Prima pagină Ediția din: 11.07.2002
Știri
Pentru dezvoltarea judeţului Alba a luat fiinţă
Comitetul de politici financiare
     Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat proiectul de hotărâre iniţiat de preşedintele interimar Eugen Popa, privind înfiinţarea Comitetului de politici financiare. Din această structură fac parte: Ioan Florea, consilier judeţean - preşedinte, Cornel Suciu, Alexandru Buta, Ioan Dumitrel, Dionisie Heljoni, consilieri judeţeni - membri, Ioan Boariu, director, Maria Lazăr, director adjunct, Vasile Cozneac, şef serviciu, Sofia Mihalache, şef serviciu, toţi din CJ Alba - membri. Comitetul are sarcina de a propune politici financiare de dezvoltare a judeţului Alba. (F.R.)
La Oarda şi Pâclişa
Problema pământului în dezbaterea cetăţenilor
     Duminică, o echipă a Primăriei municipiului Alba Iulia condusă de viceprimarul Marius Rotar va dezbate cu cetăţenii din Oarda de Sus, Oarda de Jos şi Pâclişa problemele legate de aplicarea legilor fondului funciar. Dl. Marius Rotar ne-a informat că la aceste întâlniri a fost invitat (şi a acceptat invitaţia) şi prefectul judeţului Alba Ioan Rus, care este şi preşedintele Comisiei judeţene de fond funciar, precum şi directorul adjunct al OCOT Alba - Ioan Feisan. Întâlnirile cu cetăţenii vor avea loc după următorul program: ora 14.00 - la Oarda de Sus, ora 16.00 - la Oarda de Jos şi ora 18.30 - la Pâclişa. Toate la căminele culturale din localităţile amintite. (A.D.)
Veste bună pentru călători
     CJ Alba a aprobat un proiect de hotărâre care vizează modificarea traseului pentru autobuzele care circulă pe relaţia Sebeş - Alba Iulia. Noutatea constă în faptul că întoarcerea din Alba Iulia spre Sebeş se va face prin Vinţu de Jos. (F.R.)
21,9 miliarde de lei pentru venitul mediu garantat
     CJ Alba a alocat pentru trimestrul III al acestui an 21,9 miliarde de lei pentru plata celor care beneficiază de facilităţile Legii venitului mediu garantat. Banii urmează să fie distribuiţi la primării pentru a ajunge în final la cetăţeni. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Tragedie pe calea ferată între Unirea şi Războieni
Două surori gemene au murit ținându-se de mănă
     O tragedie greu de imaginat s-a consumat în cursul zilei de ieri, în jurul orei 11,30, soldată cu moartea a două surori gemene. Victimele se numesc Daniela şi Paula Laioş, de 29 de ani, domiciliate în oraşul Ocna Mureş, str. Brazilor. Cele două fete au fost accidentate mortal de acceleratul 1971, care circulă pe relaţia Timişoara Nord - Galaţi. Surorile Laioş au plecat de acasă şi până la locul accidentului au mers circa 3 km pe jos. Fetele au fost văzute de mai mulţi oameni, care au sesizat că acestea se ţineau în permanenţă de mână în timp ce mergeau şi aveau o privire fixă, care parcă anunţa tragedia ce urma să se producă.
     La un moment dat, fetele au ieşit dintr-un lan de porumb, şi ţinându-se de mână, din nou, s-au aşezat pe liniile de cale ferată. Mecanicul de locomotivă le-a văzut însă, la viteza pe care o avea trenul, acesta nu a mai putut fi oprit la timp. În urma impactului violent, Daniela şi Paula Laioş au decedat, lăsând în urma lor multă suferinţă. De altfel, tatăl gemenelor a trebuit să facă faţă chinului de-a identifica cele două cadavre. În cursul zilei de ieri, medicii legişti au efectuat autopsia, după ce cadavrele au fost transportate la morga Spitalului Ocna Mureş. Surorile Laioş erau luate în evidenţă ca având unele probleme medicale. Ele au fost internate la neuropsihiatrie, la Cluj Napoca, de unde au fost externate în urmă cu 10 zile. Vestea sinuciderii celor două surori a făcut cu repeziciune ocolul zonei, locuitorii din Ocna Mureş fiind în stare de şoc.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

CNVM a dat undă verde emisiunii de obligațiuni municipale Alba Iulia
     Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, ne-a informat că la începutul acestei săptămâni Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat prin decizia nr. 1137 prospectul de ofertă publică de obligaţiuni municipale emise de Primăria municipiului Alba Iulia. Mircea Hava a precizat că deja obligaţiunile se află la tipar, iar ele vor fi distribuite tuturor sucursalelor BRD - Groupe Société Générale. Pentru cei interesaţi precizăm că perioada de subscripţie este 18-31 iulie 2002. Valoarea unei obligaţiuni este de 1 milion de lei, cu o dobândă cu 1-2 procente mai mare decât cea oferită de băncile comerciale. Perioada de maturare a obligaţiunilor este de 2 ani, dar dobânda va fi plătită trimestrial. Din cele 16.000 de obligaţiuni municipale care vor fi emise, un număr de 4.800 de obligaţiuni (30%) sunt oferite investitorilor persoane fizice, iar restul de 11.200 obligaţiuni (70%) sunt oferite persoanelor juridice. Reamintim că Primăria Alba Iulia este cea de-a treia administraţie locală din ţară care se lansează pe piaţa de capital. Din cele 16 miliarde de lei care vor fi obţinuţi în urma emisiunii, Primăria Alba Iulia doreşte finanţarea unei foarte importante lucrări edilitare. Este vorba de reabilitarea canalului colector "A" pe strada 1 Decembrie 1918 şi a străzii în sine. O lucrare pentru care altfel nu se găsesc fonduri.
Anca DINICĂ

La Sebeş
Un șef de manevră a fost ars în timp ce încerca să-și salveze locomotiva de la incendiu
     Aurel Trif (41 de ani, şef de manevră Căi Ferate Uzinale) a ajuns la Spitalul judeţean Alba marţi noaptea cu arsuri grave pe corp după ce a încercat să stingă un incendiu izbucnit la o locomotivă garată în remiza unităţii SC Alfor SA Sebeş. El avea arsuri de gradul I,II, III şi IV pe corp, de pârjol scăpând doar zona umerilor. I-au fost acordate primele îngrijiri medicale de urgenţă, însă doctorii nu se pot pronunţa încă asupra evoluţiei sănătăţii pacientului. Deşi nu era în timpul serviciului, Trif a observat incendiul izbucnit la locomotivă şi a încercat să-l stingă. Din nefericire, unul dintre rezervoarele de motorină ale locomotivei a explodat iar jetul de combustibil în flăcări i-a cuprins partea inferioară a corpului. Detaşamentul de Pompieri Militari din Alba Iulia a fost solicitat să intervină la ora 22.35.
     La stingerea incendiului s-a acţionat, pe lângă cele două autospeciale ale pompierilor militari, cu o motopompă a SC Alfor SA şi cu o autospecială a pompierilor civili din Petreşti. Din cauza unui scurtcircuit electric apărut la tabloul de distribuţie din interiorul remizei s-au aprins masele plastice, resturile textile şi deşeurile de lemn din remiză. A ars cabina locomotivei, s-au degradat tencuiala şi acoperişul remizei. Pagubele au fost estimate la circa 50 de milioane de lei, fiind salvate bunuri în valoare de 1,5 miliarde de lei (o locomotivă fiind evaluată la circa 3 miliarde de lei). Potrivit precizărilor făcute de cpt. Dorel Sofica, şef de Stat Major la Grupul Judeţean de Pompieri "Unirea", ploaia torenţială abătută marţi seara asupra Sebeşului a fost de un real folos atât pompierilor cât şi societăţii Alfor deoarece incendiul nu s-a propagat la depozitul de cherestea din vecinătate, evitându-se astfel un dezastru.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.