Prima pagină Ediția din: 6.07.2002
Știri
În judeţul Alba
1,2 milioane de lei - pensia medie lunară
     Numărul pensionarilor din judeţul Alba în luna mai 2002 a fost de 104.162 persoane, cu 141 mai mult faţă de luna anterioară şi cu 74 persoane mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Pensia medie lunară a fost a fost de 1.251.115 de lei, cu 2258 de lei mai mare faţă de luna anterioară. Raportul dintre pensia de asigurări sociale de stat pentru munca depusă şi limită de vârstă cu vechime completă în muncă şi salariul mediu net, în aprilie 2002, a fost de 55,2 la sută. (F.R.)
Peste 26.000 de conjudeţeni sunt şomeri
     Potrivit unor informaţii oficiale, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii mai în judeţul Alba a fost de 26.128, mai mic cu 1152 persoane faţă de luna anterioară şi mai mare cu 5577 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Rata şomajului, determinată prin raportarea numărului de şomeri la populaţia activă, a fost în mai de 12,8 la sută. În rândul femeilor, rata şomajului a fost de 13,8 la sută. (F.R.)
Măsuri dure împotriva rău-platnicilor
Sănătatea pune sechestru pe marii debitori
     După aplicarea măsurilor de executare silită întreprinse în acest an, agenţilor economici cu datorii de peste 1 miliard de lei la bugetul Fondului asigurărilor sociale de sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate Alba a încasat în luna iunie 1,155 miliarde de lei. Totalul sumelor recuperate din aplicarea măsurilor de executare silită în luna iunie este de 3,1 miliarde de lei. În vederea recuperării creanţelor, în perioada imediat următoare se va trece la valorificarea bunurilor deja indisponibilizate ale celor 27 de agenţi economici cu datorii mai mari de 1 miliard de lei. S-au întocmit, de asemenea, 650 de titluri executorii şi somaţii.
     În privinţa solicitărilor de acordare de înlesniri la plata obligaţiilor bugetare, până în prezent au fost depuse 5 dosare. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ca niște adevărați Guliveri
Spitalele din județul Alba au înghițit sute de miliarde de lei
     În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, Mihai Babiţchi, a declarat că pentru acest an s-au contractat cu spitalele din judeţ 82.650 internări, pentru care s-a alocat suma de 275 miliarde de lei. Banii au fost cheltuiţi, în principal, după cum urmează: 9,5 miliarde de lei pentru serviciul de urgenţă şi urgenţă stomatologică; 2,8 miliarde de lei pentru plata medicilor rezidenţi şi stagiari; 22,7 miliarde de lei pentru asigurarea medicamentelor şi materialelor sanitare specifice în unele boli cu consecinţe grave asupra stării de sănătate a populaţiei; 64,8 miliarde de lei pentru achitarea datoriilor restante la finele anului trecut etc. În altă ordine de idei trebuie precizat că de la începutul anului s-au achitat servicii medicale către spitale, în valoare de 216 miliarde de lei, din care: 91,6 miliarde de lei pentru servicii medicale, pentru spitalele participante la programul naţional de finanţare bazată pe caz (persoană internată - tip caz rezolvat), suma pentru servicii medicale - 66,1 miliarde de lei, pentru dializă - 2,7 miliarde de lei; pentru urgenţă - 3,7 miliarde de lei; pentru rezidenţi şi stagiari - 865 milioane de lei; pentru plata datoriilor - 51 miliarde de lei; pentru sanatorii, spitale TBC - 11,5 miliarde de lei. Aşadar, aveţi grijă de sănătate, astfel veţi avea grijă la buzunar pentru banii de spitalizate şi medicamente.
Florin ROMAN
Alo, Primăria!
Salvați Parcul Gării din Alba Iulia!
     Altădată, unul dintre cele mai curate şi cochete parcuri din municipiul Alba Iulia, astăzi, cel situat în apropierea Autogării şi Staţiei CFR, se prezintă într-o stare absolut jalnică. Pe vremuri (înainte de '89), parcul "Gării" cum mai este cunoscut era întreţinut de elevii şcolii generale nr. 3, care săptămânal derulau o serie de activităţi în acest sens. Acum, ceea ce a mai rămas din el, o bună parte din suprafaţă a fost concesionată unei benzinării, poate fi comparat cu o veritabilă rampă de gunoi, deşeuri de toate felurile şi de toate categoriile reprezentând "ingredientele" servite sutelor de cetăţeni care trec zilnic prin zonă. (Oare ce impresie îşi fac străinii care păşesc pentru prima dată în Alba Iulia după ce se coboară din tren sau din autobuz!?).
     Este foarte posibil ca edilii locali, preocupaţi de treburi mult mai importante, să fi uitat cu desăvârşire de această anexă nesemnificativă, sau poate că au trecut-o la fel ca şi alţii mult mai de soi, la "pagube colaterale".Le aducem noi acum aminte pe această cale şi poate că se vor găsi câteva milioane (de lei bineînţeles) pentru ca una dintre porţile de intrare în municipiul reşedinţă de judeţ, să-şi schimbe cât de cât aspectul. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.