Curier județean
Rugăciunea de azi
     Cea nebiruită şi Dumnezeiască putere a cinstitei şi de viaţă purtătoarei Crucii Domnului, nu mă lasă pe mine, păcătosul, ci cu puterea ta mă acoperă de toată ispita cea trupească şi sufletească. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Sisoie cel Mare; Sf. Muceniţă Lucia
Catolic: Sf. Maria Goretti
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Finanţare pentru Centrul de îngrijire şi asistenţă Abrud
     Programul Schema de Dezvoltare Socială, derulat de Agenţia Naţională pentru Dezvoltare şi Implementarea Programelor de Reconstrucţie a Zonelor Miniere, finanţat de DFID, are ca obiectiv general sprijinirea dezvoltării sociale a comunităţilor umane afectate de restructurarea sectorului minier. Finanţarea schemei este nerambursabilă şi are la bază acordul încheiat între Departamentul pentru Dezvoltarea Internaţională al Marii Britanii (DFID) şi Ministerul Industriei şi Resurselor reprezentat de AN DIPRZM. Marţi, 02.07.2002, a fost semnat contractul de finanţare pentru încă un proiect, care se va derula la "Centrul de Îngrijire şi Asistenţă" din Abrud, proiect iniţiat de d-na Mihaela Presecan, directoarea centrului, la solicitarea celor asistaţi aici.
     Proiectul va primi o finanţare în valoare de 2890 lire sterline şi va consta în amenajarea unui cabinet de fizioterapie (prin achiziţionarea unui aparat de electroterapie) şi amenajarea unui club cu bibliotecă.
     "De rezultatele proiectului, pe lângă cei asistaţi în Centru, vor beneficia şi persoanele în vârstă din oraşul Abrud, sau alte persoane care vor avea nevoie de astfel de tratamente. Valoarea proiectelor contractate în cadrul acestui program (7 până la ora actuală) este 15.933 lire sterline", ne-a informat reprezentantul SDS Colectiv zonal Alba, Viorica Vîlcea.
Florin ROMAN
În luna mai
Locuitorii judeţului au câştigat "brut" 4,9 milioane de lei
     Câştigul salarial mediu brut pe judeţ, calculat pe baza unui eşantion reprezentativ de unităţi, a fost în luna mai de 4,9 milioane de lei. Puterea de cumpărare a salariului (salariul real) a scăzut însă cu 2,6 la sută faţă de luna precedentă.
     Rata inflaţiei în aprilie a fost de 1,9 la sută, faţă de luna anterioară. Pe primele 5 luni ale anului, rata inflaţiei în judeţul Alba a fost de 1,5 la sută. (F.R.)
Spor natural negativ în judeţul Alba
     În primele 5 luni ale anului, în judeţul Alba s-au înregistrat 1453 născuţi şi 2225 decedaţi, din care 36 sub un an, rezultând un spor natural negativ de 772 persoane. În perioada corespunzătoare a anului trecut, scăderea populaţiei din cauze naturale a fost de 469 persoane. De la începutul anului s-au înregistrat 16 născuţi morţi, 608 căsătorii şi 332 divorţuri. (F.R.)

Ce lăsăm în urma noastră
Şapte ani de la trecerea în nefiinţă a lui Nicolae PAVELEANU, vestitul inginer oenolog al firmei Jidvei
     PaveleanuPaşii se îndreaptă cu sfială şi pioşenie spre podgoria Târnavelor. Pe măsură ce ne apropiem de tărâmul de basm şi legendă al renumitelor vinuri de Jidvei, gândul zboară cu profund respect şi recunoştinţă spre cel care şi-a legat numele de faima şi prestigiul vinului plămădit în această minunată podgorie. Numele lui este ing. Nicolae Paveleanu. Un om de o rară generozitate şi bunătate sufletească. Profilul său moral a fost întregit în mod fericit de o mare şi desăvâşită pasiune profesională pentru desluşirea atâtor taine şi necunoscute ale vinului, fiinţă vie, cum îi plăcea reputatului oenolog să spună, care se naşte şi prinde profil distinct prin necontenita trudă şi osteneală a celor care-l veghează cu aleasă grijă şi delicateţe paternă. Pe Naie, cum îl dezmierdau cei dragi şi apropiaţi, o nedreaptă şi crudă moarte l-a răpit pretimpuriu dintre noi. S-au împlinit şapte ani de când virtuosul şi neîntrecutul doctor al vinurilor de Jidvei a trecut la cele veşnice. Cuvine-se la ceas de pomenire să păstrăm o clipă de reculegere în amintirea maestrului alchimist al vinurilor, Naie şi să-l asigurăm că nu l-am dat uitării.
     Nicolae Paveleanu n-a trecut prin scurta-i viaţă ca un meteor. El a lăsat în urma lui fapte atât de trainice încât astăzi când rostim vinul de Jidvei, asociem în mod reflex numele lui Nicolae Paveleanu. El, care a iubit şi a îndrăgit atât de mult minunata licoare bahică a Târnavelor, i-a şlefuit cu mult har şi profesionalism însuşirile şi calităţile încărcându-l cu numeroase premii şi medalii cucerite în ţară şi peste hotare, în prestigioase înfruntări cu cele mai vestite vinuri din lume. În caratele acestei binemeritate recunoaşteri se regăseşte încrustată o fărâmă din personalitatea şi neîntrecutul profesionalism al bunului nostru coleg, prieten, amic, cetăţean de mare nobleţe sufletească şi curăţenie morală.
     Naie, tu n-ai plecat de tot. Tu ai rămas printre noi. Ca dovadă, stăpânii de azi ai SC Jidvei SRL, Liviu şi Claudiu Necşulescu, în semn de profund omagiu, respect şi recunoştinţă pentru tot ce ai clădit şi durat în această firmă au decis: Combinatul de vinificaţie al SC Jidvei SRL să se numească ing. Nicolae Paveleanu. Un alt gest mai cald şi mai omenesc nu era cu putinţă. Numele tău, Nicolae Paveleanu, este cultivat ca o legendă vie şi rostit cu făgăduiala de-a împlini toate gândurile şi proiectele tale, de-a da şi mai multă faimă şi strălucire vinului de Jidvei, ce-ţi dă ţie dreptul legitim de-a rămâne veşnic printre noi.
Sebastian TRUŢA
Liberalii nu sunt de acord cu mărirea pensiilor parlamentarilor!
Semnatarii iniţiativei legislative pentru mărire sunt 25 de parlamentari din PSD, PRM şi PD!
     În cadrul ultimei conferinţe de presă a PNL, deputatul de Alba, Dan Simedru a afirmat că liberalii nu sunt de acord cu mărirea pensiilor parlamentarilor: "Au apărut anumite semnale în presă cu privire la mărirea pensiilor parlamentarilor, de aceea mă simt dator să fac nişte precizări, pentru ca lumea să înţeleagă aşa cum trebuie: nu e vorba de pensiile tuturor parlamentarilor. Cei ai PNL nu susţin iniţiativa legislativă de mărire a pensiilor parlamentarilor. Semnatarii acesteia sunt 25 de parlamentari din PSD, PRM şi PD. Adică nişte partide care s-au bătut cu pumnul în piept, afirmând sus şi tare că vor avea grijă de pensionari. Se refereau, oare, la cei din Parlament? Şi eu voi vota o lege ca asta, cu condiţia ca înainte să fi fost rezolvată problema pensiilor decente pentru toate categoriile de pensionari. Aşadar, voi vota atunci când pensiile acestora din urmă vor fi recorelate (de pildă cea a unui profesor pensionat acum 20 de ani să fie egală cu aceea a unui profesor pensionat acum un an). Când pensia va ajunge şi pentru altceva decât pentru cheltuielile de întreţinere, pentru mâncare şi pentru medicamente. Este demn de reţinut faptul că parlamentarii pensionari primesc şi pensia şi indemnizaţia de parlamentar. Ceea ce doresc parlamentarii care încă nu s-au pensionat este să li se calculeze pensia după salariul de parlamentar, ca şi cum ar fi fost parlamentar toată viaţa... Şi să nu uităm că, oricum, la calculul pensiei se va ţine cont de nivelul salariului din anii de mandat. Prin urmare, noi, liberalii, ne delimităm de acest proiect de lege, pe care-l considerăm inoportun. Eu personal voi vota împotrivă!" (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.