Curier județean
Rugăciunea de azi
     Din somn sculându-mă, mulţumesc Ţie, Preasfântă Treime, că pentru multă bunătatea Ta şi pentru îndelungă-răbdarea Ta nu te-ai mâniat pe mine, leneşul şi păcătosul, nici nu m-ai pierdut cu fărădelegile mele; ci ai făcut iubire de oameni după obicei; şi întru deznădăjduire zăcând eu, m-ai ridicat ca să mânec şi să slăvesc puterea Ta. Deci, acum luminează-mi ochii gândului, deschide-mi gura ca să mă învăţ cuvintele Tale, să înţeleg poruncile Tale, să fac voia Ta, să-Ţi cânt întru mărturisirea inimii şi să laud Preasfânt Numele Tău: al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Iachint; Sf. Ierarh Anatolie al Constantinopolului
Catolic: Sf. Toma, apostol
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Simpozion: Bisericile de lemn din județul Alba
     Biblioteca judeţeană "Lucian Blaga" Alba Iulia va găzdui joi, 4 iulie, simpozionul cu tema "Bisericile de lemn din judeţul Alba", organizat de instituţia gazdă, Direcţia judeţeană pentru cultură, culte şi patrimoniu cultural naţional Alba şi Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia. Simpozionul îşi propune în primul rând un schimb de experienţă între specialişti, dar şi prezentarea, pentru cei interesaţi, a câtorva dintre bisericile de lemn monument istoric din judeţul Alba şi a intervenţiilor de restaurare-conservare pe care le suportă deja sau de care ar avea mare nevoie. Simpozionul va fi susţinut de specialişti ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, DCCPCN Alba, Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia şi ai SC Grup Corint SA, una dintre firmele de restaurare cu mare experienţă în domeniu. Cu acest prilej va fi vernisată şi expoziţia de carte şi fotodocumentară cu aceeaşi temă şi vor fi prezentate volumele "Biserici de zid din judeţul Alba", autor Gheorghe Fleşer şi "Monumente de pe Valea Arieşului", autori Ioan Opriş, Maria Bodea-Bonfort şi Marius Porumb. (A.D.)
Ordine şi disciplină la socialişti
     Duminică, 30 iunie a.c., în Sala de conferinţe a Hotelului "Parc" din Alba Iulia s-a desfăşurat Plenara Comitetului Judeţean al Partidului Socialist al Muncii. Participanţii au analizat activitatea desfăşurată în semestrul I şi au adoptat programul de lucru pe semestrul II, exprimându-şi totodată voinţa fermă de a milita cu dăruire pentru întărirea politico-organizatorică a partidului, de creştere a influenţei sale în rândul electoratului, astfel ca la viitoarele alegeri locale şi parlamentare socialiştii să ocupe unul din primele trei locuri.
     Plenara a eliberat din funcţia de vicepreşedinte al Comitetului Judeţean, din Biroul Executiv şi Comitetul judeţean pe d-l Nicoară Pompei (la cerere pe caz de boală). De asemenea, a fost eliberat d-l Ioan Todoran din Biroul Executiv şi Comitetul Judeţean pentru activitate necorespunzătoare. Pe locurile rămase vacante au fost cooptaţi în Comitetul Judeţean col. (r) Nicolae Crăciun, care a fost ales în Biroul Executiv pe funcţia de vicepreşedinte şi ing. Andrei Fecheteanu, preşedintele Comitetului municipal Sebeş, ales ca membru al Biroului Executiv. (Biroul de presă al PSM)

La doi pași de Detunata s-a găsit o icoană a Sf. Ioan Botezătorul, veche de 120 de ani
     Cu prilejul întâlnirii de la Detunata, din data de 29 iunie a.c., despre care am relatat pe larg cu altă ocazie, Gheorghe David (cel care se declară nepotul "Fefeleagăi") a scos la iveală o icoană veche. Aceasta îl reprezintă pe Sf. Ioan Botezătorul şi are o vechime de 120 de ani. Nu se poate vorbi despre o valoare propriu- zisă (artistică) a icoanei, deoarece se află pe un suport de carton şi este greu de precizat dacă este pictată sau s-a folosit un procedeu de multiplicare, din pricina gradului de uzură (iar noi nu ne putem pronunţa, căci nu suntem specialişti în iconografie). Oricum, cert este că ea a fost adusă după 1881, de la ruşi, de la sârbi sau de la bulgari. Imaginea reprezentată este, totuşi, foarte frumoasă (icoana a fost din nou sfinţită de preoţi, cu prilejul evenimentului de la Detunata). Personal, n-am mai văzut această reprezentare a Înainte-mergătorului lui Iisus: un chip trist şi luminos, diferit de sălbăticia şi mânia pe care i-o atribuie Biblia. Chipul său este înconjurat de motive religioase aurite, care este posibil să aibă şi o oarecare valoare tezaurieră. (I.H.)
Maniere rutiere dâmbovițene în Alba Iulia, sau...
"La călcat de pietoni"!
     Deunăzi, în plin centrul municipiului Alba Iulia şi în amiaza mare, două persoane era cât pe-aci să fie călcate de o maşină, în timp ce stăteau de vorbă pe trotuar. (Repet, pe trotuar!) Este vorba despre subsemnatul şi despre colega noastră din presă, Claudia Coşobea (Sica - ProTv). Ca să localizăm cu precizie, este vorba despre trotuarul din faţa magazinului "Mercur", chiar în colţ, între clădire şi stâlpul de beton folosit ca afişier! Autoturismul cu nr. B-38-SET, având la volan un individ cu privire arogantă şi albastră (formată, după cum se vede, pe malurile Dâmboviţei), a trecut razant pe lângă cei doi. Razant doar pentru că aceştia s-au retras la timp din faţa maşinii (care, e drept, nu avea o viteză prea mare). Oricum, "manierele" astea "mitice" se puteau solda cu şifonarea fizică a doi gazetari paşnici...
     Recomandăm poliţiştilor albaiulieni să ia măsurile ce se impun în acest caz, cu atât mai mult cu cât "manevra" cred că a fost observată şi de numeroşii taximetrişti aflaţi la doi paşi de locul întâmplării. (I.H.)
Aflat în Germania
Președintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, promite drumuri mai bune
     În cursul zilei de ieri, delegaţia oficială a judeţului Alba, din care fac parte preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, primari de municipii şi oraşe, a ajuns în Germania, în oraşul Windhagen, de lângă Bonn. Tot ieri, reprezentanţii noştri s-au întâlnit cu conducătorii grupului internaţional "Wirtgen", care deţine o serie de utilaje şi echipamente de înaltă performanţă pentru întreţinerea şi modernizarea drumurilor. Partenerii germani le-au prezentat românilor toate utilajele, urmând ca astăzi să aibă loc o vizită în şantier pentru partea practică.
     Echipamentele firmei "Wirtgen" funcţionează cu mare succes în unele zone din România, şi în special la Cluj-Napoca şi Craiova. După aceste două etape se va trece la faza de negociere, unde partea română speră să poată achiziţiona un reciclator de drumuri performant.
     Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, a dat asigurări că odată cu punerea în funcţiune a acestui reciclator, pe drumurile judeţului se va circula în condiţii mult mai bune.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.