Ultima oră
Știri
Fiii satului Vingard
     Un comitet de organizare format din cei mai intreprinzători locuitori ai satului Vingard vă invită în zilele de 27-28 iulie la o întâlnire de suflet. Fii ai satuluii veniţi să vă revedeţi colegii, prietenii, pe toţi cei dragi. Veniţi ca alături de ei să vă lăsaţi imaginea în albumul foto-documentar al satului, care va fi realizat cu acest prilej. Veniţi la biserica satului, dar şi la celelalte momente surpriză din programul alcătuit de organizatori! (A.D.)
Un tânăr s-a înecat în Mureş
     Căldura excesivă de la sfârşitul săptămânii trecute i-a scos pe mulţi dintre conjudeţenii noştri pe drumuri, în special înspre locurile umbroase şi răcoroase. La scăldat a ieşit şi Vasile Florea din satul Ciuguzel, în vârstă de 29 de ani. Din nefericire, spre orele serii, el a fost înghiţit de apele Mureşului, lângă Lopadea Nouă şi nu a mai ieşit la suprafaţă. El a fost căutat de duminică seara de pompieri însă corpul neînsufleţit nu a fost găsit. (F.R.)
Primăria Sebeş a demarat
Reînnoirea corpurilor de iluminat public
     După cum ne-a informat d-l Alexandru Dăncilă, viceprimarul municipiului Sebeş, începând de vineri 12 iulie a.c., a fost demarată lucrarea de înlocuire a vechilor corpuri de iluminat public, cu altele noi. Într-o primă fază a fost alocată de la buget suma de 95 milioane de lei, necesară efectuării lucrărilor respective pe străzile Ciocârliei şi Kogălniceanu dar şi pe anumite tronsoane din Petreşti şi Lancrăm. De asemenea, agenda de activităţi a municipalităţii Sebeş mai cuprinde în aceste zile o amenajare a pieţii centrale, precum şi a unor parcări. (R.J.)
S-au frecat prea mult la... Melody(e)
     O altercaţie izbucnită în noaptea de sâmbătă spre duminică în barul "Melody" din Pănade s-a soldat cu rănirea gravă a unui tânăr. Victima se numeşte Ovidiu Aldea şi a fost unul din protagoniştii încăierării din bar. El s-a luat la harţă cu Constantin Gheorghe Ancaşi, de 19 ani, din Şona, care i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii şi picioarele. După "cafteală", Ovidiu s-a întors acasă, însă duminică dimineaţa i s-a făcut rău. El a fost transportat cu o salvare la Blaj unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale în zona abdomenului. Cercetările poliţiştilor din Sîncel în acest caz continuă. (N.T.)
În judeţul Alba
Două proiecte de resurse umane aprobate
     La începutul lunii iulie a avut loc la Bucureşti reuniunea Delegaţiei Comisiei Europene având ca scop dezbaterea şi aprobarea Raportului de Evaluare înaintat de comisia care a realizat procesul de evaluare şi selecţie al proiectelor depuse în Regiunea de Dezvoltare "Centru" în cadrul programului PHARE 2000 - Coeziune Economică şi Socială, componenta "Dezvoltarea Resurselor Umane în contextul restructurării industriale".
     În acest context din judeţul Alba au fost aprobate prentru finanţare două proiecte: "Perfecţionarea utilizării resurselor umane în contextul restructurării industriale", depus de SC Albapam SA Alba Iulia şi "Centrul de instruire profesională PAEM Alba, depus de Fundaţia pentru combaterea şomajului PAEM Alba - ne-a informat directorul ADR "Centru" dl. Simion Creţu. (A.D.)
Veche de peste 150 de ani
Biserica din Certege (Câmpeni) a fost sfințită pentru prima dată
     La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis duminică 14 iulie a.c., în localitatea Certege, aparţinând oraşului Câmpeni, a avut loc un eveniment cu totul deosebit şi anume sfinţirea bisericii ortodoxe ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Inedit este faptul că acest lăcaş de cult ridicat în jurul anului 1850, a avut parte în premieră de o asemenea slujbă care a fost oficiată de însuşi IPS Andrei, arhiepiscopul Alba Iuliei însoţit de un ales sobor de preoţi. Alături de numeroşi credincioşi din zonă, duminică la Certege au mai fost prezente şi alte personalităţi cum ar fi deputatul Constantin Selagea, primarul oraşului Câmpeni, Ioan Viorel Sicoe şi Nicolae Mera, consilierul prefectului Ioan Rus. De menţionat că în ultimii ani, biserica a fost supusă unui amplu proces de modernizări şi renovări, desfăşurat cu sprijinul nemijlocit al primăriei Câmpeni, Cooperativei de Consum şi SC Montana SA din acelaşi oraş. (R.J.)
La Amara
Tinerii politicieni ai PSD Alba se şcolesc în managementul puterii
     Timp de o săptămână, în perioada 21-28 iulie a.c., în localitatea Amara (jud. Ialomiţa) se va desfăşura cursul Şcolii Politice de Vară a PSD, pentru acest an, având ca tematică "Managementul puterii între societatea civilă şi noua economie". La aceste cursuri vor participa tineri politicieni ai partidului de guvernământ, în vârstă de până la 35 de ani, delegaţia judeţului Alba urmând să fie compusă din Nicolae Mera - preşedinte OT-PSD Alba, Marius Cetină - vicepreşedinte OT-PSD Alba, Gheorghe Georgescu - preşedinte TSD Aiud, Bogdan Stratan - preşedinte TSD Teiuş, Mihaela Mih Dehelean - vicepreşedinte TSD Alba şi Ioan Mircea Leahu - preşedinte TSD Ocna Mureş. Deschiderea oficială a lucrărilor va avea loc duminică 21 iulie a.c., şi va fi deschisă de însuşi preşedintele PSD, premierul Adrian Năstase. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Conform recensământului din martie 2002
Numărul gospodăriilor populației din mediul rural a scăzut
     Rezultatele preliminare ale recensământului din acest an relevă că la nivelul judeţului există în prezent un număr de 125994 gospodării ale populaţiei, constituite din 375790 persoane şi 110 gospodării instituţionale formate din 7209 persoane. Astfel, 98,1 la sută din populaţia judeţului se regăseşte în gospodăriile populaţiei, iar 1,9 la sută în gospodăriile instituţionale. Faţă de recensământul din 1992, numărul gospodăriilor populaţiei a scăzut cu 1399 (-1,1 la sută), o scădere mai accentuată fiind înregistrată în mediul rural. Mărimea medie a unei gospodării s-a redus simţitor de la 3,18 persoane la 2,98 persoane, cele mai scăzute valori înregistrându-se în comunele Ohaba (2,16), Ponor(2,37), Remetea(2,38) şi Hopîrta (2,4). Directorul Direcţiei de Statistică Alba, ec. Ana Topârceanu a precizat că, în ceea ce priveşte repartizarea gospodăriilor populaţiei pe categorii de localităţi, la nivelul municipiilor şi oraşelor există 73118 gospodării, adică 58 la sută din totalul acestora.
     Mărimea medie a unei gospodării din municipii sau oraşe, de 2,92 de persoane, este mai mică decât cea a unei gospodării din comune, de 3,07 persoane.
     Deşi acelaşi raport exista şi în 1992, în acest an se observă totuşi că mărimea medie a gospodăriilor din mediul urban a scăzut faţă de acum 10 ani în mai mare măsură decât cea a gospodăriilor din mediul rural. (A.D.T., R.J.)
CJ Alba consiliază primăriile pentru implementarea Programului SAPARD
     În cadrul eforturilor de implementare a Programului special de pre-aderare pentru agricultură şi dezvoltare rurală (SAPARD) la nivelul Consiliului judeţean Alba funcţionează, în conformitate cu prevederile Legii administraţiei publice locale, un colectiv de consiliere condus de vicepreşedintele CJ Alba - Doru Victor Cetean. Obiectivul acestui colectiv este consilierea primăriilor şi a consiliilor locale în vederea pregătirii proiectelor pentru licitaţii pentru măsura 2.1. a programului: "Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale". De la data lansării fazei pregătitoare a licitaţiilor de proiecte (7 mai 2002) colectivul a identificat în urma discuţiilor cu primarii şi viceprimarii din câteva din comunele vizitate un portofoliu de proiecte eligibile. Ele vizează lucrări de reabilitare la drumurile comunale sau extinderea şi reabilitarea reţelelor de alimentare cu apă potabilă sau a reţelelor de canalizare. Printre acestea se află: alimentare cu apă potabilă în comunele Ohaba şi Arieşeni; reabilitare drum comunal DC 205 Berghin-Ohaba-Maghirat, reabilitarea drumului comunal Gârda-Mununa-Gheţar-Obârşa-Poieni-Călineasa-Cetăţile Ponorului-Padiş, a drumului comunal Gârda-Gârda Seacă-Casa de Piatră-Gârdişoara-Padiş, a drumului comunal Gârda-Biharea-Avram Iancu, viabilizarea DC 68 Ampoiţa-Rimetea-Lunca Ampoiţei-Lunca Meteşului pe un traseu cu potenţial turistic. De asemenea, au fost identificate o serie de proiecte posibil eligibile care să valorifice potenţialul turistic al zonelor Gheţar şi Arieşeni, precum şi asigurarea legăturii cu zona turistică Padiş. Se doreşte şi deschiderea unui drum pitoresc care să lege localităţile Mogoş şi Bucium de Poiana Narciselor. În această lună colectivul va avea discuţii cu autorităţile locale din Vidra, Săsciori, Câlnic, Şugag, Cergău, Ceru Băcăinţi, Şibot, Daia Română, Sâncel şi Şona.
Anca DINICĂ

Două zile de folclor moţesc, dar nu numai
"Sus, sus, sus, la moți, la munte"
     Timp de două zile locuitorii din oraşul Cîmpeni şi din împrejurimi vor avea ocazia de a-i vedea şi judeca pe câţiva dintre tinerii artişti populari care aspiră spre glorie. În perioada 18-19 iulie va avea loc ediţia din acest an a cunoscutului Festival-concurs naţional de interpretare a cântecului popular "Sus, sus, sus, la moţi, la munte", organizat de Prefectura judeţului Alba, Consiliul judeţean Alba, Primăria oraşului Cîmpeni şi Centrul judeţean al creaţiei populare Alba. Dovadă că festivalul de la Cîmpeni este binecunoscut în lumea artiştilor populari stă faptul că la ediţia din acest an s-au înscris aproape 50 de concurenţi din toate zonele ţării. Faţă de ediţiile precedente acum, prin regulamentul concursului s-a introdus, la solicitarea prefectului judeţului Alba - Ioan Rus, interpretarea obligatorie a unui cântec moţesc şi în plus a fost creată o secţiune aparte, cea de interpretare la tulnic.
     Astfel se încearcă şi pe această cale familiarizarea cât mai multor tineri cu acest instrument special şi deosebit de dificil, precum şi promovarea mai largă a folclorului moţesc. Concurenţii vor fi apreciaţi de un juriu avându-l ca preşedinte pe binecunoscutul interpret Nicolae Furdui Iancu, iar ca membri pe Cornel Petru Comşa - directorul Centrului judeţean al creaţiei populare Alba, Emil Bochiş - directorul casei de cultură din Blaj, îndrăgitul interpret - Ionuţ Fulea şi Florin Munteanu - redactor muzical al Radio Cluj Napoca. Festivalul va începe în data de 18 iulie la ora 17.00 la casa de cultură "Avram Iancu" cu preselecţia concurenţilor, iar în ziua de 19 iulie la ora 18.00 în piaţa din faţa statuii Craiului Munţilor va avea loc spectacolul-concurs, premierea şi recitalurile unor artişti cunoscuţi ca Ionuţ Fulea sau Ansamblul căluşerilor de la Sălişte. Câştigătorii concursului vor participa în perioada 20-21 iulie la Târgul de Fete de pe Muntele Găina.
Anca DINICĂ

În curând la Alba Iulia
"Undă verde" pe Bulevardul "1 Decembrie 1918"
     Primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava ne-a asigurat că în aproximativ o lună de zile problemele de circulaţie pricinuite de montarea semafoarelor în intersecţiile Căii Moţilor cu strada Nicolae Titulescu, Hotel Cetate şi Colegiul "Horea, Cloşca şi Crişan" nu vor mai fi decât o neplăcută amintire pentru conducătorii auto. Domnia sa ne-a precizat că întârzierile înregistrate au fost pricinuite de birocraţia de la SC Electrica SA, care a eliberat foarte lent avizele necesare. Dar acum impasul a fost depăşit. Lucrarea nu se va termina cu montarea semafoarealor, ci se va reface şi carosabilul pe întreaga porţiune a Bulevardului 1 Decembrie 1918 de la intersecţia cu Bulevardul Horea şi până la curba de după Colegiul "Horea, Cloşca şi Crişan". Montarea semafoarelor este imperios necesară pentru fluidizarea traficului deoarece în orele după-amiezii cele trei intersecţii sunt extrem de aglomerate.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.