Prima pagină Ediția din: 29.06.2002
Știri
De ieri
Marius Rotar este viceprimar al municipiului Alba Iulia
     RotarProtocolul de colaborare administrativă dintre PSD şi PD a funcţionat fără greş. Şi fără comentarii. În şedinţa de ieri, Consiliul local al municipiului Alba Iulia, luând act de demisia din funcţia de viceprimar a lui Radu Coclici, l-a ales în unanimitatea voturilor valabil exprimate pe Marius Rotar în această funcţie. De la şedinţă a lipsit consilierul PNL Ştefan Cosmeanu, iar Marius Rotar s-a abţinut. Deci în favoarea sa au fost înregistrate 21 de voturi. În şedinţa de luna viitoare a Consiliului local Alba Iulia, va fi validat probabil mandatul unui nou consilier local. El va veni, conform legii, de pe lista prezentată de PDSR în alegerile locale din anul 2000. Următorul pe această listă este dl. ing. Gheorghe Nariţa, director al SC Instalatorul SA Alba Iulia. Domnului Marius Rotar îi urăm succes în noua activitate în folosul cetăţenilor.
Anca DINICĂ
ÎPS Andrei la
Mănăstirea Râmeţ
     În cursul acestei zile, ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, va oficia slujba religioasă la Mănăstirea Râmeţ, care poartă hramul Sf. Petru şi Pavel. Duminică, ÎPS Andrei se va deplasa în judeţul Mureş la Mănăstirea Coşova, care poartă de asemenea hramul celor doi sfinţi. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Roşia Poieni se relansează
Bătălia cuprului
Secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ştefănescu, a dat din buzunarul propriu bani pentru bere şi mititei pentru 1000 de mineri de ziua lor
     Atenţia prioritară de care se bucură SC Roşia Montană Gold Corporation din partea oficialităţilor locale şi centrale, cât şi a mass media, a făcut ca exploatarea minereului de cupru de la Roşia Poieni să fie trecută oarecum pe un plan secundar. Între timp, însă, după o lungă perioadă de frământări şi agitaţie, destinul acestei exploatări miniere a luat o turnură nesperat de favorabilă. Începutul a fost marcat de numirea în funcţia de director general a d-lui ing. Sorin Vătăjelu. Dorind să impulsioneze mineritul şi să se convingă de schimbările favorabile care au avut loc în această societate, secretarul executiv al PSD, deputatul de Alba Codrin Ştefănescu însoţit de şeful său de cabinet Aurel Mârza, vicepreşedinte al PSD, s-au aflat zilele trecute în mijlocul minerilor din Abrud. Întâlnirea de lucru a demarat la sediul societăţii comerciale Cupru Min SA Abrud. Au luat parte conducerea noii societăţi desprinsă din Min Vest Deva şi liderii sindicatelor din exploatare. Deputatul Codrin Ştefănescu a fost pus în temă cu realităţile din exploatare de către directorul general al societăţii. Din prezentarea făcută s-a reţinut că, în pofida marilor greutăţi întâmpinate, în ultimele trei luni de la instalarea noii conduceri s-a realizat o medie lunară de peste 350 de tone cupru în concentrat, iar luna aceasta se contează pe obţinerea unei producţii de 380 de tone cupru în concentrat. La întrebarea d-lui Codrin Ştefănescu: "Cum a fost posibil acest salt ?", răspunsul a venit imediat. În acest scurt răstimp au început în forţă lucrările de investiţii la decopertare pentru a asigura continuitatea exploatării. Potrivit programului prezentat în cursul acestei luni se va realiza un volum de lucrări de 160.000 de tone la decopertă şi peste 200.000 de tone minereu de cupru. Acest succes poate fi socotit un adevărat eveniment dacă se are în vedere că în ultimii zece ani investiţiile la decopertă au lipsit cu desăvârşire. Întrucât au fost reactivate autobasculantele de mare capacitate de 110 tone şi întreg parcul de autovehicule, maşinile şi instalaţiile exploatării fiind supuse unei vaste operaţiuni de modernizare, s-a concluzionat că există şanse reale ca exploatarea cuprului de la Roşia Poieni să-şi redobândească renumele de odinioară.
     Prin încetarea activităţii productive a unităţiii similare de la Moldova Nouă, Ministerul Industriei şi Resurselor a decis să fie reactivate cele două linii tehnologice de la Roşia Poieni prin achiziţionarea pieselor de schimb vitale de la Moldova Nouă. Formaţii specializate de oameni de la Abrud vor fi detaşate temporar la Moldova Nouă pentru a urgenta realizarea acestui program. La solicitarea lui Codrin Ştefănescu, directorul general al unităţii Sorin Vătăşelu a declarat că dacă totul va decurge normal s-ar putea ca în trimestrul patru să fie pusă în funcţiune cea de-a treia linie tehnologică, care va asigura o creştere a producţiei cu 10 - 15 la sută. Prin sporirea producţiei celor două cariere de piatră existente a fost posibilă achitarea datoriilor unităţii la bugetul local. Piatra pentru drumuri fiind o sursă potenţială de bani pentru exploatare, a fost luată măsura reutilării şi măririi capacităţii celor două cariere.
     Din dialogul purtat a reieşit că a fost definitivat un program complex de extindere şi modernizare a firmei, cu perspectivă până în anul 2006. În acest program, un loc important îl ocupă modernizarea actualelor fluxuri tehnologice, devansarea lucrărilor de decopertare şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de leşiere bacteriană de obţinerea a cuprului. Îndeplinirea obiectivelor prevăzute va duce la obţinerea unei producţii de 10.000 de tone cupru anual. Atingerea acestui vârf de producţie ar marca începutul rentabilizării S.C. Cupru Min SA Abrud. Punerea în practică a unui proiect - program de o asemenea anvergură necesită o investiţie de circa 150 de milioane de dolari. La cererea lui Codrin Ştefănescu, conducerea societăţii i-a înmânat o notă de probleme prin care se solicită sprijin în: suplimentarea alocaţiilor bugetare cu 120 miliarde lei, în anul 2002 pentru realizarea unui volum de lucrări la decopertă de 3.000.000 tone. Soluţionarea externalizării societăţii "Horea, Cloşca şi Crişan" Abrud potrivit HG nr. 770/10.10.2001 în vederea realizării strategiei de privatizare. În felul acesta s-ar crea posibilitatea absorbţiei a circa 200 de oameni ce vor fi disponibilizaţi de la SC Cupru Min SA Abrud * acoperirea financiară a mesei calde acordată gratuit personalului societăţii: la 1120 de persoane faţă de 458 câte sunt prevăzute în buget. Dialogul de lucru a continuat în cariera de la Roşia Poieni, unde a fost vizitată exploatarea la suprafaţă a minereului de cupru, uzina de preparare şi flotaţia. În final, conducerea firmei şi liderul sindicatului i-au solicitat secretarului executiv al PSD, Codrin Ştefănescu, să intervină pentru ca SC Ampelum SA Zlatna să achite datoriile de 14 miliarde de lei, faţă de SC Cupru Min SA Abrud. În caz contrar se va sista furnizarea concentratului cupros. Oaspetele i-a asigurat pe mineri că va face toate demersurile necesare pentru revitalizarea exploatării minereului de cupru de la Roşia Poieni, dar a prevenit conducerea firmei că bugetul statului nu are disponibilă o sumă aşa de mare de bani şi este bine să fie valorificate mai eficient toate resursele şi posibilităţile existente.
     La întâlnirea cu minerii Abrudului au fost abordate şi alte urgenţe social - edilitare ce preocupă comunitatea. De primă urgenţă ar fi asigurarea de la bugetul central a circa 10 miliarde de lei pentru reabilitarea reţelei de apă potabilă a Abrudului, întrucât este deteriorată în aşa măsură că pierderile de apă ajung la 80 la sută. În prezent, apa este furnizată mai puţin de 30 de minute în 24 ore. S-a cerut, de asemenea, sprijin pentru urgentarea preluării de către SC Apa CTTA a prizei de apă Mihoieşti în vederea alimentării cu apă a oraşelor Câmpeni, Abrud şi a localităţilor limitrofe. La fel de necesară este construirea unei case de cultură de care oraşul are mare nevoie. În discuţie au mai fost amintite problema organizării Zilei minerului şi reînviorarea activităţii sportive. Apreciind că şi aceste nevoi sociale trebuie să-şi găsească rezolvarea, Codrin Ştefănescu a promis că va face tot posibilul pentru soluţionarea problemelor ridicate. Un prim gest de solidaritate cu minerii Abrudului a fost oferta secretarului executiv al PSD de a da din buzunarul propriu o bere şi un mititel pentru 1000 de mineri de ziua lor. Celor ce se ocupă de bunul mers al echipei de fotbal le va oferi echipamentul sportiv şi mingile necesare. Cu prilejul deplasării în Munţii Apuseni, deputatul de Alba, Codrin Ştefănescu, a mai oferit 100 de colete în ajutorul văduvelor şi familiilor de mineri cele mai sărace din zonă. Acţiunea de la Abrud nu este singulară. Astfel de gesturi de caritate sunt proprii deputatului Codrin Ştefănescu.
Sebastian TRUŢĂ
Noul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia este Vasile Luha
     Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Ioan Poiană, a fost schimbat la cerere. Domnia sa a cerut să fie transferat în oraşul natal, la Sibiu, unde locuiesc soţia şi cei doi copii.
     În cursul zilei de ieri, cererea d-lui procuror Poiană a fost acceptată de procurorul general al României. Totodată, Ioan Poiană a fost numit în funcţia de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. El a fost numit procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia în octombrie 1997.
     Prin ordin al Ministrului Justiţiei, d-na Rodica Stănoiu, în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a fost numit dl. procuror Vasile Luha. Dânsul a ocupat până în prezent unul din posturile de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, din data de 3 mai 1999. Pentru o perioadă, dânsul a fost detaşat la Bucureşti, unde a fost consilier al procurorului general al României, Joiţa Tănase. Recunoscut ca un excelent profesionist, Vasile Luha a reuşit să-şi câştige încrederea şi admiraţia tuturor celor care îl cunosc. Totodată, procurorul Ilie Nariţa din cadrul secţiei judiciare a fost numit procuror general adjunct. Vă dorim mult succes în activitate, d-le procuror general!
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.