Prima pagină Ediția din: 3.07.2002
Știri
Veşti bune de la Graz
Augustin Presecan are mari şanse de recuperare
     După o perioadă mai îndelungată, revenim cu noi informaţii despre preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, aflat la o clinică din Graz - Austria, a cărui stare de sănătate s-a îmbunătăţit simţitor în ultima perioadă. Domnia sa a scăpat în sfârşit de tubul ce i-a fost introdus prin baza gâtului (traheoctomie) şi care îngreuna oarecum tratamentul de recuperare. Ba mai mult, dânsul a început să mimeze vorbirea şi este de aşteptat ca în câteva zile să-şi dea "drumul" şi din acest punct de vedere. Toate testele de logică şi memorie au ieşit foarte bine.
     De altfel, preşedintele Augustin Presecan a fost transferat într-o altă secţie, unde urmează un intensiv tratament de recuperare. Veştile de la Graz ne dau speranţe că în scurt timp preşedintele CJ Alba va reveni acasă. (F.R.)
Coridor verde la Alba Iulia
     Inspectoratul de Protecţie a Mediului va propune Primăriei Alba Iulia înfiinţarea unui coridor verde, care se va întinde pe B-dul Transilvaniei, Piaţa Unirii, Porţile Cetăţii, la sugestia Green peace. Directorul IPM Alba, Dimitrie Clepan, ne-a declarat că se doreşte ca prin înfiinţarea acestui culoar să se diminueze poluarea, în special prin reducerea noxelor eliberate în atmosferă de autoturisme. Se speră că acest culoar va deveni o veritabilă oază de frumuseţe şi un loc de promenadă pentru albaiulieni. Aceeaşi idee va fi propusă şi altor primării de municipii şi oraşe. (F.R.)
La Teiuş
Doi minori sunt cercetați pentru că au furat 3000 de dolari SUA
     Gheorghe Răzvan Moldovan (16 ani) şi Anghel Mailat (16 ani), zis Piciul, ambii din Teiuş, sunt cercetaţi de poliţia din localitate pentru comiterea unui furt din locuinţa Ghervuţei P. (din Teiuş). Potrivit sesizării depuse la poliţie de păgubaşă, din locuinţă i-au dispărut 3000 dolari SUA şi 3 ceasuri electronice. La domiciliul lui Moldovan au fost găsite ceasurile electronice şi două lănţişoare din metal galben, posibil aur. În continuare se efectuează cercetări pentru recuperarea banilor. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Veniţi la Aiud pentru un schimb de experienţă
Doi francezi au fost arestați pentru trafic și consum de droguri
     La reşedinţa provizorie din Aiud a doi tineri francezi, ofiţerii Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate Alba au descoperit 8 grame de canabis, 14,26 grame de rezină de canabis (drog de mare risc) şi o ţigară artizanală care conţinea rezină de canabis. Percheziţia domiciliară efectuată de poliţişti la Aiud a survenit în urma arestării celor doi, duminică, 30 iunie, la Festivalul de reave, desfăşurat sâmbătă spre duminică, în pădurea Baciu de lângă Cluj, când au fost surprinşi având asupra lor o ţigară cu haşiş. Thomas Daniel Roger Pannetier şi Louis Richard Pierre Martignat se află în România pentru un stagiu de pregătire la o fermă agricolă de lângă Aiud, în cadrul unui program care presupune crearea, la întoarcerea în Franţa, a unei unităţi agricole similare. În timpul audierilor ei au recunoscut faptul că s-au drogat alături de alţi tineri români, însă nu bănuiau că în România deţinerea a "câtorva grame" de haşiş reprezintă o infracţiune. Francezii au declarat că şi-au procurat drogurile din Franţa şi că, pentru ele, în cazul în care ar fi fost depistaţi de poliţie, acolo ar fi primit doar o amendă.
     Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a emis pe numele celor doi câte un mandat de arestare preventivă pentru 5 zile. Potrivit Codului Penal român, cei doi riscă o pedeapsă privativă de libertate între 10 şi 20 ani de închisoare.
Nicoleta TOMUŢA
Graţie eforturilor susţinute ale CJ Alba şi SC Apa CTTA SA
Una din marile probleme ale Apusenilor - apa potabilă - va fi rezolvată
De la 1 iulie a.c., a fost preluată distribuţia de la Mihoieşti
     De ani buni, una din marile probleme cu care se confruntă moţii este cea a alimentării cu apă potabilă. Din motive pe care nu mai are rost să le disecăm şi să le comentăm, pentru că s-a scris suficient la acest capitol, o zonă împânzită de izvoare cu apă limpede şi rece ca gheaţa nu are, în mod paradoxal, apă pentru populaţie.
     Soluţia oferită de CJ Alba, prin preşedintele interimar Eugen Popa, a fost dezvoltarea unui sistem microregional de alimentare cu apă. După mai mult timp, un prim pas important a fost deja concretizat, în sensul că de la 1 iulie a.c., SC Apa CTTA SA a preluat oficial staţia de tratare de la Mihoieşti, distribuţia apei şi a canalului în oraşul Câmpeni. Ce înseamnă acest lucru? Potrivit directorului societăţii judeţene de apă, ing. Viorel Lazăr, în maxim o lună de zile, locuitorii oraşului Câmpeni vor avea apă potabilă non-stop. "Orice oprire de apă, dacă va mai fi, se va datora neplăţii facturilor de către populaţie sau unor defecţiuni tehnice neprevăzute", a declarat Viorel Lazăr.
     Dânsul a mai precizat că până în prezent, CJ Alba a cheltuit 600 de milioane de lei şi mai are de achitat 2,7 miliarde de lei către Electrica, pentru preluarea totală a staţiei.
     Veşti bune sunt şi pentru abrudeni. După verificarea reţelei de conducte, se va rezolva şi alimentarea cu apă a oraşului Abrud. "În maxim două luni", spune directorul Viorel Lazăr. În luna septembrie, abrudenii vor avea avea apă de calitate circa 18 ore pe zi.
     Tot de la 1 iulie a fost preluată distribuţia apei şi a canalului la Ocna Mureş. SC Prego a fuzionat cu Apa CTTA, iar societatea judeţeană de apă a preluat toate activităţile societăţii din Ocna Mureş, prin această fuziune, iar populaţia primeşte apă 20 de ore pe zi, faţă de 6 ore cât era programul anterior. În cel mult o lună de zile, programul de alimentare cu apă va fi non-stop.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.