Ultima oră
Știri
Preşedintele API Varese (Italia) la Alba Iulia
     În curând municipiul Alba Iulia va fi vizitat, la invitaţia viceprimarului Marius Rotar, de preşedintele API Varese (Italia) - dl. Luigi Caravaglia. API este cea mai puternică asociaţie a intreprinderilor mici şi mijlocii din Italia, iar scopul popasului său albaiulian este stabilirea programului de lucru al vizitei unei delegaţii italiene la Alba Iulia în luna septembrie. Delegaţia italiană va fi compusă din oameni de afaceri care doresc să-şi găsească parteneri de afaceri aici. (A.D.)
Cursuri de instruire
     Ca urmare a solicitărilor venite din judeţ, Centrul Judeţean de Consultanţă Agricolă Alba va deschide o nouă serie de cursuri de instruire profesională destinate producătorilor agricoli. Acestea vor demara în data de 15 iulie şi vor avea o durată de 6 luni. Astfel, în zona Alba vor fi organizate cursuri de crescător de animale pentru 29 de producători agricoli şi de agricultori pentru 38 de cursanţi. În zona Sebeş, vor fi instruiţi 37 de agricultori care vor participa la cursul de crescător de animale şi 19 cursanţi pentru meseria de agricultor. La Aiud, 41 de producători agricoli vor participa la cursul de crescător de animale, iar la Blaj - Jidvei vor fi specializaţi în aceeaşi meserie 32 de cursanţi, ne-a informat directorul Centrului Judeţean de Consultanţă Agricolă Alba, ing. Mircea Rus. (A.D.T.)
Relansare fiscală pentru agenţii economici din turism
     Venind în întâmpinarea dorinţei exprimate de mai mulţi agenţi economici ce prestează servicii în turism, Ministerul Turismului a făcut un prim pas în relaxarea fiscală. Printr-un ordin s-a decis că aceştia pot obţine autorizaţiile, licenţele, brevetele, clasificările şi atestările necesare accesând sistemul electronic. Până la emiterea acestui ordin, persoanele fizice şi juridice a căror activitate se desfăşura în turism, erau obligate la plata unor taxe cuprinse între 200.000 de lei şi 9,9 milioane de lei. (A.D.T.)
Militarii în termen vor depune jurământul
     Un nou contingent de militari în termen de la CJJ Alba şi Grupul de Pompieri Alba vor depune sâmbătă, 13 iulie, ora 10.00, jurământul de credinţă. Ceremonialul militar se va desfăşura pe platoul din faţa Catedralei Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, în prezenţa reprezentanţilor eşaloanelor superioare, a oficialităţilor locale, a prietenilor şi rudelor militarilor în termen, ne-a informat mr. Ovidiu Gostian, ofiţer pentru relaţii cu presa în cadrul Comandamentului Judeţean de Jandarmi Alba. (N.T.)
Au dispărut 6 kg de explozibil de la o mină din Apuseni
     Potrivit unei informaţii de ultimă oră, în noaptea de 10/11 iulie a.c., din cadrul Subunităţii Miniere Baia de Arieş aparţinând Minvest Deva a dispărut cantitatea de aproximativ 6 kg de dinamită. Se pare că materialul exploziv era depozitat la una dintre mine şi urma să fie folosit în procesul de exploatare a minereului. În cursul zilei de ieri numeroase forţe de poliţie au prospectat regiunea vizată însă până la ora închiderii ediţiei materialul exploziv nu a fost recuperat. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Proiectul Apuseni - o șansă pentru Țara Moților
O primă concretizare: inaugurarea Centrului de informare din Gheţari
     În anul 1995, Ministerul german pentru ştiinţă şi cercetare a demarat finanţarea Proiectului Apuseni derulat în Munţii Apuseni, în satul Gheţari, comuna Gîrda."Proiectul a început în septembrie 2000 şi va lua sfârşit probabil în anul 2004", a declarat coordonatorul german al acestui proiect, dr. Evelyn Ruşdea, de la Universitatea din Freiburg. Motto-ul proiectului este "O şansă pentru Ţara Moţilor", în această acţiune fiind implicaţi 80 de oameni de ştiinţă, doctoranzi, studenţi români şi germani care cercetează solul, speciile de animale şi plante, tehnica de lucru a pământului (agricultura, creşterea animalelor, prelucrarea lemnului), meşteşugurile, comerţul, turismul şi modul de viaţă al oamenilor. Proiectul se derulează în colaborare cu populaţia locală, astfel ca măsurile propuse să fie acceptate de moţi. Anual, aproape 7000 de turişti vizitează Gheţarul de la Scărişoara, ceea ce a impus înfiinţarea la Gheţari a unui Centru de informare turistică ce va fi inaugurat duminică, 28 iulie a.c.
     D-na Ruşdea, plecată din România de peste 20 de ani, a dezvăluit ieri, în cadrul unei conferinţe de presă şi alte proiecte, unele în curs de derulare, altele în faza de intenţie, ce se vor aplica prin extensie în perimetrul Văii Arieşului superior. Este vorba despre cultivarea unor soiuri de legume, precum şi valorificarea plantelor medicinale din zonă. La rândul său, prezent la întâlnirea cu presa, prefectul Ioan Rus s-a arătat încântat de acţiunea mixtă româno-germană din Apuseni, anunţând totodată intenţia materializării unui alt proiect de anvergură şi anume alimentarea cu apă a localităţilor din zonele montane, prin intermediul programului SAPARD. (A.D.T.,R.J.)
Teroare la Ocoliş
Doi copii au fost atacați de un urs
Copiii au fost zgâriaţi rău, primind îngrijiri medicale la dispensarul din comună, însă nu au suferit răni care să le pună viaţa în pericol
     Ilie Bufnea (11 ani) şi fratele său Vasile Bogdan (12 ani) ambii din comuna Ocoliş au fost atacaţi de un urs miercuri, 10 iulie, în jurul orei 19.00, în timp ce se întorceau de la oi, în satul Valea Largă. Băieţii veneau agale pe o cărare din pădure, când în faţă le-a sărit un urs furios. Ursul a reuşit să-l apuce pe Vasile în braţe şi, potrivit spuselor băiatului, să-l azvârle vreo trei metri. La impactul cu pământul băiatul şi-a pierdut pentru puţin timp cunoştinţa.
     În acest răstimp, ursul violent l-a atacat şi pe Ilie, provocându-i zgârieturi pe spate şi pe piciorul drept. Panicat, Ilie l-a ajutat pe Vasile să se ridice şi să fugă din calea animalului dezlănţuit. Ilie şi Vasile Bufnea au primit îngrijiri medicale la dispensarul din Ocoliş, ei urmând să fie trimişi pentru investigaţii medicale aprofundate la spitalul din Câmpeni.
     Atacurile ursului au început prin 20 iunie a.c., când a devorat o vacă iar pe alta a reuşit doar să o rănească. După aproximativ o săptămână, ursul a atacat din nou, la "Vârfuiata", ucigând o junincă. La vremea respectivă a fost înştiinţat AJV PS filialele Câmpeni şi Alba, care au trimis rapoarte la Bucureşti în vederea aprobării unei partide de pândă şi vânătoare, în vederea capturării ursului cu pricina. Cum de la Bucureşti autorizaţia specială s-a lăsat deocamdată aşteptată, ursul se zbenguie încă în libertate, îngrozind populaţia din zonă.
Nicoleta TOMUŢA

Donaţie de o valoare artistică inestimabilă
Catedrala Mitropolitană din Blaj a primit imensa orgă a Operei Naționale din Berna
"Comoara" violonistului Paul Vasilescu este destinată comunităţii din oraş
     De miercuri seara, Catedrala Mitropolitană din Blaj are o nouă orgă electronică de concert cu posibilităţi multiple, întrucât poate fi folosită în sistem sacral, simfonic şi modern. "Comoara" a fost donată de fostul violonist român Paul Vasilescu, stabilit în Elveţia în urmă cu 30 de ani. Acum dânsul este inginer de sunet la Opera Naţională din Berna. Deşi este originar din Baraolt, d-l Vasilescu a rămas cu sufletul şi la Blaj, unde şi-a petrecut o parte din copilărie şi a studiat. Până în 1968, tatăl său era şeful gării din "Mica Romă" şi unul din cei mai apreciaţi oameni din comunitate. După dezafectarea orgii la Berna, d-l Vasilescu a decis să o cumpere pentru a nu ajunge într-o încăpere uitată de lume. Prin urmare a achiziţionat-o şi a donat-o, cum singur spune, comunităţii din Blaj, indiferent de religie. Dânsul susţine că orga trebuie instalată la Catedrala Mitropolitană, care este un obiectiv reprezentativ, plin de încărcătură istorică şi religioasă, pentru localnici.
     Ca o coincidenţă fericită, Paul Vasilescu s-a aflat la Blaj atunci când un autocamion al "Caritasului" a ajuns miercuri seara la catedrală cu orga, deşi aceasta fusese trimisă cu o lună şi jumătate mai devreme. An de an, d-l Vasilescu revine în ţară cu soţia şi înainte de a ajunge la Baraolt se opreşte prima dată la Blaj unde se întâlneşte cu membrii familiei Păcuraru, vechi prieteni. Miercuri seara, donatorul a ajutat la montarea şi reglarea noii orgi a Catedralei Metropolitane, ce are dimensiuni impresionante. În numele blăjenilor îi mulţumim d-lui Vasilescu pentru gestul său nobil de adevărat român.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.