Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În România - corupția este la ea acasă
     Temuta mafie italiană a primit în aceste zile o lovitură de graţie, chiar în moalele... "cap"-ilor liderilor mafioţi. Nu mai puţin de 16 reprezentanţi ai celor 7 clanuri mafiote din provincia Agrigento (Sicilia) au fost luaţi ca din oală de poliţiştii italieni, chiar în momentul unei importante reuniuni în urma căreia urma să se aleagă "capo de tutti capo". La noi în schimb, cangrena corupţiei a atins cote alarmante, peste 80% din românii chestionaţi în perioada 1-15 iunie 2002 declarând că, de la venirea la putere a PSD, corupţia a crescut în România sau a rămas la fel ca şi în anii precedenţi. Cauzele corupţiei identificate de români, sunt dorinţa unora de a se îmbogăţi peste noapte (48%), neaplicarea legilor (38%), existenţa legilor proaste (27%), incompetenţa şefilor ajunşi în funcţii pe criterii politice (23%) şi birocraţia (20%). Şocant este şi scepticismul cu care românii văd finalitatea nenumăratelor bătălii declanşate pentru eradicarea acestui flagel: 40% din concetăţenii noştri sunt convinşi că şi în anul viitor corupţia va atinge acelaşi nivel, iar 29% cred că ea va fi chiar mai mare, doar 17% fiind de părere că ar putea să scadă. Grav este că instituţii care definesc o democraţie, am numit aici parlamentul naţional şi miniparlamentele locale (consilii judeţene sau locale) nu sunt privite cu ochi buni de români, fiind considerate adeseori "cuiburile" corupţiei. Pe lângă faptul că trei sferturi dintre români nu cunosc nici măcar numele vreunui parlamentar, aproape jumătate dintre ei consideră că cei care au ajuns în asemenea funcţii şi-au cumpărat cu bani locurile pe listele electorale. Şi partidele politice stau rău la capitolul "încredere". O majoritate covârşitoare (81%) dintre cei intervievaţi de IMAS consideră că partidele politice slujesc mai ales interesele conducătorilor şi nu ale cetăţenilor, fiind subordonate potenţilor oameni de afaceri.
     Chiar dacă, aparent, PSD - partidul de guvernământ îşi păstrează o cotă de popularitate crescută - 55%, trebuie să menţionăm că acest procent este afectat de uriaşul grad de neparticipare şi indecizie a românilor de a participa la vot. În contextul în care corupţia a "înflorit" sub conducerea cabinetului Năstase, mega-aniversarea primarului de Bacău, Dumitru Sechelariu, la care au participat peste 100.000 de... "amărăşteni", a picat cum nu se poate mai prost. Atât premierul Adrian Năstase, cât şi preşedintele Ion Iliescu au reacţionat prompt, recunoscând totodată existenţa corupţiei în partidul de guvernământ. "Trebuie început de la rădăcini, din nucleul partidului. Trebuie făcută curăţenie şi de jos în sus, şi pe orizontală, şi pe verticală (...) Partidul care este la guvernare are cea mai mare răspundere, inclusiv în legătură cu acest fenomen antisocial" - a spus preşedintele Ion Iliescu. Şi premierul Adrian Năstase încearcă să ne convingă de fermitate în ceea ce priveşte eradicarea corupţiei din ograda proprie. "PSD nu asigură protecţie pentru oportunişti, pentru corupţi şi nu este o umbrelă politică pentru aceştia". Adevărate "comando-uri" interne vor lua cu asalt "organizaţiile problemă" pentru a "scoate" petele de pe gulerele sau mai precis de pe petalele celor trei trandafiri.
     Românii au nevoie de exemple în care corupţii sunt pedepsiţi exemplar. Au nevoie de justiţie şi justiţiari autentici. Dar, curăţenia trebuie să înceapă de la vârful piramidei politice.
Dana MOTREANU