Prima pagină Ediția din: 10.07.2002
Știri
Seceta face ravagii
     Lipsa precipitaţiilor din acest an şi din anii anteriori se simte cu acuitate şi în judeţul nostru. D-l ing. Ioan Muntean, directorul Sucursalei Alba al SN "Îmbunătăţiri funciare" SA ne-a declarat că deşi a plouat în ultimele zile, deficitul de apă în sol se menţine la un nivel foarte ridicat. Ultimele măsurători şi determinări confirmă un deficit de apă de 350-500 mc/ha. Evitarea unor pagube pricinuite de secetă a mai spus ing. Muntean, se poate face numai dacă se extind suprafeţele de teren irigate. Actualmente din suprafaţa de 2425 ha amenajată pentru irigaţii au fost irigate 304 (ha). (S.T.)
Întreruperea furnizării energiei electrice la Alba Iulia
     Sucursala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Alba anunţă întreruperea furnizării energiei electrice, mâine, 11 iulie 2002, între orele 8 - 14, în municipiul Alba Iulia, str. T. Vladimirescu (de la BCR până la semafoarele de la intersecţia cu B-dul Victoriei), str. Tîrgului (bl. G80 şi case), bl. 32 str. T. Vladimirescu şi str. Gheorghe Doja (parţial). Întreruperea alimentării cu energie electrică este determinată de executarea unor lucrări la postul de transformare care alimentează consumatorii din zonă.

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sus, aproape de stele, în Olimpul moților - Muntele Găina
Tulnicul ne cheamă la cea mai mare sărbătoare în aer liber din România
Interviu cu av. Ioan RUS, prefectul judeţului Alba
     tulnicărese- An de an, sărbătoarea de pe Muntele Găina atrage atenţia întregii ţări. Prin urmare, acest tradiţional "Târg de fete" trebuie să se bucure de o organizare deosebită. Cum s-a implicat şi se implică Prefectura, Consiliul Judeţean, celelalte consilii judeţene limitrofe, instituţiile de cultură în pregătirea acestei ample sărbători populare?
     - Ţin să remarc faptul că şi anul acesta, la fel ca şi în anul trecut, Prefectura şi Consiliul Judeţean Alba, Direcţiile pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional, Centrele de Creaţie Populară din judeţele Alba, Cluj, Bihor, Arad şi Hunedoara se implică cu maximă responsabilitate. Desigur, greul manifestării cade pe umerii instituţiilor culturale şi autorităţilor publice din judeţul Alba. Aş dori să remarc că în urmă cu circa 2 luni am realizat un prim comandament la faţa locului (în comuna Avram Iancu şi pe Muntele Găina) la care au participat şi reprezentanţii celorlalte judeţe. Cu această ocazie am detaliat o serie de măsuri organizatorice şi am convenit asupra conţinutului programelor cultural-artistice ce vor avea loc în zilele de 20-21 iulie a.c., acolo sus în Olimpul moţilor. Important este faptul că întreaga manifestare va avea loc pe Muntele Găina, acolo unde s-a ţinut în mod tradiţional "Târgul de fete" din moşi-strămoşi. De aceea, în centrul comunei Avram Iancu nu se vor desfăşura programe cultural-artistice şi nu vor fi organizate activităţi culturale, cu excepţia agenţilor economici care deţin spaţii proprii. Pentru a urmări pas cu pas pregătirea târgului, săptămânal organizăm şedinţe ale comandamentului judeţean. Aş remarca implicarea totală a membrilor comandamentului şi a instituţiilor publice în rezolvarea tuturor problemelor pe care le ridică această manifestare de mare amploare, ceea ce ne dă garanţia că pe munte totul va fi bine pentru cei care vor urca pe jos sau cu mijloace de transport.
     - Scenariul desfăşurării sărbătorii va cunoaşte elemente noi faţă de ediţia de anul trecut?
     - Da, dorim să punem un accent deosebit pe creaţia meşterilor populari, sens în care în apropierea scenei va fi rezervat un spaţiu special pentru târgul meşteşugarilor. Vor fi prezenţi pe munte meşteri populari în prelucrarea lemnului (tulnice, cubăraşe, doniţe şi alte obiecte de artizanat), în prelucrarea lutului, a osului, precum şi în arta ţesătoriei. Am stabilit ca fiecare judeţ să selecteze meşterii populari cei mai renumiţi şi să asigure prezenţa lor pe munte, pentru că aceste obiecte sunt tradiţionale şi nu cele care sunt aduse de diverşi comercianţi din toate colţurile ţării. Vom acorda premii consistente celor mai înzestraţi meşteri populari. Aş remarca premiul care se va acorda celor mai buni meşteri în confecţionarea tulnicelor - obiecte străvechi ale moţilor, pentru ca acestea să fie perpetuate. Ca noutate, ar fi de remarcat varietatea şi bogăţia spectacolelor formaţiunilor artistice din cele cinci judeţe organizatoare. Am convenit ca repertoriul acestora să conţină cântece şi jocuri populare moţeşti din zona Munţilor Apuseni, pentru că sărbătoarea de pe Găina este a moţilor, iar turiştii vin să vadă şi să admire ceea ce este specific moţilor. Ţin să adaug că pe munte vor fi prezente ansambluri folclorice româneşti din Basarabia, Ucraina, Ungaria şi Banatul sârbesc. În cadrul spectacolelor ce vor fi prezentate în cursul zilei de sâmbătă, 20 iulie, fiecare judeţ îşi prezintă în cadrul unui concurs de frumuseţe cei mai frumoşi tineri - fete şi băieţi - cu specificaţia că întrecerea nu este numai una de frumuseţe, ci are în vedere şi alte componente ca port, cântec şi dans popular, precum şi recitări. A doua zi, vor fi prezentaţi publicului Craiul şi Crăiasa muntelui. Tuturor celor care se implică în organizarea manifestărilor cultural-artistice li se acordă diplome. De asemenea, vor fi distribuite 7.000 de insigne cu portretul lui Avram Iancu, de la a cărui naştere aniversăm 130 de ani. Tot cu acest prilej, se editează foaia volantă "Târgul de fete", afişul tradiţional, precum şi pliante cu prezentarea legendei şi a programului sărbătorii de pe Muntele Găina. Acordăm o mare atenţie păstrării curăţeniei pe munte, fiind montate 30 de containere din lemn. Vor fi amenajate 6 izvoare de apă potabilă, precum şi un număr de 30 de toalete, atât în zona corturilor cât şi cea comercială. Ca un moment deosebit de feeric, în noaptea de 20/21 iulie sunt organizate zece focuri de tabără unde vor cânta lăutari din Ţara Moţilor, în speranţa ca turiştii să înveţe să cânte şi să joace moţeşte.
     - O problemă spinoasă a fost de fiecare dată drumul ce duce spre vârful Găinii. Va fi el acum mai uşor de urcat?
     - Nu vor fi nici un fel de probleme cu accesul pe Muntele Găina, în sensul că acestea vor fi amenajate în aşa fel încât să se poată urca pe munte cu orice mijloc de transport. Drumul judeţean Mihoieşti - Avram Iancu se află în lucru, la fel şi traseele de urcare pe Muntele Găina din comuna Avram Iancu (pe Valea Dobranei) şi la coborâre spre Avram Iancu (pe Valea Vidrişorii). Sunt stabilite locuri speciale pentru parcarea autoturismelor şi zone speciale pentru practicarea comerţului şi amplasarea corturilor. Dorim ca în zona scenei pe care se vor desfăşura programele artistice să nu existe decât târgul meşterilor populari şi locuri pentru cei care vor să urmărească spectacolele. Nu vor avea acces maşini şi nu vor fi amplasate corturi.
     - Ce semnificaţie în plus aţi atribui Sărbătorii de pe Muntele Găina spre deosebire de alte ediţii?
     - O mai bună organizare a accesului pe munte, o mai bună coordonare a activităţilor, o diversificare a manifestărilor.De pe Muntele Găina se va putea vorbi la telefon în toate colţurile lumii, iar Romtelecom va asigura transmiterea programului artistic, precum şi a diferitelor aspecte din târg direct pe Internet. Prefectura, în colaborare cu Romtelecom a realizat o pagină pe Internet cu prezentarea târgului de fete, pagină ce poate fi accesată la adresa muntelegăina.artelecom.ro. De la scena de spectacole se vor putea face comunicări direct către participanţii la târg, existând o staţie de aplificare şi o reţea de 40 de difuzoare amplasate pe stâlpii de curent electric. Pe fiecare stâlp (80) vor fi arborate drapele tricolore. În noaptea de 20 spre 21 iulie, de la Crucea Iancului participanţii vor putea urmări circa 30 de minute un fascinant foc de artificii.
     - Veţi avea invitaţi speciali? Cine ne va onora cu prezenţa anul acesta la Sărbătoarea de pe Găina?
     - Şi în acest an sunt lansate invitaţii pentru toţi înalţii demnitari ai statului, cât şi pentru colegii din celelalte judeţe ale ţării, pentru oameni de cultură şi artă din Basarabia, Bucovina, Ungaria şi Banatul sârbesc. Îi aşteptăm să participe ca şi în anii anteriori.
     - Cât va costa această sărbătoare de mare anvergură la care vor lua parte numeroase şi renumite formaţii artistice? Pe câţi spectatori se scontează anul acesta?
     - Cheltuielile nu vor fi exagerat de mari de la bugetul de stat. Am convenit ca fiecare judeţ să suporte cheltuielile legate de transportul, cazarea şi masa artiştilor care vin din judeţul respectiv. Fiecare judeţ va suporta cheltuielile cu un ansamblu folcloric din străinătate. Majoritarea cheltuielilor sunt suportate din sponsorizări. Deşi ţara trece prin greutăţi, este nevoie să facem eforturi pentru ca lumea să se simtă bine, să păstrăm preţioasele noastre tradiţii. România are foarte multe de arătat lumii, iar Târgul de fete este o fericită ocazie. Anul trecut au fost şi turişti din ţările nordice. Scontăm pe o participare mai numeroasă în acest an. Dacă timpul va fi favorabil, organizatorii mizează pe pezenţa a peste 80.000 de participanţi.
     - Sărbătoarea Găinii începe la Câmpeni şi se încheie acolo sus, aproape de cer. Practic, întreaga Ţară a Moţilor va trebui să poarte haine de gală. Cum sunt pregătite obiectivele turistice de pe traseu?
     - Unităţile turistice din zonă sunt pregătite pentru a-şi primi oaspeţii, există pensiuni şi spaţii de cazare în gospodăriile multor cetăţeni din comunle Arieşeni, Gârda, Albac, Avram Iancu. La fel le stau la dispoziţie spaţiile de cazare din oraşele Abrud şi Câmpeni. Desigur pe munte turiştii vin cu corturi proprii, cu ţinuta şi dotarea adecvată: haine groase, pelerine, umbrele, lanterne. Organizatorii vor asigura doar cazarea pentru artişti, invitaţii speciali din ţară şi străinătate (800 de locuri), precum şi pentru ziarişti. La urcarea sus pe munte s-a organizat un dispecerat de unde turiştii pot obţine informaţii utile. Aşadar, tuturor celor care iubesc muntele şi în mod deosebit Munţii Apuseni, le adresăm invitaţia de a petrece o zi plăcută, o interesantă şi neuitată aventură pe Muntele Găina. Vor avea posibilitatea să admire răsăritul de soare ca şi magnifica panoramă a Munţilor Apuseni.
A consemnat, Gheorghe JURCĂ

Acționarii principali ai Gabriel Resources Ltd. și președintele Consiliului de Administrație Frank Timiș cred în reușita megainvestiției de la Roșia Montană
Reprezentanţii Greenpeace au studiat proiectul din Apuseni
     În cursul zilei de ieri, preşedintele Consiliului de Administraţie al Gabriel Resources Ltd., d-l Frank Timiş, însoţit de acţionari importanţi ai Companiei, veniţi din Canada, a fost prezent în judeţul Alba. La ora dimineţii, principalii acţionari ai Gabriel Resources Ltd. şi Frank Timiş au survolat întreaga zonă a localităţilor Abrud, Roşia Montană şi Zlatna, cu un elicopter. După un studiu la faţa locului, canadienii au poposit la Alba Iulia la sediul "Proiect Alba", unde le-au fost prezentate detaliile tehnice ale celei mai mari investiţii din mineritul european, problemele sociale şi de mediu, legate de strămutare-relocare, proiectare, avizare etc. La întâlnirea de la Alba Iulia, alături de d-l Frank Timiş, au mai fost prezenţi directorul general adjunct, d-l Gabriel Dumitraşcu şi directorul executiv, Nicolae Stanca. Cu acest prilej am reuşit să aflăm opiniile d-lor Frank Timiş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Companiei Gabriel Resources şi ale unui acţionar puternic, Rohit Sengal. "Suntem foarte interesaţi să lucrăm cu Frank Timiş şi Gabriel Resources Ltd. De aproape un an de zile deţin 20 la sută din companie şi acum pot să spun că întâlnirile din ultima perioadă sunt foarte importante. Am fost la Bucureşti la Ministerul Industriei şi Resurselor, unde am fost informaţi în legătură cu strategia guvernamentală în domeniul mineritului. Am văzut şi amplasamentele de la Roşia Montană unde Gabriel Resources va efectua exploatări. Am văzut vechea carieră şi am avut posibilitatea să realizez cât este de bogată această regiune. Totodată, ne-a fost prezentat din punct de vedere tehnic, proiectul Roşia Montană. Eu spun că totul merge bine, conform planului şi sunt foarte încântat de proiect". - Rohit Sengal, preşedinte la Fondul de Investiţii DYNAMIC din Toronto.
     "Vizita de astăzi de la Alba Iulia înseamnă prezenţa a patru mari acţionari ai companiei mamă Gabriel Resources Ltd. Ei sunt acţionari principali şi preşedinţi de Fonduri de Investiţii din Canada. Am fost la Roşia Montană unde am văzut cum se desfăşoară activitatea, iar concluzia este că toată lumea este mulţumită de dinamica procesului de relocare-strămutare, care este avansat şi merge bine. Acţionarii noştri au fost încântaţi de dezvoltarea şi potenţialul proiectului" - Frank Timiş, preşedintele Consiliului de Administraţie la Gabriel Resources Ltd.
     Întâmplător sau nu, tot ieri, la Roşia Montană a sosit o echipă a Greeanpeace - Europa Centrală şi de Est, formată din austrieci şi români. D-şoara Ana Maria Bogdan, susţinător de campanie al Greenpeace, ne-a declarat următoarele: "Suntem aici pentru a afla detaliile tehnice necesare întocmirii unui raport referitor la ceea ce se preconizează a se realiza la Roşia Montană". Ea a adăugat că o vizită similară a avut loc şi la Baia Mare, iar primele concluzii vor fi prezentate astăzi la Cluj-Napoca, în cadrul unei conferinţe de presă.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.