Prima pagină Ediția din: 4.07.2002
Știri
Tabără de creaţie la Alba Iulia
     Consiliul local al municipiului Alba Iulia a aprobat recent cheltuirea sumei de 110 milioane lei, din bugetul alocat acţiunilor culturale şi sportive, pentru organizarea Taberei de creaţie plastică. Aceasta va avea loc în luna august la Alba Iulia, iar lucrările care vor fi realizate vor intra în patrimoniul Primăriei municipiului Alba Iulia. Tabăra este organizată de Primăria municipiului Alba Iulia şi filiala Alba a Uniunii Artiştilor Plastici din România. La tabără vor particpa membri UAP din ţară, dar şi din străinătate. (A.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
După ce a dat naștere unui copil
O tânără din Bistra și-a sufocat nou-născutul în dulap
     Poliţiştii din Bistra au descoperit marţi, 2 iulie, la domiciliul Marianei C. (28 ani) din satul Valea Bistrei - comuna Bistra, un prunc nou născut, mort de câteva zile. Copilul, de sex bărbătesc, era ascuns într-o cameră de la etajul casei, într-un dulap de haine, învelit într-un pulover şi o pătură de monton. Băieţelul fusese născut cu câteva zile în urmă de Mariana C.
     Toată povestea aceasta terifiantă a început să iasă la iveală luni, 1 iulie, când mama fetei a dus-o pe aceasta cu forţa la Spitalul din Câmpeni deoarece a observat că este foarte anemică şi îi ieşiseră pete ciudate pe faţă. Cu toate că fata s-a opus examinării medicale, motivând că trece printr-una din crizele sale obişnuite de ficat, mama acesteia a insistat să o ducă la spital. Medicii au constatat că femeia tocmai născuse neasistată şi au vrut să o trimită cu o ambulanţă la Alba Iulia, pentru chiuretarea placentei neeliminate, care îi provoca hemoragie masivă. Afirmând că are mijloc de transport, fata s-a întors înapoi în comună, însoţită de mama sa. Medicii au alertat poliţiştii din Bistra care au reuşit să stea de vorbă cu mama fetei, în seara aceleiaşi zile. Din discuţii şi-au dat seama că aceasta nu ştia nimic. A doua zi, poliţiştii, însoţiţi de procuror, au descins la locuinţa Marianei C. Aceasta le-a declarat oamenilor legii că într-adevăr avusese un avort cam acum trei săptămâni şi că incinerase avortonul, în zona "Dosul Neagului".
     Deoarece spusele femeii nu prea se potriveau cu cele constatate de medici, poliţiştii au percheziţionat locuinţa şi au găsit fătul mort, ascuns în dulapul de haine. Lăuza a fost trimisă la Alba Iulia cu o ambulanţă, însoţită de un poliţist iar fătul mort a fost trimis la Laboratorul de Medicină Legală pentru necropsie. La audierile ulterioare, femeia a declarat că născuse copilul viu, în 25 iunie. O apucaseră durerile facerii în timp ce era cu părinţii săi în casă. A luat o pătură, o lamă şi a ieşit să nască în grădină, în dosul casei. A tăiat cordonul ombilical cu lama şi a învelit copilul pe care îl auzise ţipând, în pătura pe care născuse. L-a dus în camera de la etaj şi l-a ascuns în dulapul de haine. Medicii legişti au stabilit faptul că pruncul se născuse viu. În continuare, poliţiştii efectuează cercetări pentru a stabili încadrarea penală a faptei comise de Mariana C.
     Mariana C. este necăsătorită şi până anul trecut a lucrat ca barman, într-un local din Bistra. Ea nu vrea să destăinuie numele tatălui copilului mort. Mai mult, ea a conştientizat că a rămas gravidă anul trecut în decembrie dar a lăsat sarcina nedorită să-şi urmeze cursul. Poliţiştii au opinat că sarcina femeii a trecut neobservată de atâta vreme prin faptul că aceasta a stat mai multă vreme în "mutături", respectiv într-o tabără de vară unde sătenii îşi cresc animalele. Este cunoscut faptul că într-o comunitate restrânsă bârfele circulă cu repeziciune, astfel explicându-se reticenţa unor femei din mediul rural vizavi de planningul familial şi contracepţie. Luna trecută o femeie din Baia de Arieş a născut neasistată, acasă, şi-a strangulat pruncul şi l-a pus într-o ladă de lemne, sub pat. Anul trecut, o fată din Bistra a născut şi-a pus copilul într-o găleată şi l-a aruncat pe Valea Bistrii. Să fie într-adevăr mai păcătoasă gura lumii decât moartea pruncilor nevinovaţi şi o conştiinţă (care conştiinţă?) umbrită de crimă, tot restul vieţii...?!?
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.