Curier județean
Rugăciunea de azi
     Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare, primeşte această rugăciune şi o du Fiului tău şi Dumnezeului nostru, ca să mântuiască şi să lumineze pentru tine sufletele noastre. Toate puterile cereşti: Scaune, Domnii, Începătorii, Stăpânii, Puteri, Heruvimi, Serafimi, Arhangheli şi Îngeri, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru mine, păcătosul, rogu-mă şi mă cuceresc vouă. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Fevronia şi Livia
Catolic: Sf. Wilhelm
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Căldura a învins... electricitatea
     Duminică seara, în jurul orei 21.30, în cartierul Centru din Alba Iulia s-au înregistrat patru defecte simultane la reţeaua de electricitate, motiv pentru care consumatorii au rămas nealimentaţi. Purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia, d-şoara Mihaela Buda, ne-a declarat că perioada de întrerupere a fost de 2 ore, timp în care liniile au început să funcţioneze din nou treptat. Cel mai probabil, defecţiunile s-au datorat căldurii excesive care a dus la suprasolicitarea reţelelor. D-şoara Mihaela Buda ne-a informat că se cercetează cauzele defecţiunilor. (F.R.)
Admitere pentru romi în licee și școli profesionale
     În judeţul Alba, la fel ca în toată ţara , au fost stabilite condiţiile conform cărora absolvenţii claselor a opta, de etnie romă, se pot prezenta la admiterea în învăţământul liceal şi profesional-sesiunea 2002.Astfel, la nivelul fiecărei clase sunt rezervate două locuri pentru candidaţii romi la toate profilele şi specializările.Apoi, înscrierea candidaţilor romi se va face pe liste separate, iar dacă sunt solicitări mai multe decât numărul de locuri, candidaţii vor intra în competiţie în funcţie de media obţinută la examenul de capacitate.De asemenea, la înscrierea pentru admitere absolvenţii romi trebuie să prezinte o adeverinţă scrisă din partea preşedintelui unei organizaţii civice , culturale sau politice a romilor, legal constituită, prin care se atestă apartenenţa lor la comunitatea romilor.(R.J)
La Abrud
Romanul "După 20 de ani'' revine în actualitate
     La capitolul drumuri, abrudenii pot fi mândri de primarul lor, de Consiliul local şi de aparatul primăriei. De circa 20 de ani nici unul dintre aleşi nu a câştigat "bătălia" cu drumurile, adică nimeni nu a reuşit să toarne măcar câţiva metri pătraţi de covor asfaltic. Prin urmare, drumurile din oraş au ajuns într-o stare dezastruoasă. Sătul de această stare de fapt, primarul Ştefan David s-a înhămat la muncă şi acum, în proporţie de circe 85 la sută , artera principală care străbate oraşul a fost asfaltată şi pe ici, pe colo, plombată. Până în prezent s-au turnat circa 11000 de metri pătraţi de asfalt, ceea ce să recunoaştem este un adevărat record pentru austeritatea din zilele noastre. Cheltuielile făcute se cifrează la aproximativ 800 de milioane de lei, bani proveniţi de la bugetul local şi judeţean.
     Pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu starea proastă a drumurilor din Abrud, un pensionar localnic a numărat în urmă cu câţiva ani gropile din asfalt, însemnându-le cu creta. De toate, au fost câteva mii!
Florin ROMAN

Sărbătoarea "Fiii Satului" în premieră la Uioara de Sus
Sute de localnici s-au inchinat Icoanei Făcătoare de Minuni pentru îndeplinirea tuturor dorinţelor
     Duminică, 23 iunie a.c., în localitatea Uioara de Sus, aparţinătoare oraşului Ocna Mureş, a avut loc prima ediţie a sărbătorii "Fiii Satului", eveniment ce a coincis cu marea sărbătoare creştină a Rusaliilor. Ignorând canicula de afară, uiorenii de toate vârstele, băştinaşi sau veniţi de prin alte părţi, au uitat pentru o zi de grijile cotidiene, asistând la o slujbă religioasă, la o serbare folclorică cu tradiţii şi obiceiuri româneşti şi chefuind apoi până spre dimineaţă în incinta căminului cultural din localitate. Un moment cu totul şi cu totul deosebit s-a consumat la orele după-amiezii, atunci când în sat a poposit Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Dragomireşti, judeţul Maramureş, sute de oameni înghesuindu-se pentru a o atinge, a o săruta sau a spune o rugăciune, în speranţa că dorinţele lor, care nu sunt puţine, se vor îndeplini mai devreme sau mai târziu.
     Această frumoasă surpriză a fost posibilă din iniţiativa preotului paroh Ioan Botoş şi stareţului Paisie Uleşan şi cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Andrei, arhiepiscopul Alba Iuliei. Ulterior, în curtea Şcolii generale din Uioara de Sus s-a desfăşurat spectacolul folcloric susţinut de ansambluri şi artişti, majoritatea din judeţul Cluj, totul fiind "pigmentat" cu mici şi bere, care s-au găsit la discreţie. Au existat şi unele mici deficienţe, obiective având în vedere prima experienţă de acest gen , însă ele nu au umbrit sărbătoarea uiorenilor (de sus). Totuşi, nu poate fi trecută cu vederea calitatea jalnică a drumului ce străbate localitatea, deşi în aceste zile s-a lucrat sau se lucrează de către SC DPL pe anumite tronsoane. Oricum, există promisiuni că anul viitor, beneficiind de o popularizare mai eficientă, sărbătoarea va fi cu adevărat una de pomină.
Răzvan JURCĂ
Ieri s-a deschis la Cugir tabăra
"Șapte zile fără griji"
300 de copii defavorizaţi vor beneficia de serviciile taberei
     Asociaţia "Sprijiniţi copiii", statornică în încercările ei de a contribui la promovarea şi respectarea drepturilor copilului, a reuşit să elaboreze şi să pună în practică un concept nou de serviciu social, respectiv "tabără de refacere şi socializare". O asemenea tabără "Şapte zile fără griji", este organizată într-un spaţiu pus la dispoziţie de Consiliul local Cugir, spaţiu reparat, amenajat şi dotat cu finanţare din Programul Phare Acces al Uniunii Europene şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, în baza Legii 34/1998. de fapt, din aceste surse şi venituri ale asociaţiei provin şi sumele necesare asistării copiilor din tabără.
     Începând cu data de 24 iunie şi până în luna septembrie vor fi organizate 7 serii, iar primii beneficiari care sosesc astăzi la Cugir sunt copii din Alba Iulia şi Zlatna. Echipa interdisciplinară care asigură serviciile este formată din: sociolog, medic, asistent social, cadre didactice, animator socio-educativ şi personal de deservire generală. Merită amintit rolul deosebit pe care-l vor avea voluntarii asociaţiei instruiţi în domeniul protecţiei drepturilor copilului; Ei sunt liceeni şi studenţi din Alba Iulia, Cugir, Teiuş, Orăştie şi Geoagiu Băi, iar munca lor este direcţionată spre susţinerea copiilor în depăşirea izolării şi marginalizării sociale.
     La intrarea în tabără fiecare copil va fi evaluat din punct de vedere al dezvoltării fizice, comportamentale şi al stării de sănătate, iar meniul, timpul de odihnă şi gama de activităţi vor fi diferenţiate pe grupuri de copii cu nevoi şi capacităţi apropiate sau identice, astfel încât la plecarea din tabără copiii să fie cât mai aproape de standardele de dezvoltare şi comportament sepecific vârstei lor.
Manager de proiecte sociolog Maria Ilea

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.