Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Recorduri parlamentare
     Parlamentarii României, greu de adunat în şedinţe plenare, au dat dovadă joi de o hărnicie ieşită din comun. Astfel, pentru a putea pleca într-o vacanţă fără griji, deputaţii au dat vot final pentru 32 de proiecte de lege şi rapoarte de mediere, în timp ce la Senat numărul acestora s-a ridicat la 59. În vreme ce aleşii făceau scurtă la mână, înregistrând noi recorduri în materie de fuşereală legislativă, o seamă de ziarişti se ocupau de cu totul alte recorduri ale domniilor - lor. Astfel, în cel puţin două talk-show-uri de joi seara precum şi în "Adevărul" de vineri, a fost vehiculată o ştire potrivit căreia România este ţara europeană cu cele mai multe maşini pe cap de parlamentar. Dacă cineva are impresia că maşinile cu pricina stau degeaba n-are decât să citească raportul de săptămâna trecută al Curţii de Conturi. Acolo se sesizează faptul că, în anul 2000, profitând de faptul că nu există o limită la consumul de benzină, unele maşini au parcurs, cel puţin pe hârtie, câte 25.000 de kilometri într-o lună! Asta da austeritate, într-o vreme în care "prostimii" i se cere să strângă cureaua până trece valul Praga şi ne ia cu el în NATO. Dacă omorâm corupţia, bineînţeles.
     Acum, dacă tot a ieşit Parchetul Naţional Anticorupţie din moara Parlamentului chiar s-ar putea pune tunurile pe mafie. S-ar putea începe de exemplu cu Ministerul Muncii, unde scandalul declanşat cu câteva zile în urmă de mituirea unor funcţionari în scopul facilitării unor contracte de muncă în străinătate a luat amploare joi, 27 iunie. Iniţial au fost acuzaţi doar funcţionarii de la Biroul de presă, pentru ca o serie de dezvăluiri ulterioare să indice "zona" din imediată apropiere a ministrului Marian Sârbu. Chiar unul dintre intermediari a dezvăluit că plicurile cu valută erau puse în dosarele candidaţilor cărora li se spunea că banii merg glonţ la directorul Ungureanu şi la consilierul Roşca. "Am crezut că banii sunt pentru un comision pe care îl percepe Ministerul Muncii. Am întrebat ce garanţie am pentru aceşti bani şi mi s-a spus că ştie ministrul. Dacă nu se spunea acest lucru, eu nu dădeam banii", a declarat unul dintre acuzatori.
     Nu ştiu dacă Parchetul Naţional Anticorupţie se ocupă şi de Armaghedoane, dar, în cazul în care este interesat, el ar putea să viziteze pe Internet site-ul intitulat "Proiectul Anticorupţia'. Acesta îşi propune să fie pagina "persoanelor care nu au reuşit să se facă auzite sau le este teamă să spună ceea ce ştiu", cu precizarea că "faptele relatate nu se pot constitui a priori în acuze directe atâta timp cât nu există dovezi concrete şi justiţia nu s-a pronunţat". În premieră, site-ul conţine, pe lângă diverse rapoarte referitoare la corupţie, o rubrică în care vizitatorii pot vota în "Topul celor mai corupte persoane şi instituţii". În topul instituţiilor considerate corupte, Senatul României conduce detaşat cu 58 de voturi, locurile următoare fiind ocupate de Ministerul de Interne şi Ministerul Administraţiei Publice (ambele cu 49 de voturi), în vreme ce guvernul e clasat pe locul 8, cu 27 de voturi. Conform autorilor, obiectivul site-ului "Proiectul Anticorupţia" îl reprezintă "formarea unei comunităţi informale care să sensibilizeze factorii de decizie asupra gravităţii fenomenului şi să semnaleze cazurile necunoscute autorităţilor". Mai mult, proiectul îşi propune să urmărească dosarele de corupţie aflate în lucru şi să semnaleze societăţii civile şi forurilor internaţionale situaţiile în care autorităţile încearcă favorizarea persoanelor implicate sau stoparea finalizării cazurilor.
Maria Lucia MUNTEANU