Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, care în ziua cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit, zicând: "Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre". Cel ce Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatăl Tău, să împărăteşti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te, deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi şi cele ale Sfântului Nicolae, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ioan, Episcopul Goţiei
Catolic: Ioan şi Paul
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Începând cu 1 iulie
CEC scade dobânzile la creditele acordate populaţiei
     CEC va reduce dobânzile la creditele acordate persoanelor fizice pentru cumpărarea de bunuri de folosinţă îndelungată cu un punct procentual (de la 38 la sută pe an la 37 la sută pe an), începând cu 1 iulie a.c. De asemenea, pentru facilitarea accesului populaţiei la creditele pentru locuinţe, dobânzile la acest tip de credit vor fi reduse tot cu un punct procentual, ajungând astfel la 34 la sută pe an. CEC practică în prezent cele mai mici dobânzi pentru creditele acordate populaţiei încercând în acest fel să fie cât mai aproape de cerinţele clienţilor săi.
Portrete în actualitate
     PașcaAlbacul este port - drapelul turismului montan din Munţii Apuseni, aici realizându-se în ultima vreme o adevărată reţea de pensiuni ce posedă un confort demn de orice unitate turistică urbană. Promotorul, inima care face să pulseze aici viaţa turismului este dinamicul, vrednicul întreprinzător şi harnicul gospodar Gheorghe Paşca, primarul comunei Albac. Calităţile sale de manager al comunităţii, ca şi arta de a comunica, de a şti să-şi facă prieteni, sunt o certitudine că Albacul va evolua pe un drum ascendent. Îi dorim din toată inima succes. (G.M.)
Ajutoare pentru familiile nevoiaşe
     În cursul lunii mai a acestui an, din partea Direcţiei Muncii şi Solidarităţii Sociale Alba au fost acordate 9 ajutoare de urgenţă în valoare de 11.600 mii de lei. De asemenea, potrivit informaţiilor primite din partea d-nei Sidonia Făgădar, director general al DGMSS Alba, instituţia amintită a venit în sprijinul altor 5 familii prin acordarea a 5 ajutoare pentru înmormântare în sumă de 7.744 mii de lei. (H.D.M.)
Azi şi mâine, la Cugir
Razie în... blocul NATO!
     O comisie mixtă constituită din reprezentanţi ai Primăriei Cugir, Poliţiei, SC Cugireana SA şi ai Asociaţiei de locatari nr. 8 vor descinde în două blocuri dintr-un cartier rău famat al Cugirului - Coşbuc - pentru verificarea legalităţii statutului rezidenţilor din aceste locuinţe. Vor fi verificate persoanele din blocul "NATO" şi cele din blocul 11 scara A din Cartierul Coşbuc. Vor fi verificate buletinele de identitate ale locatarilor, contractele de închiriere pe locuinţe, cărţile de imobil şi contractele de prestări servicii cu SC Cugireana SA. Pentru punerea în aplicare a măsurilor de mai sus a fost emisă dispoziţia primarului nr. 847/24.06. 2002 în baza legii nr. 215/2001. Scopul acestei acţiuni este acela de a-i determina pe locatari să beneficieze în mod legal de apă şi alte prestări servicii.
Nicoleta TOMUŢA

Calomnia se plăteşte chiar şi la nivel... politic înalt!
Mihai Babițchi a pierdut procesul cu fostul ministru al justiției Valeriu Stoica
Preşedintele PNL va dona cei 100 de milioane de lei unor familii sărace din judeţul Alba
     Mihai Babiţchi, purtătorul de cuvânt al PSD Alba şi unul dintre liderii marcanţi ai partidului de guvernământ la nivel judeţean, a pierdut procesul de calomnie intentat de preşedintele PNL Valeriu Stoica. Precizăm că în toamna anului 2000, chiar cu o zi înainte de alegerile generale, Mihai Babiţchi a lansat acuzaţii grave, la adresa unor oameni politici importanţi ai momentului, foşti miniştri, printre care şi Valeriu Stoica (fostul ministrul al Justiţiei în legislatura 1996 - 2000), potrivit cărora aceştia au retras sume de bani importante de la FNI, chiar cu câteva zile înainte de prăbuşirea fondului. După alegeri, Valeriu Stoica a deschis proces împotriva lui Babiţchi, acţiune desfăşurată într-o primă fază la Judecătoria din Alba Iulia, în urma căreia liderul PSD-ist a fost achitat. Nemulţumit de decizia instituţiei albaiuliene Valeriu Stoica a cerut Curţii Supreme de Justiţie strămutarea şi judecarea recursului la o altă instanţă din ţară. Astfel procesul s-a judecat la Tribunalul din Ploieşti care a decis că Babiţchi este bun de plată, fiind obligat să plătească daune morale în valoare de 100 milioane de lei. Vicepreşedintele PNL Alba, Dan Motreanu a declarat că Valeriu Stoica va dona cei 100 de milioane de lei unui număr de 10 familii sărace din judeţul Alba, "al căror nivel de trai este afectat de guvernarea dezastruoasă a PSD". (D.R.)
În parteneriat cu CCIA Alba,
Camera de comerț Kilkis (Grecia) va sprijini comunitatea de afaceri din județ în vederea aderării României la UE
     Eforturile Camerei de Comerţ Alba, a preşedintelui Corneliu Orzea în sprijinirea comunităţii de afaceri locale pe multiple planuri, îşi vor găsi în curând o nouă materializare. CCIA Alba a semnat ieri un acord de parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie din Kilkis (Grecia), care a propus realizarea unui proiect comun în cadrul Programului de Microproiecte PHARE, în vederea sprijinirii eforturilor ţărilor candidate de a adera la UE. Acest proiect ale cărui cheltuieli vor fi suportate de către pertenerul grec propune următoarele tipuri de activităţi: o întâlnire preliminară la care vor lua parte toţi partenerii pentru a stabili conţinutul şi cadrul activităţilor desfăşurate în perioada de materializare a proiectului; organizarea unor grupuri de lucru în fiecare ţară parteneră, pe măsura desfăşurării cercetării (caracteristici locale, nevoi, cerinţe etc); organizarea a patru ateliere de lucru în cadrul cărora participanţii vor examina rezultatul cercetării, vor discuta pe marginea acestora şi îşi vor împărtăşi reciproc cunoştinţele şi experienţele.
     Pe marginea acestui subiect unul deosebit de atractiv, preşedintele CCIA Alba, dl. Corneliu Orzea ne-a declarat: "Comunităţile de afaceri atât în UE cât şi în ţările candidate vor avea un rol semnificativ în procesul de extindere a UE. Având experienţa condiţiilor ce trebuie îndeplinite în ţările candidate, comunităţile de afaceri din ţările deja membre, pot contribui la crearea impresiei generale a ţărilor candidate. Astfel şi CCI Kilkis consideră că iniţiative similare trebuie coordonate de partea greacă în colaborare cu ţările candidate".
Răzvan JURCĂ
Ziua internaţională de luptă împotriva drogurilor
     Ziua de 26 iunie, "Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Drogurilor" atrage în fiecare an atenţia opiniei publice şi a guvernelor de pe întreg mapamondul faţă de o stringentă şi actuală problemă de sănătate publică: consumul de droguri şi implicaţiile medico-psiho-sociale. Direcţia de Sănătate Publică Alba şi Centrul de Consiliere şi Prevenire Antidrog Alba (CJPCA) şi-au propus ca întreaga lună iunie să fie dedicată activităţii de prevenire a consumului de droguri (tutun, alcool, cafea, medicamente şi droguri ilicite). Planificarea şi desfăşurarea campaniei de informare, educare şi comunicare din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Alba s-au realizat în parteneriat cu CPCA Alba.
     Scopul campaniei a constat în promovarea unui stil de viaţă sănătos şi dezvoltarea unor comportamente preventive şi responsabile faţă de factorii determinanţi mai sus amintiţi.
     În cadrul campaniei antidrog, ASC a realizat un sondaj de opinie pe un eşantion de 172 de elevi din oraşul Cugir (15 - 18 ani), reprezentativ pentru această comunitate. Rezultatele acestui sondaj sunt următoarele: * 6,21 la sută din repondenţi fumează, 31,88 la sută consumă alcool şi 4,34 la sută consumă cafea; * dintre motivele incriminate în consum 28,3 la sută din repondenţi incriminează curiozitatea, 20,28 la sută probleme de familie şi 19,62 la sută anturajul, plăcerea fiind pe locul IV cu 10,94 la sută; * dintre metodele de informare despre droguri şi consecinţele consumului 62,36 la sută din repondenţi au optat pentru discuţii ale specialiştilor direct cu elevii.
Dr. Olimpia CANDREA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.