Prima pagină Ediția din: 16.07.2002
Știri
Conducerea PSD Alba, prezentă in corpore la Sibiu
     Ieri şi astăzi, la Sibiu, are loc întâlnirea liderilor PSD din 16 judeţe din Ardeal, cu membrii Delegaţiei permanente ai partidului de guvernământ, în frunte cu preşedintele Adrian Năstase. Sunt abordate probleme legate de organizaţiile judeţene, de stadiul aplicării reformelor iniţiate de PSD, precum şi chestiuni legate de rectificarea bugetară. Judeţul Alba este reprezentat de preşedintele Ioan Rus, parlamentarii PSD, Cornel Filipescu şi Constantin Selagea şi alţi membri ai organizaţiei judeţene. (R.J.)
Seceta a afectat culturile de porumb
     Cultura de porumb din acest an nu a ridicat probleme deosebite, dar a avut o răsărire neuniformă din cauza lipsei precipitaţiilor, precum şi a arăturilor necorespunzătoare. Nu a fost necesară efectuarea unor tratamente complexe, societăţile comerciale şi asociaţiile agricole folosind pentru înfiinţarea culturilor numai sămânţă tratată. Din păcate, producătorii individuali au recurs şi în acest an la sămânţa depozitată în hambarele proprii, netratată, deşi au fost organizate puncte de tratament a seminţelor. Combaterea buruienilor pe cale chimică, prin erbicidare, s-a extins în acest an, dar din cauza secetei această acţiune nu s-a soldat cu rezultatele dorite. (A.D.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Febra aurului ar fi putut șterge de pe suprafața pământului orașul Abrud
Cel care a furat 6 kg de dinamită de la Roşia Min S.A., Valentin Oancea, a fost prins; * El intenţiona să dinamiteze galeriile dezafectate în căutarea metalelor preţioase
     ciorditor de dinamităDupă patru zile de verificări amănunţite declanşate de poliţiştii din Alba, cel care a furat 6 kg de dinamită şi 22 de bucăţi de capse instantanee care produc explozia a fost prins. De joi, 11 iulie, peste 20 de poliţişti au efectuat verificări permanente în Roşia Montană, luând efectiv la "periat" fiecare casă şi fiecare mină. Cercetările s-au derulat sub comanda directă a generalului de brigadă Ştefan Iancu (adjunctul şefului IGP), în zonă fiind trimis în mod expres şeful Biroului Arme, Muniţii, Explozivi şi Substanţe Toxice din IGP, cpt. Marian Ticu. De asemenea, au fost prezenţi în zonă, zi şi noapte, şeful Biroului AMSTE din IPJ Alba, col. Vasile Todeasă, alături de poliţişti din IPJ Alba, Poliţia Abrud, Postul de Poliţie Roşia Montană, ajutaţi de cadrele de la posturile de poliţie din zonă.
     Potrivit aprecierilor şefului IPJ Alba, col. Marin Aron, acest furt este o premieră naţională, atât prin cantitatea de muniţie furată cât şi prin operativitatea cu care a fost prins hoţul şi recuperat prejudiciul. Demn de remarcat este faptul că în timpul cercetărilor, de mare ajutor au fost şi cei 5 artificieri care aveau în pază dinamita furată şi care oricum s-au ales acum cu dosare penale pentru neglijenţă în serviciu. După o intensă muncă de verificare, poliţiştii au reuşit să-l identifice pe hoţ, în noaptea de 14/15 iulie a.c. El este Valentin Ioan Oancea (de 26 de ani, căsătorit, tatăl unei fetiţe de 9 luni) domiciliat în Abrud, angajat cu o lună în urmă ca asistent arheolog la Roşia Montană Gold Corporation. Din cercetări a rezultat că în 9 iulie a.c. în jurul orei 21,00, moţul a pătruns în galeria principală printr-o gură de galerie surpată, sustrăgând dinamita prin forţarea lacătului ce asigura două firide. Bărbatul a ascuns dinamita (separat de capsele instantanee, potrivit normelor în vigoare!) la circa 2 km de locul faptei într-o altă galerie surpată. El a declarat în faţa anchetatorilor că urma să folosească explozibilul pentru a puşca în subteran, în vederea sustragerii de minereu auro-argentifer.
     Lipsa celor 6 kg de explozibil fusese semnalată în noaptea de 10/11 iulie a.c., de către echipa de predare - primire din schimbul II - III de la galeria Orizont +820 m Rakoşi. Din totalul de 11 kg dinamită, în momentul controlului mai erau doar 5 kg de exploziv. La 3 noaptea, ing. Claudiu Oprişa de la Roşia Min S.A. Roşia Montană a anunţat poliţia şi imediat au fost declanşate cercetările. Se pare că dispariţia explozibilului a fost observată destul de târziu deoarece în mină nu s-a mai folosit dinamită cam de o lună. În timpul anchetei, poliţiştii au descoperit în pivniţa casei părinteşti a lui Oancea, situată într-un loc ferit din Roşia Montană, o instalaţie rudimentară de măcinare (piatră pe piatră) a rocilor aurifere. Piatra zdrobită era spălată cu apă şi cernută prin site iar apele reziduale erau deversate într-o vale din apropiere, prin intermediul unui furtun semi-camuflat în pământ. Potrivit anchetei poliţiştilor, praful de aur era valorificat de Oancea printr-o reţea de persoane bine pusă la punct, care exista de mai multă vreme în zonă. Valentin Oancea a fost reţinut de poliţie şi a fost prezentat ieri Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni cu propunere de arestare preventivă. Pentru sustragere de material exploziv şi nerespectarea regimului armelor, muniţiei şi substanţelor explozive, Valentin Oancea riscă între 5 şi 20 ani de închisoare.
     Specialiştii susţin că dacă, Doamne fereşte, explozibilul ar fi încăput pe mâinile unui om cu "altfel" de idei, cu muniţia furată ar fi putut rade de pe suprafaţa pământului o întreagă localitate, cele 6 kg de dinamită echivalând cu 7,1 kg de trinitrotoluen (trotil). Dar operativitatea poliţiştilor a readus liniştea locuitorilor din zonă şi nu numai, ţinând cont că doar peste câteva zile mii de oameni se adună în Apuseni, la sărbătoarea de pe Muntele Găina...
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

Parchetul Naţional Anticorupţie poate avea în frunte un albaiulian
Actualul procuror general al Curţii de Apel Alba Iulia, Vasile Luha, dorit în lupta anti-mafia
     Mâine va fi numit de către Consiliul Superior al Magistraturii procurorul naţional anticorupţie (anti- mafia), a anunţat în cadrul unei întâlniri cu presa, ministrul Justiţiei, d-na Rodica Stănoiu. Domnia sa a refuzat să ofere detalii despre cel vizat pentru această importantă funcţie publică, amânând un răspuns ferm până miercuri.
     Surse judiciare afirmă că printre favoriţi se află următoarele persoane: Vasile Luha, conjudeţeanul nostru, care a mai fost detaşat la Bucureşti şi care în prezent ocupă funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, colegul său de la Bacău, Vasile Alexandri, Doru Trifoi, secretar de stat la Justiţie, Gheorghe Muscalu, şeful secţiei Anticorupţie din Parchetul General, fostul procuror Marian Nazat, în prezent avocat, magistratul George Bălan, director adjunct la secţia Urmărire Penală şi Criminalistică, Maria-Despina Mihai, procuror general adjunct al României, Giorgiana Hosu, procurorul care a instrumentat dosarele omului de afaceri Sorin Beraru etc. Pe de altă parte, surse apropiate de Palatul Victoria creditează cu mari şanse pe unul din cei doi procurori generali teritoriali sau pe un procuror militar.
     Chiar dacă nu va fi numit de Consiliul Superior al Magistraturii în această importantă funcţie, conjudeţeanul nostru, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Vasile Luha, merită toate aprecierile pentru această nominalizare.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.