Prima pagină Ediția din: 18.07.2002
Știri
Traian Băsescu - la Târgul de Fete
     Efectuând la sfârşitul acestei săptămâni o vizită în judeţul Arad, preşedintele Partidului Democrat - Traian Băsescu s-a gândit să-şi încheie sejurul ardelean participând la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Domnia sa va sosi pe munte duminică dimineaţa şi va participa la ceremonialul religios de la Crucea Iancului şi va asista la spectacolul folcloric care va urma. Cei care doresc să-l întâlnească o pot face deci aici. Alături de el vor fi pe Muntele Găina şi Mircea Hava - preşedintele PD Alba, Doru Cetean - vicepreşedinte al PD Alba şi al Consiliului judeţean Alba, Călin Potor - preşedintele PD Alba Iulia şi alţii. (A.D.)
Preşedintele PSM Sebeş a trecut la PUR
     În cadrul unei conferinţe de presă s-a anunţat trecerea preşedintelui PSM Sebeş, Ioan Todoran, la PUR (social democrat), formaţiune condusă de fostul deputat Nicolae Popa. Se pare că Todoran nu a venit cu mâna goală la PUR, ci a mai luat cu el încă 25 de colegi din PSM. (F.R.)
La Alba Iulia
Se constituie Asociaţia Fermierilor
     Vineri, 19 iulie a.c., începând cu ora 17.30, la Casa de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia va avea loc şedinţa de constituire a Asociaţiei Fermierilor din România, filiala Alba. La această întâlnire va fi prezent şi preşedintele Asociaţiei Fermierilor, ing. Adelina Popescu. Cei interesaţi să participe la acest eveniment pot obţine relaţii suplimentare la 0745-303428. (F.R.)
Dan Motreanu vrea recensământ
     Având în vedere că s-au scurs doi ani de la alegerile locale care au configurat structura politică a CJ Alba, consilierul judeţean al PNL, Dan Motreanu, a venit cu o propunere interesantă. El le-a cerut colegilor săi ca în viitoarea şedinţă să-şi precizeze statutul politic, pentru ca populaţia să ştie ce a votat şi ce s-a respectat din acest vot politic. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Terorizat de căldură, bietul român e lovit acum de trăznete
Un copil lovit de trăznet a scăpat cu viaţă * Cel mai mult a plouat la Ocna Mureş - 59l/mp * Cotele de atenţie pe râurile de munte pot fi depăşite * 20 de localităţi au rămas fără electricitate şi 80 de posturi de transformare au cedat
     Aşa cum au anunţat meteorologii, după caniculă au venit şi furtunile însoţite pe alocuri de căderi de grindină şi intensificări puternice ale vântului, în special în zona de munte. De marţi după-amiază, în mai multe părţi ale judeţului vremea potrivnică a creat mari pagube şi, din fericire, nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti.
     La serviciul de Urgenţă al Spitalului Judeţean Alba a fost adus un copil de 15 ani din Cugir, care a fost lovit de un fulger, în timp ce era la bunici la Câmpeni. După ce a fost mai întâi la Spitalul din Câmpeni, copilul a fost transferat, fiind internat la Alba Iulia, secţia Chirurgie, cu diagnosticul postelectrocutare. Micuţul se simte bine şi în cursul zilei de ieri urma să părăsească spitalul pe propriile picioare.
     Începând de marţi după-amiaza a plouat torenţial în mai multe zone ale judeţului, înregistrându-se următoarele cantităţi de precipitaţii: Ocna Mureş - 59 l/mp, Câmpeni - 51l/mp, Vadu Moţilor - 53 l/mp, Benic - 45 l/mp, Teiuş - 25l/mp etc. Hidrologii au trimis ieri avertizări către toate Comisiile locale de apărare împotriva dezastrelor semnalând că există riscul depăşirii cotelor de apărare pe râurile mici din judeţul Alba, în special în zona de munte. Şi în aceste zile, cantităţile de apă pot depăşi 40 l/mp. La Stremţ a căzut grindină care a afectat culturile agricole.
Vitregiile naturii au dat mari dureri de cap şi electricienilor
     Pe întreg judeţul Alba au fost avariate 80 de posturi de transformare, în special din zonele Ocna Mureş, Aiud, Câmpeni şi Blaj. Din acest motiv 20 de localităţi au rămas nealimentate pentru mai multe ore. Mai multe echipe ale SC Electrica SA, Sucursala de Distribuţie Alba Iulia, s-au deplasat în zonă pentru remedierea defecţiunilor. La ora 16,08, în cartierul Cetate s-a produs o avarie care i-a lăsat pe majoritatea locuitorilor fără curent circa două ore. Defecţiunea a fost generată de o firmă de construcţii, ai cărei muncitori au rupt cablurile unei linii sumterane.
     Ploile torenţiale au creat probleme şi drumarilor. Calea de acces înspre comuna Vidra a fost parţial blocată de căderile de copaci şi pământ pe carosabil. Directorul SC DPL SA Alba, Ioan Farcaş, ne-a declarat că circulaţia nu a fost blocată şi s-a lucrat cu echipe de intervenţie pentru curăţarea carosabilului avariat.
Florin ROMAN

Ultima oră
     Avertismentele meteorologilor asupra unor posibile vijelii şi ploi abundente s-au concretizat, din păcate, în după amiaza zilei de ieri. Au fost lovite câteva localităţi din judeţ, dintre care - aşa cum ne comunică Inspectoratul de Protecţie Civilă Alba - cele mai afectate au fost Izvorul Ampoiului, Bucium Cerbu şi Şugag. Astfel la Izvorul Ampoiului datorită ploii torenţiale în imediata vecinătate a carierei de piatră din localitate s-a produs o alunecare de teren (pietriş şi bolovani) care a blocat pe circa 100 de metri DN 74 între oraşele Zlatna şi Abrud. Aceeaşi rupere de nori a afectat şi comuna Bucium Cerbu unde 6 gospodării au fost inundate total. Asta în Munţii Apuseni, pentru că nici Valea Sebeşului n-a scăpat. Pe raza comunei Şugag drumul judeţean spre Oaşa a fost blocat la km 107 între Şugag şi Tău Bistra pe o lungime de 4 km. Cauza: adevăraţi munţi de pământ depuşi pe carosabil de râul Sebeş care şi-a ieşit din matcă. Aici au fost şi maşini blocate în trafic. În zona Izvorul Ampoiului la ora închiderii ediţiei 2 Wole ale SC DPL SA Alba acţionau pentru îndepărtarea bolovanilor şi pietrişului, iar pe Valea Sebeşului la fel. (A.D.; F.R.)
Electrica îşi cere scuze
     Sucursala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice Alba Alba cere scuze pentru disconfortul creat prin întreruperea alimentării cu energie electrică, tuturor consumatorilor afectaţi.
     Asigurăm populaţia că întreruperile de curent datorate condiţiilor meteo deosebite vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, specialiştii Electrica SA lucrând neîntrerupt pentru remedierea incidentelor şi reluarea alimentării cu energie electrică în localităţile afectate. (Biroul de relaţii cu publicul)
La summitul de la Sibiu
Organizaţia judeţeană Alba a PSD a fost apreciată pozitiv
     Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul Ioan Rus, care este în acelaşi timp şi preşedintele organizaţiei judeţene Alba a PSD, a făcut unele comentarii în legătură cu recenta întâlnire de la Sibiu a liderilor din Ardeal ai partidului de guvernământ cu şefii supremi de la Bucureşti. Preşedintele PSD Alba a precizat faptul că organizaţia pe care o conduce nu a fost supusă nici unor critici din partea lui Adrian Năstase sau a celorlalţi membri marcanţi, spre deosebire de cele din Bihor, Arad sau Hunedoara. "Acolo unde lucrurile scârţâie, dl. Năstase a stabilit termene precise de rezolvare în caz contrar, se vor adopta măsuri radicale. Oricum, filiala Alba a PSD este privită ca una dintre cele mai unite şi solide organizaţii din ţară, ea numărând, în prezent, peste 12.000 de membri" a declarat dl. Rus, ale cărui intervenţii nu s-au limitat doar la latura politică, domnia-sa aducând în prim-planul discuţiilor de la Sibiu şi alte aspecte de factură economico- socială din judeţ cum ar fi realizarea parcului industrial de la Cugir, investiţia de la Roşia Montană sau suplimentarea fondurilor necesare reabilitării drumurilor.
     De asemenea, tot cu acest prilej, prefectul Ioan Rus a mai dezvăluit faptul că până la finele lui 2002, vor fi selectaţi în perspectiva alegerilor din 2004, candidaţii PSD pentru fotoliile de primari în localităţile din judeţ unde partidul nu deţine în prezent aceste mandate. De menţionat că la Sibiu, prefectul a fost însoţit de către parlamentarii Cornel Filipescu şi Constantin Selagea, de preşedintele CJ, Eugen Popa şi de către secretarul organizaţiei judeţene, Ioan Farcaş.
Răzvan JURCĂ

Agenții economici tulbură apele județului
     Urmărind indicatorii de calitate a apelor de suprafaţă în cursul lunii iunie a acestui an, specialiştii SGA Alba au constatat că faţă de luna precedentă, calitatea apelor a fost în scădere. Astfel, pe râul Mureş au fost depăşiţi indicatorii legaţi de conţinutul de substanţe organice, precum şi cei toxici şi speciali (fenoli şi metale grele - fier). Pe râul Arieş, a fost depăşit conţinutul de metale grele provenite de la exploatările miniere din zonă: Cuprumin Abrud, Roşiamin Roşia Montană şi Arieşmin Baia de Arieş. În ceea ce priveşte subsistemul Târnave, pe Târnava Mare s-au înregistrat depăşiri ale indicatorilor specifici, fenoli, metale şi a conţinutului de materie organică. Târnava Mică, al Petrisad, a fost tulburată de prezenţa, peste limita admisă a fenolilor, zincului, cromului şi fierului. Nici apa râului Ampoi nu a avut în cursul lunii iunie o calitate prea bună, fiind poluată de agenţii economici din zona Zlatna. În schimb, pe râul Sebeş, valorile determinate la Petreşti şi Oarda indică o calitate foarte bună a acestui râu. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.