Ultima oră
Știri
În judeţul Alba
Procent de promovabilitate inferior mediei pe ţară - 74,9 la sută
     Ultimele date comunicate de Inspectoratul şcolar judeţean Alba arată că în judeţul nostru procentul de promovabilitate la examenul de capacitate este mai mic cu aproape 3 procente decât procentul calculat la nivelul întregii ţări: 74,91% faţă de 77,80%. La încheierea ediţiei, ISJ Alba nu comunicase rezultatele contestaţiilor. Oricum, din 4870 de elevi înscrişi la examen, l-au susţinut 4813, iar dintre aceştia au promovat 3610. Elevii care nu au promovat examenul sau nu s-au prezentat mai au o şansă în sesiunea a doua, care va avea loc în luna august. (A.D.)
Pentru că nu şi-au plătit facturile
Sute de familii din Alba Iulia gătesc la reşouri
     SC Distrigaz Nord, Sucursala Alba Iulia, s-a văzut obligată ca în urmă cu o lună de zile să treacă la măsuri dure împotriva albaiulienilor care nu şi-au achitat facturile restante. Prin urmare, rău platnicii au rămas fără gaz metan la aragazuri. Dacă unii au preferat să gătească pe plite electrice sau reşouri, alţii mai norocoşi s-au retras la ţară până când îşi vor putea achita restanţele. Directorul Distrigaz Nord Alba Iulia, ing. Pavel Bogdan, ne-a informat că din cele 126 de scări de bloc, 81 au fost puse în funcţiune, iar 45 sunt în continuare fără gaz metan. (F.R.)
Preşedintele interimar al CJ Alba ajută DGPDC Alba
     În cursul zilei de ieri, preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, s-a întâlnit cu noul director al DGPDC Alba, dr. Dan Sicoe, căruia i-a promis întregul sprijin în realizarea unor investiţii vizând îmbunătăţirea condiţiilor de cazare şi alimentaţie în centrele de plasament. După cum se ştie, în urma unui control de specialitate, s-a constatat că majoritatea centrelor nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare. În unele cazuri, documentaţia este depusă la DSP Alba pentru obţinerea autorizaţiei sanitare, iar în alte situaţii, autorizaţia nu poate fi obţinută din cauza nerespectării normelor igienice. În principal este vorba de neîntreţinerea grupurilor sociale, a clădirilor şi de deficienţe în alimentarea cu apă potabilă. Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, ne-a declarat că instituţia pe care o reprezintă va acorda sprijin în vederea remedierii acestor deficienţe. (F.R.)
Astăzi vor fi făcute publice rezultatele anchetei în cazul Abrud
     Cel mai probabil astăzi vor fi făcute publice rezultatele verificărilor declanşate la Şcoala specială nr. 2 din Abrud, după ce în urmă cu o săptămână peste 50 de copii s-au îmbolnăvit din cauza unei toxiinfecţii alimentare, ne-a informat preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa. Imediat după declanşarea scandalului, Prefectura şi CJ Alba au dispus prin serviciile lor specializate din subordine ample acţiuni de control pentru a stabili cine este vinovat de îmbolnăvirea copiilor. Preşedintele interimar al CJ Alba Eugen Popa, ne-a declarat că măsurile vor fi drastice, iar cei vinovaţi vor fi aspru sancţionaţi. Potrivit surselor noastre, sancţiunile pot merge până la destituirea din funcţie sau desfaceri ale contractelor de muncă. Până în prezent au fost aplicate mai multe sancţiuni şi amenzi financiare. (F.R.)
Strada Moților din Alba Iulia se modernizează
     Directorul Distrigaz Nord - Alba Iulia, ing. Pavel Bogdan, ne-a declarat că societatea pe care o conduce a demarat unele lucrări de investiţii pe strada Moţilor din Alba Iulia. Este vorba despre schimbarea conductei şi a branşamentelor pe una dintre cele două părţi, investiţia ridicându-se la peste 1 miliard de lei. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Canicula face ravagii în județul Alba
La Abrud, seceta i-a lăsat pe localnici fără apă
Cetăţenii cară apa în butoaie de la izvoare îndepărtate cu maşini sau căruţe * Primarul Ştefan David spune că problema este în curs de rezolvare * Preşedintele interimar al CJ Alba a dispus trimiterea unei cisterne cu apă pentru populaţie
     Mai mulţi locuitori ai Abrudului ne-au semnalat faptul că de câteva zile nu mai au apă la robinet, nici pentru consum, nici pentru alte activităţi casnice. Având în vedere că temperaturile au depăşit în ultimele zile 35 de grade Celsius chiar şi la munte, situaţia localnicilor este grea, pentru că, susţin ei, nu au cu ce să se spele şi pot apărea numeroase focare de infecţie.
     Pe de altă parte primarul oraşului, Ştefan David, recunoaşte că ucigătoarea caniculă creează mari probleme în acest sens şi că marea majoritate a surselor de captare şi a izvoarelor au secat. El spune însă că se încearcă respectarea programului de furnizare a apei, dimineaţa între orele 5.00 - 7.00 şi după amiaza de la ora 17.30, însă în cantităţi mai reduse. Cel mai mult au de suferit cei care stau la etajele superioare de la blocuri şi care sunt obligaţi să care apă de la mare distanţă în butoaie sau în damigene, cu căruţa sau cu maşinile.
     Primarul David este supărat pe cei de la SC Electrica SA, întrucât au demarat ieri dimineaţă lucrări în zonă fără să-l anunţe, iar staţia de tratare a apei de la Buninginea nu a putut funcţiona câteva ore bune. Ca tacâmul să fie complet, toate izvoarele din zonă au fost tulburate din cauza celor care lucrează la exploatarea materialului lemnos. Primarul a cerut sprijinul poliţiei pentru a-i determina pe aceştia să oprească temporar lucrul.
     Atent la problemele oamenilor, preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, a decis să vină în sprijinul localnicilor, ca soluţie temporară, prin trimiterea la Abrud a unei cisterne cu apă potabilă, de unde populaţia să se poată alimenta. Dânsul a adăugat că, în foarte scurt timp, problema alimentării cu apă în oraşele Abrud şi Cîmpeni va fi rezolvată întrucât CJ Alba a preluat deja staţia de la Mihoieşti prin Apa CTA, fiind găsite şi resursele financiare necesare.
Florin ROMAN
La Alba Iulia
Temperatura sufocantă îi salvează pe rău platnici
     Aşa cum v-am mai informat, începând de astăzi, mai multe sute de familii din Alba Iulia ar fi trebuit să rămână fără apă caldă. Aşa stabilise iniţial conducerea SC Apă Canal SA Alba Iulia, întrucât locatarii din mai multe asociaţii nu şi-au achitat facturile curente.
     Măsura de debranşare a fost însă amânată, ne-a informat directorul tehnic al SC Apă Canal SA Alba Iulia, întrucât oamenii nu pot fi lăsaţi fără apă pe... caniculă. "Mai continuăm discuţiile cu asociaţiile de proprietari şi sperăm să recuperăm o parte din bani prin negocieri", ne-a spus dl. Dorianu. Aşadar e bună şi canicula la ceva! (F.R)
Infernul din blocul operator al Spitalului judeţean
     Temperaturile ridicate din ultimele ziel dau mari dureri de cap medicilor şi pacienţilor de la Spitalul Judeţean Alba. Bolnavii din saloane suportă cu greu căldura, mai ales că temperatura din aceste încăperi ajunge până la 30 de grade Celsius. Doar trei săli de operaţie au aer comdiţionat în blocul operator, în timp ce în restul încăperilor aerul este aproape de nerespirat.
     În alte încăperi din blocul operator, din cauza supraîncălzirii geamurilor mari, în interior se ajunge până la 40 de grade Celsius. La aceasta se adaugă şi temperatura aparatelor medicale.
     Cel mai greu este în special pentru medicii şi pacienţii de la ATI, Oftalmologie şi Pediatrie.(F.R.)
Încasările comercianților cresc odată cu temperatura de afară
     Comercianţii au numai de câştigat de pe urma caniculei iar stocurile de apă minerală, apă plată şi băuturi răcoritoare scad vizibil. În această perioadă, numeroşi agenţi economici şi instituţii publice şi-au dublat comenzile la apă pentru salariaţi şi funcţionari. Încasările comercianţilor la aceste produse au crescut odată cu temperaturile. (F.R.)
Pompierii ne avertizează
Canicula și neglijența pot provoca incendii devastatoare!
     Grupul de Pompieri "Unirea" al judeţului Alba avertizează populaţia în legătură cu pericolul reprezentat de canicula din ultima perioadă. În mod deosebit, pompierii atrag atenţia turiştilor şi elevilor aflaţi în vacanţă că focul deschis, aprins în pădure sau în apropierea acesteia, poate provoca dezastre, în condiţiile în care vegetaţia uscată de pe fondul forestier este la limita de aprindere, o simplă scânteie putând provoca incendii de proporţii. Deoarece campania agricolă de vară este deja în desfăşurare, pompierii au luat legătura cu reprezentanţii DGAIA Alba, pentru instructajele necesare, de pază contra incendiilor. Mai mult, pompierii controlează în teritoriu modul în care asociaţiile agricole şi agromecurile sunt pregătite pentru intervenţia în caz de incendiu. Conform OG 60/1997, primăriile sunt obligate să popularizeze măsurile de pază contra incendiilor şi să constituie echipe de pază contra incendiilor în zona lanurilor, fânarelor şi a depozitelor de furaje. În principal, pompierii recomandă formaţiunilor locale de pază împotriva incendiilor să aibă în permanenţă pregătite utilajele de intervenţie la incendiu iar rezervele de apă, în măsura posibilităţilor, să fie completate ritmic. În plus, la depozitele cu materiale inflamabile trebuie urmărită în permanenţă temperatura interioară, în caz de nevoie suplimentându-se ventilaţia.
Nicoleta TOMUŢA
Ieri dimineaţă, la Şugag
Un tânăr de 23 de ani și-a pierdut viața într-un grav accident rutier
Din nefericire, tânărul decedat îi încredinţase volanul maşinii personale prietenului său, care nu poseda permis de conducere
     Ieri dimineaţă, în jurul orei 3,30, pe DJ 67C, pe raza comunei Şugag, s-a produs un grav accident rutier în care şi-a pierdut viaţa un tânăr de 23 de ani, din Jina-Sibiu. Tânărul Gheorghe Paca venise cu o seară înainte la discoteca din Şugag cu autoturismul proprietate, ARO camionetă, SB-02-NSS, din Jina. Pe drum, Paca i-a luat cu maşina şi pe prietenii săi din Şugag, pentru a se distra la discotecă. După ce toată noaptea s-au distrat la discotecă, tinerii - vreo 7 înghesuiţi în cabina autoturismului - s-au îndreptat, la orele dimineţii, spre casele lor. Însă, la volan, în mod fatidic, s-a aşezat unul dintre prietenii lui Paca - Gheorghe Străulea (21 de ani, din Jina). Pe lângă faptul că Străulea nu poseda permis de conducere auto, acesta se pare că a consumat şi băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan. La întoarcere, Străulea nu a mai putut lua o curbă la dreapta şi a pierdut controlul volanului. Maşina, scăpată de sub control, s-a prăbuşit în valea Dobrii, aterizând pe cupeu. În accident şi-a pierdut viaţa proprietarul autoturismului ARO, Gheorghe Paca, aflat în dreapta şoferului de ocazie. Pe lângă Străulea (căruia i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei), a mai fost rănit Ioan Bordea (21 de ani, din Şugag). Ceilalţi ocupanţi ai maşinii s-au ales doar cu o sperietură groaznică ce le va folosi (sau nu...) atunci când ei înşişi vor fi conducători sau posesori de autoturisme....(N.T., F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.