Ultima oră
Știri
Bani pentru preşedintele Presecan
     Consilierul judeţean PSD Ioan Tătar le-a propus colegilor săi ca în următoarea şedinţă fiecare dintre ei, după aprecierea fiecăruia, să doneze o parte din indemnizaţie pentru susţinerea financiară a tratamentului de care beneficiază preşedintele CJ Alba ,Augustin Presecan, la o clinică din Graz. "Ştiu că problemele de acest gen s-au rezolvat, dar sperăm că gestul nostru umanitar şi de colegialitate nu va primi alte interpretări", a spus consilierul Tătar. Dânsul a propus donarea de către fiecare consilier a sumei de 1 milion de lei. (F.R.)
O voce a PSD care se face bine auzită în CJ Alba
     Deseori s-a făcut referire la faptul că nu toţi consilierii judeţeni ai PSD ştiu să-şi apere interesele de partid, mai ales prin faptul că preşedintele interimar Eugen Popa nu este suficient susţinut în proiectele pe care le promovează. "Salvarea" dacă îi putem spune aşa, a venit din partea consilierului PSD Nicolae Gavrilă, care este şi preşedinte al CENTROCOOP.
     Deşi are treabă multă la Bucureşti, consilierul Nicolae Gavrilă s-a dovedit a fi o voce puternică şi eficientă a PSD în Consiliul Judeţean, domnia sa demonstrând o bună cunoaştere a problemelor din judeţ. Îl ajută cu siguranţă şi faptul că, pentru o bună perioadă de timp, a fost vicepreşedinte al CJ Alba. (F.R.)
La sfârşitul acestei săptămâni
Peste 600 de cadre didactice din judeţ vor primi atestatul de perfecţionare
     În aceste zile, în organizarea Inspectoratului Şcolar şi a Casei Corpului Didactic, se desfăşoară în mai multe centre din judeţ, cursurile de perfecţionare periodică a cadrelor didactice care în perioada 1997 - -2002, nu au susţinut examene de definitivat sau de gradul doi şi unu. La aceste cursuri participă peste 600 de educatori, învăţători şi profesori din judeţ, care sunt repartizaţi în diferite oraşe cum ar fi Alba Iulia, Abrud, Aiud, Blaj, Cugir şi Sebeş. Directorul CCD Alba, prof. Nicolae Ota, ne-a precizat faptul că instruirea se întinde pe durata a 45 de ore ( perioada 15-20 iulie a.c.), din care 15 reprezintă cursuri de pedagogie şi psihologie, 15 sunt dedicate specialităţilor iar restul se referă la metodica predării specialităţilor. De precizat că această activitate se derulează în baza unei convenţii încheiate de ISJ şi CCD cu Univ. 1 Decembrie 1918 Alba Iulia pentru educatori şi învăţători şi cu Univ. Babeş- Bolyai din Cluj Napoca pentru profesori. La sfârşit, cursanţii vor primi o adeverinţă care împreună cu modulul pedagogic de 40 de ore desfăşurat recent de CCD, va reprezenta atestatul de perfecţionare pentru 5 ani. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O nouă reședință pentru comuna Roșia Montană
Consiliul Judeţean Alba a aprobat PUG-urile pentru Abrud şi Roşia Montană şi PUZ pentru dezvoltare industrială
     În cursul zilei de ieri, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind avizele unice emise de Comisia tehnică judeţeană de amenajare a teritoriului, urbanism şi lucrări publice pentru documentaţiile: "Plan urbanistic general - oraş Abrud", "Plan urbanistic general - comuna Roşia Montană" şi "Plan urbanistic zonal pentru zona de dezvoltare industrială Roşia Montană Gold Coporation SA".
     Cu această ocazie s-au introdus ultimele reglementări legale apărute, referitoare la problemele legate de gradul de dotare al unei localităţi de rangul III, cât şi de necesarul suprafeţelor pentru strămutarea locuitorilor şi gospodăriilor din localitatea Gura Cornei, afectate de realizarea zonei industriale Roşia Montană. Fiecare localitate a comunei este tratată ca entitate separată, iar zonele propuse a fi strămutate sunt arondate reşedinţei de comună nou înfiinţate, fiind tratate ca un tot unitar.
     În urma strămutării, noua reşedinţă a comunei Roşia Montană se va amplasa în zona satelor componente: Cărpiniş, Gura Roşiei, Ignăteşti, Iacobeşti şi o mică parte din Curături. Pentru satele Soal, Vârtop, Gârda, Bărbuleşti, Bidigeşti se vor crea legături rutiere cu reşedinţa de comună nou înfiinţată, reţele edilitare şi dotările necesare.
     Zona studiată are o suprafaţă de aproximativ 1614 ha, amplasamentul fiind situat în intravilanul localităţilor Roşia Montană şi Abrud, din care 719 ha afectate de industrie, 895 ha reprezentând zona de protecţie.
     Proiectul de hotărâre a fost votat de 32 de consilieri judeţeni în timp ce Gheorghe Crăciun de la FER s-a abţinut, iar ţărănistul Liviu Stoica a votat împotrivă.
Florin ROMAN

Constituirea Uniunii Judeţene a Producătorilor Agricoli Alba
Moment important în relansarea producției agricole
Interviu cu d-l ing. Ioan STANCIU, preşedintele Uniunii Judeţene a Producătorilor Agricoli Alba
     - D-le Stanciu, vă propun să trecem direct la subiect. Zilele trecute Tribunalul Alba a emis certificatul nr. 1 de înscriere a persoanei juridice fără scop patrimonial al Uniunii Judeţene a Producătorilor Agricoli Alba. Ce semnificaţie are acest act juridic?
     - Înscrierea oficială la Tribunalul Alba a Uniunii Judeţene a Producătorilor Agricoli Alba marchează aderarea de bunăvoie a asociaţiilor locale de profil din întregul judeţ la Uniunea noastră. Momentul este deosebit de important dacă avem în vedere că la ora actuală sunt constituite 102 asociaţii locale de creştere a taurinelor, 27 asociaţii a cultivatorilor de sfeclă de zahăr, 13 asociaţii de creştere a porcinelor, 5 asociaţii de creştere a ovinelor şi o asociaţie locală a producătorilor de cereale şi plante tehnice. Deşi judeţul Alba deţine locul întâi pe ţară în privinţa organizării producătorilor agricoli şi crescătorilor de animale în asociaţii locale de profil, acţiunea este în plină desfăşurare şi toţi şi-au exprimat dorinţa de a face parte din Uniunea Judeţeană a Producătorilor Agricoli Alba. Îi aşteptăm cu interes ca împreună să producem mult doritul reviriment în agricultura judeţului.
     - Cum s-a ajuns la această asociere?
     - Potrivit prevederilor OG nr. 26/2000, a Decretului nr. 31/1954, şapte asociaţi am hotărât, printr-un Act Constitutiv să constituim Uniunea Judeţeană a Producătorilor Agricoli din judeţul Alba, ca persoană de drept privat fără scop patrimonial. Ca urmare, Uniunea Judeţeană a Producătorilor Agricoli Alba este o federaţie alcătuită din următorii asociaţi fondatori: Asociaţia Producătorilor de Seminţe şi Material Săditor Alba, Asociaţia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Alba, Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Alba, Asociaţia Crescătorilor de Bovine Alba, Asociaţia Crescătorilor de Porcine Filiala Alba, Asociaţia Crescătorilor de Ovine Alba, Asociaţia Vitis Transilvania Jidvei.
     - Care este scopul constituirii Uniunii Judeţene a Producătorilor Agricoli Alba (UJPAA)?
     - De a sprijini prin toate mijloacele care ne stau la îndemână producătorii agricoli din judeţ în vederea îmbunătăţirii calitative a producţiei agricole, valorificării superioare a producţiei şi susţinerii intereselor economice majore ale membrilor săi, indiferent de forma în care îşi exploatează terenurile agricole şi îşi cresc efectivele de animale. În data de 14 martie 2002, adunarea generală a ales componenţa nominală a organelor de conducere administrativă şi de control a Uniunii Judeţene, în următoarea structură: Consiliul de Administraţie al Uniunii, Comitetul Director şi Comisia de Cenzori.
     - Cine face parte din Consiliul de Administraţie al Uniunii?
     - În total sunt 25 de membri, dintre care Claudiu Necşulescu, preşedinte de onoare, Ioan Stanciu - preşedinte, vicepreşedinţi: Gheorghe Lazea, Florin Dănoaie, Vasile Moldovan, Nicolae Nemeş şi Ioan Popa. Cornel Mădăraş este secretarul general al Uniunii. Ceilalţi specialişti sunt membri în Consiliul Uniunii. Vreau să remarc că, în totalitate au fost aleşi profesionişti de înaltă calificare, cu experienţă îndelungată în agricultură, care constituie garanţia unui management performant al Uniunii noastre.
     - Domnule Stanciu, vă rog să insistaţi puţin asupra obiectului de activitate al Uniunii.
     - Uniunea noastră este o organizaţie neguvernamentală, autonomă şi din start şi-a propus să fie alături de producători, de fermierii agricoli, să-i sprijine în consolidarea şi dezvoltarea economică a proprietăţii private, creşterea producţiei vegetale, animaliere şi agroalimentare, precum şi în valorificarea surplusului de produse la preţuri cât mai avantajoase. Uniunea realizează contracte între membrii săi şi organizaţii economice din judeţ şi de peste hotare, acordă asistenţă de specialitate în promovarea tehnologiilor moderne, eficiente de dezvoltare a asociaţiilor agricole şi comerciale, asociaţiilor familiale, fermelor particulare pentru procurarea de tractoare, maşini agricole, îngrăşăminte chimice, pesticide, carburanţi, furaje concentrate şi medicamente pentru animale, seminţe şi material săditor. Uniunea apără interesele membrilor săi în relaţiile cu organele locale şi centrale ale administraţiei de stat, justiţie, ministerului public, poliţie etc. De asemenea, iniţiază şi propune promovarea unor acte normative în interesul agricultorilor privaţi şi asupra terenurilor. Se implică în stabilirea impozitelor, taxelor, tarifelor, preţurilor produselor agricole.
     - Concret, cum s-a implicat Uniunea în stabilirea preţurilor la recenta întâlnire dintre producătorii şi prestatorii din judeţ?
     - Noi am considerat că preţul oferit producătorilor de 3200 lei/kg plus TVA este mult prea mic. Pentru a acoperi integral cheltuielile de producţie ale producătorilor agricoli este absolută nevoie ca 1 kg de grâu să se vândă cu 3700 de lei. Am spus-o clar procesatorilor din judeţ, că dacă nu vom găsi înţelegerea necesară ne vom vedea nevoiţi să ieşim cu oferte în alte judeţe din ţară. În cazul în care cerealele sunt vândute la producătorii autorizaţi, statul contribuie cu o subvenţie de 400 de lei/kg de grâu. Beneficiază de această susţinere financiară numai producătorii ce fac parte dintr-o asociaţie de profil. Folosesc acest prilej pentru a reaminti crescătorilor de animale că dacă se organizează în asociaţii de profil beneficiază, cei din zona montană, de o primă în valoare de 1700 lei pentru fiecare litru de lapte vândut procesatorilor autorizaţi, iar cei din zona de şes de 1400 de lei/ litru. Crescătorii de porci şi taurine primesc 4000 de lei/kg carne vie dacă sunt asociaţi şi vând carne procesatorilor acreditaţi. La păsări, sprijinul financiar al statului este de 3000 lei/kg.
     - Dacă în finalul acestui interviu, la început de drum, mai aveţi ceva de adăugat domnule preşedinte, vă rog să o faceţi.
     - Doresc să mulţumesc conducerii DGAIA Alba, membrilor consiliului de administraţie, comitetului director, pentru sprijinul acordat în constituirea Uniunii. Întrucât mai sunt multe comune în care nu fiinţează nici o asociaţie de profil, mă adresez primarilor şi specialiştilor agricoli, cu rugămintea să vină în sprijinul ţăranilor şi să-i ajute pentru a se organiza. Altfel, ei vor fi lipsiţi de posibilitatea de a beneficia de sprijinul financiar al statului.
     - Vă mulţumim şi vă dorim ca Uniunea să devină în cel mai scurt timp sfătuitorul şi apărătorul drepturilor şi intereselor producătorilor agricoli din judeţ.
A consemnat Sebastian TRUŢĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.