Ultima oră
Știri
"Coasta Curată" sub supraveghere
     Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat proiectul de hotărâre prin care reprezentantului acestei instituţii în DGA la SC Coasta Curată, dl. Cornel Tuhuţ, i se solicită să pună în valoare imobilele de la societatea respectivă, în sensul eficientizării activităţii. Acest lucru se va face după clarificarea juridică a imobilelor. (F.R.)
În problema transportului public local din Alba Iulia
De astăzi se reiau controalele în trafic
     În cursul zilei de ieri, la sediul Prefecturii judeţului Alba a avut loc o nouă întâlnire în problema transportului public local din municipiul Alba Iulia. Întâlnirea a fost convocată de prefectul judeţului Alba, Ioan Rus, la solicitarea sindicatului STP Alba Iulia, şi la ea au participat viceprimarul municipiului Alba Iulia - Marius Rotar, col. Marin Aron - comandantul IPJ Alba, reprezentanţi ai STP Alba Iulia, Autorităţii Rutiere şi Inspectoratului Teritorial de Muncă. Urmare a discuţiilor purtate, s-a decis ca de astăzi să fie reluate controalele în trafic. Ele vor fi efectuate ca şi până acum de echipe mixte ale primăriei albaiuliene, Poliţiei municipiului Alba Iulia, ITM, Autorităţii rutiere. Marius Rotar a precizat că în acest fel se doreşte respectarea prevederilor legale în acest domeniu, care până acum a generat deja destule scandaluri. (A.D.)
Controale în pieţele agroalimentare din judeţ
     O comisie mixtă compusă din reprezentanţi ai DGAIA, DSV, Gărzii Financiare, Poliţiei şi Biroului de Metrologie au verificat în ultimele zile unităţile care funcţionează în localităţile unde s-au ţinut pieţele agroalimentare şi târgurile de animale, respectiv Alba Iulia, Sebeş, Ocna Mureş, Aiud şi Şibot. S-au verificat 264 de producători agricoli, care au prezentat certificate de producător pentru produsele comercializate, 144 de unităţi de desfacere, o unitate de alimentaţie publică şi 7 unităţi de producţie. S-a urmărit respectarea condiţiilor legale şi sanitar-veterinare în comercializarea de produse agroalimentare şi de animale vii precum şi verificarea respectării condiţiilor care au stat la baza acordării licenţelor de fabricaţie. Cu mici excepţii, rezultatele campaniei au fost satisfăcătoare, aplicându-se amenzi în valoare de doar 34,5 milioane de lei pentru diverse nereguli cum ar fi igiena necorespunzătoare, iar unei fabrici de pâine i-a fost supendată temporar licenţa pentru folosirea unui cântar fără verificare metrologică.(R.J.)
Condiţii mai bune la Centrul de plasament Alba Iulia
     Membrii Delegaţiei Permanente a CJ Alba au aprobat proiectul de hotărâre referitor la avizul unic de la Centrul de plasament Alba Iulia. Acesta se referă la îmbunătăţirea sistemului de încălzire centrală şi a alimentaţiei cu gaze naturale. (F.R.)
Serviciul public "Salvamont" are după ce să funcţioneze
     Aşa cum v-am mai informat, prin hotărârea Consiliului Judeţean Alba a luat fiinţă Serviciul public judeţean "Salvamont", a cărui activitate este susţinută financiar şi legislativ de instituţia judeţeană. Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, ne-a declarat că Delegaţia Permanentă a aprobat regulamentul de organizare şi funcţionare. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Bilanţul dezastrului produs în judeţul Alba de vitregiile naturii
     Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul de Protecţie Civilă Alba inundaţiile produse în judeţul nostru în ultimele zile nu au dus la pierderi de vieţi omeneşti. Situaţia pagubelor materiale produse pe teritoriul judeţului Alba se prezintă astfel:
     Baia de Arieş
     Revărsarea pârâului Hărmăneasa: - 4 gospodării inundate; drumul de acces a fost distrus şi avariat pe o lungime totală de 450 ml; ziduri de sprijin afectate pe o lungime de 350 ml; 2 poduri înfundate; 3 punţi şi podeţe distruse; drum de acces, spălată calea de rulare pe o lungime de 3 km.
     Revărsarea pârâului Valea Ciorii: - ziduri de sprijin afectate pe o lungime de 400 ml; drum de acces, spălată calea de rulare pe o lungime de 4,5 km; 4 podeţe avariate; 3 drumuri de acces (străzi), spălată calea de rulare pe o lungime de 1,8 km.
     Comisia Locală de Apărare Împotriva Dezastrelor Baia de Arieş a făcut o evaluare primară a pagubelor, evaluare care priveşte în mod deosebit necesarul de fonduri pentru efectuarea lucrărilor de strictă necesitate şi care se ridică la 1,3 miliarde de lei.
     Crăciunelul de Jos: - 11 gospodării
     Bucerdea Grînoasă: - 24 gospodării
     Menţionăm că la aceste 35 de gospodării au fost afectate pivniţele, subsolurile, fântânile, bucătării de vară şi adăposturi de animale, precum şi o suprafaţă arabilă cca 15 ha.
     Comisia Locală de Apărare Împotriva Dezastrelor Crăciunelul de Jos nu a întocmit încă o evaluare primară a pagubelor care privesc în mod deosebit necesarul de fonduri pentru efectuarea lucrărilor de strictă necesitate.
     Echipele de intervenţie mobilizate de către Comisiile Locale de Apărare Împotriva Dezastrelor continuă lucrările de degajare a prizelor de apă, de igienizare şi de refacere (soluţii provizorii) a obiectivelor afectate.
Florin ROMAN

La Baia de Arieş
S-a constituit Organizația locală a Femeilor Democrate
     În cursul zilei de 7 iulie, la Baia de Arieş a avut loc şedinţa ordinară a Colegiului Director Judeţean al Partidului Democrat Alba, ale cărei lucrări au fost conduse de preşedintele PD Alba - Mircea Hava. Cei peste 50 de delagaţi ai organizaţiilor PD din zonă au discutat cu delegaţia BPJ al PD Alba compusă din deputatul Alexandru Pereş, vicepreşedinţii PD Alba - Maria Dobrescu, Ion Dumitrel, Ştefan Bardan, Vasile Cornea atât probleme interne de partid dar şi problemele specifice zonei Văii Arieşului - restructurarea mineritului, lipsa locurilor de muncă, asistenţă socială şi medicală, precum şi învăţământul. Cu acest prilej a avut loc şi şedinţa de constituire a Organizaţiei Femeilor Democrate Baia de Arieş şi a fost aleasă structura de conducere a organizaţiei: Maria Rancea - preşedintă, Maria Drăghiciu şi Viorica Fornade - vicepreşedinte, Elena Rancea, Maria Bora, Marineta Dup şi Irina Mic - secretari executivi. De asemenea, a fost inaugurată şi "noua casă a democraţilor" din Baia de Arieş, conducerea PD Alba declarându-se foarte mulţumită de activitatea organizaţiilor PD din zonă. La acţiune a participat şi consilierul judeţean Dorel Burlan.
Anca DINICĂ

Îndepărtate fără nici un motiv plauzibil
Panourile care fac reclamă monumentului istoric de la Câlnic ar putea fi reinstalate
     În judeţul Alba se află unul dintre cele 30 de monumente înscrise pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, respectiv Cetatea Câlnic, monument istoric din sec.13. Asociaţia culturală Ars Transilvaniae România şi Institutul de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române din Cluj-Napoca au grijă de acest monument important, iar centrul cultural ce fiinţează aici organizează numeroase acţiuni cultural ştiinţifice. În anul 1997, asociaţia sus menţionată a realizat două panouri publicitare care indicau călătorilor de pe DN1 existenţa monumentului. În cursul anului trecut însă aceste panouri au fost ridicate şi transportate la Alba Iulia de către SC DPL Alba, împreună cu altele care conţineau reclame publicitare. Nemulţumit de acest lucru, acad. Marius Porumb, preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, i-a solicitat prefectului Ioan Rus să dispună reinstalarea acestora, întrucât ele nu reprezintă nişte reclame comerciale, ci fac publicitate unui obiectiv cultural important al judeţului, făcând totodată un serviciu indirect instituţiilor judeţene abilitate în acest sens.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.