Ultima oră
Știri
Căldura mare face noi victime
Umiditatea excesivă dă senzaţia de sufocare
     Numai în ultimele 12 ore, la Serviciul de Urgenţe al Spitalului judeţean Alba s-au prezentat 6 persoane care au făcut insolaţie. Un caz mai grav este cel al unui tânăr de 33 de ani, din Alba Iulia, care a stat toată ziua la plajă. El a făcut insolaţie şi a intrat în uşoară stare comatoasă. Bărbatul a fost internat în secţia de neurologie, unde a fost supus unui tratament medical. Ultimele veşti ne indică faptul că pacientul se simte acum mult mai bine. Au fost luaţi în evidenţă şi mai mulţi vârstnici cu afecţiuni cardiace şi de tensiune. Medicii reînnoiesc apelul către cetăţeni de a evita să circule în orele caniculare, iar în restul zilei să poarte îmbrăcăminte uşoară, de culoare deschisă şi pălărie sau şapcă pe cap. O avertizare meteo atrage atenţia că indicele de umiditate va fi din nou depăşit, ceea ce va crea senzaţia de sufocare şi disconfort.(F.R)
Urcându-se băut la volan
Un tânăr a provocat un accident rutier în lanţ pe DN 7
     Luni, 15 iulie, în jurul orei 23.00, pe DN 7, în zona comunei Sălişte, s-a produs un accident rutier în care au fost implicate patru autoturisme. Conducând un autoturism marca Renault pe direcţia Sebeş - Şibot, Mirel Ovidiu Luca (28 de ani, din Ponor, domiciliat în Vinerea), a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens şi s-a izbit de alte trei autoturisme (un Renault, un Mercedes şi un camion) care veneau din sens opus. În urma impactului violent, maşina condusă de Luca a luat foc, fiind distrusă în întregime. În accident au fost răniţi uşor mai mulţi pasageri, dintre care şi doi cetăţeni unguri veniţi în excursie în România. La Spitalul judeţean Alba a fost internat doar tânărul din Ponor, care a suferit multiple traumatisme şi se află în prezent sub observaţia medicilor. Lui Mirel Luca i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, deoarece poliţiştii au serioase suspiciuni cu privire la faptul că acesta s-a urcat băut la volan. În cauză, poliţia rutieră continuă cercetările. (N.T.)
La Decea
Ceremonial cu lumânări şi prescură pentru găsirea unui bărbat înecat
     Aşa cum v-am informat, un tânăr din Decea s-a înecat duminică seara în Mureş, lângă Lopadea Nouă. Vasile Florea, agricultor, de 29 de ani, a fost căutat de pompieri dar nu a mai fost găsit. Corpul neînsufleţit al decedatului a fost găsit luni seara de localnici la câţiva kilometri în aval de locul tragediei. Medicul legist venit la faţa locului ne-a declarat că decesul s-a datorat asfixiei mecanice prin înec. Vasile a ieşit la râu împreună cu nişte prieteni. Din păcate, el nu era un înotător desăvârşit, iar acest lucru i-a fost fatal. Surse de la faţa locului ne-au declarat că, pentru găsirea tânărului, familia a apelat la metode tradiţionale. Pe apele Mureşului au fost puse lumânări aprinse plutind şi a fost presărată prescură. În locul unde acestea au ajuns, corpul neînsufleţit a ieşit la suprafaţă, fiind scos de apele Mureşului. Astfel de practici sunt folosite în special în zonele rurale. (F.R.)
Hotelul "Bulevard" din Predeal a fost cumpărat de frații Cristescu
     Fraţii Cristescu, patronii Grupului Bega, din care fac parte 37 de firme, printre care şi UPS Ocna Mureş, au achiziţionat, după o licitaţie acerbă, ultimul hotel al statului din Predeal. Este vorba de Hotelul "Bulevard" care are 42 de camere, este de categoria o stea şi a avut un preţ de pornire de 13,6 miliarde de lei, fără TVA. Hotelul a fost cumpărat cu circa 25 de miliarde de lei. Fraţii Cristescu au cumpărat luna trecută şi două hoteluri din Timişoara. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Judecătorii și procurorii din Alba - distinși cu "Meritul Judiciar"
     Mai mulţi magistraţi din judeţul Alba au fost distinşi cu diploma "Meritul Judiciar" de către preşedintele Ion Iliescu, ca o recunoaştere a activităţii desfăşurate în magistratură. Judecătorii Mircea Bădilă, din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia şi Maria Rodica Potra, preşedintele Tribunalului Alba, au primit "Meritul Judiciar" clasa I, la fel ca şi procurorii Emil Stroie, Victor Câmpeanu (Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia), Viorel Comăniţă (în prezent comandant al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Aiud) şi Paul Szucs (Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni). Printre magistraţii recompensaţi cu "Meritul Judiciar" clasa a II-a se regăsesc judecătorii Ana Florica Budacu, Doina Hârceagă şi Iosif Morcan (Curtea de Apel Alba Iulia) şi procurorii Ion Poiană (fost şef al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia), Vasile Luha (actualul procuror general al acestei instituţii), Augustin Lazăr, Cornel Herlea şi Maria Nicula (Parchetul de pe lângă Curtea de Apel). "Meritul Judiciar" clasa a III-a a revenit judecătorilor Emilia Braicău şi Iulian Gâlcă (preşedinte, respectiv vicepreşedinte la Curtea de Apel) şi procurorilor Ana David, Nicolae Păcurar, Olivian Oană (Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba). Mircea Fiţ şi adjunctul procurorului general Ilie Nariţa, de la Curtea de Apel, au primit "Meritul Judiciar" clasa a IV-a. Şefii unor Parchete, precum Eugen Fülop, Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, Cosmin Stroe, Parchetul Judecătoriei Sebeş, Mugurel Pamfil, Parchetul Judecătoriei Alba Iulia şi procurorii Emilia Dinu, Ana Frăcea, Stanca Veştemean, Adela Corodean şi Anca Ivan au fost distinşi cu "Ordinul Judiciar" clasa a V-a.
     Magistraţii care au fost distinşi cu diplomele "Meritul Judiciar" beneficiază pe lângă recunoaşterea profesională şi de o reducere a impozitului de la 20 la 50 la sută (pentru cei activi) şi de la 10 la 20 la sută (pentru magistraţii pensionari).
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

Ministrul Dezvoltării și Prognozei, Leonard Cazan, la Cugir
     În cursul zilei de ieri, ministrul Dezvoltării şi Prognozei, dl. Leonard Cazan a fost prezent la Cugir, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii autorităţilor locale şi cu conducerea Cugir SA, tema principală de discuţie fiind înfiinţarea unui Parc industrial în zonă. La Cugir au fost prezenţi şi prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, senatorul Cornel Filipescu, deputatul Constantin Selagea, care au sosit la Cugir direct de la Sibiu, unde s-au întâlnit cu premierul Adrian Năstase. Ministrul Dezvoltării şi Prognozei, dl. Leonard Cazan s-a întâlnit şi cu directorul ADR "Centru", Simion Creţu. Aşa cum deja se ştie, Cugirul se confruntă cu mari probleme sociale şi cu un şomaj extrem de ridicat. Singura ieşire din criză o reprezintă găsirea şi atragerea de investitori care să creeze noi locuri de muncă. Guvernul României a decis să înfiinţeze un Parc industrial în zona Cugir, unde vor funcţiona mai mulţi agenţi economici, atraşi de unele facilităţi acordate investitorilor. O parte din spaţiile pentru viitorul Parc industrial vor fi puse la dispoziţie de Cugir SA, fiind vorba în primul rând de modulele dezafectate. De asemenea, Primăria Cugir va pune mai multe amplasamente care nu sunt folosite la adevărata lor valoare şi la întreaga capacitate.
Florin ROMAN

Muntele Găina este pregătit să-și primească oaspeții
Mâine, prefectul Ioan Rus se va ruga Sfântului Ilie, alături de moţi, în speranţa că vremea va fi una prielnică marii sărbători
     Directorul Oficiului Prefectural Câmpeni, Nicolae Puiuleţ, a dat asigurări că până mâine toate preparativele legate de organizarea în cele mai bune condiţii a marii sărbători de pe Muntele Găina vor fi terminate. Practic, în aceste zile, "miniprefectul" din Apuseni se află permanent în zonă pentru a asigura buna derulare a activităţilor. De menţionat că au fost deja instalate pe munte 30 de grupuri sanitare, tot atâtea coşuri de colectare a deşeurilor, 4 cabine telefonice cu sprijinul Romtelecom, s-a asigurat reţeaua de iluminat şi, în plus, zona a fost împânzită cu peste 100 de steaguri tricolore. Nu în cele din urmă, joi, 18 iulie a.c., prefectul Ioan Rus va inspecta personal locul de desfăşurare a manifestărilor de la finele acestei săptămâni, urmând să asiste în aceeaşi zi şi la o slujbă religioasă efectuată de mai mulţi preoţi locali. Ei se vor ruga lui Dumnezeu şi Sfântului Ilie Prorocul pentru binecuvântarea "Târgului de fete", dar mai ales pentru o vreme prielnică, ce a cam lipsit în ultimii ani.(R.J.)
La Alba Iulia, în ciuda caniculei
Ritm alert pentru aplicarea legilor funciare
     Venit cu forţe proaspete, noul viceprimar al municipiului Alba Iulia - Marius Rotar "a luat taurul de coarne" pentru aplicarea cât mai rapidă a legilor fondului funciar. Se ştie că, deşi nu foarte grave, au existat câteva probleme în localităţile Oarda de Sus şi Oarda de Jos. De aceea, recent, comisia de fond funciar a Primăriei Alba Iulia şi reprezentanţi ai OCOT Alba au avut o serie de întâlniri cu cetăţenii, astfel încât acţiunea de punere în posesie şi cea de eliberare a titlurilor de proprietate să fie accelerată. Deja, de ieri, la Oarda s-a început punerea în posesie pe terenurile rămase, urmând ca astăzi acţiunea să aibă loc la Pâclişa. Referindu-se la stadiul eliberării titlurilor de proprietate, Marius Rotar ne-a informat că, de la începutul anului până în urmă cu două săptămâni, au fost eliberate 126 de titluri în întreg municipiul, iar în ultimele două săptămâni 52. Cea mai mare parte a acestora din urmă în zona localităţii Bărăbanţ, unde au mai rămas de pus în posesie terenurile cu vii. Lucrare care se speră să fie terminată în circa 2 săptămâni, ajungându-se astfel aici la un procent de aplicare a legilor fondului funciar de 99%. Restul fiind situaţii litigioase. În ce priveşte Oarda şi Pâclişa, pronosticul este de 3 luni.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.