Prima pagină Ediția din: 26.06.2002
Știri
Apă pentru abrudeni
     Aşa cum v-am mai informat, oraşul Abrud se confruntă cu mari probleme în alimentarea cu apă din cauza secării majorităţii izvoarelor. Până când această problemă va fi rezolvată definitiv, CJ Alba a decis să întindă o mână de ajutor locuitorilor din Abrud. Astfel, ieri şi astăzi în Abrud au fost duse două cisterne cu apă potabilă pentru cei care locuiesc la blocuri.
     Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, ne-a declarat că, dacă va continua canicula şi alte cisterne cu apă vor lua calea Abrudului. (F.R.)
Donaţii ale jandarmilor
     Reprezentanţi ai Comandamentului Judeţean de Jandarmi Alba au străbătut ieri aproape 200 km pentru a ajunge în satul Doleşti, comuna Avram Iancu, la locuinţa Marianei Bold. Deplasarea este gestul de răspuns al jandarmilor la apelul de ajutor al femeii care este nevoită să-şi crească singură cei 12 copii. Jandarmii i-au donat Marianei Bold bani, alimente şi obiecte de mobilier, încercând astfel să-i reducă femeiii, măcar pentru o perioadă, din grijile zilei de mâine. (N.T.)
Pelerinaj
     Aflând vestea că în 30 iunie, Biserica ortodoxă română din Stremţ va organiza o mare sărbătoare creştină, şi-au anunţat participarea la acest eveniment duhovnicesc şi un grup de maici de la Mânăstirea Râmeţ. Ele vor aduce la sărbătoarea creştină moaştele Sfântului Ierarh Ghelasie, arhiereul de odinioară de pe aceste meleaguri. La orele 15.00, o suită de 16 preoţi, împreună cu maicile de la Râmeţ vor porni în pelerinaj la Crucea din deal, unde se va ţine o slujbă de parastas şi a sfântului maslu de obşte. Sunt invitaţi să ia parte la această sărbătoare toţi credincioşii din împrejurimi şi alte persoane care doresc să se afle şi numai pentru câteva ore la Stremţ. (A.D.T)
"Lumea lui Chiţ-Chiţ" se filmează la Alba Iulia
     În cursul zilei de ieri, la sediul noului Centru de Servicii Comunitare din Alba Iulia, realizatorii cunoscutei emisiuni pentru copii "Lumea lui Chiţ-Chiţ", care se difuzează pe TVR2, au început filmările unei noi serii, ce se vor întinde pe durata a trei zile. În cadrul acestui adevărat mini-show, vor participa circa 90 de elevi de la şcolile primare din municipiu. Emisiunea va fi prezentată pe parcursul lunilor iulie şi august a.c., adică în fiecare perioadă de vară în fiecare sâmbătă, începând cu ora 11.00, pe canalul doi al Televiziunii publice , o contribuţie importantă având-o şi Prefectura judeţului Alba. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Aurul de la Roșia Montană
Întunecă mințile ungurilor
Liderul aurarilor de la "Alburnus maior", Zeno Cornea, în vizită la... Budapesta
     În pofida tuturor atacurilor îndreptate împotriva proiectului de la Roşia Montană, în special de forţe din afara graniţelor ţării dar şi de unii concetăţeni (care se dau drept mari patrioţi în timp ce se pare că nu sunt străini de unele finanţări ce par cel puţin dubioase), acesta merge înainte. Curios este faptul că atât timp cât proiectul era în faza incipientă nimeni nu a catadicsit să-l atace cu atâta înverşunare. Acum când lucrurile au intrat pe un făgaş normal iar cetăţenii din Roşia Montană au început să semneze contractele de vânzare - cumpărare şi au început să-şi primească banii, s-a declanşat o adevărată campanie de intoxicare şi dezinformare a populaţiei din zonă. Deşi compania mixtă româno - canadiană a prezentat de mai multe ori proiectul, atât în întâlniri cu autorităţile statului, cât şi în dezbateri publice sau prin mass-media, cu tot ceea ce înseamnă investiţia de la Roşia Montană, în toate fazele ei, se mai găsesc voci care se opun cu vehemenţă proiectului.
     Curios este faptul că cei mai aprigi contestatari sunt unii localnici, ce-i drept puţini la număr, care pe vremea răposatului erau susţinători ai strămutării şi adepţi înfocaţi ai acestei idei, pe care o popularizau în şedinţele de partid. Potrivit informaţiilor noastre, cel mai aprig contestatar al proiectului de la Roşia Montană, unul din liderii Asociaţiei "Alburnus Maior" Zeno Cornea s-a aflat săptămâna trecută la Budapesta, la o reuniune a ONG-urilor pe probleme de mediu, unde a primit probabil şi indicaţii "preţioase". Alte persoane de acest gen nici măcar nu locuiesc în zona viitoarei exploatări miniere! Cu toate acestea, dezinformează populaţia interesată din toate direcţiile şi prin toate mijloacele. Se tot vorbeşte despre patriotism, dar nimeni nu vrea să vadă cum cei care au bătut palma cu compania sunt înjuraţi şi ameninţaţi cu incendierea caselor pentru că au avut curajul de a gândi singuri şi de a lua decizii pentru viitorul lor. Aşadar cei care nu se lasă speriaţi cu una cu două sunt terorizaţi psihic, doar, doar vor renunţa la contractul cu compania.
     Pe de altă parte este curios şi faptul că mai multe ONG-uri sau organizaţii neguvernamentale, ce mai nou sunt alimentate cu... verzişori se pare, de pe relaţia Budapesta, au declanşat o adevărată avalanşă de intoxicări, pe toate canalele de comunicare, în speranţa că se vor sădi sentimente de neîncredere în companie. Nu de mult vă informam că de atacurile la adresa RMGC, se pare, că nu sunt străine nici cercuri sau grupuri apropiate de miliardarul american de origine maghiară, George Soros. Nu mai este nici un dubiu că investiţia de la Roşia Montană este denigrată în permanenţă cu finanţări străine. Conform informaţiilor noastre, două aşa zise "organizaţii neguvernamentale" din Cluj Napoca susţinute financiar de... Budapesta, au angrenat în "luptă" numeroase fundaţii din Transilvania şi chiar din Alba, cu scopul declarat de a "nimici" proiectul Roşia Montană. Astfel de organizaţii, atrase se pare în mod inconştient în acest război, au primit fonduri pentru a "face scandal".
     Potrivit surselor noastre, controversatul american de origine maghiară, George Soros a încercat să atragă anul trecut o finanţare de aproximativ 50 milioane USD, în vederea constituirii unui Disney Land în Budapesta dar nu a reuşit. În cazul de faţă se doreşte stoparea investiţiilor străine în România şi în mod special în Transilvania, pentru ca centrul de greutate din această zonă să fie mutat în Ungaria. Se pare că vecinilor noştri nu le-a căzut bine când au auzit că, de curând, proiectului de la Roşia Montană i-au fost alocate aproape 100 milioane USD de Bursa canadiană.
     În această ţesătură de intrigi mai trebuie remarcat şi un alt aspect, având ca miză sute de milioane de dolari. Este vorba de repetatele dezinformări potrivit cărora punerea în valoare a investiţiei va genera probleme ecologice. Nimic mai fals! spun conducătorii RMGC, iar în cazul în care proiectul se va materializa, vecinii noştri nu se vor mai putea plânge comunităţii europene de "dezastrul provocat de mineritul din România".O parte din vecinii noştri par tot mai deranjaţi de faptul că cea mai mare investiţie din mineritul european şi a doua din lume se va realiza în România şi nu în Ungaria. Există din acest punct de vedere o oarecare asemănare cu atacarea unui alt mega-proiect "Dracula Parc", de către forţe, în special din afara ţării. Poate cei mai mulţi dintre d-voastră îşi amintesc că în urmă cu câţiva ani o altă mare investiţie de succes ce s-a concretizat la Sebeş a fost atacată cu virulenţă din toate părţile. Se vorbea de poluare mortală, de nerespectarea normelor europene, de o "firmă fantomă". Până la urmă toate acestea s-au dovedit a fi simple file din poveste, iar astăzi, locuitorii judeţului sunt extrem de mulţumiţi şi se laudă peste tot cu marea investiţie de la Sebeş.
     Oare de ce toate aceste atacuri parşive? Cui folosesc şi pe cine avantajează? Statului român cu siguranţă nu, atât timp cât avem nevoie de investitori ca de aer. Cel puţin bizar este şi atacul unei părţi a presei maghiare la adresa proiectului şi a acţionarilor. Nimeni însă, spune preşedintele Consiliului de Administraţie, Frank Timiş, nu poate să discrediteze compania, care este una puternică ce are în spate 64 de bănci, (printre care Royal Bank of Canada, HSBC, Banca Mondială sau Societe General) şi 30 de mii de acţionari publici din Canada, Anglia, America şi Australia. Toate acestea nu fac decât să dea credibilitate şi întăresc faptul că Roşia Montană Gold Corporation este o companie serioasă. De altfel RMGC mai desfăşoară activităţi şi în Australia şi Africa, nu doar în România. Nu trebuie omis nici faptul că această companie este în primele 300 din lume, deşi atacurile venite din partea unor cercuri şi grupuri de interese încearcă să minimalizeze acest lucru.
     Compania Roşia Montană Gold Corporation a dat asigurări ferme că vor fi respectate toate cerinţele internaţionale şi interne în ceea ce priveşte problematica socială şi de mediu cu toate acestea se mai găsesc chibiţi care îşi dau cu părerea despre poluare deşi în activitatea lor s-au remarcat doar ca secretari de partid sau ca şefi ai... gărzilor patriotice. Acestea sunt vocile care doresc să se facă auzite şi ascultate. E greu de crezut că moţii din Roşia Montană se vor lăsa duşi cu zăhărelul de astfel de indivizi, cu o moralitate îndoielnică.
     Cei care se opun proiectului "uită" să amintească că statul român nu mai poate să acopere la nesfârşit "găurile negre" din minerit, în condiţiile în care numai la Roşia Montană nivelul subvenţiilor pentru subunitatea minieră este de circa 3 milioane dolari pe an. Aceste găuri negre ca multe altele sunt plătite de fiecare dintre noi, iar "morfina" administrată pentru ţinerea în viaţă a acestor unităţi ne costă deja prea mult. Nu se pune, de asemenea, prea mult accent pe faptul că, pentru prima dată, va exista un distrugător de cianuri şi că nu poate fi vorba de poluare peste limitele admise în UE şi România sau că iazul de decantare va fi construit din roci impermeabile (nici un astfel de iaz nu a cedat în lume, cele care au "clacat" fiind ridicate din steril).
     Departe de această lume dezlănţuită, moţii din Roşia Montană îşi văd de viaţa lor normală. Unii s-au înţeles deja cu compania, alţii negociază sau stau încă în expectativă.
     Aşa cum v-am informat se semnează deja contracte de vânzare - cumpărare,oamenii îşi iau banii, sunt mulţumiţi de ofertă şi se mută. Au fost deja parafate peste 100 de astfel de contracte, iar acţiunea este într-o dinamică continuă.
     Un ultim exemplu este cel al lui Gheorghe H. care din banii obţinuţi de la companie intenţionează să-şi cumpere o casă la Miceşti şi doreşte ca RMGC să-i ridice o alta, în Roşia Montană.
Florin Roman

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.