Curier județean
Rugăciunea de azi
      Să se scoale Dumnezeu şi să se risipească vrăjmaşii Lui, şi să fugă de la Faţa Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul; cum se topeşte ceara de la faţa focului, aşa cum piară dracii de la faţa celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi se însemnează cu semnul Crucii şi zic cu veselie: Bucură-te, preacinstită şi de viaţă purtătoare Crucea Domnului, care alungi pe diavoli cu puterea Celui ce S-a Răstignit pe tine, a Domnului nostru Iisus Hristos şi S-a pogorât la iad şi a călcat puterea diavolului şi te-a dăruit nouă pe tine, cinstită Crucea Sa, spre izgonirea a tot pizmaşul. O! Preacinstită şi de viaţă purtătoare Crucea Domnului, ajută-mi, cu Sfânta Doamnă, Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, şi cu toţi Sfinţii în veci. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mare Muceniţă Eufimia; Sf. Olga împărăteasa Rusiei; Sf. Marcian
Catolic: Sf. Benedict
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

După cum au constatat inspectorii DGMSS Alba
Unele primării din judeţ nu respectă prevederile Legii 416/2001, privind venitul minim garantat
     Respectând un ordin de la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, directorul general al DGMSS Alba a numit patru persoane din cadrul instituţiei, pentru a efectua controale la primăriile din judeţ, asupra modului de aplicare a prevederilor Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. Astfel, din totalul de 76 de primării, până la sfârşitul lunii iunie, au fost verificate 63 de primării, constatându-se următoarele nereguli: Fărău - dosare înregistrate în luna februarie şi puse în plată începând cu prima zi a aceleiaşi luni; Ocoliş - anchete sociale incomplete sau care nu respectă modelul aprobat în anexa HG 1099/2001; Mogoş, Bucium - lipsesc acte de stare civilă; Mogoş, Bucium Fărău - fişele de calcul nu sunt semnate şi vizate pentru control financiar preventiv; Fărău, Bucium, Ocoliş - nu s-au luat măsurile prevăzute de lege în cazul celor care nu şi-au reînnoit adeverinţele de la AJOFM; Mogoş - dosarele nu au fost soluţionate în termenul prevăzut de lege; Fărău - fişele de calcul nu erau corect întocmite.
     În luna iunie (pentru luna mai), de la toate primăriile s-au primit rapoarte statistice privind ajutorul social şi 72,36% situaţii pentru plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate (55 de primării au trimis situaţia cu asigurările de sănătate). Cele 21 de primării care n-au transmis situaţia cu beneficiarii de ajutor social (pentru care plata contribuţiei la asigurările de sănătate se face de la bugetul de stat) sunt următoarele: Aiud, Sebeş, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Berghin, Blandiana, Cergău, Crăciunelul de Jos, Gîrbova, Horea, Întregalde, Lupşa, Poşaga, Rădeşti, Rîmeţ, Sîncel, Şona, Şpring şi Şugag.
     În raportul înaintat de inspectorii DGMSS cu privire la situaţiile constatate se precizează: "Ţinând cont de dificultăţile pe care le întâmpinăm cu primirea rapoartelor statistice şi a situaţiei cu asigurările de sănătate de la primării, propunem adoptarea unor măsuri care să ne permită sancţionarea persoanelor care se fac vinovate de acestea".
Ioan HĂNŢULESCU

Premieră pe Râul Mare Cugir
A fost terminată construcția barajului lacului de acumulare cu un volum de 1 milion de mc apă
     Începute înainte de 1989, lucrările de construcţie a barajului de acumulare a apei de pe Râul Mare Cugir, au fost abandonate multă vreme în perioada postdecembristă. D-l ing. Ene Dumitru, director general al SC Hidroconstrucţia SA Sebeş, ne-a adus o veste îmbucurătoare. Reluate, lucrările de înălţare a barajului au avansat în ritm susţinut. După ce şi-au intrat în mână, şantieriştii hidrocentralelor de pe râul Sebeş au dorit să confirme că învăţată şi practicată cu pasiune, meseria de constructor nu se uită niciodată.
     În sprijinul acestei afirmaţii vin spusele ing. Viorel Sas, şeful şantierului de pe Râul Mare, care ne-a relatat că în aceste zile a fost turnată ultima bena de beton în corpul barajului şi s-a încheiat montarea elementelor prefabricate din beton în coronamentul barajului. Proiectul lacului de acumulare de pe Râul Mare face parte din complexul general de amenajare hidroenergetică a celor patru salbe de hidrocentrale de pe Râul Sebeş şi este nominalizată: aducţiunea Cugir. Apa acumulată în acest loc este dirijată prin cădere liberă în lacul de la Oaşa, pe o galerie de aducţiune ce măsoară 6550 metri lungime. Barajul de pe Râul Mare Cugir este executat în arc cu dublă curbură şi are o înălţime de 48 de metri. Lăţimea la bază a barajului măsoară 12 metri.
     Succesul constructorilor hidroenergeticieni este cu atât mai important cu cât în ultimii ani ne-am cam dezobişnuit de-a mai auzi de astfel de evenimente. Şi mai trebuie spus că multe alte proiecte similare au fost abandonate în diferite stadii de execuţie. Conducerea SC Hidroconstrucţia SA Sebeş speră să fie relansate lucrările de realizare a celorlalte proiecte de valorificare a potenţialului hidroenergetic al judeţului nostru.
Sebastian TRUŢĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.