Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Economia reeșalonată
     Recent, a avut loc la Alba Iulia Adunarea generală a Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba, ce a reunit întreprinzători preocupaţi de climatul economic şi de afaceri actual, deloc stimulativ şi prietenos. Adunarea a avut de fapt, în prim plan, protestul oamenilor de afaceri prezenţi, vizavi de ce se întâmplă în economia românească, dominată de o fiscalitate înrobitoare (75-76 procente din cifra de afaceri a unei firme), un blocaj financiar ce a atins uriaşa cifră de 450.000 de miliarde de lei (mai mult decât bugetul ţării?) şi credite bancare scumpe, cu dobânzi de 45-50 la sută. În aceste condiţii nu este de mirare că din 11.969 de agenţi economici înmatriculaţi la 31 decembrie 2001 în judeţul Alba, 1943 de societăţi au fost radiate pentru că nu şi-au majorat capitalul social, 700 sunt în faliment iar din cei 5600 de agenţi economici care şi-au depus bilanţul contabil pe 2001, peste 3100, adică 55 la sută, au înregistrat pierderi. Un mare număr de firme sunt decapitalizate, decimate efectiv de povara taxelor, impozitelor şi fondurilor. Şi aceasta nu pentru că nu am avea manageri buni, curajoşi şi echilibraţi ci pentru că mult promisa relaxare fiscală, încă de pe vremea lui Decebal Traian Remeş, întârzie, ba dimpotrivă, avem de-a face cu o înăsprire a fiscalităţii, pentru că noile legi a accizelor, a TVA-ului, a impozitului pe venit şi a impozitului pe profit, au crescut enorm cheltuielile firmelor şi mai ales preţurile, astfel că vânzările au scăzut iar veniturile s-au redus.
     În consecinţă contribuţiile la bugetele de stat şi ale asigurărilor înregistrează un recul. Iar ce îşi face guvernul cu mâna lui se numeşte o sărăcie generală, lucie, cum probabil nu a mai existat demult în ţară. Nu sunt bani nici pentru învăţământ, nici pentru sănătate, nici pentru pensionari, nici pentru armată şi poliţie. Singurii care au bani sunt politicienii şi parlamentarii, adică tocmai aceia care prin legile şi ordonanţele adoptate au pus economia pe butuci. Adică cei care au majorat sistematic fiscalitatea, impozitele directe şi indirecte (unele ministere, în frunte cu cel a Industriei şi Resurselor au, se pare, ca obiect de activitate anunţarea creşterii preţurilor la energie, carburanţi şi gaze) şi tot ei au inventat tehnica eşalonării şi reeşalonărilor datoriilor către bugetele ţării şi a scutirilor de penalităţi. Aşa s-a ajuns ca afacerile cele mai prospere atât pentru politicieni cât şi pentru parlamentari să le reprezinte intervenţiile pentru acordarea de eşalonări şi reeşalonări. Bineînţeles, toate cu comisionul de rigoare. Aşa, am ajuns să avem o economie reeşalonată până în anul 2005, adică după alegerile generale!! Până atunci, plăteşte cetăţeanul din buzunarul său toate taxele posibile şi imposibile şi mai ales facturile la energia electrică, termică, gaz şi carburanţi, ce se umflă în fiecare lună de ajung oamenii în situaţii dramatice. Lor însă nu le eşalonează şi nici nu le reeşalonează nimeni datoriile. Li se taie pur şi simplu gazul, apa, curentul, dacă nu au ei iniţiativa de a se debranşa. În tot acest timp, marile firme, de stat mai ales, dar şi tot mai multe din sectorul privat, aleg soluţia eşalonărilor, reeşalonărilor, o mască de fapt a scutirilor de obligaţiile fiscale, căci una este să plăteşti azi 25 de miliarde la buget şi alta este să faci acest lucru în timp de 5 ani, când, mai mult ca posibil, cu banii respectivi, dacă tot aşa se depreciază leul, vom cumpăra o amărâtă de Dacia!
     Dar cel mai grav este faptul că asemenea fenomene au o influenţă economică, mult mai periculoasă, descurajându-i pe întreprinzători să înfiinţeze, să menţină şi cu atât mai puţin să dezvolte o afacere. Este concluzia la care au ajuns oamenii de afaceri din Alba, care au hotărât să înainteze un protest guvernanţilor şi parlamentarilor de Alba, care, în paranteză fie spus nu au onorat nici unul măcar cu prezenţa respectiva întrunire a comunităţii de afaceri din judeţul Alba. Cu alte cuvinte, îi doare în cot, ca să nu zicem în altă parte, că falimentează pe capete agenţii economici din judeţ iar populaţia plăteşte aceste anomalii din propriul buzunar, căci cineva trebuie să alimenteze bugetul, din care se înfruptă, cu neruşinare, aleşii din ţara cu cele mai multe partide şi cu cei mai mulţi parlamentari pe cap de locuitor din Europa. Trist, dar adevărat, biet popor român!
Gheorghe CIUL