Ultima oră
Știri
La Câmpeni
Activitatea poliţiei în vizorul consilierilor locali
     Periodic, Consiliul local Câmpeni apreciază în cadrul şedinţelor lunare modul în care cadrele de poliţie locale îşi fac datoria faţă de comunitate din toate punctele de vedere. În ultima şedinţă a CL Câmpeni de săptămâna trecută, comandantul Poliţiei orăşeneşti, dl. maior Valer Gutiu a prezentat o dare de seamă referitor la activitatea subordonaţilor, remarcându-se profesionalismul şi promptitudinea lor în diversele situaţii întălnite şi care nu au fost deloc puţine. S-a mai stabilit cu acest prilej ca lucrătorii MI să colaboreze mai substanţial şi cu cadrele didactice, în vederea educării pe multiple planuri a tinerei generaţii. (R.J.)
Mâine în Apuseni
Exerciţiu de alarmare publică
     Miercuri, 3 iulie a.c., pe tronsonul ac. Mihoieşti-Baia de Arieş, al râului Arieş, se va desfăşura un exerciţiu de simulare privind apărarea împotiva inundaţiilor. Alături de autorităţile locale şi de populaţie, vor participa reprezentanţi ai Comisiei judeţene anti-dezastre, ai Inspectoratului de protecţie civilă şi ai SGA Alba. Exerciţiul este programat între orele 8.00-15.30.(R.J.)
Preparativele pentru "Târgul de fete" sunt în grafic
     Au mai rămas mai puţin de trei săptămâni până la o nouă ediţie a "Târgului de Fete" de pe Muntele Găina, iar pregătirile care preced acest eveniment sunt în curs de derulare. Astfel, până la ora actuală, după cum ne-a comunicat directorul Oficiului Prefectural Câmpeni, dl Nicolae Puiuleţ, s-au terminat lucrările la căile de acces pe Munte care acum se prezintă într-o stare foarte bună, iar platoul este amenajat corespunzător. De asemanea în cursul acestei săptămâni, se vor termina şi lucrările de reparaţii ale tronsonului de pe DN75, Câmpeni-Avram Iancu."Totul va fi dus la bun sfârşit până la debutul marii sărbători a moţilor", ne-a declarat dl. Puiuleţ.(R.J.)
De la 1 iulie
Sistemul de autocitire aplicat şi la Aiud
     Sucursala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Alba a introdus sistemul de autocitire în municipiul Aiud începând cu data de 1.07.2002.
     Modul de plată prin autocitire s-a dovedit a fi un succes, fiind bine primit de consumatorii casnici din celelalte oraşe ale judeţului. Avantajul acestui sistem este trecerea de la facturarea la două luni a consumului de energie electrică, la achitarea lunară a consumului de energie electrică. Un alt avantaj al sistemului de autocitire este posibilitatea achitării prin cont a contravalorii energiei electrice consumate. "În luna august se va finaliza extinderea sistemului de autocitire în mediul urban prin implementarea sistemului de autocitire şi în municipiul Blaj. În acelaşi timp SDFEE Alba caută soluţii pentru trecerea la facturarea lunară a consumului de energie electrică şi în zonele rurale", ne-a informat purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia, d-şoara Mihaela Buda.
Florin ROMAN
Teatrul de păpuşi "Prichindel" vrea partener maghiar
     Binecunoscut şi recunoscut în lumea prichindeilor, a părinţilor şi bunicilor, dar şi în cea a specialiştilor ca o instituţie de un înalt nivel profesional - dovadă stând numeroasele premii câştigate la concursurile şi festivalurile de gen - Teatrul de păpuşi "Prichindel" din Alba iulia doreşte să-şi diversifice activitatea. De aceea şi-a propus stabilirea unui parteneriat cu Teatrul de marionete din Kecskemet, reşedinţa judeţului Bacs-Kiskun (Ungaria). Demersul a fost deja iniţiat şi a avut loc un prim contact între autorităţile judeţene din Alba şi Bacs-Kiskun. La 29 iunie vicepreşedintele CJ Alba Doru Cetean şi consilierul judeţean Alexandru Danciu s-au întâlnit cu vicepreşedintele CJ Bacs-Kiskun dl. Sandor Cseh Szakall. Propunerea părţii române a fost acceptată urmând organizarea unei întâlniri între conducerile celor două instituţii artistice pentru stabilirea termenilor parteneriatului. Dacă lucrurile merg bine se speră ca la aniversarea celor 50 de ani de la înfiinţarea Teatrului de păpuşi "Prichindel" să participe şi reprezentanţi ai teatrului maghiar.
Anca DINICĂ

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
SMURD-ul doctorului Arafat a mai salvat o viaţă în judeţul Alba
O tânără a căzut cu parapanta de la o înălțime de 50 metri
     Un grav accident a avut loc duminică după-amiază în jurul orei 12.00, în zona localităţii Rimetea, lângă "Colţii Trascăului". Aici este un loc obişnuit al amatorilor de senzaţii tari, dar în special al celor care se aruncă în gol cu parapanta. Din păcate, sărbătoarea Sf. Petru şi Pavel a fost umbrită de nefericitul incident în urma căruia o tânără, de 26 de ani, din Cluj-Napoca, a fost la un pas de o moarte tragică. Victima se numeşte Camelia Baboş. Ea venise la Rimetea cu un grup de 20 de persoane, în şase maşini. Tânăra a sărit cu paraşuta şi din cauza unor probleme încă neelucidate, a căzut de la o înălţime de circa 50 de metri. A avut totuşi noroc că în urma impactului violent cu solul nu a decedat. Colegii săi au alertat imediat prin staţia GPS serviciul SMURD de la Tg. Mureş. În puţin timp, la faţa locului a ajuns elicopterul SMURD care a transportat-o pe pacientă la Spitalul de Urgenţă din Tg. Mureş. Potrivit informaţiilor furnizate de dr. Raed Arafat, în urma accidentului, Camelia a suferit o fractură de coloană, iar două vertebre i-au fost tasate. Victima a avut însă mare noroc, dacă putem spune aşa, mai ales că puţini sunt cei care scapă cu viaţă după ce cad de la o asemenea înălţime. Ea a fost stabilizată şi speranţele de viaţă au crescut, medicii fiind optimişti în acest sens. Organele abilitate au declanşat cercetările pentru a stabili cum s-a produs accidentul şi care au fost cauzele care l-au determinat.
Florin ROMAN
Pentru că nu au bani să-şi achite datoriile pentru energie electrică
Minele din Apuseni mai mult stau în... beznă
     Nu mai este un secret pentru nimeni că minele din Apuseni şi în general tot mineritul românesc o duc greu de tot. Motivele se ştiu foarte bine: lipsa banilor, subvenţii tot mai mici sau deloc, blocajul financiar etc. Aşa se face că de cele mai multe ori, minele sunt limitate la putere minimă tehnologică, nu-şi pot îndeplini producţia, iar minerii pleacă acasă doar cu o leafă ciuntată. De joi, subunităţile miniere din Apuseni, de la Zlatna, Roşia Poieni şi Baia de Arieş sunt din nou în beznă, adică au fost limitate la putere minimă tehnologică de SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia.
     Liderul Sindicatului Liber "Cuprul" Abrud, ing. Viorel Huţuleac, a declarat că dacă unităţile miniere nu-şi vor plăti până în 8 iulie datoriile, ele vor fi decuplate de la reţeaua de electricitate. Întrucât acest lucru nu este de dorit, nu ne rămâne decât ca autorităţile competente să se implice din nou pentru a-i ajuta pe mineri să iasă din această situaţie disperată.
Florin ROMAN
Pentru că reconversia industrială creează probleme sociale
Consiliul Județean Alba este interesat de programul INTERREG IIIC
     Recent întors de la Gyor (Ungaria) unde a participat la Seminarul despre diversificarea economică în regiunile industriale, organizat de Asociaţia Regiunilor Europene Industriale (EIRA), vicepreşedintele CJ Alba - Doru Cetean a declarat că instituţia din a cărei conducere face parte este interesată de derularea de proiecte în cadrul programului INTERREG IIIC, recent lansat de Uniunea Europeană. La reuniunea de la Gyor, la care au mai participat dl. Roger Stone - preşedintele EIRA, Maria Domzal - din partea Secretariatului EIRA, reprezentanţi ai administraţiilor publice din Ungaria, Franţa, Polonia, Germania, Marea Britanie, Cehia, Slovacia s-a propus constituirea unei reţele, în cadrul programului INTERREG IIIC, pe probleme de schimbare industrială. Obiectivele acestei reţele sunt promovarea cooperării între parteneri; schimbul de experienţă în domeniul schimbărilor structurale din domeniul industrial; îmbunătăţirea reciprocă a cunoştinţelor despre piaţă, oportunităţi, provocări; sprijinirea dezvoltării şi implementării planurilor de dezvoltare regională în ţările Europei Centrale şi de Est; transferul de asistenţă tehnică între UE şi ţările candidate.
     Pentru atingerea acestor obiective se preconizează derularea lucrărilor reţelei pe cinci teme majore: dezvoltarea sectorului IMM-urilor astfel încât să fie echilibrate efectele reconversiei din industria grea; resurse umane şi politici sociale; regenerarea industrială, inovare şi mediu; administrarea fondurilor structurale. Prin participarea la acest seminar precum şi la cele care se vor derula în continuare reprezentanţii judeţului Alba au posibilitatea de a învăţa din experienţa ţărilor care au trecut deja prin procesul de restructurare industrială şi de a nu mai repeta greşelile acestora. Dar - ne-a spus dl. Doru Cetean - realizarea unor proiecte viabile (de care avem atâta nevoie) se poate face doar prin desemnarea unei persoane din cadrul executivului Consiliului judeţean Alba care să urmărească permanent această problemă. Desigur că şi reprezentarea la nivel politic are rostul ei, dar în condiţiile în care la o reuniune (pe aceeaşi temă) merge un reprezentant al CJ Alba, la alta altul este greu să urmăreşti concret realizarea obiectivului propus. Or s-a mai semnalat că la capitolul programe CJ Alba este destul de deficitar. O deficienţă care se speră să fie eliminată cât mai repede.
Anca DINICĂ
Pentru activitatea depusă în beneficiul cetăţenilor
Gianfranco Fraccarollo - cetăţean de onoare al municipiului Alba Iulia
     Consiliul local al municipiului Alba Iulia a decis în ultima sa şedinţă acordarea titlului de "Cetăţean de Onoare al municipiului Alba Iulia" cetăţeanului italian Gianfranco Fraccarollo. Acordarea acestui titlu, cu care de altfel şi primăria şi consiliul local albaiulian sunt destul de zgârciţi, are la bază activitatea domnului Fraccarollo în beneficiul cetăţenilor municipiului reşedinţă de judeţ. Printre acestea o serie de acţiuni de solidaritate din partea cetăţenilor oraşului italian Alessandria cu locuitorii Albei Iulia, schimburi economice şi culturale, înfiinţarea cursurilor de limba italiană de la Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, sprijinirea unor societăţi comerciale albaiuliene pentru participarea la Târgul Internaţional Alessandria, sprijinirea financiară a mai multor activităţi sportive (fotbal, box).
     De asemenea, domnul Gianfranco Fraccarollo a finanţat amenajarea parcului din faţa sediului Poştei Române şi amplasarea aici a grupului statuar Lupa Capitolina, cu ocazia aniversării din anul 1993 a Zilei Naţionale a României. Înmânarea titlului va avea loc la o dată ulterioară şi în cadru festiv.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.