Ultima oră
Știri
În ce priveşte Legea venitului garantat
Primăriile din Bucium, Fărău, Mogoş şi Ocoliş dau cu oiştea în gard
     Pe linia respectării prevederilor Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, în cursul lunii iulie a.c., salariaţii DGMSS Alba, au efectuat mai multe controale la patru primării din judeţ şi anume Bucium, Fărău, Mogoş şi Ocoliş. Cu acest prilej, au fost verificate prin sondaj, 79 dosare de ajutor social, 49 cereri pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinţei şi 12 cereri pentru plata alocaţiei pentru copiii nou născuţi. Aşa după cum era de aşteptat, în urma controlului, au fost depistate câteva aspecte negative, semn că încă această lege continuă să dea bătăi de cap autorităţilor locale.Este vorba despre: dosare înregistrate în luna februarie şi puse în plată cu data de... 1 februarie 2002(Fărău); anchete sociale incomplete sau care nu respectă modelul aprobat în anexa la HG 1099/2001(Ocoliş); lipsă acte de stare civilă (Mogoş, Bucium); fişele de calcul nu sunt semnate şi vizate pentru control financiar preventiv (Mogoş, Bucium, Fărău); nu s-au luat măsurile prevăzute de lege în cazul celor care nu şi-au reînnoit adeverinţele de la AJOFM (Fărău, Bucium, Ocoliş); dosarele nu au fost soluţionate în termenul prevăzut de lege (Mogoş); fişele de calcul nu erau corect întocmite (Fărău). Directorul general al DGMSS Alba, d-na Sidonia Făgădar, ne-a precizat în legătură cu cele relatate mai sus, faptul că vor fi propuse unele măsuri privind sancţionarea persoanelor vinovate.
Răzvan JURCĂ, Dan HENEGAR
Ordin al prefectului
     Prefectul judeţului Ioan Rus a emis ieri Ordinul nr. 273 privitor la buna organizare din acest an a Târgului de fete de pe Muntele Găina, manifestare cultural-distractivă care se va desfăşura în perioada 20-21 iulie. Pentru a asigura accesul normal al turiştilor şi al autovehiculelor pe munte, pentru a preveni îmbolnăvirea participanţilor, accidentele de circulaţie precum şi izbucnirea unor incendii în pădure, vor trebui respectate de către organizatori şi participanţi anumite norme legale, asupra cărora vom reveni. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La o fermă din Lopadea Nouă
38 de animale au ars de vii într-un incendiu de proporții
     Ieri dimineaţă, ora 4.11, pompierii militari din Aiud au fost sesizaţi că în Lopadea Nouă a izbucnit un incendiu de proporţii la o fermă de animale. Pompierii au reuşit să ajungă în 20 de minute la locul sinistrului, un timp record ţinând cont de drumul aproape impracticabil. Ferma este situată la periferia comunei Lopadea Nouă, din această cauză incendiul şi zbieretele îngrozite ale animalelor închise aici fiind sesizate de localnici abia foarte târziu. Pompierii s-au luptat cu flăcările circa două ore, însă ferma se transformase deja în scrum, de-a lungul întregii nopţi. Au ars de vii un cal, 7 vaci şi 5 viţei, toţi legaţi cu funii la staule, 5 porci mari şi 20 purcei de lapte, toţi închişi în boxe. A mai ars o căruţă, 4 mp din acoperiş şi 320 mp de planşeu. A fost salvat de la incendiu un grajd din apropiere, unde erau adăpostite 30 de vaci şi 40 de porci. Pagubele estimate depăşesc 300 milioane lei. Ferma de animale aparţinea lui Mihail Szabo (47 ani, din Lopadea Nouă), care acum aproape 10 ani a cumpărat unul dintre grajdurile fostului CAP din comună şi l-a transformat într-o afacere înfloritoare. În urma anchetei derulate la faţa locului de poliţia Aiud în colaborare cu pompierii militari din Aiud s-a descoperit că incendiul a fost provocat de neglijenţa a doi îngrijitori de la fermă. Marţi seara, cei doi au curăţat grajdurile de furaje şi au dat foc resturilor de păioase, în imediata apropiere. Ulterior, cei doi au plecat, lăsând focul nesupravegheat. Acesta s-a extins şi a cuprins şi clădirea în care erau adăpostite animalele, focul mocnit transformându-le, de-a lungul nopţii, în scrum. În cauză, cercetările continuă.
Nicoleta TOMUŢA
4 iulie: Ziua Națională a SUA
     Astăzi, pe 4 iulie, vrednicul popor nord-american, îmbrăcat în preaplăcuta-i libertate, fremătând de vie simţire patriotică, sărbătoreşte glorioasa ispravă a dobândirii independenţei ţării lui, acum 226 de ani.
     Mare şi strălucit este faptul acesta din istoria trecutului american. Ceea ce a fost la noi la români pe vremuri (de ce la noi nu mai este?) neuitata zi de 10 mai şi ceea ce-i acum pentru noi ziua de 1 Decembrie, aceea-i la americani ziua de 4 iulie (Fourth July) - independenţa, libertatea (Liberty Day), naşterea Statelor Unite ale Americii (United States of America). Pe 4 iulie 1776, în cadrul unui greu război, început cu un an înainte, adică în 1775 şi prelungit până în 1783, cele 13 state americane constituite în Uniune (în care au intrat mai târziu şi restul de 35 de state şi apoi încă două - Alaska şi Hawai) printr-o declaraţie solemnă au vestit lumii că-şi scutură jugul atârnării de ţara-mamă, de Englitera, adică devin libere şi independente. Pentru prima dată în istorie se făcea cunoscut într-un act statal principiul suveranităţii poporului. "Ţara proaspăt născută dobândea puterea deplină de a declara război, a încheia pace, a contacta alianţe, a face comerţ şi toate celelalte acte şi lucruri pe care statele independente au dreptul de a le face", aşa sună, către sfârşitul ei, "Declaraţia de Independenţă". Războiul sfârşit, pacea s-a încheiat la Versailles: Anglia a recunoscut independenţa Statelor Unite.
     Câteva cuvinte despre cel care a contribuit în cea mai mare măsură la ivirea sub soare a noului stat nord-american. Numele lui: George Washington, strălucit comandant de oaste (1732 - 1799). A văzut lumina zilei în localitatea Mount Vernon din statul Virginia, tatăl fiindu-i un modest plantator. Când a împlinit 43 de ani, începând războiul pentru independenţă, George Washington, ajuns comandant de oaste, a dovedit vitejie, a câştigat luptele, cu preamăreţele urmări. A ajuns cel mai îndrăgit fiu al Americii, supranumit "Părintele Ţării" (The Father of the Land). Poporul, în unanimitate, l-a ales suprem conducător, preşedinte, primul preşedinte al statului proaspăt născut. Conducător de ţară, a ştiut să-şi aleagă colaboratori pe cei mai capabili bărbaţi, printre care pe vestitul inventator Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Alexander Hamilton, Thomas Paine. A dat dovadă de credinţă în Cel de Sus; a jurat pe sfânta Biblie că va respecta Constituţia ţării şi va îndeplini sarcinile ce-i incumbă ca preşedinte, sfârşindu-şi solemna grăire cu: "Aşa să-mi ajute Dumnezeu!". Pentru dreapta cauză americană a luptat şi Europa prin trimiterea în vâltoarea războiului a câtorva din cei mai buni fii ai ei, precum francezul Lafayette, polonezul Thaddeus Kosciusko, irlandezul Conway. Gândindu-mă iar la marele, neîntrecutul bărbat fondator de ţară, George Washington, fac auzite două-trei cuvinte ale lui Thomas Jefferson despre devotatul său prieten, preşedintele: "Era de-o cinste ireproşabilă şi avea un simţ inflexibil... A fost un om înţelept, un om bun, un om mare". Fericit, zic eu, poporul în sânul căruia se nasc şi cresc vlăstare omeneşti de talia lui George Washington (ce fericiţi am fi, Doamne, dacă s-ar întâmpla acum şi la noi, că-i tare mare lipsă).
Preot Ioan SUCIU
PNȚCD - un partid creștin-democrat de viitor
Interviu cu d-l av. Marcel SIMION, preşedintele PNŢCD Alba
     - D-le Marcel Simion, de curând aţi fost confirmat, în Conferinţa Judeţeană, preşedinte al PNŢCD Alba. Ce îşi propune preşedintele şi noua sa echipă să realizeze în perioada următoare?
     - PNŢCD a resimţit puternic şocul eşecului nemeritat în urma alegerilor din 2000, electoratul sancţionând o guvernare în care partidul nostru a fost parte cu circa 20 la sută, iar iniţiativele noastre în Guvern şi Parlament s-au izbit adesea de mentalităţi şi atitudini străine programului nostru electoral. Trecând peste acestea şi revenind la întrebarea dvs, prima noastră problemă importantă este refacerea structurilor partidului mai ales în mediul rural. Nu putem uita că suntem un partid al ţăranilor iar din punct de vedere politic reprezentăm în continuare interesele acestora, dar, bineînţeles, vom susţine şi interesele orăşenilor. Evident, poporul nostru, şi în primul rând omul de la ţară, are o vocaţie creştină, iar energiile noastre trebuie să răspundă dezideratelor omului simplu, fără să neglijăm vreo categorie sau pătură socială. Aceasta înseamnă desigur să aducem în PNŢCD acele elemente valoroase responsabile, cu care, în funcţie de doctrina noastră, de principiile fundamentale, să încercăm schimbarea în bine a imaginii partidului nostru pentru a deveni cu adevărat un partid puternic de opoziţie cu sprijin electoral. Chiar dacă unii ne-au prezis şi ne vor dispariţia, PNŢCD va fi partidul care va renaşte şi se va dezvolta pe măsură ce România face paşi spre integrarea europeană, în mod firesc şi necesar. În acest sens vom avea sprijinul tot mai insistent şi declarat al partidelor creştine surori din comunitatea europeană, PNŢCD fiind afiliat la Internaţionala partidelor creştine din Europa. În felul acesta România va avea mult de câştigat, pentru că în ţara noastră nu se poate realiza asanarea morală a societăţii fără voinţa fermă a respectării condiţiei creştine.
     - Care credeţi că sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea românească în perioada actuală?
     - Flagelul actual ce pune în pericol dezvoltarea societăţii româneşti este corupţia, modul greşit în care unii percep drepturile pe care ţi le dă puterea, or puterea şi funcţionarul public nu sunt decât atributul acordat unei persoane pusă la dispoziţia cetăţeanului, în vreme ce în România, într-o jumătate de secol de dictatură comunistă, valorile moralei creştine au pălit sau chiar au dispărut, încât astăzi, la mai bine de un deceniu de la înlăturarea comunismului, este încă înrădăcinată gândirea că funcţiile şi puterea sunt facilităţi de înavuţire! Remediul constă negreşit în întoarcerea spre Biserică, spre credinţă, morală şi demnitate. În raport cu aceste valori va acţiona echipa pe care o conduc. În acest sens se vor identifica acei membri ai partidului ce vor fi susţinuţi pentru a ocupa funcţii politice şi administrative. Identificându-se cu valorile creştine, în mod firesc partidul nostru va fi susţinut de către slujitorii Bisericii, către care facem un apel stăruitor pentru a se implica în acţiunea dificilă de asanare morală a societăţii alături de noi, care constituim alternativa politică creştin-democrată, suprimată brutal de puterea comunistă.
     - Precizaţi, vă rog, pe ce vă bazaţi optimismul formulat atât de tranşant privitor la viitorul PNŢCD?
     - Un partid de mase, creştin, ca PNŢCD, nu poate rămâne indiferent la ce se întâmplă în prezent în România sub guvernarea PSD. Nu mai e cazul să prezentăm contraperformanţele economice ale actualei guvernări, când nu există cetăţean al ţării care să nu simtă minut de minut că nivelul său de trai se prăbuşeşte, că teama zilei de mâine şi lipsa de speranţă devin o stare generalizată la nivelul întregii ţări, în vreme ce lipsa măsurilor economice promise, nerespectarea legilor devin realităţi perpetue, căci interesele politice înfloresc, interesul personal şi al clientelei politice fiind pus mai presus de interesul general al naţiunii. Iar acestea şi multe alte anomalii se întâmplă în vreme ce maşina de propagandă a puterii induce în opinia publică explicaţii false, de compromitere a adversarilor politici. Partidul nostru a fost victima unor asemenea practici în permanenţă, pentru că prin tradiţie este un partid al adevărului şi dreptăţii, un partid care s-a opus cu fermitate comunismului ateu, ale cărui tentacule prelungite acţionează şi vor acţiona încă mult timp. Iată, se dau legi anti-democratice, PSD încercând din răsputeri să-şi subordoneze mass-media, iar lipsa rezultatelor economice, scumpirile nejustificate care duc la scăderea nivelului de trai sunt puse invariabil pe seama guvernării trecute sau pe exigenţele Fondului Monetar Internaţional. Exigenţele PNŢCD au făcut ca Partidul Social Democrat de Guvernământ, care se direcţionează tot mai mult către un partid-stat, să-şi subordoneze în aşa măsură presa, încât partidul nostru să nu mai aibă acces pe canalele de mare audienţă. Ce este mai dureros e că tânăra generaţie e orbită de propaganda absurdă a foştilor comunişti atei, care au ascuns şi încă mai ascund cu grijă valorile istorice ale democraţiei româneşti. Or, denaturarea gravă a trecutului face ca neadevărul să fie promovat ca principală armă a adversarilor noştri politici, mulţi şi puternici. Trist este că în România asistăm la o răsturnare a scării valorilor, ceea ce duce la o lipsă de speranţă a majorităţii tinerilor înzestraţi. În anii de tristă amintire ai dictaturii comuniste s-a distrus caracterul optimist al naţiunii noastre, iar guvernanţii corupţi nu pot reclădi această dimensiune a spiritualităţii româneşti.
     - În acest caz ce e de făcut?
     - Ceea ce face PNŢCD în momentul de faţă. Odată cu întinerirea conducerii partidului, partidul nostru, sprijinit şi de partidele creştine occidentale, va acţiona mult mai energic pentru revigorarea structurilor sale, a popularizării doctrinei creştine şi a întăririi sale cu oameni devotaţi idealului nostru democratic şi al dreptăţii sociale.
     - Nu aţi spus nimic despre disensiunile care au adus prejudicii PNŢCD.
     - Dincolo de lupta de idei mai există şi oameni care pun în faţă interesul personal în detrimentul celui general al partidului şi al ţării. Ei există şi în PNŢCD, cum există în toate partidele şi cu aceştia nu e uşor de luptat pentru că şi-au făcut adepţi, formulează recompense, folosesc arma denigrării etc. Dacă faceţi referire la cele două moţiuni ce s-au confruntat în alegerile din primăvară, noi am bătut palma în faţa alegătorilor noştri şi nu avem alt scop decât să lucrăm pentru reaşezarea PNŢCD pe locul fruntaş pe care îl merită între partidele politice din România.
A consemnat Cornel NISTEA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.