Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Obsesia Adrian Năstase
     Prezent în fiecare zi pe toate posturile autohtone de radio şi televiziune şi în toate ziarele româneşti, premierul Adrian Năstase a devenit aproape o obsesie pentru unii compatrioţi. Între aceştia un loc special îi revine lui Mugur Ciuvică. Fost consilier al lui Emil Constantinescu pe vremea când acesta era preşedintele României, Mugur Ciuvică a devenit cunoscut prin arestarea sa din ordinul procurorului general Joiţa Tănase, la scurtă vreme după ce a conceput şi lansat pe Internet controversatul Armagedon II referitor la averea lui Adrian Năstase. Întâmplarea, intens mediatizată, n-a reuşit să-l descurajeze pe Mugur Ciuvică. Astfel, cu câteva zile în urmă, Asociaţia pentru Educaţie Cetăţenească (ASPEC), fosta Asociaţie de Sprijin pentru Emil Constantinescu, condusă de Ciuvică, a dat publicităţii un material intitulat "Ceauşismul lui Adrian Năstase". Semănând izbitor cu Armagedon II, materialul este structurat în şapte puncte menite să demonstreze că între Adrian Năstase şi Nicolae Ceauşescu există asemănări imposibil de trecut cu vederea.
     În primul rând se face o asociere între comunele Scorniceşti şi Cornu, care au devenit localităţi privilegiate pe harta ţării graţie binefăcătorilor lor, Ceauşescu şi, respectiv, Năstase. Dacă aici comparaţia stă în picioare pe deplin, capitolul referitor la asemănarea dintre Elena Ceauşescu şi Dana Năstase este foarte vulnerabil măcar din pricina faptului că soţia premierului este o femeie frumoasă inteligentă şi stilată, aşa cum Leana n-ar fi putut deveni niciodată, indiferent câţi bani ar fi cheltuit în acest scop. În schimb, pasiunea lui Ceauşescu şi Năstase pentru vânătoare este într-adevăr un punct care lasă loc liber multor interpretări şi speculaţii. Se menţionează, de asemenea, modul de deplasare cu coloane oficiale, prezentarea de către premier a unor statistici "mincinoase", după modelul ceauşist, felul în care au loc vizitele în străinătate şi "monopolul" pe care Adrian Năstase l-ar deţine asupra programelor de televiziune. În concluzie, în material se arată că "structura personalităţii lui Adrian Năstase este foarte apropiată de cea a lui Nicolae Ceauşescu". "Năstase nu este nici mai democrat, nici mai decent, nici mai puţin megaloman decât fostul dictator comunist. Ceea ce îi diferenţiază pe cei doi este mediul în care evoluează", se mai arată în document. Totodată, ASPEC consideră că obsesia comună lui Ceauşescu şi Năstase este "acapararea totală a puterii, simultan cu construirea cultului personalităţii".
     Fără îndoială că simpatizanţii premierului, dar şi cei care nu-l plac deloc vor avea multe de obiectat sau de adăugat la consideraţiile de mai sus. Noi va trebui să observăm însă că, în măsura în care asemănările Ceauşescu - Năstase, semnalate de Mugur Ciuvică, sunt autentice, ele pot explica - parţial desigur - popularitatea de care se bucură premierul în ţară dar şi succesul politicii externe a cabinetului său. Căci, să nu uităm, în vremurile lui de glorie Ceauşescu a fost un partener foarte agreat de Occident, plimbat cu trăsura prin centrul Londrei de însăşi regina Marii Britanii. Aşadar, dacă România va intra în NATO şi UE, meritul va fi revendicat fără îndoială de Adrian Năstase. Dar, dacă aceste minuni se vor întâmpla, nu va mai trebui să ne facem prea multe griji în legătură cu spiritul dictatorial al lui Adrian Năstase, pentru că în familiile în care vom pătrunde acesta nu va avea nici o trecere. Dacă România va rămâne, însă, în afara structurilor euroatlantice, vom avea, într-adevăr, de ce să ne facem probleme în cazul în care Adrian Năstase va ajunge preşedintele ţării.
Maria Lucia MUNTEANU