Curier județean
Rugăciunea de azi
     Către Tine, Stăpâne, Iubitorule de oameni, sculându-mă din somn scap şi spre lucrurile Tale mă nevoiesc; mă rog Ţie ajută-mi cu milostivirea Ta în toată vremea şi în tot lucrul. Scapă-mă de toate lucrurile cele rele, lumeşti şi de sporirea diavolească izbăveşte-mă şi mă du întru Împărăţia Ta cea veşnică. Că Tu eşti făcătorul meu şi purtătorul de grijă şi dătătorul a tot binele; căci întru Tine este toată nădejdea mea şi slavă înalţ, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Andrei Arhiepiscopul Cretei; Cuv. Marta
Catolic: Sf. Elisabeta a Portugaliei
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
După ce s-a izbit cu maşina de un stâlp
Un tânăr se zbate între viaţă şi moarte
     Ieri dimineaţă, în jurul orei 7.30, pe DN 7, pe raza municipiului Sebeş, s-a produs un accident rutier în urma căruia un tânăr a fost grav accidentat, intrând în comă de gradul trei. Conducând autoturismul Dacia 1307, AB04434, proprietatea tatălui său, Nicolae Trăscăian (26 ani, din Vinţu de Jos), pierde controlul volanului într-o curbă, intră pe contrasens şi se izbeşte violent de un stâlp. În urma impactului violent, maşina se răstoarnă în decor. În accident au fost răniţi uşor alţi trei pasageri, aceştia fiind spitalizaţi la Sebeş. Tânărul Trăscăian a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Alba, cu un traumatism cranian foarte grav. În urma investigaţiilor de specialitate efectuate de medicul neurochirurg Bogdan Azamfirei s-a constatat că pacientul a suferit leziuni cerebrale atât de grave încât nu poate fi supus unei intervenţii chirurgicale. Din nefericire, ieri după-amiază, medicii erau destul de sceptici cu privire la evoluţia stării de sănătate a tânărului accidentat.
Nicoleta TOMUŢA

Regulamentul Festivalului - concurs naţional de interpretare a muzicii populare româneşti "Sus, sus, sus, la moţi, la munte"
     Oraşul Cîmpeni va găzdui în perioada 18-19 iulie Festivalul-concurs naţional de interpretare a muzicii populare româneşti "Sus, sus, sus, la moţi, la munte", manifestare culturală care prefaţează cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din judeţul Alba - tradiţionalul Târg de Fete de pe Muntele Găina. Festivalul-concurs îşi propune descoperirea şi promovarea de noi talente interpretative, punerea în valoare a cântecului popular autentic şi introducerea sa în circuitul valorilor spirituale, prezentarea nealterată a frumuseţii costumului popular din diferite zone etnografice ale ţării. La concurs pot participa solişti vocali şi instrumentişti amatori din întreaga ţară cu vârsta cuprinsă între 17 şi 30 de ani. Concurenţii vor prezenta în concurs două cântece din care unul specific zonei din care provin, iar celălalt din zona Munţilor Apuseni. Unul dintre cântece va fi fără acompaniament instrumental (doină, baladă, bocet), iar celălalt cu acompaniament orchestral. La secţiunea solişti instrumentişti sunt invitaţi să participe şi interpreţi la instrumentul specific moţilor - tulnicul. Pentru aceştia se vor acorda premii speciale.
     Înscrierile vor fi trimise pe adresa Centrului judeţean al creaţiei populare Alba din Alba Iulia, Piaţa I.I.C. Brătianu, nr. 2 cod. 2500 judeţul Alba, sau la telefon 0258/813076, până la data de 10 iulie. Concurenţii vor trimite tot acum partitura pentru acompaniamentul orchestral. Festivalul-concurs este organizat de Consiliul judeţean Alba, DCCPCN Alba, Prefectura judeţului Alba, Centrul judeţean al creaţiei populare Alba, Consiliul local şi Primăria oraşului Cîmpeni. (A.D.)
La 126 de ani de la înfiinţare
Crucea Roşie Română tot mai aproape de cei aflaţi în suferinţă
     Sub deviza "Veniţi alături de noi!", Mesajul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România ne reaminteşte că mişcarea de Cruce Roşie a apărut în urmă cu aproape un secol şi jumătate, prin strădaniile unui mic grup de oameni cu suflet mare, care nu s-au împăcat cu ideea că fiinţa umană aflată în suferinţă trebuie să cadă pradă disperării, fiind abandonată de societate, de semenii săi. Ea s-a născut pe câmpul de luptă, din convingerile lui Henry Dunant, că omul, pentru a supravieţui, are nevoie de ceilalţi oameni. Din mişcarea de Cruce Roşie fac astăzi parte 178 de state. Statul român şi societatea românească au aderat printre primii la această generoasă iniţiativă, înfiinţând la 4 iulie 1876 Societatea Română de Cruce Roşie.
     Astăzi, la 126 de ani de existenţă, Crucea Roşie Română, din care face parte şi Filiala de Cruce Roşie Alba, ajunge la tot mai mulţi semeni aflaţi în suferinţă oferindu-le un plus de ajutor şi de speranţă. În anul trecut, Crucea Roşie Română a avut 200.000 de membri, 15.600 de voluntari, a acordat ajutoare sinistraţilor şi persoanelor defavorizate în valoare de aproape 27 miliarde de lei. În acest an, numai în primul trimestru, ajutoarele distribuite de Crucea Roşie depăşesc valoarea de 7 miliarde de lei. Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului primit din partea membrilor săi, a voluntarilor, a donatorilor şi sponsorilor, cărora se cuvine să le mulţumim călduros.
     Solicitările de ajutor se înmulţesc de la zi la zi. Pentru a-şi putea îndeplini misiunea sa umanitară, Crucea Roşie contează pe sprijinul larg al tuturor cetăţenilor ţării, care rup din puţinul pe care-l au pentru a asigura o felie de pâine unei persoane nevoiaşe, o haină pentru un orfan, caiete pentru copiii săraci. Îndemnul şi chemarea noastră de suflet este "Veniţi alături de noi să reaprindem speranţa!"
     Să nu uitaţi: sărac nu este cel care nu are nimic, sărac cu adevărat este acela care nu a ajutat niciodată pe nimeni. Şi puţinul oferit de dvs. contează în ajutorarea celor năpăstuiţi de soartă.
Ioan MORARIU, director Filiala de Cruce Roşie Alba

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.