avut loc un seminar având ca temă implicarea comunităţilor în managementul de mediu la nivel local. Cu acest prilej, participanţii au discutat modalităţile de prevenire a poluării în comunităţile locale şi încurajarea participării publice în identificarea şi rezolvarea problemelor de mediu. Au prezentat opinii o serie de participanţi printre care şi Alexandru Săvulescu, preşedintele Asociaţiei române a ziariştilor de mediu şi redactor şef al revistei "Perspective". Au fost prezenţi primari şi secretari din Almaşu Mare, Roşia Montană, Stremţ, Şugag, Săsciori, Cugir, reprezentanţi ai ONG-urilor din judeţ, funcţionari şi salariaţi ai CJ Alba. (F.R.)
Toate Centrele de Plasament vor fi ţinute sub observaţie
     Cazul îmbolnăvirilor de la Abrud continuă să reţină atenţia autorităţilor judeţene, prefectul Ioan Rus solicitând comisiei abilitate să finalizeze până luni, 24 iunie a.c., raportul cu privire la cauzele care au condus la acest nedorit eveniment, precum şi eventualele sancţiuni care se impun. Plecând de la această situaţie, şeful administraţiei publice judeţene a cerut efectuarea de controale severe şi la celelalte instituţii de ocrotire ale copiilor din judeţ pentru că "avem semnale că şi prin alte locuri lucrurile nu sunt nici pe departe cele normale". Prefectul a mai spus că acolo unde se vor descoperi nereguli grave, conducătorii acelor unităţi vor fi imediat destituiţi. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
După ce şi-au băut o parte din ajutorul social
150 de romii din Cetatea de Baltă au provocat un scandal monstru
Ei au fost evacuaţi cu greu de forţele de ordine de pe linia ferată unde s-au desfăşurat ostilităţile * Patru dintre instigatorii recalcitranţi au fost amendaţi de poliţie cu câte 5 milioane lei, contravaloarea ajutorului social pe 10 luni
     Aproximativ 150 de persoane de etnie romă au fost implicate într-un scandal de proporţii izbucnit joi, 20 iunie, în jurul amiezii, în comuna Cetatea de Baltă. Pentru aplanarea conflictului a fost necesară suplimentarea forţelor de ordine din comună cu poliţişti din Blaj şi de la posturile de poliţie din localităţile învecinate. La Primăria Cetatea de Baltă a fost joi zi de plată a ajutorului social, celor în drept achitându-li-se suma totală de 186 milioane lei, reprezentând 70% din drepturile cuvenite pe luna mai 2002, ne-a informat primarul comunei, Nicolae Părău. Cu banii primiţi, o parte dintre romii din localitate au năvălit prin birturile din comună, încercând să-şi stingă arsurile provocate de o zi dogoritoare.
     În jurul amiezii, reprezentanţii a două familii din localitate s-au întâlnit la trecerea la nivel cu calea ferată din comună şi, aducându-şi aminte de nişte datorii mai vechi, s-au luat la harţă. În scurt timp, la locul ostilităţilor s-au strâns, în tradiţionalul stil romanes, aproape 150 de persoane, făcându-le galerie celor aflaţi în conflict. A fost nevoie de intervenţia hotărâtă a poliţiştilor pentru a-i calma pe combatanţi şi pentru a reda linia circulaţiei feroviare normale. Poliţiştii din Cetatea de Baltă i-a identificat pe instigatori: Banii Varga, Gruiţă Luşca, Ciucur Lăcătuş şi Florin Luşca, amendându-i pe fiecare cu câte 5 milioane lei (cam ajutorul social pentru 10 luni de acum încolo). Pentru potolirea spiritelor... încinse şi pentru prevenirea oricăror alte conflicte au fost solicitaţi să intervină, ieri dimineaţă, jandarmii. Primarul Părău ne-a declarat că ieri dimineaţă s-au achitat ajutoarele sociale pentru cetăţenii din satul Tătârlaua însă nu s-au mai semnalat incidente violente.
Nicoleta TOMUŢA
Adevărat zeu pentru sindicalişti
Liviu Luca va fi prezent marți la Alba Iulia
     În cursul zilei de marţi, la Alba Iulia va fi prezent unul din cei mai importanţi oameni ai momentului din România, pe cât de discret pe atât de eficient şi pragmatic. Este un fel de zeu pentru sindicalişti, pentru că le reprezintă interesele şi îi susţine ca nimeni altul. Am încercat să-l prezentăm în doar câteva cuvinte pe preşedintele sindicatului "Atlas", vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia şi preşedinte al Sindicatului "Petrom", Liviu Luca.
     Sindicatul "Atlas" este opera d-lui Liviu Luca, iar în scurt timp acesta a ajuns cu siguranţă cel mai puternic din punct de vedere financiar şi nu numai. Prezenţa lui la Alba Iulia se datorează şedinţei de alegeri a Sindicatului "Petrom" Alba, cunoscându-se faptul că d-l Liviu Luca este un susţinător al liderului judeţean Ioan Munteanu. La puţin timp de la înfiinţare, Sindicatul "Atlas" a fost asociat de "el lidero maximo" cu diverse structuri sindicale şi economice din cadrul "Petrom" şi nu numai, iar dacă ţinem cont de faptul că 1 la sută din acţiunile CN "Petrom" sunt deţinute de "Atlas", credem că am spus aproape totul despre forţa financiară a acestui sindicat ce are în frunte un adevărat geniu financiar.
     Liviu Luca este cel mai iubit lider de sindicat din România, mai ales că nu a acceptat ca nici un salariat al "Petrom" să ajungă şomer, găsind soluţii pentru fiecare în parte. De altfel, dânsul a fost reales şi recunoscut ca lider naţional sindical, primind 2000 de voturi pentru şi atenţie... nici unul împotrivă.
     Este bine ştiut faptul că Liviu Luca, împreună cu preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, cu secretarul general al PSD, Cozmin Guşă şi secretarul executiv al PSD Codrin Ştefănescu, deputat de Alba, au elaborat proiectul cluburilor social-democrate ca parteneriate solide şi viabile între acest segment al sindicatului şi partidul de guvernământ. De asemenea, CNSLR Frăţia este prima confederaţie sindicală naţională care a semnat Acordul Social cu Guvernul României, iar mai mulţi ex-lideri se regăsesc ca parlamentari ai PSD.
Florin ROMAN
Gărzile civile - între tradiție și actualitate
     Orice cetăţean român care şi-a satisfăcut stagiul militar şi nu are antecedente penale se va putea înscrie voluntar pentru a apăra astfel liniştea cartierului, a comunei sau a oraşului în care locuieşte, cu condiţia ca Parlamentul să aprobe o iniţiativă legislativă în acest sens a deputaţilor Codrin Ştefănescu şi Dorin Maior. Cei doi propun ca gărzile civile să fie organizate la nivelul unor "patrule cetăţeneşti", dotate cu uniformă, bastoane şi echipament de protecţie. Aceste gărzi pot interveni în situaţii deosebite până în momentul în care îşi vor face apariţia "organele abilitate". Membrii gărzilor civile vor putea presta acest serviciu public timp de numai o lună pe an, fără a fi plătiţi. Gărzile civile vor acţiona sub coordonarea consiliilor locale. Este ştiut că la români astfel de formaţiuni de apărare au fiinţat din totdeauna, inclusiv pe vremea comunismului, oamenii organizându-se şi făcând cu schimbul de pază, pe timp de noapte, mai ales în localitatea lor. Obştească sau nu, paza lor bună previne multe din necazurile ce afectează azi comunităţile locale, începând de la violuri, incendii, furturi şi până la crime. Mai ales acum, când aproape toţi poliţiştii din comune sunt preocupaţi de... navetă! (A.C.)
Consilierul județean Ion Dumitrel vrea Direcție de Programe la CJ Alba
     Departe de a fi mulţumiţi de răspunsurile primite la Delegaţia Permanentă extraordinară a CJ Alba, desfăşurată în urmă cu două săptămâni, la criticile aduse activităţii instituţiei, consilierii judeţeani ai Partidului Democrat au decis să se implice şi mai mult. Consilierul judeţean al PD - Ion Dumitrel a afirmat că împreună cu colegii săi lucrează la o alternativă a modului în care funcţionează Consiliul judeţean Alba. Aceasta va fi prezentată şi discutată cu consilierii PSD şi ai celorlalte partide în toamna acestui an. Una dintre principalele deficienţe ale CJ Alba este în opinia PD lipsa proiectelor care să fie finanţate din fonduri externe acoperindu-se astfel unele nevoi care nu pot fi satisfăcute din fondurile bugetare. De aceea va fi propusă înfiinţarea unei Direcţii de Programe. Nu este exclusă nici propunerea unei noi organigrame pentru CJ Alba. Printre soluţiile generale aplicabile la nivelul administraţiei publice locale şi judeţene, PD promovează creşterea salariilor funcţionarilor publici şi promovarea tinerilor, mai receptivi la nou şi mai mobili în idei.
Anca DINICĂ
PNL Alba se pronunţă în unanimitate în favoarea convocării unui congres extraordinar al partidului
Azi, preşedinţii liberali din Transilvania se întâlnesc pentru a face o înţelegere cu privire la schimbarea statutului
     Biroul permanent judeţean al PNL Alba, întrunit recent, a decis în favoarea convocării Congresului extraordinar al partidului (chiar dacă asta ar însemna înlocuirea lui Teodor Atanasiu din Biroul permanent central al PNL). Preşedintele PNL Alba a declarat în legătură cu acest subiect că nemulţumirea liberalilor din judeţul nostru rezidă din nepotrivirea strategiei actualului BPC cu aspiraţiile electorale ale filialei din Alba (strategia adoptată în urmă cu o lună nu ar fi dus niciodată la obţinerea a 15 - 20 % din voturi la alegerile din 2004). Pe de altă parte, liberalii din Alba consideră că în ultima perioadă s-au acutizat tensiunile din interiorul partidului, majoritatea energiilor consumându-se în lupte interne, în loc să fie canalizate spre adversarii politici (tocmai într-un moment în care după cum sublinia vicepreşedintele Dan Motreanu, pe fondul pauperizării excesive a populaţiei, liberalii ar trebui să înregistreze un ascendent în simpatia electoratului).
     "Deocamdată, a afirmat Atanasiu, pentru conducerea PNL nu şi-a depus candidatura decât Crin Antonescu, căruia îi vom cântări cu mare atenţie oferta. Sperăm că noul BPC va avea obiective mai ambiţioase, chiar dacă din acesta nu voi face parte. E mai important, în fond, ce va face PNL în viitor, decât ocuparea de către un liberal din Alba a unui post în conducerea centrală a partidului. Mai mult decât atât, azi, 22 iunie a.c., la Cluj Napoca, se întrunesc preşedinţii celor 16 filiale judeţene din Transilvania (şi a celor din Suceava, Botoşani şi Neamţ) pentru a decide efectuarea unui lobby comun în favoarea modificării statutului, de care va depinde inclusiv modalitatea de votare la Congres, deci şi a alegerii preşedintelui. Atanasiu a mai adăugat că va candida din nou pentru un loc în BPC al PNL şi că după estimările sale cel puţin 30 de judeţe se vor ralia la o poziţie de politică inovatoare, mai ambiţioasă. (I.H.)
La Alba Iulia se desfăşoară lucrările Forumului Naţional al Agricultorilor al PSD
     La Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia au început ieri, de la orele 9.00, lucrările Forumului Naţional al Agricultorilor al PSD. În deschiderea lucrărilor a vorbit d-l Gheorghe Sin - preşedinte al Forumului, prezentându-se în continuare o informare asupra situaţiei din agricultură şi industria alimentară, precum şi măsurile care se impun pentru realizarea prevederilor "Programului de guvernare 2001 - 2004". Reuniunea a continuat cu intervenţii ale reprezentanţilor Direcţiilor agricole judeţene, specialiştilor din ministere şi ai altor instituţii de profil din ţară. La întâlnire sunt invitaţi, de asemenea, prefectul judeţului, av. Ioan Rus, membrii comisiei parlamentare de agricultură şi parlamentarii PSD de Alba: secretarul executiv al PSD, deputat de Alba - Codrin Ştefănescu, senatorul Cornel Filipescu, precum şi ing. Gheorghe Lazea - director general al DGAIA Alba, ing. Ioan Mihălţan - director DGAIA, ing. Mircea Rusu, director OJCA Alba. Secretarul de stat în cadrul MAAP, Gheorghe Predilă, a prezentat în continuarea lucrărilor Forumului, chemarea participanţilor la această întâlnire adresată lucrătorilor din agricultură şi industria alimentară. Lucrările Forumului Naţional al Agricultorilor al PSD vor contina şi astăzi cu o analiză a activităţii desfăşurată în agricultură, industria alimentară şi silvicultură în primele 6 luni ale acestui an şi pregătirea lucrărilor campaniei agricole de vară. La reuniune vor participa directori ai Direcţiilor agricole judeţene şi specialişti din cadrul MAAP. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.