Ultima oră
Știri
Tânărul din Jina a murit înecat
     Aşa cum v-am mai informat, în urma unui grav accident ce a avut loc pe raza comunei Şugag, tânărul Gheorghe Paca de 23 de ani din Jina - Sibiu, pasager în autoturismul ARO camionetă, proprietate personală, cu numărul de înmatriculare SB - 02 -NSS a decedat. După efectuarea autopsiei, medicii au stabilit că decesul a intervenit ca urmare a asfixierii mecanice prin înec. El prezenta, de asemenea, numeroase leziuni şi traumatisme. În urma accidentului, autoturismul ARO s-a prăbuşit în Valea Dobrii, aterizând pe cupeu şi cu roţile în sus. În loc să încerce să-l scoată din maşină pe Paca, ceilalţi pasageri au plecat după ajutoare. A fost însă prea târziu. (N.T., F.R.)
În week-end-ul trecut
13 şoferi au rămas fără permise
     În cadrul acţiunii week-end rutier desfăşurată de Serviciul Poliţie Rutieră în colaborare cu poliţiştii din teritoriu au fost aplicate 264 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 80,2 milioane lei. Au rămas fără permise de conducere 13 şoferi, dintre care 6 nu vor mai conduce maşina o perioadă deoarece au fost surprinşi băuţi la volan. Au mai fost sancţionaţi contravenţional 40 de pietoni şi 5 biciclişti. (N.T.)
Lovită pe trecerea de pietoni
     Luni, 24 iunie, în jurul orei 18.45, la intersecţia străzii Clujului cu Decebal s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea unei fetiţe de 6 ani. Angajându-se în traversarea străzii prin loc marcat şi semnalizat corespunzător, Alina G. (6 ani, din Teiuş) a fost surprinsă şi accidentată de autoturismul Opel Astra, condus de Viorel Manolache (23 ani, din Focşani). În urma impactului, fetiţa a fost transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean Alba, fiind internată în secţia ATI cu diagnosticul de politraumatism prin accident rutier, traumatism cranio cerebral cu hematom parietal drept, plăgi escoriate, contuzii abdominale. În cauză, poliţia rutieră continuă cercetările. (N.T.)
Alba Iulia va deveni un important nod turistic
     În cursul zilei de ieri , consulul onorific al României la Mainz (Germania) a sosit la Alba Iulia, dl Alex Jakob însoţit de 23 de persoane, majoritatea oameni de afaceri din domeniul turismului. Domnia-sa s-a întâlnit cu preşedintele CCIA Alba, Corneliu Orzea prezentându-i disponibilitatea nemţilor de a investi în judeţul nostru precum şi faptul că Alba Iulia ar putea deveni un important nod turistic de plasare a turiştilor sosiţi din patria lui Wagner. Oaspeţii vor sta în România 7 zile, timp în care vor vizita numeroase obiective turistice din judeţ. (R.J.)
Încă un "frate" pentru municipiul Alba Iulia - Sliven (Bulgaria)
     Intrate în urmă cu aproximativ doi ani ca partenere în proiectul AQUA-FIL din cadrul programului Ecos-Ouverture al Comunităţii Europene, Alba Iulia şi oraşul Sliven din Bulgaria se vor înfrăţi duminică la Alba Iulia.Ceremonia va avea loc de la ora 11.00 la Sala Unirii. Delegaţia oraşului Sliven se va afla în perioada 29-30 iunie la Alba Iulia cu ocazia întâlnirii partenerilor din proiectul AQUA-FIL (Franţa, Luxembourg, Bulgaria şi România). Oraşul Sliven va deveni astfel cel de-al optulea oraş înfrăţit cu Alba Iulia. Ca de fiecare dată obiectivele urmărite sunt colaborarea în domeniul economic dar şi în cel cultural sau turistic. Să mai spunem că cele două oraşe au conlucrat foarte bine în cadrul proiectului AQUA-FIL ceea ce le îndreptăţeşte să spere într-o viitoare colaborare la fel de fructuoasă.
Anca DINICĂ
Un accident stupid
     Un caz deosebit de grav a fost semnalat marţi după-amiază la Serviciul de Urgenţă al Spitalului judeţean Alba. O femeie a fost adusă cu un par legat de ea, după ce acesta i-a pătruns prin subsuoară şi i-a ieşit prin umăr, pe lângă ureche. Ana V., de 69 de ani, din Meteş a căzut dintr-un vişin într-o scândură mai subţire şi ascuţită, de forma unui par. Norocul femeii, dacă putem vorbi de aşa ceva într-un accident aşa de ciudat, a fost că parul nu i-a atins artera axilară. Pacienta a fost transportată imediat la secţia ATI, după care a fost operată de urgenţă. Întrucât a fost afectat plexul axial, cel mai probabil Ana V va fi supusă unei alte intervenţii chirurgicale. Oricum starea de sănătate a victimei este mult mai bună de la internare, deşi încă nu-şi poate mişca mâna. Cei care au adus-o pe femeie la spital au făcut foarte bine că nu au încercat să scoată bucata de lemn, pentru că victima putea pierde şi mai mult sânge sau putea intra în metastază.
Florin ROMAN

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Vicepreşedintele CJ Alba, Doru Cetean, acuză
Risipa banului public la DGPDC Alba
     Beneficiind de cele mai consistente alocaţii din bugetul Consiliului judeţean Alba, Direcţia Generală pentru Protecţia Drepturilor Copilului Alba oferă în contrapartidă şi cele mai mari bătăi de cap. De mai mult timp vicepreşedintele Consiliului judeţean Alba, Doru Cetean a semnalat atât colegilor săi din conducerea CJ Alba, cât şi conducerii DGPDC Alba precum şi consilierilor judeţeni câteva dintre aceste neajunsuri. Din motive necunoscute semnalările au rămas fără răspuns. De aceea în ultima şedinţă a CJ Alba el a propus, iar consilierii judeţeni au aprobat constituirea unei Comisii speciale de verificare a activităţii DGPDC Alba. Printre "bubele" DGPDC Alba putem număra două rateuri în cadrul Programului de reformă a activităţii în domeniul protecţiei minorilor aflaţi în dificultate. Conform programului lansat în anul 1997 de Guvernul României principalele direcţii de acţiune sunt descentralizarea, dezvoltarea de servicii alternative şi în primul rând scoaterea pe această cale a copiiilor asistaţi din sistemul rezidenţial al centrelor de plasament mari şi integrarea lor în case de tip familial care să le ofere condiţii mai bune de trai, dezvoltarea aptitudinilor şi de integrare în societate, direcţii preluate şi asumate şi în Strategia guvernamentală în domeniul protecţiei copilului aflat în dificultate 2001-2004". Astfel în cadrul "Proiectului de reformă a sistemului de protecţie a copilului în România 1999-2001" au fost propuse şi investiţiile "Casă rurală de tip familial Mănărade" şi "Amenajare casă de tip familial la Centrul de plasament Blaj". Numai din denumirea ultimei investiţii vă puteţi da deja seama că ea vine în contradicţie cu ideea de scoatere a copiiilor din mediul "cazarmă" al centrelor de plasamnt. Pentru a nu mai avea dubii să precizăm că din perspectiva Uniunii Europene casele de tip familial trebuie integrate în mod individual în comunitate (pentru că numai aşa îşi pot atinge scopul!) şi "în nici un caz nu se acceptă constituirea lor ca unităţi mici în cadrul unei instituţii rezidenţiale existente mari." Or la Blaj nu s-a respectat necesitatea funcţionării acesteia într-un cadru care să-i asigure independenţa şi deci implicit independenţa copiiilor. Aşa că acum activitatea casei se derulează ca una integrată în activitatea generală a Centrului de Plasament Blaj, "astfel încât scopul pentru care a fost construită nu se justifică". Pentru acest obiectiv valoarea totală a investiţiei este de 2,099 miliarde de lei.
     Celălalt obiectiv "ratat" - Casa rurală de tip familial Mănărade" are o valoare totală de 3,883 miliarde de lei. Aici problema este una de ordin tehnic. Ea vine din probabila nebăgare de seamă. Concret, obiectivul nu poate fi dat în folosinţă pentru că nu are asigurată alimentarea cu apă potabilă! "Prin proiectul iniţial întocmit de SC MF PROFIL SRL Alba s-a ţinut cont şi de posibilitatea racordării acestei construcţii la utilităţile necesare bunei funcţionări: energie electrică, telefonie, apă potabilă, gaze naturale. Proiectantul a indicat pentru fiecare soluţia tehnică de realizare". Anterior promovării proiectului tehnic a fost întocmit studiul de fezabilitate care cuprinde aceeaşi soluţie de alimentare cu apă şi anume - fântână cu hidrofor. Însă nici studiul de fezabilitate şi nici proiectul tehnic nu menţionează necesitatea verificării calităţii apei sau a debitului necesar. Acestea trebuiau verificate anterior studiului de fezabilitate şi proiectului tehnic printr-un studiu hidrologic. Lucru care nu s-a întâmplat! Abia când construcţia clădirii (inclusiv instalaţiile aferente) s-a apropiat de final (decembrie 2001) au fost recoltate probe de apă pentru analiza de laborator. Deşi analizele au fost repetate rezultatele au fost mereu aceleaşi: apa nu este potabilă! De aici rezultă că sumele cheltuite pentru realizarea acestei alimentări cu apă au fost irosite. Ele se ridică la 50,845 milioane lei. Astfel încât deşi Casa rurală de tip familial Mănărade trebuia deja dată în folosinţă acest fapt este imposibil acum şi probabil şi în viitorul apropiat deoarece pentru rezolvarea problemei trebuia acum găsite alte surse de finanţare. Deci alţi bani, altă distracţie.
Anca DINICĂ
Post - scriptum la "cazul Abrud"
OJPC Alba a depistat foarte multe nereguli şi în alte Centre de plasament din judeţ
     Recentul caz de toxiinfecţie alimentară de la Abrud, care a pus în pericol sănătatea copiilor de la Centrul de recuperare din localitate, a determinat Oficiul judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba să efectueze în aceste zile numeroase acţiuni de control şi la alte centre de plasament pentru copii din judeţ. În cele ce urmează vă prezentăm punctual care au fost rezultatele acestei anchete precum şi măsurile dispuse.
* Centrul de plasament SÂNCRAI: Produse cu termen de valabilitate depăşite (unele peste 2 ani); brânză telemea, pui congelat şi lapte praf puse în consum fără a avea documente de certificare calitativă; magazia de alimente prezintă igrasie; nu există feţe de masă; uşile nu sunt dotate cu clanţe; pereţi cu igrasie în dormitoare; prize cu defecte sau lipsă în camerele de locuit; în luna mai a fost depistat un copil cu hepatită tip B; centrul nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare pentru blocul alimentar şi spaţiile de locuit. OJPC a aplicat amenzi în sumă totală de 31 milioane de lei.
* Centrul de plasament VADUL MOŢILOR: Produsele pate - ficat şi conservă carne de porc sunt depozitate la temperaturi mai mari decât cele indicate de producători; stocurile de ghiveci, fasole păstăi - conservată şi de paste făinoase sunt atât de mari, încât nu pot fi consumate până la expirarea valabilităţii. OJPC a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 30 milioane de lei.
* Centrul de plasament CUGIR: Unitatea nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare; mucegai şi faianţă căzută în grupurile sanitare; produsele de import (paste făinoase, fasole boabe, stafide, etc) nu au prevăzute termenul de valabilitate şi nu prezintă traduceri în limba română; la produsul carne de porc nu poate fi determinat termenul de valabilitate întrucât nu este etichetat. OJPC a aplicat o amendă în valoare de 2 milioane lei.
* Centrul de plasament HOREA: Centrul nu funcţiona la data controlului, copiii fiind în vacanţă; în magazia de materii prime s-au găsit alimente cu termenul de valabilitate depăşit. OJPC a aplicat o amendă contravenţională în valoare de 3 milioane de lei.
* Centrul de plasament STREMŢ: Alimentele - materii prime, aprovizionate, nu sunt însoţite de documente de certificare a calităţii. OJPC a acordat în acest caz 1 milion de lei amendă.
* Fundaţia SANCTUARY - OCNA MUREŞ: Autorizaţia sanitară nu a fost vizată pe anul 2002; produsul - ficat pui, import SUA, nu are informaţiile necesare legate de caracteristici. Pentru încălcarea prevederilor legale, s-au aplicat două amenzi în valoare de 11 milioane de lei.
     De menţionat că toate aceste obiective ca de altfel şi altele, rămân în continuare în atenţia OJPC Alba, precum şi a celorlalte instituţii abilitate.
Răzvan JURCĂ
Încătuşat şi păzit de gardieni
Un deținut de la Penitenciarul Aiud s-a aruncat în gol de la etajul II al spitalului
     Un deţinut de la Penitenciarul Aiud s-a aruncat luni după-amiază de la etajul doi al spitalului din localitate, deşi era supravegheat şi încătuşat. Sinucigaşul este Ioan Maftei, în vârstă de 41 de ani, originar din Bârlad, condamnat de justiţie la 14 ani de închisoare pentru omor. Victima este cunoscută atât de conducerea Penitenciarului Aiud cât şi de deţinuţi pentru desele tentative de sinucidere. De altfel, la Spitalul orăşenesc Aiud, Maftei a fost internat încă din 21 iunie a.c., când deţinutul a avut o nouă tentativă de sinucidere după ce a luat o supradoză de medicamente, cu diagnosticul intoxicare voluntară cu substanţe medicamentoase. El a fost supus unui intensiv tratament de recuperare şi dezintoxicare. Luni după - amiază, în jurul orei 14.00, Maftei a vrut să fie dus la grupul social. La ieşire, în dreptul unui geam deschis, deşi era încătuşat şi supravegheat de gardieni, deţinutul s-a aruncat în gol, luându-i prin surprindere pe cei din jurul său. În urma impactului violent cu solul, victima a suferit multiple traumatisme şi fracturi, însă a scăpat, deocamdată, cu viaţă.
     Deţinutul a fost transportat de urgenţă la Cluj Napoca, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale, la secţia de neurologie.
     Comandantul Penitenciarului Aiud, magistratul Ioan Comăniţă, a declarat pentru ziarul "Unirea" că pedeapsa deţinutului ar fi expirat în 2008, însă el urma să intre la comisia de liberare condiţionată în 20 aprilie 2004. Surse medicale de la Cluj Napoca au declarat că pacientul a suferit o fractură complexă de corp vertebral cu compresiune. În cursul zilei de astăzi el va fi operat, însă riscă să rămână paralizat tot restul vieţii.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.