Prima pagină Ediția din: 12.07.2002
Știri
Atenţie, caniculă mare
     Potrivit Institutului Naţional de Meteorologie şi Hidrologie (INMH) vestul, sudul şi estul ţării vor fi afectate de caniculă. Medicii atrag atenţia populaţiei asupra modului în care trebuie să se ferească de căldură. Ei recomandă un consum mai mare de lichide (mai puţin cafea şi băuturi alcoolice) şi de alimente bogate în vitamine şi minerale şi fără grăsimi (legume şi fructe) şi evitarea plimbărilor în plin soare fără pălărie, şapcă şi ochelari de soare sau umbrelă. Totodată, este nevoie de cât mai multă atenţie în prepararea alimentelor în perioada caniculară, pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare. (F.R.)
Liderii PSD din Ardeal se întâlnesc la Sibiu
     În perioada 15-16 iulie a.c., la Sibiu va avea loc întâlnirea liderilor PSD din 16 judeţe din Ardeal, însoţiţi de parlamentari, cu membrii Delegaţiei Permanente ai PSD şi conducerea centrală a partidului. Astfel de întâlniri zonale vor avea loc şi în Moldova şi Muntenia. Vor fi abordate în special probleme legate de organizaţiile judeţene, de stadiul aplicării reformelor iniţiate de partidul de guvernământ şi de apropiata rectificare bugetară. (F.R.)
Accident mortal de tren la Mirăslău
     În cursul dimineţii de ieri, în jurul orei 5.00, un mecanic de locomotivă a semnalat prezenţa între linii a cadavrului unui bărbat. În urma verificărilor s-a constatat că bărbatul a murit din cauza impactului violent cu un tren, în cursul nopţii, însă nu se ştie dacă este vorba de sinucidere sau altceva. Bărbatul găsit are între 30 şi 40 de ani, este brunet cu mustaţă, îmbrăcat cu un maiou verde, adidaşi şi blugi. Decesul a intervenit din cauza numeroaselor politraumatisme. Cercetările continuă pentru identificarea victimei şi aflarea modului şi a cauzelor care au dus la acest tragic accident. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Statistică sumbră și la nivelul județului Alba
Populația a scăzut în ultimii zece ani cu 31.000 de locuitori
     În cursul zilei de ieri, ec. Ana Topârceanu, şefa Direcţiei judeţene de Statistică Alba, a făcut publice rezultatele preliminare ale Recensământului populaţiei şi locuinţelor din 18 martie a.c., înregistrate la nivelul judeţului nostru. Astfel, în urma centralizării acestor date, a rezultat că numărul persoanelor înregistrate în judeţul Alba este de 394043, numărul populaţiei stabile fiind de 382999 persoane. Precizăm că, spre deosebire de populaţia înregistrată, care include şi persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată din localitate, populaţia stabilă include doar persoanele prezente la recensământ în gospodărie, precum şi persoanele temporar absente din localitate.
     Datele pe care vi le vom prezenta în continuare fac referire doar la populaţia stabilă, deoarece acest indicator este cel mai utilizat în statistica populaţiei. Faţă de ultimul recensământ din 1992, populaţia stabilă a scăzut cu 30920 persoane(-7,5%) aceeaşi tendinţă înregistrându-se şi la nivelul ţării (-4,2%). Cauzele principale care au determinat scăderea populaţiei sunt sporul natural negativ (-7500 persoane între cele două recensăminte), soldul migrator puternic negativ şi faptul că un număr important de persoane (aproximativ 11000, comparativ cu 6000 la recensământul anterior) sunt plecate în alte judeţe din ţară sau în străinătate pentru o perioadă îndelungată. La nivelul localităţilor, scăderi semnificative ale populaţiei se înregistrează în oraşele Cugir (-18,7%), Aiud (-9,4%), Câmpeni (-8,8%), Zlatna (-8,3%) precum şi în comunele Mogoş (-27,4%), Ceru Băcăinţi (-23,9%), Şugag (-23,7%), Livezile (-22,7%), Râmeţ (-22,6%), Almaşu Mare (-21,3%). Doar în câteva localităţi, statistica indică înmulţirea populaţiei şi anume la Doştat (+5,5%), Cricău (+4,6%), Ciugud (+3,5%),Sântimbru (+3%), Vinţu de Jos (+2%) şi Teiuş (+1,1%).
     Efectele depopulării se resimt cu precădere în mediul rural mai izolat, în nu mai puţin de 34 localităţi, unele dintre ele având mai puţin de 10 locuitori! Şi mai tragic este că 6 dintre acestea în speţă Cicard, Inceşti, Doptău, Carpenii de Sus, Hărăşti şi Poieni,toate aparţinând de unele comune, sunt nelocuite iar alte două, Geamăna şi Bordeşti Poieni înregistrează câte un singur supravieţuitor.
     Din punct de vedere etnic, lingvistic şi religios, populaţia judeţului Alba se menţine în linii mari la nivelul înregistrat în 1992. Populaţia de etnie română deţine 90,4% din totalul populaţiei stabile adică 346098 persoane, fiind urmată de etnicii maghiari cu 5,4%, de rromi cu 3,8% şi de cea de etnie germană cu 0,3%, celelalte minorităţi detinând ponderi nesemnificative. Faţă de 1992 numărul populaţiei de etnie germană s-a redus cu 61,5% iar cel al maghiarilor cu 16,5% în timp ce rromii s-au înmulţit cu 14,5 procente. În realitate numărul romilor ar putea fi cu mult mai ridicat, mulţi declarându-se români sau maghiari. De asemenea, ortodocşii domină de departe peisajul religios cu un procent de 86%, fiind urmaţi de reformaţi cu 3,9%, greco-catolici cu 3,6%, penticostali cu 1,9%, romano-catolici cu 1,3%, baptişti cu 1,1% şi unitarieni cu 0,5%. În numerele următoare vom reveni cu prezentarea detaliată a fiecărui capitol cuprins în acţiunea de recensământ.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.