Curier județean
Rugăciunea de azi
      Viforul păcatelor acum ne-a ajuns, valurile bolilor acum ne înconjoară, neîncetate dureri ne cufundă, întristări şi dureri ne-au aflat pe noi ticăloşii. Apostoli ai Domnului! Tindeţi mână de ajutor cu rugăciunile voastre. Amin.
Azi, mare praznic
Sfântul prooroc Ilie
     IlieAstăzi, pe 20 iulie, creştinii dreptcredincioşi de pretutindeni prăznuiesc pe strălucitul între sfinţi, prooroc Ilie Tesviteanul. Acest sfânt a trăit cu mulţi ani înainte de apariţia în lume a Domnului Iisus Hristos, pe vremea regelui închinător la idoli, al Iudeii. S-a distins ca un bărbat drept, cu credinţă şi frică de Dumnezeu şi un fierbinte rugător către Tatăl ceresc. Într-atât a strălucit Ilie în virtute, încât Domnul Dumnezeu căuta cu drag la el, era cu el, stătea de vorbă cu el, îi purta de grijă, hrănindu-l în chip minunat când nu mai avea ce mânca şi făcea chiar minuni prin-trânsul. În sfârşit, atât de mult a fost îndrăgit de Dumnezeu, încât învrednicit a fost să nu cunoască moartea, ci răpit a fost şi înălţat la cer cu trupul într-o căruţă de foc. Acesta a fost Ilie, fraţi creştini. Pe unul ca acesta îl aşază sfânta Biserică înaintea noastră, ca, privind la strălucita sa figură, să învăţăm şi să plinim ceea ce se cuvine să învăţăm spre a binemerita toată darea cea bună, ce din Cer, de la Dumnezeu vine.
     Să învăţăm, fraţilor, de la Sfântul Ilie, mai ales să fim drepţi înaintea Domnului şi să ne rugăm Tatălui ceresc cu toată căldura inimii noastre, dacă vrem ca multe din cele de folos să ne fie cu putinţă în viaţa noastră pământească. Câte nu i-au fost cu putinţă lui Ilie, folosind rugăciunea cea fierbinte ţâşnită din inima lui cea dreaptă? A făcut de râs pe neputinciosul Baal şi pe profeţii lui, a lipsit pământul de ploaie trei ani şi şase luni şi apoi iarăşi a făcut de-a plouat, a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului...
     Iată, fraţi creştini, puterea cea marea rugăciunii a dreptului ("mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului" - Iacob, 5, 16). Iată ce putem învăţa cu folos din viaţa marelui prooroc Ilie. Să ne îndreptăm, dar, înaintea lui Dumnezeu, să devenim drepţi şi să ne rugăm, rugăciune cât mai multă din partea noastră, rugăciune cât mai fierbinte, rugăciune pornită din inimă cât mai dreaptă, mai învăpăiată de credinţă. Aşa făcând, adică, îndreptându-ne şi rugându-ne, înseamnă a cinsti după cuviinţă pe Sfântul Ilie, precum şi pe toţi sfinţii lui Dumnezeu, care, la fel, au fost drepţi şi fierbinţi rugători. Cel de sus să ne ajute întru păşirea pe urmele lor.
Preot Ioan SUCIU

Calendar religios
Ortodox: Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul
Catolic: Sf. Pr. Ilie; Sf. Aurel
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Accident feroviar mortal
     Un alt accident mortal de tren s-a consumat în judeţul Alba între staţiile CFR Alba Iulia şi Vinţu de Jos. Victima se numeşte Mihai Fânaru, are 25 de ani, şi este din localitatea Zărneşti (Neamţ). El locuia de ceva vreme în Zlatna, unde lucra ca zilier. Joi seara, în jurul orei 22.00, bărbatul s-a aruncat în faţa trenului accelerat 1737 care circula pe relaţia Cluj Napoca - Bucureşti Nord. Mecanicul de locomotivă susţine că l-a văzut pe tânăr în afara liniilor, dar când s-a apropiat la circa 30 de metri, acesta a intrat între şine, aşezându-se în faţa trenului. În urma impactului violent, Fânaru a decedat pe loc. Încă nu se ştie care este cauza acestui gest extrem, dar se pare că este vorba de o sinucidere. Cei care-l cunosc pe Fânaru au declarat că tânărul urma să plece la muncă în Spania, vărul acestuia trimiţându-i deja 400 dolari. Cercetările în acest caz continuă. (F.R.)

Natura continuă să-și dezlănțuie stihiile
Pagube materiale în numeroase localităţi
     Astfel, la Bucium, Valea Cerbului a ieşit din matcă, distrugând 8 poduri şi podeţe, iar 18 hectare de teren şi fâneţe au fost acoperite de apă. Mai grav este că 16 case şi 52 de anexe gospodăreşti au fost inundate. Probleme mari s-au semnalat şi la Şugag, unde cinci drumuri comunale sunt închise, fiind puternic colmataţi 12 km de drum. Pârâul Gârbova a inundat 12 case şi 50 de anexe, 5 hectare de teren, iar malul pârâului este afectat pe o distanţă de 8 km. Din cauza unui trăznet puternic, cabana Babele, aparţinând Direcţiei silvice, a ars în întregime. Tot trăznită a murit şi o vacă aparţinând lui Ioan Cătălina, din localitatea Bârsana (Şugag). Unele probleme se semnalează şi pe DN 74 în zona Zlatna - Abrud, unde în pofida eforturilor disperate ale lucrătorilor de la Drumuri Naţionale, există porţiuni erodate, care pot ceda în cazul unor ploi torenţiale. Autorităţile judeţene au dat totuşi asigurări că drumul spre Muntele Găina este practicabil.
     În continuare se menţine atenţionarea privind eventuala depăşire a cotelor de atenţie pe principalele râuri din zona de munte. Deocamdată, există doar creşteri artificiale de debite, din cauza calmotărilor. Prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus s-a deplasat din nou în zonele calamitate şi a trimis o solicitare la guvern pentru alocarea de fonduri în vederea refacerii obiectivelor distruse.
Florin ROMAN

Rupere de nori la Bucium - Cerbu
Dezastrul a provocat pagube imense în gospodăriile populaţiei
     Ruperile de nori care s-au produs în zona satelor Bucium - Cerbu şi Angheleşti din comuna Bucium - au îngrozit întreaga populaţiei şi au provocat imense pagube în gospodăriile situate în aval de joncţiunea dintre râurile Cerbu şi Brăteşti. Pur şi simplu, mai ales în zona Angheleşti, pe râul Brăteşti s-a produs o viitură care a ras totul în cale. Copaci întregi au fost smulşi din rădăcini, porţiuni de pământ şi bolovani, care numai cu buldozerul s-ar fi putut mişca, au fost prăvăliţi pe diferite distanţe. Drumul din satul Angheleşti a fost ras de pe faţa pământului. De la locul de întâlnire a celor două râuri prima gospodărie lovită crunt a fost a lui Nicolae Brătean. Norocul a fost că atât grajdul cât şi casa au clădiri rezistente, că altfel ar fi fost rase de pe loc. Totuşi i-au fost distruse gardurile, podeaua grajdului, etc. Viitura a coborât distrugând totul în cale (garduri, coteţe de animale, a inundat pivniţele şi casele multor gospodării, tone de lemn, buşteni întregi au fost luaţi şi aruncaţi peste tot. Grădinile de zarzavaturi, culturile de cartofi au fost acoperite cu resturi lemnoase, pietriş şi nisip, de la joncţiune şi până la Gura Cerbului. Totul a fost inundat şi distrus în mare parte. La o femeie, Elisabeta Tomuş, i-a fost luat coteţul cu porc cu tot. Ca prin minune porcul a scăpat şi a venit acasă. Sute de găini, curci, raţe au fost duse de ape. Până în prezent nu ne-au fost semnalate pierderi de animale mari, mai ales că acestea nu erau în gospodărie, fiind scoase la păşunat. La solicitarea d-lui primar Sorin Amariei David, Compania Gold Corporation a trimis în zona dezastrului 2 buldozere, care lucrează de două zile la îndiguiri şi la deblocarea cursului apei. De asemenea se are în vedere strângerea, prin bunăvoinţa angajaţilor Roşia Montană Gold Corporation a unor ajutoare materiale pentru sinistraţi. O situaţie jalnică, dramatică s-a abătut asupra acestor bieţi oameni, distrugându-li-se truda lor de-o viaţă, în câteva momente.
Ioan RADU

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.