Ultima oră
Știri
"Camerata blăjeană"
     Cunoscut ca unul dintre cele mai active, Despărţământul ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj ne propune acum o nouă acţiune. Diferită de cele de până acum, care în general au avut ca tematică literatura română, creaţia poetică actuală, istoria românilor. Este vorba de un festival internaţional de muzică clasică intitulat "Camerata blăjeană". Acţiunea, la care vor participa tineri laureaţi ai concursurilor internaţionale şi lectori din România şi Italia, va avea loc în intervalul 1-15 august şi pe lângă concerte şi recitaluri va include şi cursuri de perfecţionare la mai multe instrumente: pian, canto, canto coral, vioară, violoncel, harpă, fagot; seminarii şi conferinţe. Directorul artistic al festivalului este Ioana Ungureanu - muzicolog şi profesor la Conservatorul "Santa Cecilia" din Roma. Alături de Despărţământul ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj, la organizarea acestui festival contribuie şi Primăria municipiului Blaj, Institutul Teologic Greco-Catolic Blaj, Confederaţia Naţională a Femeilor din România.
Anca DINICĂ

Cadrele didactice din învăţământul preşcolar şi preuniversitar la examene
Puțini profesori de nota 10, multe note cuprinse între 1 și 5
     Ieri, la sediul Inspectoratului Judeţean Şcolar Alba au fost afişate rezultatele examenelor de titularizare pentru posturile vacante din învăţământul preşcolar şi preuniversitar. Pe cele peste 300 de posturi au candidat 709 candidaţi (din 795 înscrişi) iar majoritatea lucrărilor au fost corectate la Universitatea de Vest Timişoara. Rezultatele demonstrează că avem puţini profesori de nota 10, în schimb au fost înregistrate multe note cuprinse între 1 şi 5. Au predominat notele de mijloc, cuprinse între 5 şi 8. Cel mai bine au "punctat" candidaţii pentru posturile din învăţământul preşcolar, toţi cei 64 înscrişi luând note peste 5. La polul opus s-au situat cei care au candidat la titlul de profesor de limba germană, ambii candidaţi înscrişi neobţinând notă de trecere. * La catedra de informatică, din cei 16 candidaţi, 9 au obţinut note peste 5 (cei picaţi având notele cuprinse între 1,10 - 4,55); * la matematică, din cei 53 de profesori înscrişi, 12 au promovat, doar unu înregistrând un scor peste nota 7 (cea mai mică notă fiind 1,15); * fizica a fost aleasă de 11 candidaţi, din care 10 au promovat; * la limba română s-au înscris 44 de candidaţi, 39 obţinând rezultate peste 5; * candidaţii de la limba engleză s-au dovedit bine pregătiţi, 56 din 58 promovând examenul de titularizare; * şi cei 19 profesori de geografie înscrişi au promovat "in corpore" examenul; * la biologie din 17, 12 au obţinut note de trecere; * educaţia fizică s-a dovedit a fi un examen cu multe obstacole, doar 9 din cei 30 de candidaţi "sărind" peste 5; * la disciplinele tehnice, instruire practică şi agricolă - toţi candidaţii au fost admişi; * la învăţământul în limba maghiară, doar unu din cei 3 candidaţi a obţinut notă de trecere; * cei mai mulţi candidaţi s-au înregistrat pentru locurile din învăţământul primar gimnazial, 208 învăţători fiind înscrişi la concursul de titularizare, 167 obţinând note peste 5.
     În perioada imediat următoare, în funcţie de notele obţinute va avea loc etapa de repartizare a candidaţilor admişi. Probele desfăşurate în perioada 16-17 iulie au dovedit că este mult mai uşor să fii examinator decât... examinat, nu-i aşa domnilor profesori?
Anca DINICĂ,
Dana MOTREANU

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pe Muntele Găina, timp de două zile
Românii au petrecut în sfânta tradiție moțească
     Încă de sâmbătă dimineaţa, mii de oameni au luat calea Muntelui Găina, fie per-pedes, fie cu autoturisme sau căruţe. Primii sosiţi pe legendarul vârf au fost salariaţii de la Prefectura şi CJ Alba, dar şi de la diverse servicii descentralizate, militarii şi poliţiştii, care au organizat totul în cele mai mici detalii.
     Coloana oficială a ajuns pe munte, după-amiaza, oprindu-se pentru un scurt popas şi la casa memorială a lui Avram Iancu. Alături de prefectul Ioan Rus au fost prezenţi ministrul Dezvoltării şi Prognozei, Leonard Cazan, Ioan Opriş, secretar de stat la Ministerul Culturii şi Cultelor, parlamentarii PSD din Alba, senatorul Cornel Filipescu, deputatul Constantin Selagea şi alţi colegi din ţară, preşedintele interimar al CJ Alba, Eugen Popa, viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Rotar, şeful Oficiului Prefectural Câmpeni, Nicolae Puiuleţ şi colegul său Dumitru Bobar etc. De asemenea a fost văzut în mulţime preşedintele CENTROCOOP, Nicolae Gavrilă, însoţit de mai mulţi colegi din ţară, Ioan Curtean de Hondol, români din diaspora, primari din Munţii Apuseni, preşedintele PUR Alba, Nicolae Popa etc.. Au lipsit, cu excepţia PSD şi PD, lideri reprezentativi ai altor partide politice. Oficiul Prefectural din Câmpeni a oferit sâmbăta dimineaţa 1200 de plăcinte cu brânză.
     Liderul PD, Traian Băsescu, însoţit de preşedintele PD Alba, Mircea Hava, deputatul Alexandru Pereş, vicepreşedintele CJ Alba, Doru Cetean, consilierul judeţean PD, Ioan Dumitrel a pozat cu mai multe moaţe şi a oferit autografe.
O sărbătoare a tuturor
     Sărbătoarea din acest an de pe Muntele Găina a beneficiat de o vreme ideală, ceea ce i-a îndemnat pe circa 5000 de oameni, în special din judeţele Alba, Cluj, Bihor şi Arad să urce pe munte. Din păcate, hunedorenii au lipsit cu o tabără organizată. Cei care au ajuns pe Găina au avut pregătite corturi cu tărgi, pături pentru circa 1000 de persoane. Corturile au avut chiar becuri şi surse de apă pentru spălat. Organizatorii au pregătit şi WC-uri ecologice în zonă. Pentru îndeplinirea acestor condiţii, 30 de militari au lucrat din greu timp de 10 zile.
     Focurile de tabără au strâns sâmbătă noaptea în jurul lor zeci de tineri, care au cântat şi dansat până în zorii zilei. Reuşite au fost şi focurile de artificii care au durat circa 15 minute.
     În pofida apelurilor insistente făcute de organizatori prin presă dar şi la staţia de amplificare, muntele era plin de recipienţi din plastic, deşeuri menajere şi mucuri de ţigară.
     Circulaţia pe munte s-a desfăşurat în condiţii normale, cu mici excepţii. Oricum nu s-au înregistrat blocaje şi ambuteiaje ca în alţi ani şi asta datorită poliţiştilor care şi-au făcut bine treaba. De altfel, poliţiştii nu s-au confruntat cu probleme deosebite, comandantul IPJ, col. Marin Aron şi adjunctul său, maiorul Mircea Crişan, coordonând cu succes toate acţiunile chiar la faţa locului. A deranjat în schimb amplasarea defectuoasă a tarabelor comercianţilor. S-au vândut multe lucruri de proastă calitate şi mai puţine produse de artă populară autentică. Nici personalul Serviciului de Ambulanţă nu s-a confruntat cu probleme deosebite, chiar dacă a fost ceva de lucru, până duminică la orele amiezii înregistrându-se peste 70 de cazuri (fracturi, dureri de cap şi dinţi, diaree, spasmofilii, angine pectorale etc.).
     Dr. Mariana Avrămuţiu ne-a declarat că numărul consultaţiilor a fost totuşi mai mic faţă de alţi ani.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ

Muzică, bună dispoziţie şi... politicieni!
     În ciuda spaimei inoculate de avertizările INMH, în acest an, Sfântul Ilie s-a dovedit blând. Cei care s-au încumetat să-l înfrunte şi au răspuns invitaţiei de a participa la ediţia din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina s-au bucurat de condiţii meteo excelente, care au contribuit la reuşita manifestării. Cele două spectacole folclorice - de sâmbătă seara şi duminică dimineaţa au avut un real succes, chiar dacă, cel de sâmbătă s-a prelungit cu ceva mai mult de o oră datorită ambiţiei prefectului judeţului Cluj de a vedea pe scenă aproape întreg repertoriul Ansamblului folcloric "Dor Transilvan", reprezentantul pe munte al zonei etnofolclorice a Clujului. Motiv pentru care spectacolul folcloric a fost întrerupt la ora 24.00 de focurile de artificii.
     Chiar dacă majoritatea ansamblurilor au reprezentat zona Transilvaniei, artiştii s-au străduit să ofere publicului un program cât mai variat, ilustrativ pentru folclorul întregii ţări. Lor li s-au alăturat în spectacol laureaţi ai Festivalului concurs "Sus, sus, sus, la moţi, la munte", desfăşurat în cursul săptămânii trecute la Câmpeni.
     Aproape nimic n-a lipsit pe munte: muzica, buna dispoziţie, ţuica de cireşe, berea, mititeii şi... politicienii. Cel mai aplaudat a fost, poate şi datorită ineditului prezenţei, preşedintele Partidului Democrat - Traian Băsescu. Venit, la invitaţia organizaţiei judeţene PD Arad, pentru prima dată pe Muntele Găina - Traian Băsescu nu a făcut politică, chiar dacă datorită unei întârzieri de câteva minute, semnalul de întâmpinare al tulnicăreselor din Avram Iancu destinat lui (la fel au fost întâmpinaţi şi ceilalţi oficiali) s-a suprapus cu slujba de pomenire oficiată la Crucea Iancului de ÎPS Andrei - arhiepiscopul Alba Iuliei. El a fost însoţit de deputatul Emil Boc, preşedinţii organizaţiilor PD din Alba, Arad, Bihor, Cluj-Napoca şi Hunedoara. Şi pentru că nu a venit să facă politică, programul său a fost unul cât se poate de imprevizibil. Firesc, pentru personalitatea sa. Oricum el s-a simţit foarte bine şi a apreciat atât efortul organizatorilor cât şi cel al participanţilor la această manifestare folclorică în aer liber - cea mai mare din ţară.
     Spuneam că n-a lipsit aproape nimic. Ne referim la creatorii de artizanat, de la an la an mai rari, dar şi mai indisciplinaţi cei care mai sunt. Aşa se face că deşi era destinat moţilor din zona Munţilor Apuseni, concursul meşterilor populari a fost câştigat, la secţiunea ceramică de trei persoane din Korund, judeţul Covasna.
Câştigătorii festivalului - concurs "Sus, sus, sus, la moţi, la munte"
     Desfăşurat în zilele de 18-19 iulie la Câmpeni, Festivalul - concurs "Sus, sus, sus, la moţi, la munte" a reunit tineri interpreţi din toată ţara. Din cei peste 40 de tineri care au trecut de preselecţie juriul condus de îndrăgitul solist Nicolae Furdui Iancu a desemnat următorii câştigători: *Solişti instrumentişti: Premiul I - Alin Joldiş (Alba Iulia), Premiul II - Emil Macarie (Blaj), Premiul III - Dorin Boar - Blăjan (Câmpeni); *Solişti vocali: Marele Premiu - Marius Josceanu, Premiul I - Maria Bârsan, Premiul II - Adrian Ţiboc (Alba Iulia), Premiul III - Corina Irina Lele, Premiul tinereţii - Dorin Alin Bocşa, Premiul Societăţii "Avram Iancu" - Irinel Popa, Premii speciale: Corina Joldiş şi Victoria Raica. *Secţiunea interpretare tulnic: Premiul I - Argentina Floca (Avram Iancu), Premiul II - Maria Ana Gligor (Avram Iancu). Au fost acordate două premii colective grupurilor de tulnicărese din Avram Iancu şi Tîrsa.
Anca DINICĂ

După o urmărire ca-n filme
Un tânăr teribilist a ajuns cu maşina unchiului său direct în... cimitir
Poliţiştii au organizat mai multe baraje pentru stoparea vitezomanului
     Scene desprinse parcă din filmele americane de acţiune au putut fi văzute vineri seara în mai multe localităţi ale judeţului Alba, cu maşini ale Poliţiei urmărind o dubiţă marca Toyota. Protagonistul acestei întâmplări este Lucian Pop, de 18 ani, un tânăr teribilist care s-a urcat în maşina unchiului său, Constantin Stoian, de 48 de ani (administrator la SC Coroana de Aur Aiud) şi a plecat la drum deşi nu avea carnet de conducere. Văzându-se fără maşină, Stoian a anunţat Poliţia, solicitând stoparea fugarului.
     La intrarea în Alba Iulia, cu toate că a fost atenţionat sonor să oprească, Lucian a apăsat şi mai tare pe pedala de acceleraţie, obligându-i pe poliţişti să plece în trombă în urmărirea lui. Imediat pe drum au fost organizate blocaje cu autoturisme de mare tonaj, pe care tânărul le-a depăşit prin evitare pe străzile laterale. El nu a mai ţinut cont nici de semafoare şi nici de trecerile de pietoni. Noroc că semnalele acustice ale maşinilor Poliţiei i-au pus în gardă pe eventualii trecători. La acestea se adaugă şi talentul tânărului şofer, care deşi nu are permis de conducere, a reuşit să evite eventualele accidente sau tragedii.
     Urmărirea vitezomanului a continuat după ieşirea din Alba Iulia pe DN 1, înspre Sebeş, unde erau deja pregătite alte baraje. Lucian Pop nu a mai ajuns însă la Sebeş, întrucât, în Lancrăm, el a încercat să evite un autoturism şi, în plină viteză a intrat în gardul unui cimitir. Deşi conducea cu viteză iar impactul a fost destul de puternic, tânărul a scăpat cu viaţă şi fără mari traumatisme. Cercetările în acest caz mai puţin obişnuit continuă.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.