Ultima oră
Știri
Vicepreşedintele CJ din Bacs Kiskun la Alba Iulia
     În cursul zilei de ieri a sosit în judeţul Alba într-o scurtă vizită neoficială vicepreşedintele CJ din Bacs Kiskun, Ferenc Nagy, un mai vechi prieten al meleagurilor noastre. El s-a întâlnit la sediul CJ cu preşedintele interimar Eugen Popa şi au discutat despre modalităţile de colaborare în continuare dintre cele două judeţe, în special pe domeniul economic. (F.R.)
La Olimpiada naţională de Istoria Artei
Elevii Liceului de muzică din Alba Iulia s-au situat pe primele locuri
     Recent s-a încheiat la Miercurea Ciuc faza naţională a Olimpiadei şcolare la disciplina Istoria Artei. Judeţul nostru a fost reprezentat de elevii Liceului de muzică şi arte plastice din Alba Iulia, pregătiţi de doamna prof. Doina Biro. Rezultatele obţinute de ei sunt excepţionale: Locul II pentru Gabriela Bulbucan, clasa a X-a şi Locul I pentru Cristian Mladin, clasa a XI-a. De precizat că a fost o concurenţă foarte mare, iar lucrarea lui Cristian Mladin a fost susţinută la festivitatea de premiere ca un exemplu demn de urmat. Pentru rezultatul obţinut, Cristian Mladin îşi poate deja alege facultatea pe care doreşte să o urmeze.
     Dar să amintim aici şi pe eleva Ioana Gornic din clasa a VIII-a a aceleiaşi instituţii de învăţământ care a obţinut locul I la Concursul Naţional de Desen desfăşurat la Arad în perioada 1-7 iunie. Felicitări!
Anca DINICĂ
Biroul SAPARD din Alba Iulia -"auditat" de către o delegație UE
     În zilele de 5-6 iulie a.c.,la Alba Iulia va sosi o delegaţie europeană în vizită de auditare a Biroului regional SAPARD, o ultimă etapă înaintea acreditării finale. În cursul zilei de ieri, prefectul Ioan Rus în colaborare cu preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, d-na Ana Maria Goia, şefa Biroului, şi cu reprezentanţii Direcţiei Silvice, DGAIA şi ICJ Alba, au stabilit programul acestei vizite, care va cuprinde mai multe activităţi. Astfel, oaspeţii europeni vor efectua o deplasare şi în Apuseni, mai precis la Câmpeni, Albac, Scărişoara şi Gârda pentru a stabili cu edilii locali modalitatea acordării unor surse de finanţare necesare reparării drumurilor din zonă.(R.J.)
Agendă de lucru încărcată pentru Eugen Popa
     În cursul săptămânii viitoare, timp de două zile, preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, se va afla într-o vizită de lucru în Germania, unde va fi însoţit de primari şi viceprimari de municipii şi oraşe din judeţul nostru. Scopul acestei deplasări îl constituie găsirea şi negocierea unor oferte avantajoase în vederea achiziţionării unui reciclator performant de drumuri, în vederea reabilitării infrastructurii judeţene.
     Tot săptămâna viitoare, preşedintele interimar al CJ Alba va fi prezent la reuniunea ARE de la Bruxelles, unde îl va înlocui în Biroul de Conducere pe preşedintele Augustin Presecan. (F.R.)
Rezultatele la Capacitate pe INTERNET
     Pentru a veni în sprijinul celor care acum trec prin emoţiile admiterii în licee şi şcoli profesionale sau de ucenici, Inspectoratul şcolar judeţean Alba a deschis pe Internet un site care conţine datele necesare unei bune orientări. Rezultatele obţinute de elevi la examenul de capacitate sunt prezentate conform fiecărei tranşe de medii de admitere, precum şi ierarhia la nivel judeţean. Cei interesaţi pot afla toate aceste date consultând adresa: http://admiterea2002.albanet.ro. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ministerul Apelor a acordat judeţului Alba
32 miliarde lei pentru lucrări de apărare împotriva inundațiilor
     În urma solicitărilor prefectului Ioan Rus, din partea Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului s-au primit unele precizări privitoare la stadiul lucrărilor hidrotehnice de pe teritoriul judeţului Alba. Astfel, pentru lucrările "Amenajarea râului Arieş şi afluenţi pentru apărarea împotriva inundaţiilor a localităţilor Câmpeni, Baia de Arieş şi Lunca Arieşului", "Amenajarea râului Mureş în zona Coşlariu-Sântimbru", "Amenajarea râului Sebeş pentru apărarea împotriva inundaţiilor a localităţilor amplasate în aval de acumularea Petreşti" şi "Acumularea Mihoeşti pentru apărare împotriva inundaţiilor şi alte folosinţe", cu termene de punere în funcţiune 2003-2004, prin programul de investiţii al MAPM pe anul 2002, sunt prevăzute resurse financiare în valoare de 32 miliarde lei.Urmează ca la rectificarea bugetului de stat pe anul în curs, în funcţie de nivelul cheltuielilor de capital ce se vor aproba pentru Minister , să se analizeze o eventuală suplimentare a resurselor financiare la aceste obiective
     Referitor la promovarea unor investiţii noi, prefectul Ioan Rus a fost informat că în programul ministerului din anul curent este prevăzută elaborarea studiilor de fezabilitate pentru: Regularizare şi îndiguire râu Târnava Mică - pe sectorul Cetatea de Baltă-Bia; Consolidare mal stâng râu Mureş la Stâna de Mureş (comuna Noşlac); Regularizare şi îndiguire râu Târnava Mică la Cetatea de Baltă-Jidvei.
Răzvan JURCĂ
Prin grija preşedintelui interimar al CJ Alba,
Locuitorii din Ocna Mureș, Abrud și Cîmpeni vor bea apă pe săturate
     Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, a declarat pentru ziarul "Unirea" că în urma preluării activităţilor specifice la Ocna Mureş de către societatea judeţeană de apă, localnicii primesc acum apă 20 de ore pe zi, faţă de 6 ore cât era programul iniţial. Totodată, debitul a crescut de la 20 l/sec. la 50-60 l/sec., iar cantitatea de apă de la 40.000 m.c./lună la 130.000 m.c./lună. Demn de menţionat este faptul că prin montarea unei pompe pentru clorinare, calitatea apei a crescut, nemaifiind probleme de acest gen. Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, a mai spus că într-un viitor nu prea îndepărtat locuitorii din Ocna Mureş vor avea apă 24 de ore pe zi.
     Veşti bune la acest capitol sunt şi pentru Munţii Apuseni. În cursul zilei de miercuri, SC Apa CTTA a câştigat licitaţia pentru utilajele pe care le va prelua odată cu staţia de tratare de la Mihoeşti.
     Deşi sunt încă mari greutăţi, directorul Apa CTTA SA, Viorel Lazăr, a dat asigurări că în circa o lună de zile staţia va începe să funcţioneze şi să alimenteze cu apă oraşele Cîmpeni şi Abrud. "Există o preocupare permanentă în acest sens, zilnic mă întâlnesc cu d-l Lazăr şi depunem toate eforturile să rezolvăm problema apei în Apuseni", a declarat preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa.
Florin ROMAN
Premii pentru elevii romi
     Partida Romilor Social Democrată din România, Filiala Alba, a decis să acorde şi în acest an premii pentru elevii romi care obţin rezultate foarte bune la învăţătură. De ele au beneficiat cei mai buni elevi romi care învaţă la Şcoala generală nr. 3 din Sebeş, iar premiile au vizat în principal elevii care au obţinut media generală 10 la Limba şi literatura romani. Din cei 350 de elevi romi ai şcolii 110 învaţă Limba şi literatura romani. Premiaţii sunt: la clasa a III-a - Mărioara Muntean, Florin Ciocea, Marcela Bene; clasa a V-a - Sorina Anca Stoica, Raluca Iancu, Andreea Marcu. Să mai precizăm că elevii romi din Sebeş au participat şi la faza naţională a Olimpiadei la limba şi literatura romani unde au obţinut 2 menţiuni pentru merite deosebite. Ei au fost recompensaţi cu rechizite şcolare, casete audio cu poveşti şi cărţi în limba romani. Pentru toţi elevii premianţi, dar şi pentru profesorii care le-au stat alături Partida Romilor Alba, prin preşedintele său dl. Petru Ilie, a pregătit şi oferit cadouri şi premii. Pe această cale domnia sa mulţumeşte şi doamnei directoare a Şcolii generale nr. 3 Sebeş - prof. Ana Piersecă pentru modul nediscriminatoriu în care i-a tratat pe toţi elevii şi pentru tot sprijinul acordat. (A.D.)
Dr. Dan Sicoe a decis să impună la DGPDC Alba un alt tip de management
     Într-o recentă conferinţă de presă, dr. Dan Sicoe, directorul DGPDC Alba a fost întrebat cât va dura perioada de interimat. "Cât consideră autoritatea (Consiliul Judeţean), a răspuns dânsul. N-am venit să mă pensionez de aici. Şi, mai mult decât atât, vreau să practic un alt tip de management decât cel practicat aici până la venirea mea. Nu am angoase şi nici nu fac concesii atunci când e vorba să împing lucrurile să meargă înainte, în bine, în conformitate cu strategia Guvernului, care impune (repet, impune!) descentralizarea şi implicarea comunităţilor locale.
     Vă mărturisesc că am susţinere puternică şi o mână întinsă din mai multe părţi, de aceea nu voi mai tolera supradimensionarea structurii de protecţie a copilului la nivel de centru de judeţ, şi nici nu voi mai permite noi angajări (decât, să spunem, în cazul unor specialişti neapărat necesari). La venirea mea aici, în acest al doilea interimat, am găsit o instituţie cu 14 servicii. Aşa ceva, într-o capitală de judeţ este o structură de tip comunist, centralizată şi birocratizată. Centralizată inclusiv în interior, unde totul stătea într-un singur telefon: cel al directorului. Aşadar, repet, până la aprobarea strategiei (a noii strategii de protecţie a copilului la nivel local - n. red.), nu se mai fac intrări în sistem.
     Primul pas pe care-l voi face, probabil vineri, 28 iunie, va fi organizarea unei întâlniri cu ONG-urile (în rândurile cărora am putea avea surpriza să găsim specialişti mai bine pregătiţi şi mai informaţi decât în structurile noastre), cu celelalte instituţii cu responsabilităţi în domeniu şi cu reprezentanţii tuturor confesiunilor. Ne vom consulta împreună, apoi vom începe munca cea mai grea, cu comunităţile (unde trebuie convinşi primarii să se implice), comunităţi locale cărora le vom face o evaluare de disponibilitate". (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.