Ultima oră
Știri
CSAT este de acord cu scurtarea stagiului militar
     Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a avizat în ultima şedinţă studiul propus de Ministerul Apărării Naţionale privind reducerea duratei serviciului militar de la 12 luni la 8 luni pentru absolvenţii de studii primare şi medii şi de la 6 luni la 4 luni pentru absolvenţii de studii superioare, trecerea la serviciul militar voluntar, precum şi modalităţile de instruire a tinerilor incorporabili în condiţiile reducerii efectivelor armatei şi a creşterii numărului militarilor profesionişti. Consiliul a avizat şi concepţia de organizare şi funcţionare a Universităţii Naţionale de Apărare, ca instituţie de învăţământ militar superior, de cel mai înalt nivel, aflată în subordinea Ministerului Apărării Naţionale. (F.R.)
În sfârşit
CJ Alba are în subordine serviciul public Salvamont
     În ultima şedinţă, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre referitor la regulamentul de organizare şi funcţionare al Serviciul public judeţean Salvamont. Aşa cum se ştie, probabil, judeţul Alba dispune de un bogat patrimoniu turistic compus din rezervaţii naturale, monumente ale naturii, cabane turistice, pensiuni agroturistice precum şi un număr mare de trasee turistice montane în lungime de 680 km. Serviciul public Salvamont are ca obiect de activitate organizarea acţiunilor de salvare în munţi ce cuprinde: patrularea preventivă, căutarea turistului dispărut, acordarea primului ajutor medical în caz de accidente, transportarea turistului accidentat sau a bolnavului la prima unitate sanitară. Salvamont-ul are în componenţa sa trei posturi, din care un şef serviciu şi două funcţii de execuţie. Echipele Salvamont de voluntari vor fi alcătuite din 6 persoane recrutate din localităţile cele mai apropiate de masivii muntoşi. (F.R.)
Prezervative gratis pe Muntele Găina
     Ca în fiecare an, Direcţia de Sănătate Publică Alba, prin Serviciul de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate este alături de participanţii la manifestaţiile de pe muntele Găina. Timp de două zile, Serviciul de Promovare a Sănătăţii va întreprinde acţiuni prin care va promova un comportament sănătos din punctul de vedere al reproducerii, al alimentaţiei, militând împotriva consumului de droguri. "Activităţile vor consta în distribuirea de materiale promoţionale pe temele mai sus amintite prin punctul informaţional pe care îl vom deschide la cortul Crucii Roşii. Şi în acest an PSI a fost alături de noi şi ne-a furnizat prezervativele LOVE PLUS pe care le vom distribui gratis tinerilor în cadrul unor concursuri organizate", ne-a declarat dr. Olimpia Candrea. (F.R.)
Proiectul de hotărâre al liberalilor s-a amânat
     Cei patru consilieri judeţeni ai PNL au depus la CJ Alba proiectul de hotărâre referitor la gestionarea judicioasă a bugetului CJ Alba şi protejarea întreprinderilor din judeţ. Scopul acestei acţiuni îl reprezintă gestionarea cât mai judicioasă a banului public. Întrucât proiectul respectiv are unele prevederi care nu sunt în concordanţă cu legea, Delegaţia permanentă a CJ Alba nu l-a avizat. Totuşi, proiectul de hotărâre a ajuns în plenul CJ Alba, iar consilierii au decis, cu majoritate de voturi, amânarea lui pentru o altă şedinţă după ce liberalii vor corecta greşelile constatate. (F.R.)
Titularizarea în învățământul preuniversitar - verdictul la 25 iulie
     Inspectorul şcolar general al ISJ Alba - Dorin Sandea, ne-a informat că tezele scrise ale candidaţilor pentru titularizarea în învăţământul preuniversitar din judeţul Alba au luat deja drumul comisiilor de corectare. Pe cele 334 de posturi scoase la concurs s-au înscris 792 de candidaţi, dar s-au prezentat efectiv la concurs 709. Care este rezultatul, vom afla alături de ei în data de 25 iulie, în cadrul şedinţei publice de repartizare pe posturi. Locurile care nu vor fi ocupate vor intra în următoarele etape ale mişcării cadrelor didactice, prima dintre acestea fiind ocuparea catedrelor prin plata cu ora sau cumul de către titularii existenţi, urmată în ordine de repartizarea suplinitorilor calificaţi şi cea a suplinitorilor necalificaţi. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Deplasările în străinătate - motiv de
Dispută între putere și opoziție în CJ Alba
Cele două tabere se acuză reciproc că s-au plimbat pe banii contribuabililor
     Preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, a prezentat în faţa consilierilor judeţeni o informare privind situaţia deplasărilor în străinătate efectuate în perioada ianuarie 1999 - decembrie 2001, la solicitarea grupului de consilieri judeţeni ai PNL.
     "Din considerente de obiectivitate am apreciat că este bine ca informarea să acopere o perioadă de trei ani, respectiv anul 1999 ca an pre-electoral, anul 2000 ca an electoral şi 2001 ca an post-electoral. Am gândit că procedând aşa se creează circumstanţe egale, cel puţin sub aspectul perioadei de timp raportate, pentru asumarea răspunderii şi formularea criticilor în ceea ce priveşte activitatea desfăşurată în domeniul cooperării internaţionale atât de către actuala opoziţie în 1999 şi prima parte a anului 2000 când s-a aflat la putere, cât şi pentru actuala putere care se afla în opoziţie", a declarat preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa. Perioada aleasă a stârnit nemulţumirea liberalilor care ar fi dorit ca această informare să cuprindă doar vizitele în străinătate din perioada în care PSD a preluat şefia CJ Alba. De altfel, consilierul Dan Motreanu a declarat că în perioada "guvernării PSD", CJ Alba a alocat de trei ori mai multe fonduri pentru astfel de deplasări, în comparaţie cu perioada în care PNL-ul deţinea şefia instituţiei judeţene. El a declarat că datele oferite consilierilor pot fi trucate, în sensul că nu s-a calculat corect zilele de deplasare ale liberalilor.
     În replică, consilierul PSD Cornel Suciu a declarat că toate vizitele făcute în străinătate de consilieri sau conducerea CJ Alba au vizat întărirea relaţiilor de cooperare şi integrare cu ţări din UE, iar rezultatele sunt vizibile şi evidente, amintind succesele obţinute pe plan european de preşedintele Augustin Presecan.
     În discuţie a intervenit şi ţărănistul Liviu Stoica, care a cerut ca în astfel de deplasări, prioritate să aibă consilierii care cunosc mai multe limbi străine, în detrimentul funcţionarilor CJ Alba de la Relaţii Internaţionale. Pe aceeaşi linie s-a înscris şi declaraţia consilierul PSD Iosif Hada, care a criticat şi el modul de alcătuire a delegaţiilor, lipsa de cooperare a funcţionarilor de la Relaţii Internaţionale şi a cerut o situaţie cu membrii aparatului propriu al CJ Alba care au făcut astfel de deplasări.
     În altă ordine de idei trebuie precizat că situaţia deplasărilor în străinătate pe ani, partide politice şi număr de zile însumate se prezintă astfel: 1999: PNL - 66 zile, PDSR - 36 zile, PD - 14 zile, PNŢCD - 7 zile şi UDMR - 7 zile (în total 130 de zile); 2000: PDSR - 36 zile, PD - 29 zile, PNL - 24 zile, PNŢCD - 16 zile, ANCD - 4 zile, PUNR - 3 zile şi MER - 6 zile (în total 118 zile); 2001:PDSR - 120 zile, PD - 35 zile, UDMR - 16 zile, ApR - 11 zile şi ANCD - 7 zile (total 189 zile).
     Cumulat pe cei trei ani, situaţia este următoarea: PDSR - 192 zile, PNL - 90 zile, PD - 78 zile, PNŢCD - 23 zile, UDMR - 23 zile, ANCD - 11 zile, ApR - 11 zile, MER - 6 zile şi PUNR - 3 zile (în total 437 de zile de deplasări în străinătate).
Florin ROMAN

Ieri dimineaţă, la Alba Iulia
Doi bărbați au fost răniți grav în accidente rutiere
     Ieri dimineaţă, în mai puţin de trei ore, doi bărbaţi au fost răniţi grav în accidente rutiere produse pe raza municipiului Alba Iulia.
     *În jurul orei 7.55, în timp ce traversa strada prin loc marcat şi semnalizat corespunzător, Mircea Alexoae (49 de ani, mecanic) a fost izbit în plin de autoturismul Dacia condus de Ioan Jenică Cuţu (25 de ani, din Alba Iulia, muncitor). Alexoae a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Alba, unde a fost diagnosticat cu traumatism cranian de gradul I, fracturi, multiple plăgi ale feţei. Şoferului Daciei i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, poliţia rutieră Alba Iulia efectuează cercetări.
     *Un alt accident grav s-a produs în jurul orei 10.40, pe şoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Conducând Dacia 1310, Ilie Ionică Crăciun (23 de ani, din Alba Iulia, muncitor) nu se asigură la bariera de la Drâmbar, fiind surprins şi izbit în plin de autobasculanta marca Roman, condusă de Ioan Danciu (36 de ani, angajat al SNCFC - Bucureşti, filiala Dej). Din cauza impactului, portiera din stânga faţă a Daciei s-a deschis şi deoarece şoferul nu avea centură de siguranţă, a căzut pe jumătate din maşină, fiind târât câţiva metri de autobasculantă. Crăciun a fost transportat în stare gravă la Spitalul Judeţean Alba. El a fost diagnosticat cu comă de gradul II, traumatism cranian foarte grav, fiind conectat la aparatele de menţinere a vieţii. Celor doi şoferi le-au fost recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.
Nicoleta TOMUŢA

Frate italian pentru municipiul Blaj
     Nu cu mult timp în urmă o numeroasă delegaţie blăjeană condusă de primarul municipiului de pe Târnave - Ioan Şolea, poposea în oraşul Recanati din Italia cu intenţia stabilirii unor legături culturale şi de colaborare. Semnarea actului de înfrăţire dintre cele două oraşe a avut loc la Academia Română din Roma şi a fost pusă sub semnul a doi mari poeţi: Mihai Eminescu şi Giacomo Leopardi. De altfel, ideea înfrăţirii a pornit de pe tărâm cultural, accentul fiind pus deocamdată pe aspectele culturale ale înfrăţirii, deşi se speră în dezvoltarea unei la fel de viguroase şi reciproc profitabile colaborări economice. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.