Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne, norii negri ai nefericirilor se grămădesc asupra capului meu şi întristările chinuitoare mă îngrozesc. Dar, deşi sufăr, nu cârtesc împotriva Ta, Preabunule, căci Tu eşti totdeauna sprijinitorul meu şi piatra cea neclintită, pe care sunt întemeiate nădejdile mele. Tu cunoşti, Dumnezeule, pricinile nefericirilor şi întristărilor mele şi îngrijeşti de soarta mea. Deşi sufăr, eu ştiu că Tu mă iubeşti şi această încredinţare mă încurajează. Plin de nădejde în dragostea şi bunătatea Ta, nu voi lăsa să mă biruiască împotrivirile soartei, ci mă voi lupta cu curaj şi cred că având ajutorul Tău voi ieşi biruitor. Cel ce cârmuieşti lumea şi soarta muritorilor, cârmuieşte şi corabia vieţii mele, cea izbită de valurile ispitelor, spre liman liniştit. Înţelepciunea Ta să mă povăţuiască pururea în calea binelui şi a fericirii, pentru rugăciunile tuturor Sfinţilor Tăi şi ale Preacuratei Maicii Tale. Amin. Ortodox: Sf. Mare Mc. Marina; Sf. Ierarh Eufrasie Catolic: Sf. Alexie; Sf. Marina Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Atinoghen şi cei zece ucenici ai lui
Catolic: Sf. Fc. Maria de pe M. Carmel
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Rezultatele recensământului indică
Creșterea populației de etnie romă
     Comparativ cu recensământul din 1992, numărul populaţiei de etnie romă a crescut în 2002, la nivelul judeţului, cu 14,5 la sută. Dintre localităţile ce deţin ponderi semnificative ale etnicilor romi amintim: Blaj - unde aceştia reprezintă 9,2 la sută din totalul populaţiei, Teiuş - cu 7,2 la sută, Aiud şi Sebeş - 5,1 la sută, Ocna Mureş - 4,2 la sută, Cîmpeni - 3,1 la sută şi Alba Iulia - 2,3 la sută. Cea mai mare creştere faţă de anul 1992 s-a înregistrat la Blaj, 160,1 la sută, iar la Teiuş ponderea romilor a crescut cu 144,4 la sută. Scăderi ale numărului romilor comparativ cu recensământul precedent s-au produs la Zlatna (cu aproape 3 la sută) şi la Cugir, cu 2,4 la sută. La nivelul comunelor, ponderea romilor a crescut la Scărişoara (faţă de 1992) cu 1063,6 la sută, iar la Ighiu cu 272,3 la sută. A scăzut numărul romilor la Roşia de Secaş şi Jidvei, cu aproape 23 la sută. Creşterea populaţiei etnice rome a fost determinată de natalitatea ridicată, specifică acestei minorităţi, de venirea în judeţ a unui număr important de etnici romi, precum şi de faptul că la recensământul anterior unele persoane de etnie romă şi-au declarat altă etnie. În ceea ce priveşte structura lingvistică a populaţiei judeţului, aceasta coincide în linii mari, cu cea etnică, singura excepţie constituind-o populaţia de limbă ţigănească. Astfel, ponderea populaţiei de limbă maternă ţigănească este mult mai mică decât ponderea etnicilor romi, deoarece cei mai mulţi dintre aceştia şi-au declarat limba română ca limbă maternă. (R.J, A.D.T.)

La ADR "Centru" au fost depuse 115 proiecte pe Componenta de dezvoltare a resurselor umane
     Vineri, 12 iulie 2002, a fost ultimul termen pentru cea de-a doua licitaţie de propuneri de proiecte lansată de Delegaţia Comisiei Europene şi Ministerul Dezvoltării şi Prognozei pentru dezvoltarea resurselor umane în contextul restructurării industriale. Această componentă face parte din programul UE - Phare - Coeziune Economică şi Socială - şi s-a adresat organizaţiilor profit şi/sau non-profit, private şi/sau publice din următoarele regiuni: Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Vest, Centru şi Nord-Vest. Bugetul total disponibil pentru această licitaţie este de aproximativ 12 milioane EURO, dintre care peste 600.000 USD pentru regiunea "Centru". Pentru această sumă, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "Centru" s-au depus 115 proiecte dintre care 25 din judeţul Alba, 36 - Braşov, 9 - Covasna, 12 - Harghita, 17 - Mureş, 13 - Sibiu şi trei proiecte depuse din alte regiuni, pentru Regiunea Centru. Principalele activităţi ce urmează a fi finanţate sunt: * calificarea şi recalificarea forţei de muncă în scopul de a răspunde mai bine nevoilor care rezultă din evoluţia continuă a pieţei muncii; * întărirea măsurilor active de ocupare a forţei de muncă, ca instrument pentru creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă; * promovarea integrării sociale pentru categoriile dezavantajate, cum ar fi persoanele cu handicap, tineri care părăsesc instituţiile de ocrotire a copiilor, femei care se reîntorc în câmpul muncii, şomeri cu vârsta de peste 45 ani. "În Regiunea "Centru" se vor finanţa proiecte mici cu impact local, cu valori cuprinse între 10.000 - 50.000 Euro/proiect şi care acoperă cel puţin una dintre activităţile eligibile. Programul va finanţa maxim 80 la sută din valoarea totală a proiectului, restul fiind asigurat de beneficiar", a declarat directorul ADR Centru, Simion Creţu.
Dana MOTREANU

În primul semestru al anului 2002
IPJ Alba s-a situat pe primul loc pe țară la numărul de infracțiuni descoperite
     Ieri, la sediul IPJ Alba, inspectorul şef al acestei instituţii, col. Marin Aron, a făcut public bilanţul de activitate al poliţiei în primul semestru al acestui an. Col. Aron a ţinut să aprecieze activitatea subordonaţilor săi, în primele 6 luni ale acestui an IPJ Alba situându-se pe primul loc pe ţară într-un top al numărului de infracţiuni descoperite (în special fiind vorba de cele de natură economică).
     Un sector în care bilanţurile tragice dau încă de furcă este acela al poliţiei rutiere. Cu toate măsurile preventive luate, în primele 6 luni ale anului, pe raza judeţului Alba s-au înregistrat 61 de accidente grave, în care şi-au pierdut viaţa 17 persoane iar 52 au fost rănite grav. În altă ordine de idei, inspectorul şef a declarat că obiectivul prioritar al poliţiei din Alba rămâne identificarea persoanelor care jefuiesc avutul public şi privat, referindu-se la cauzele penale complexe, cu prejudicii de miliarde de lei.
     În semestrul I 2002, pentru rezultate deosebite în activitate, au fost recompensate 514 cadre, 7 fiind avansate în grad înainte de termen. Dar, ca în toate domeniile de activitate, munca poliţiştilor nu a avut doar culoarea bleu-ciel, astfel că în primele 6 luni au fost sancţionaţi disciplinar 4 ofiţeri şi 44 de subofiţeri. În acest context, şeful IPJ Alba a ţinut să precizeze că în continuare nu va admite nici o abatere de la disciplina şi conduita impusă de statutul de poliţist, astfel încât măsurile disciplinare vor continua până la eliminarea din structurile MI a celor care nu fac deloc cinste acestei instituţii.
Nicoleta TOMUŢA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.