Curier județean
Rugăciunea de azi
     Plecându-mi capul, strig astăzi către Tine: "Doamne, fie voia Ta!" Asemenea, ca şi oarecând dreptul Iov la vestea morţii fiilor şi a fiicelor sale, cu umilinţă grăiesc şi mărturisesc: "Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat". Zdrobit de durere, dar cu neclintită credinţă în Tine şi în tainele cele nepătrunse, cer în această clipă milostivirea şi îndurarea Ta, Doamne. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Apostoli Petru şi Pavel
Catolic: Sf.Petru şi Pavel, apostoli
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Azi, 29 iunie 2002 - mare eveniment patriotic în comuna Bucium
     Aici, pe stânca de bazalt Detunata, la 19 mai 1966, cu sprijinul acad. Ştefan Pascu şi a prof. Dumitru Braharu din Cluj Napoca, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Abrud - Cîmpeni, în frunte cu prof. Emil Jurca şi Vasile Bud, s-a instalat o placă comemorativă chiar pe stâncă, cu următorul conţinut:
     "AZI 30 AUGUST 1865 GEORGE BARIŢIU, AVRAM IANCU, TIMOTEI CIPARIU, AXENTE SEVER, ILIE MACELARIU ŞI MULT ALT POPOR AU PETRECUT LA DETUNATA. AU VENIT DIN ABRUD DE LA ADUNAREA "ASTREI". AU FOST SALUTAŢI DE PREOTUL IOSIF CIURA.
     "...DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE! A RĂSUNAT PESTE MUNŢI ŞI VĂI"!
     Fiind scrisă chiar pe stâncă, cu timpul s-a degradat. Pentru a imortaliza acest eveniment, societatea cultural-patriotică "AVRAM IANCU", filiala Alba Iulia, în colaborare cu societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Alba Iulia au luat măsurile cuvenite pentru a scrie o altă placă ce va fi instalată chiar la poalele stâncii, lângă vălăul şi fântâna cu apă, unde toţi excursioniştii fac un popas.
     În colaborare cu Primăria din Bucium s-a stabilit ca evenimentul să aibă loc azi, 29 iunie, când se va sfinţi şi o cruce în imediata apropiere.
     Îndrăgostiţii de frumos, natură şi istorie nu au ce regreta vizitând comuna Bucium deoarece pe raza ei există atâtea locuri istorice şi monumente ale naturii ca nici într-o altă comună din România: Monumentul de la Cerbu cu o inscripţie în limba latină, ce se referă la vizita regelui Ferdinand în Ţara Moţilor, în 1924, când s-a stabilit ca drumul dintre Abrud şi Alba Iulia să devină drum naţional iar batalionului vânători de munte din Abrud să i se dea numele de "AVRAM IANCU"; Monumentul de la Gura Cerbului referitor la victoria buciumanilor în revoluţia de la 1848 - 1849; Casa din Bucium Sat în care s-a născut şi a copilărit Emil Dandea, de două ori primar la Tîrgu Mureş şi membru în Parlamentul României, unde a susţinut interesele moţilor.
     Aceste monumente şi locuri istorice sunt vizitate în fiecare an de foarte mulţi excursionişti din ţară şi din străinătate.
     Buciumul şi Detunata vă aşteaptă.
Prof. Emil Jurca

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.