Ultima oră
Știri
Despăgubiri pentru agricultori
     Modalităţile prin care vor fi despăgubiţi producătorii agricoli ale căror culturi au avut de suferit datorită calamităţilor naturale sunt cuprinse în Legea nr. 381, din 13 iunie a.c. Potrivit acestui act normativ, prin bugetul de stat se va aloca Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor o sumă destinată despăgubirii producătorilor agricoli şi subvenţionării primelor de asigurare. Plata despăgubirii producătorilor agricoli (persoane fizice sau juridice) ca urmare a calamităţilor naturale produse de fenomenele naturale şi bolile care conduc la calamităţi naturale, la plante se efectuează numai pentru culturile agricole, animalele, peştii, păsările şi familiile de albine care au fost asigurate de către societăţile de asigurare şi asigurare-reasigurare. (A.D.T.)
Gheorghe Stănilă - noul consilier local PSD la Alba Iulia
     Consiliul local municipal Alba Iulia a validat în cursul şedinţei de ieri mandatul unui nou consilier local. Este vorba de domnul Gheorghe Stănilă, inginer la UTEPS Alba Iulia, membru al Partidului Social Democrat. Validarea sa în funcţia de consilier local este urmarea alegerii domnului Marius Rotar în funcţia de viceprimar. Conform legii, locul rămas acum vacant urma să fie ocupat de următorul pe lista de consilieri locali a PSD Alba Iulia. Dar domnul Gheorghe Nariţa a depus cerere de renunţare la mandat pentru că în calitatea sa de membru al CA la SC Instalatorul SA Alba Iulia exista o incompatibilitate între cele două funcţii. SC Instalatorul SA are în derulare contracte cu Primăria Alba Iulia. (A.D.)
Intoxicată cu sedative
     O tânără de 27 de ani, din Tibru, a ajuns la Serviciul de Urgenţă al Spitalului Judeţean Alba unde a fost diagnosticată cu intoxicaţie cu Xanax, care este un sedativ mai puternic şi dă senzaţia de liniştire. Tânăra a înghiţit însă mai multe pastile decât era cazul, motiv pentru care i s-a făcut rău. Ea a fost pusă la perfuzii şi după primirea tratamentului adecvat a părăsit spitalul pe propriile picioare. (F.R.)
Cine poate da relaţii, să sune la Poliţie!
     mortCel care apare în fotografie a fost victima unui accident de tren, ce a avut loc miercuri dimineaţa, în staţia CFR Mirăslău. Acesta are între 30-40 de ani, este brunet cu mustaţă, îmbrăcat în maiou, adidaşi şi blugi. Cei care pot da relaţii despre decedat sunt rugaţi să sune la 812204 (IPJ Alba) sau la 861228 (Poliţia TF Aiud). (F.R.)
Reciclatorul va fi cumpărat
     Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, ne-a informat că a avut loc o întâlnire cu primarii şi viceprimarii de municipii şi oraşe cu care s-a făcut deplasarea în Germania, în urmă cu o săptămână. Dânsul a adăugat că toţi cei prezenţi au căzut de acord asupra achiziţionării reciclatorului de drumuri, în valoare de circa 30 de miliarde de lei. În prezent se caută soluţii pentru modul de achiziţie şi sursele de finanţare. (F.R.)
Şi totuşi, la Alba Iulia
Se face PROFI!
     Pusă sub semnul întrebării de refuzul Consiliului local Alba Iulia de a aproba condiţia PROFI de a nu permite construirea în zona cerută de ei a unui alt supermarket alimentar, investiţia se va realiza totuşi. Pentru că ieri, Consiliul local văzând decizia PROFI de a nu renunţa la condiţie şi dorind totuşi realizarea investiţiei, a revenit asupra propriei poziţii şi a aprobat cererea PROFI. Astfel, în preajma datei de 1 noiembrie, supermarket-ul care va fi edificat în zona Bazinului Olimpic ar putea fi inaugurat, dacă nu intervin alte piedici, iar albaiulienii îşi vor putea face cumpărăturile pentru sărbătorile de iarnă de aici.
Anca DINICĂ

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Ambasada Germaniei
Taxa de viză se achită după depunerea cererii
     Începând din 15 iulie, solicitanţii de viză de şedere (perioade mai mari de trei luni) în Germania nu trebuie să achite taxe de viză înaintea depunerii cererii, informează un comunicat al Ambasadei, remis redacţiei. După depunerea cererii la consulat, solicitanţii vor primi o chitanţă în care este specificată taxa de viză. Această chitanţă va simplifica operaţiunea de achitare a taxei la bancă.
     Viza solicitată va fi în continuare eliberată de regulă în următoarea zi lucrătoare, în măsura în care nu este necesar acordul autorităţilor germane. Persoanele care doresc să depună cererea de viză prin intermediul unui serviciu de curierat rapid sunt rugate să contacteze Consulatul la numărul de telefon (021)202-9869 sau prin e-mail la adresa: vizeâambasadagermaniei-bucureşti.ro. Informaţiile actuale privind acordarea vizelor pot fi obţinute prin e-mail la adresa: vizeinfoâambasadagermaniei-bucureşti.ro. (F.R.)
Recensământ 2002
Religia ortodoxă - majoritară la nivelul populației județului
     Potrivit datelor preliminare ale recensământului din martie 2002, furnizate de ec. Ana Topârceanu, directorul Direcţiei de statistică Alba, structura religioasă a populaţiei judeţului nu s-a modificat semnificativ faţă de anul 1992, remarcându-se totuşi unele evoluţii importante la nivelul comunităţilor religioase. Scăderi semnificative faţă de 1992 s-au înregistrat în cazul persoanelor de religie romano-catolică (-19,3 la sută), unitariană (-18,5 la sută), reformată (-16,7 la sută) şi greco-catolică (-12,8 la sută). Diferenţele negative faţă de recensământul precedent se explică, în cazul persoanelor de religie reformată, unitariană şi romano-catolică prin reducerea numărului etnicilor maghiari. În ceea ce priveşte persoanele de religie greco-catolică, reducerea numărului acestora la nivelul judeţului, dar şi diferenţele în plus sau în minus înregistrate la nivelul localităţilor se pare că au fost determinate de schimbarea opţiunii religioase a unora dintre persoanele recenzate, în special din mediul rural. Remarcăm creşteri semnificative ale populaţiei de religie penticostală, cu 19,6 la sută şi baptistă, cu 10,1 la sută, ca urmare a câştigării unor noi aderenţi de către aceste culte neoprotestante. La nivelul judeţului se menţine ponderea covârşitoare a persoanelor de religie ortodoxă ( 86 la sută), acestea fiind urmate de reformaţi (3,9 la sută), greco-catolici (3,6 la sută), penticostali (1,9 la sută), romano-catolici (1,3 la sută), baptişti (1,1 la sută) şi unitarieni (0,5 la sută). (A.D.T.)
Festivalul medieval de la Sighişoara şi-a deschis larg porţile
Duminică: "Trezirea lui Dracula"
     A noua ediţie a Festivalului Medieval de la Sighişoara a început ieri şi va ţine până duminică. Umbre ale Evului Mediu, menestreli, jongleri, trubaduri, negustori, cavaleri, prinţese sau ţărani prind viaţă între zidurile singurei cetăţi medievale locuite din Europa. Pe perioada festivalului, comercializarea băuturilor alcoolice în Cetate va fi interzisă, aceeaşi situaţie existând şi în cazul mâncărurilor produse pe foc: mici, fripturi. Programele artistice din cetate se vor opri la ora 20.00 în fiecare seară, pentru efectuarea curăţeniei, concertele mutându-se în oraş, în Piaţa Sigma.
     În ceea ce priveşte programul artistic al festivalului, vor fi construite structuri cu specific medieval: "Hanul Medieval" în Piaţa Turnului Cizmarilor, "Târgul Negustorilor" - pe str. Şcolii, "Târgul Artiştilor" - între Mănăstire şi Primărie, "Arena pentru concursuri şi activităţi militare" - în Piaţa Boema.
     Se vor reproduce personaje şi scene clasice din file ce evocă perioada medievală românească şi străină: procesul vrăjitoarelor, arderi pe rug, salvarea domniţelor din Turn, patrule de soldaţi, grupuri de călugări, deţinuţi în lanţuri duşi spre închisoare, Don Quijote şi Sancho Panza, muşchetari etc.
     Astăzi, tema zilei va fi "Salvarea domniţelor din turn". Până la ora 20.00, programul va fi acelaşi cu cel din ziua precedentă. Seara, în Piaţa Sigma va avea loc un concert cu Iris, Cargo, Parlament, Jais, Schechinah şi Stigma.
     Tema zilei de duminică va fi "Trezirea lui Dracula". După spectacolele Teatrului din Tg. Mureş şi concertele de muzică medievală, seara va avea loc un concert la care vor participa Akcent, Kapital, Valahia, K-Gula, Şusta şi Black Beers.
Florin ROMAN

La Alba Iulia
Volkswagen - calitatea germană care își respectă promisiunile
     Cu nostalgie, dar şi cu speranţa că într-o bună zi destinul le va surâde, albaiulienii au profitat ieri din plin de ultima zi în care minunăţiile de la Volkswagen au dat formă şi strălucire platoului din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Oprindu-se pentru câteva ore din goana cailor putere, reginele şoselelor au aţâţat ieri pasiunile şi dorinţele privitorilor. Au fost văzute, dorite şi chiar promise, rând pe rând, autoturismele Volkswagen Polo, Sharan, Cady, Bora, Golf, Golf Variant....Fantomatice zâne, cu dans nărăvaş, venind din Munţii Pădurea Neagră, autoturismele Volkswagen s-au transformat în timpul drive-testelor în jumătatea prefectă visată întotdeauna de om. Prelungire uimitor de sigură a gândurilor, reflexelor şi, de ce nu, a sentimentelor conducătorului auto, maşina marca Volkswagen a transformat cursa de pe autostradă într-un voiaj de plăcere, relaxant şi sigur.
     "Fii pregătit să întâlneşti ceea ce doar ai visat până acum! Vino să te distrezi cu cele mai tari vedete ale momentului!", acesta a fost îndemnul prin care toţi pasionaţii de automobile au fost invitaţi să participe la acţiunile prilejuite la Alba Iulia de Caravana Volkswagen. Iar cum, prin definiţie, calitatea germană se respectă întotdeauna, ieri seară, la Alba Iulia, mii de spectatori s-au bucurat de recitalul susţinut de formaţiile DE LUXE, VOLTAJ şi SENSOR. Partenerii acţiunii au fost: Mobil 1, Unita, Kopiernicus, Total Security, ziarul Unirea şi Radio 21.
Nicoleta TOMUŢA

Revoluționarii din Alba sub aceeași pălărie
Asociaţia 21 Decembrie 1989 Alba - noua titulatură a celor care s-au sacrificat pentru libertate
     Joi după-amiază, a avut loc la Alba Iulia mult dorita şi comentata fuziune a celor două asociaţii de revoluţionari conduse de Mihai Babiţchi şi Horea Bărdaş. Fuziunea a fost acceptată în unanimitate de către toţi cei prezenţi la şedinţă, noua denumire a organizaţiei fiind Asociaţia de Revoluţionari 21 Decembrie 1989 Alba. A fost ales, de asemenea, şi Consiliul Director compus din cinci membri şi anume: Mihai Babiţchi - preşedinte de onoare; Horea Bărdaş - preşedinte executiv; Gheorghe Bukosi - prim-vicepreşedinte; Titus Leahu Groza, Dan Costea- vicepreşedinţi. Revoluţionarii speră că prin această nouă organizare vor avea un cuvânt mai greu de spus la nivel judeţean şi, de asemenea, vor beneficia cu adevărat de prevederile controversatei Legi 42.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.