Ultima oră
Știri
Avertizare meteo
     Ieri, 19 iulie, Staţia meteo din Alba Iulia a primit o avertizare din partea I.N.M.H. Bucureşti cu privire la înrăutăţirea vremii în acest sfârşit de săptămână. Potrivit amănuntelor furnizate nouă de meteorologul Ana Costea, şefa staţiei din Alba Iulia, în intervalul de timp 19 - 21 iulie, instabilitatea atmosferică se va accentua, iar cantităţile de precipitaţii pot depăşi cantitatea de 30 l/mp şi, punctiform, chiar de 50 l/mp, îndeosebi în zonele de deal şi de munte.
Problema terenului PROFI s-a rezolvat
     Primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava, ne-a informat în cursul zilei de ieri, că problema terenului destinat construirii supermarketului PROFI a fost rezolvată. Pe cale amiabilă. În urma discuţiilor purtate, petenţii au înţeles că situaţia terenului primăriei este foarte clară şi că solicitarea lor se referă de fapt la altă parcelă. În aceste condiţii Mircea Hava ne-a asigurat că în cursul săptămânii viitoare contractul dintre primărie şi PROFI va fi probabil semnat.
Anca DINICĂ

Accident de muncă la Stratusmob Blaj
     Ieri dimineaţă, la Stratusmob Blaj s-a produs un accident de muncă, un bărbat de 50 de ani fiind foarte grav rănit. Viorel Frătici (electrician în Secţia placaj) se deplasa cu un pod rulant pentru verificarea siguranţelor la tablourile electrice când două scânduri din pod s-au rupt iar omul a căzut de la o înălţime de aproape 9 metri. Frătici a fost internat în secţia ATI a Spitalului Judeţean Alba cu fractură de bazin şi politraumatism prin cădere de la înălţime. Medicii sunt optimişti cu privire la evoluţia stării de sănătate a pacientului. Inspectorii ITM vor cerceta cazul. (N.T.)
Fiii satului Vingard
     Un comitet de organizare format din cei mai intreprinzători locuitori ai satului Vingard vă invită în zilele de 27-28 iulie la o întâlnire de suflet. Fii ai satului veniţi să vă revedeţi colegii, prietenii, pe toţi cei dragi. Veniţi ca alături de ei să vă lăsaţi imaginea în albumul foto-documentar al satului, care va fi realizat cu acest prilej. Veniţi la biserica satului, dar şi la celelalte momente surpriză din programul alcătuit de organizatori! (A.D.)
Infractorul voiajor Eugen Epure a furat şi de la Mănăstirea Râmeţ
     Introdus săptămâna trecută în arest preventiv pentru 30 de zile, infractorul voiajor Eugen Epure (46 ani, din Paşcani - Iaşi) a început să-şi "mărturisească" încet, dar sigur, din păcatele anterioare. Astfel, cuprins de... remuşcări, Epure a recunoscut că în 10 iunie a.c., în timp ce profita de ospitalitatea Mănăstirii Râmeţ, el a furat de aici o drujbă pe care a vândut-o unui amator de chilipiruri din comuna Râmeţ. Poliţiştii au reuşit să-l identifice pe cumpărător şi să recupereze prejudiciul, predându-l Mănăstirii Râmeţ. În timpul cercetărilor, poliţiştii au descoperit că Epure mai vânduse pe raza comunei Râmeţ bunuri furate din cabane de vacanţă de pe Valea Sebeşului. De menţionat faptul că Eugen Epure a fost prins de poliţiştii din Şugag, săptămâna trecută, după ce spărsese alte şase cabane din zonă. De această dată nu a mai reuşit să valorifice bunurile furate, fiind capturat în timp record de poliţie şi introdus în arestul preventiv al IPJ Alba.
Nicoleta TOMUŢA

Procurându-şi chei potrivite
Un tânăr fura de la... vecinul său de bloc
     Constantin Aurel Sunzuian (15 ani, din Alba Iulia) a fost identificat de poliţiştii din cadrul Biroului de Ordine Publică - Poliţia municipiului Alba Iulia ca fiind autorul a mai multor furturi comise din apartamentul vecinului său de bloc - Lucian S. Păgubaşul a sesizat poliţia marţi, 16 iulie, despre faptul că din apartament i-au dispărut în repetate rânduri diferite sume de bani, deşi uşa de la intrare nu a fost forţată. Poliţiştii au aplicat la acea dată o capcană chimică pe mai multe bancnote, lăsate tentant la vedere, pentru atragerea eventualului hoţ. Joi, 18 iulie, după ce păgubaşul a reclamat dispariţia banilor capcanaţi, poliţiştii au efectuat cercetările de rigoare şi au descoperit urme din substanţa chimică pe mâinile tânărului vecin al păgubitului. Acesta îşi procurase o cheie potrivită cu care intra în apartamentul vecinului său, atunci când acesta nu era acasă. Sunzuiană a creat un prejudiciu, prin furt repetat, de aproximativ 3 milioane de lei. În cauză, poliţia continuă cercetările. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Vocea opoziției nu este ascultată la Sebeș
     Cei doi consilieri locali pe care Partidul Democrat îi are ca reprezentanţi în Consiliul local Sebeş au criticat recent într-o conferinţă de presă activitatea acestei instituţii. Ei spun să ea este complet aservită primarului şi PSD, poate şi pentru că PSD deţine majoritatea covârşitoare a fotoliilor de consilieri locali. Dar asta poate n-ar fi chiar o problemă dacă ar fi luate în considerare şi propunerile venite din partea consilierilor opoziţiei, atunci când ele servesc binele cetăţeanului şi aduc venituri la bugetul local. Cei doi consilieri locali sebeşeni - Ştefan Cărpinişianu şi Radu Călin Şerbănescu afirmă că în afara primarului, doar ei mai au iniţiative în Consiliul local. Dar ele sunt respinse de majoritatea PSD, iar unele nici măcar nu sunt incluse pe ordinea de zi. Printre exemplele negative prin care-şi susţin afirmaţiile se află asocierea Primăriei municipiului Sebeş cu firma ECOSTAR (formată dintr-un grup de oameni de afaceri sebeşeni) pentru construirea unui supermarket. Nimic rău la prima vedere, spun ei, dar...
     În toamna anului trecut Primăria municipiului Sebeş a primit o cerere de asociere cu firma OMV pentru construirea unei staţii orăşeneşti de distribuţie de carburanţi. Deşi consilierii PD au cerut vot secret privind asocierea, propunerea a fot respinsă şi proiectul a căzut. În luna februarie 2002 pe acelaşi teren vizat de OMV şi refuzat, Firma ECOSTAR propune primăriei asocierea pentru construirea supermarket-ului. Primăria municipiului Sebeş urmează să participe la asociere cu terenul şi primeşte în schimb 12% din profitul supermarket-ului. Consilierii locali ai PD au propus completarea acestui articol din contract cu o sumă minimă pe care bugetul local s-o primesacă indiferent de profitul firmei. O sumă care să reprezinte contravaloarea chiriei lunare a terenului care ar fi putut fi obţinută dacă el ar fi fost concesionat direct prin licitaţie şi nu s-ar fi recurs la modalitatea asocierii. Şi de aceasă dată propunerea lor a fost respinsă. Aceeaşi soartă au avut-o propunerile de reglamentare a activităţii de taxi, a circulaţiei autocarelor prin municipiul Sebeş (care este foarte aglomerat mai ales vara) sau aprobarea unui regulament de funcţionare a Consiliului local. Una peste alta, vocea opoziţiei nu este ascultată la Sebeş!
Anca DINICĂ

Amenzi usturătoare pentru nerespectarea legii mediului
     Continuând acţiunea "Judeţ curat", IPM Alba a efectuat recent controale privind salubrizarea unor oraşe şi comune. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că majoritatea primăriilor nu dispun de servicii de salubritate, gestionarea deşeurilor făcându-se în gospodăriile localnicilor. Solicitându-se respectarea legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, reprezentanţii primăriilor au fost atenţionaţi să ia măsurile ce se impun împotriva celor care aduc prejudicii mediului înconjurător, prin arderea miriştilor. De asemenea, în zona Munţilor Apuseni s-a impus desfiinţarea depozitelor de rumeguş amplasate în zone neautorizate şi colectarea lor în containerele amplasate de MDF Sebeş Frati.
     Şeful IPM Alba, ing.Dimitrie Clepan, ne-a informat că datorită măsurilor stabilite de inspectori au fost desfiinţate un număr de 34 de depozite neorganizate, în suprafaţă de 13.460 mp, au fost igienizate cursurile unor râuri pe o lungime de 86 km.
     De asemenea, au fost curăţate căile rutiere, rigolele au fost decolmatate, iar spaţiile verzi şi perdelele de protecţie au fost reamenajate. Ca urmare a verificărilor efectuate şi neregulilor constate, inspectorii au aplicat 10 sancţiuni contravenţionale, din care două avertismente şi opt amenzi în valoare totală de 126 de milioane de lei. (A.D.T.)
O mașină furată din Ploiești a ajuns la Sebeș prin filiera Deva
     Un autoturism marca Tico Daewoo, furat în noaptea de 8/9 aprilie a.c. din Ploieşti a fost recuperat joi, 18 iulie, de poliţiştii prahoveni tocmai din...Sebeş. O echipă a Serviciului Poliţiei Judiciare din IPJ Prahova (sprijinită de poliţiştii din Sebeş) a descins ieri în cartierul ţiganilor căldărari din Sebeş şi a recuperat autoturismul - un Tico de culoare albă, cu număr roşu AG019836 - din curtea lui M.S.
     În fapt, poliţiştii prahoveni au capturat zilele trecute o cunoscută bandă de hoţi de autoturisme care acţiona de mai multă vreme pe raza municipiului Ploieşti. Se pare că hoţii aveau relaţii cu o altă reţea care înmatricula ilegal autoturisme furate sau aduse ilegal în ţară, ei reuşind astfel să "mărite" în timp record maşinile furate. Autoturismul marca Tico Daewoo recuperat joi de la Sebeş era vândut deja "la a doua mână", cumpărătorul iniţial fiind un anume Daniel Fodoreanu din...Deva. De la acesta a cumpărat autoturismul Tico cetăţeanul din Sebeş - potrivit încadrării juridice, "cu bună credinţă". Ultimul cumpărător, cel din Sebeş, nu va fi cercetat penal de poliţie însă a rămas şi fără maşină, şi fără bani. În continuare, poliţiştii prahoveni vor derula cercetări pentru identificarea modalităţiilor în care s-a reuşit întocmirea actelor cu aspect legal, atât cele de înmatriculare, cât şi cele de vânzare cumpărare.
Andreea RADU

Primarul Aiudului s-a întors cu tolba plină de la București
     În cursul zilei de miercuri, primarul municipiului Aiud s-a întâlnit la Bucureşti cu d-l Octav Cozmâncă, ministru al Administraţiei Publice Locale, în vederea rezolvării definitive a situaţiei celor două blocuri A12 şi P2F, prin obţinerea unor fonduri de la ANL necesare finalizării lucrărilor. În cursul lunii iulie, problema trecerii în administraţia Consiliului local a celor două construcţii va fi definitivată printr-o Hotărâre de Guvern.
     O altă întâlnire a d-lui primar a fost cu d-l ministru secretar de stat, Iacob Zelenco de la APAPS, în vederea identificării unor posibilităţi de a oferi eventualilor investitori unele spaţii care sunt în administrarea Consiliului local al municipiului Aiud. D-l ministru a promis că, pe măsură ce va avea informaţiile referitoare la spaţii, va îndruma investitorii spre municipiul Aiud.
     Întrucât deplasarea ansamblului folcloric "Doina Aiudului" în Polonia, la Festivalul Internaţional de Folclor din Kolobrzeg, în perioada 13-17 august 2002 necesită o susţinere financiară, la întâlnirea primarului municipiului Aiud, d-l Liviu Octavian Rusu, cu secretarul general al Ministerului Culturii şi Cultelor, d-l Ioan Hidegcuti, s-a decis alocarea sumei de 60 de milioane de lei pentru această deplasare, prin intermediul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.