Prima pagină Ediția din: 19.07.2002
Știri
Chef de chef pentru tinerii din Apuseni
     Timp de trei zile, cele mai cunoscute discoteci din Abrud şi Baia de Arieş se vor muta cu arme şi bagaje în curtea şcolii din Avram Iancu. Astfel, începând de astăzi şi pâna duminică, perioadă ce va coincide cu "Târgul de fete", tinerii din toate zonele Ţării Moţilor se vor putea distra pe cinste, ascultând muzică de calitate pregătită de către DJ Marius Nicola de la Disco No.1- Abrud şi de către colegii de la Disco Galaxi - Baia de Arieş. Organizatorii au pregătite şi câteva surprize care să-i încânte pe participanţi. (R.J.)
Partida Romilor Social Democrată alături de patronii SC Jidvei SRL
     Reprezentanţii judeţului Alba ai Partidei Romilor Social Democrată, respectiv preşedintele Petru Ilie, Constantin Vitan - şef zona Târnavei, Costică Rostaş - şef zona Aiud, Ştefan Nuţu - şef zona Câmpeni şi Petru Şerban - şef zona Alba-Sebeş, mulţumesc din suflet d-lor Liviu şi Claudiu Necşulescu pentru numeroasele gesturi de caritate faţă de cetăţenii săraci de etnie romă din judeţ. De asemenea, reprezentanţii romilor aşteaptă cu mare interes rezolvarea dosarului "Jidvei' întrucât, spun aceştia, cei cu miliardele stau bine mersi acasă, iar romii care din disperare "ciordesc" o găină sau o pâine, primesc ani grei de puşcărie. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ploile torențiale și furtunile au generat un adevărat dezastru
Mai multe drumuri naţionale au fost blocate de aluviunile antrenate de viituri * 16 locuinţe şi anexele gospodăreşti au fost inundate * În Munţii Apuseni se pot vedea imagini de apocalipsă * 13 localităţi au rămas ieri fără curent electric
     râuPotrivit datelor oficiale furnizate de Inspectoratul judeţean de protecţie civilă Alba, ca efect al fenomenelor hidrometeorologice din ultimele două zile, pe teritoriul judeţului nostru s-au produs mai multe pagube. Astfel, DN 74 între Zlatna şi Abrud este greu accesibil, drumul fiind afectat de alunecările de teren (pietriş şi bolovani). Din acest motiv, pe o porţiune de circa 7 km se circulă pe o singură bandă, cu mare dificultate. Deoarece zidul de sprijin a cedat pe alocuri, anumite porţiuni din carosabil s-au rupt. Traficul rutier în zonă este destul de periculos, şoferilor recomandându-li-se să circule cu mare prudenţă sau să aleagă variante ocolitoare. Încă din cursul nopţii s-a intervenit cu două vole de la Drumuri Naţionale, în vederea deblocării drumului. Maşinile de mare tonaj care trec prin zonă sunt întoarse din drum. Ploile torenţiale au dus la inundarea a şase case din Bucium Cerbu, cu anexe gospodăreşti cu tot. Cel mai mult a plouat în zona Munţilor Apuseni, unde cantităţile de precipitaţii măsurate au depăşit 40 l/mp.
     Probleme mari s-au înregistrat şi la km 107 pe DN 67C, Şugag - Tău - Bistra, drumul fiind blocat pe o distanţă de 4 km cu depuneri de material lemnos adus de viiturile puternice. Un camion s-a blocat între viituri, fapt ce a îngreunat şi mai mult acţiunea echipelor de intervenţie. La faţa locului a fost adus un utilaj de deblocare de la SC Hidroconstrucţia Sebeş, fiind asigurată circulaţia într-un singur sens.
     Vitregiile naturii au provocat mari pagube şi la Valea Lungă, iar 10 case cu anexe gospodăreşti au fost inundate în totalitate. Pe drumul spre Valea Lungă se circulă cu mare dificultate. Din cauza vântului puternic au fost rupţi mai mulţi copaci care au afectat reţeaua de alimentare cu energie electrică a localităţii.
     În cursul zilei de ieri, 13 localităţi încă erau lipsite de curent electric . Defecţiuni majore au apărut pe linia de medie tensiune Blaj - Copşa Mică, care a fost decuplată total. A mai fost afectată parţial linia de medie tensiune de la Câmpeni, care face legătura cu mai multe localităţi din Apuseni. 38 de posturi de transformare erau ieri avariate. Echipajele de intervenţie ale SC Electrica SA, Sucursala de distribuţie Alba Iulia, lucrau de zor la remedierea defecţiunilor.
     Un bărbat, care a ţinut să-şi depaneze de unul singur defecţiunea la reţea, s-a urcat pe un stâlp şi a căzut de la mare înălţime. În urma accidentului, Ioan H., de 50 de ani, din Lupşa s-a ales cu politraumatisme şi fractură de coloană, ce a dus la paralizia mâinilor şi picioarelor. El a fost operat miercuri seara la Spitalul judeţean Alba şi în prezent este sub supraveghere la Terapie Intensivă. Bolovanii au blocat parţial şi drumul judeţean Teiuş - Stremţ - Valea Mănăstirii, însă echipele de intervenţie au rezolvat problema în scurt timp.
     Ieri dimineaţă, şi cei de la SNTc Romtelecom - Direcţia de Telecomunicaţii Alba lucrau la evaluarea pagubelor. La o primă "strigare" a rezultat că toate reţelele telefonice din Munţii Apuseni erau afectate, în special cablurile de cupru şi de fibră optică. Din noaptea de miercuri spre joi, echipele de intervenţie ale Romtelecom erau deja în zonele afectate pentru remedierea pagubelor. Probleme mai mici s-au înregistrat şi pe drumul judeţean Teiuş - Stremţ - Valea Mănăstirii, însă echipajele DPL Alba au acţionat rapid îndepărtând bolovanii de pe carosabil.
     Comisiile locale de apărare împotriva dezastrelor nu au întocmit încă listele cu pagube, deşi este necesar să se cunoască un cuantum de fonduri pentru efectuarea lucrărilor de strictă necesitate.
     Încă din cursul după-amiezii de miercuri, prefectul judeţului Alba, Ioan Rus, însoţit de responsabili din cadrul CJ Alba, IPJ, IPC Alba şi directori ai unor servicii descentralizate s-au deplasat în zonele afectate de calamităţi, dispunând primele măsuri de urgenţă pentru astfel de situaţii. Ieri dimineaţă, membrii Comisiei judeţene de apărare împotriva dezastrelor s-au reunit la Prefectura Alba, sub comanda prefectului Ioan Rus, pentru stabilirea de noi măsuri în vederea înlăturării cât mai grabnice a pagubelor produse de calamităţile naturale ce s-au abătut asupra judeţului Alba.
Florin ROMAN

Primii 10 mari debitori la asigurările sociale din județul Alba
Suma totală depăşeşte 1.000 de miliarde de lei
     Potrivit informaţiilor furnizate de Monica Ignat - purtătorul de cuvânt al DGMSS Alba, în urma controalelor efectuate de inspectorii instituţiei, au fost stabiliţi primii 10 mari debitori din judeţ la bugetul asigurărilor sociale. Cu mici excepţii, datornicii sunt aceiaşi care figurau şi la începutul anului în curs în evidenţele Direcţiei Muncii Alba. Suma totală depăşeşte 1.000 de miliarde de lei, din care 25,3 miliarde reprezintă contribuţia individuală de 11,67%, reţinută de la salariaţi şi nevirată, majorări de întârziere calculate, penalităţi de întârziere calculate şi penalităţi pentru stopaj la surse calculate, aferente contribuţiei individuale nevirate. Stopajul la sursă este potrivit legii infracţiune, iar inspectorii corpului de control al DGMMS Alba, împreună cu Casa Judeţeană de Pensii, au sesizat organele de urmărire penală. Cu cele mai mari datorii figurează firmele din sectorul minier. Astfel, Filiala Arieş Min S.A. datorează 315,9 miliarde de lei, Filiala Avram Iancu S.A. - 287,3 miliarde de lei, Filiala Roşia Min - 175,8 miliarde de lei iar Filiala Zlatmin Zlatna S.A. - CNCAF Minvest Deva - 96,5 miliarde de lei, pentru aceasta din urmă fiind dispusă executarea silită. Urmează SC Resial SA Alba Iulia care are de plătit 89,4 miliarde de lei ( executare silită ), SC Saturn SA - 28 miliarde de lei ( înlesnire la plată ), SC Incov SA - 11,1 miliarde de lei (înlesnire la plată), SC Apolon Galda - 9,3 miliarde lei, SC Apa CTTA SA - 8,6 miliarde de lei ( înlesnire la plată ).(R.J., A.D.T.)
Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" Alba Iulia - printre cele mai performante din țară
     Chiar dacă marea majoritate a absolvenţilor claselor a VIII-a, care au promovat examenul de capacitate şi s-au înscris pentru admiterea în învăţământul liceal, ştiu deja unitatea de învăţământ unde au fost admişi, există şi elevi care din varii motive nu au izbutit încă. De aceea, începând de ieri şi până în 25 iulie este perioada în care ei pot depune cereri pentru redistribuire pe locurile rămase neocupate. În judeţul Alba au fost scoase la concurs 4186 locuri în învăţământul liceal şi profesional, din care în urma repartizării computerizate au fost ocupate 3276. Pentru unităţile liceale au mai rămas libere 71 de locuri: 41 în limba română şi 30 pentru învăţământ în limba maghiară, iar în învăţământul profesional mai sunt libere 839 de locuri. Mai trebuie precizat că din totalul celor înscrişi, 42 nu au fost repartizaţi pentru că nu au completat suficiente opţiuni. Repartizarea candidaţilor pe locurile rămase libere va avea loc în toamnă.
     O menţiune specială trebuie să facem acum pentru Colegiul Naţional "Horea, Cloşca şi Crişan" din Alba Iulia, unde media ultimului admis a fost de 8,79, ceea ce-l situează printre primele zece unităţi de învăţământ liceal din ţară.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.