Ultima oră
Știri
În urma controlului de la IPJ Alba
Şeful IGP, generalul de divizie Florin Sandu este mulţumit de activitatea poliţiştilor noştri      Aşa cum v-am mai informat, de curând, la sediul IPJ Alba a avut loc un control din partea IGP. În sinteză, IGP-ul a constatat că la nivelul inspectoratului judeţeaN există o preocupare permanentă şi susţinută pentru organizarea corespunzătoare a activităţii de poliţie. Important de reţinut este faptul că, în trimestrul I al acestui an , lucrătorii IPJ Alba au avut rezultate apreciabile, constatându-se 2620 fapte penale la 100.000 de locuitori, unitatea situându-se pe locul I la nivel naţional, acelaşi loc ocupându-l şi Serviciul economico - financiar. Au fost soluţionate 13.431 lucrări şi cauze penale, din care 1044 rămase iniţial cu autori necunoscuţi. Pe de altă parte, în raportul IGP se arată că s-a dispus sancţionarea disciplinară a trei poliţişti şi mutarea altor doi în diverse locuri de muncă.
     Generalul de divizie, dr. Florin Sandu, spune că apreciază actuala conducere a IPJ pentru întreaga activitate şi modul în care poliţiştii din Alba îşi fac datoria.
Nicoleta TOMUŢA
La Zlatna
Un tânăr a lovit cu maşina o femeie şi a abandonat-o
     Joi, 27 iunie, pe DN 74. în satul Podul lui Paul, la intrarea în Zlatna, s-a produs un accident rutier cu fugă de la locul faptei. În timp ce se deplasa pe partea stângă a şoselei, Valeria Stoica (29 de ani, din Zlatna) a fost accidentată de un autoturism Dacia 1300 de culoare albă. Fără măcar să încerce să oprească maşina şi să se intereseze ce s-a întâmplat cu femeia lovită, şoferul Daciei a accelerat, încercând să-şi piardă urma. Poliţia Zlatna a fost sesizată de un cetăţean care a aflat despre accident. Au fost alertate imediat unităţile de poliţie din localităţile limitrofe, Almaşu Mare şi Abrud. Fugarul a fost oprit de un filtru al poliţiştilor din Abrud, fiind identificat Marcel Haiduc (21 de ani, din Câmpeni). Acesta a recunoscut că a lovit femeia cu autoturismul său. I-au fost recoltate probe pentru stabilirea alcoolemiei. Victima a fost transportată la Spitalul Judeţean Alba, unde a fost diagnosticată cu politraumatism prin accident rutier la piciorul şi la mâna stângă. În cauză continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de accident rutier cu fugă de la locul faptei. S-a estimat că femeia necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale.
Nicoleta TOMUŢA
UPSOM SA Ocna Mureș -100 de ani de existență, 1 an de privatizare
     În cursul zilei de ieri, Consorţiul de firme BEGA Group SA a organizat la Hotelul "Parc" din Alba Iulia o conferinţă de presă pe tema: Un an fructuos de la privatizarea S.C. UPSOM S.A., când Consorţiul de firme BEGA Group SA a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al Uzinei de produse sodice din Ocna Mureş.
     La acest eveniment important au fost prezenţi patronii BEGA Group SA, fraţii Marius şi Emil Cristescu, prefectul judeţului Alba, Ioan Rus, Eugen Popa, preşedintele interimar al CJ Alba, Codrin Ştefănescu, secretar executiv al PSD, deputat de Alba, Alexandru Pereş, deputat PD de Alba, Nicolae Gavrilă, secretar de stat, preşedintele Centrocoop, conducători şi reprezentanţi ai unor instituţii financiare şi societăţi comerciale din judeţ.
     Cu acest prilej s-a făcut o succintă prezentare a evoluţiei fructuoase a UPSOM, postprivatizare. S-a accentuat faptul că în răstimpul unui singur an, societatea a făcut un salt spectaculos în creşterea producţiei. În cuvântul domniei sale, prefectul Ioan Rus a recunoscut că privatizarea UPSOM a venit la momentul oportun. Altfel uzina de produse sodice din Ocna Mureş era pe punctul de-a fi închisă. Privatizarea UPSOM de către Consorţiul de firme BEGA Group SA este o reuşită ce confirmă că există şi investitori români care sunt capabili de un management performant. (S.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Până la sfârşitul lunii iulie a.c., din unităţile economice din judeţ
Aproape 1.000 de salariați vor fi disponibilizați
     În conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă - Alba a efectuat între 24 şi 26 iunie servicii de preconcediere la SC U.T.E. P.S. SA - Alba Iulia pentru un număr de 225 salariaţi care urmează a fi disponibilizaţi. Totodată, la nivelul judeţului Alba, s-au anunţat la A.J.O.F.M. disponibilizări de personal la următoarele societăţi comerciale: *Salina Ocna Mureş - Sucursală a Societăţii Naţionale a Sării Bucureşti: 60 salariaţi începând cu data de 19.07.2002; * Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului "MININVEST" SA Deva - Filiala "Zlatmin" Zlatna: 17 salariaţi începând cu data de 01.07.2002; * SC "Cupru Min" SA - Abrud: 50 salariaţi începând cu data de 25.06.2002, 50 salariaţi începând cu data de 15.07.2002; * SC Uzina Ardealul SA - Alba Iulia: 86 salariaţi începând cu data de 27.06.2002; * Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului "MININVEST" SA Deva - Filiala "Arieşmin" Baia de Arieş: 45 salariaţi începând cu data de 01.07.2002; * Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului "MININVEST" SA Deva - Filiala "Roşiamin" Roşia Montană: 55 salariaţi începând cu data de 01.07.2002; * SC Metalurgica SA - Aiud: acordă preavize cu durata de 30 de zile la 400 persoane începând cu data de 19.07.2002. (A.D.T.)
Începând cu 1 iulie
Benzina se va scumpi cu până la 3500 de lei litrul
     Preţurile carburanţilor auto vor creşte de la 1 iulie cu 3000/3500 lei/litru pentru benzină şi cu 2000 lei/litru la motorină, ca urmare a devalorizării monedei naţionale faţă de euro şi dolar, au declarat ieri surse ale industriei petroliere din România. Majorarea a fost decisă în urma unei întâlniri cu reprezentanţii companiilor petroliere din România şi oficiali ai Ministerului de Finanţe şi ai Ministerului Resurselor şi va fi aplicată atât de SNP Petrom, cât şi de reprezentanţii companiilor private, motivul acestei scumpiri considerabile fiind creşterea preţului carburanţilor la ieşirea din rafinării. "Preţul carburantului la rafinării este aberant şi aşa ceva nu ar trebui permis", ne-a declarat Paul Gheorghiu preşedintele Asociaţiei Benzinăriilor Particulare. Potrivit lui Gheorghiu, o asemenea scumpire nu se justifică, având în vedere că preţurile afişate de bursele internaţionale sunt sub preţul practicat în România. Liderul benzinarilor particulari a mai invocat faptul că spre deosebire de situaţia existentă în celelalte ţări, în România preţul real al benzinei este mult prea mare, în raport cu salariul mediu pe economie. În prezent, preţurile de referinţă practicate de staţiile Petrom, la care se adaugă maximum 5 la sută ca adaos comercial, sunt de 20.100 de lei/litru pentru benzina Premium cu plumb, 19.900 lei/litru pentru benzina Premium fără plumb, 21.100 de lei pentru un litru de benzină Super Plus cu plumb, 20.400 de lei/litru pentru benzina Super Plus fără plumb. Preţul unui litru de motorină cu concentraţie de sulf de 0,02 la sută este de 15.500 de lei, iar cel al motorinei cu o concentraţie de sulf de 0,05% de 15.600 de lei. Carburanţii Euro 3 sunt comercializaţii la un preţ de 22.400 de lei/litru pentru benzina Euro Premium şi 17.400 de lei pentru Diesel. Este de aşteptat ca scumpirea apreciabilă a carburanţilor să producă un val de scumpiri a produselor alimentare şi la transporturi, scumpiri care se vor resimţi adânc în buzunarele oamenilor.
Florin ROMAN
Sărbătorind cu colegii reuşita unei probe de Bacalaureat
O liceană s-a înecat joi în lacul de la Mihoești
Trupul neînsufleţit a fost descoperit vineri dimineaţa, după ce barajul a fost deschis pentru golire, în repetate rânduri
     Joi, 27 iunie a.c., a fost ultima zi pe acest pământ pentru Elena Viorica Leahu din Câmpeni. Ea avea 19 ani şi tocmai luase cea de-a doua probă orală a Bacalaureatului cu nota maximă 10 (zece). Alături de mai mulţi colegi, elevi ai clasei a XII-a de la Colegiul Naţional "Avram Iancu" din Câmpeni, fata a ajuns în seara aceleiaşi zile la barajul de pe râul Arieş, la Mihoeşti. Cu toţii intenţionau să facă o baie, pentru a se relaxa după stresul stresul unei zile de examen. Deoarece Elena nu ştia să înoate, ea a preferat să se plimbe în jurul lacului de acumulare. La un moment dat ea a ajuns pe vechiul drum folosit pentru accesul între Câmpeni şi Vadu Moţilor, înainte ca acesta să fie acoperit de apele barajului. Deoarece la ora scaldei (23.45) era beznă, fata nu a observat că pe o porţiune drumul era rupt, şi a căzut într-o groapă adâncă de cel puţin 4 metri. Imediat a fost înghiţită de ape. Profesoara care însoţea grupul a sunat disperată la 955, anunţând dispeceratul de urgenţă de la Alba Iulia. Ofiţerul de serviciu de la IPJ Alba i-a anunţat imediat pe poliţiştii din Câmpeni, care s-au deplasat la faţa locului. Din nefericire, fata nu a mai putut fi salvată. Pentru recuperarea trupului neînsufleţit, barajul de la Mihoeşti a fost deschis pentru golire de câteva ori. Fata a fost găsită ieri dimineaţă, în jurul orei 10.15, în aval de barajul de la Mihoeşti. Elena Viorica Leahu era o fată cu rezultate bune la învăţătură, cu vise şi aspiraţii mari pentru viitor, asemeni tuturor adolescenţilor de vârsta ei. Firul vieţii ei s-a întrerupt brutal într-unul dintre cele mai fericite momente ale existenţei ei, lăsând în urmă o jale de nedescris. Trupul neînsufleţit va fi redat pământului duminică, pe ultimul său drum însoţind-o cei dragi, colegi de generaţie şi prieteni.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN
Toxiinfecția de la Abrud s-a datorat lipsei crase de profesionalism
     Comisia de anchetă constituită din ordinul prefectului Ioan Rus a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, concluziile finale cu privire la toxiinfecţia alimentară apărută în data de 18 iunie a.c., la Centrul de Plasament din Abrud. Astfel, conform raportului întocmit de membrii comisiei conduse de subprefectul Ioan Maier, apariţia focarului s-a datorat mai multor cauze şi anume: încălcarea gravă a normelor igienico-sanitare impuse prin lege privind preluarea alimentelor, condiţiile de depozitare, manipularea şi prepararea acestora, precum şi a accesul în blocul alimentar, cu participare la prepararea mesei a altor persoane decât cele angajate în acest scop; nerespectarea atribuţiilor de serviciu atât de către directorul centrului, Nicolae Gaiţă, cât şi de către subordonaţii acestuia privind organizarea activităţii în unitate, supravegherea şi controlul modului de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, lipsa de responsabilitate atât din partea conducerii cât şi a personalului de execuţie din momentul declanşării evenimentului, fapt ce a avut implicaţii grava asupa stării de sănătate a copiilor; lipsa comunicării pe verticală între personalul direct responsabilizat şi conducerea Centrului, şi între conducerea Centrului de Plasament şi Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului Alba. Având în vedere cele prezentate mai sus, comisia a solicitat conducerii DGPDC Alba să dispună măsuri disciplinare administrative în funcţie de gravitatea faptei fiecăruia, şi să informeze Prefectura judeţului Alba cu privire la măsurile luate, în termen de 10 zile.
     Directorul DGPDC, dr. Dan Sicoe, a precizat că săptămâna viitoare se va întruni Consiliul Director al instituţiei, unde se va discuta fiecare caz în parte şi, prin vot, vor fi stabilite sancţiunile corespunzătoare. "Nu vreau să instituim o stare de teroare la nivelul celorlalte centre de plasament din judeţ, dar acolo unde vor fi identificate nereguli grave şi majore, măsurile vor fi în consecinţă", a mai subliniat Dan Sicoe. La rândul său, prefectul Ioan Rus a precizat că evenimentele negative de la Abrud s-au datorat şi unui prost management desfăşurat de către DGPDC Alba, apreciind totodată gestul fostului director, Sorin Chirilă, care şi-a prezentat demisia. "În cadrul instituţiei există o armată de angajaţi (n.r. - circa 60 de persoane) care nu au făcut nimic pentru prevenirea unor astfel de incidente. A fost nevoie de intervenţia autorităţilor judeţene pentru a acoperi lipsa de responsabilitate a acelor salariaţi. Sper ca domnul Nicolae Gaiţă să dea dovadă de bun simţ, măcar în al doisprezecelea ceas, şi să-şi prezinte singur demisia, fără a mai aştepta intervenţia celor în drept să-l sancţioneze", a conchis şeful autorităţii publice judeţene.
Răzvan JURCĂ, Dan HENEGAR

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.