Curier județean
Rugăciunea de azi
      Către Tine, Stăpâne, Iubitorule de oameni, sculându-mă din somn scap şi spre lucrurile Tale mă nevoiesc; mă rog Ţie ajută-mi cu milostivirea Ta în toată vremea şi în tot lucrul. Scapă-mă de toate lucrurile cele rele, lumeşti şi de sporirea diavolească izbăveşte-mă şi mă du întru Împărăţia Ta cea veşnică. Că Tu eşti făcătorul meu şi purtătorul de grijă şi dătătorul a tot binele; căci întru Tine este toată nădejdea mea şi slavă înalţ, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Foca; Sf. Mc. Trofim şi Teofil
Catolic: Sf. Brigitta
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
7 miliarde de lei pentru încălzirea locuințelor
     Până la finele lunii iunie a acestui an, la nivelul judeţului s-a acordat ajutor pentru încălzirea locuinţelor în sumă totală de 7.106.773.000 de lei, se arată într-un comunicat al compartimentului "Relaţii cu publicul" din cadrul Direcţiei Generale de Muncă şi Solidaritate Socială Alba. De acest ajutor au beneficiat un număr de 35.419 persoane, după cum urmează: în sistem centralizat 13.619 beneficiari, cu suma de 3.199.729.000 de lei; gaze naturale: 6722 de beneficiari cu suma de 701.594.000 de lei; lemne: 15.078 de beneficiari cu suma de 3.205.450.000 de lei. (R.J.)
În judeţul Alba s-au înregistrat
Peste 12.000 de cereri pentru ajutorul social
S-au plătit peste 32 de miliarde de lei de la începutul anului
     De la începutul anului, angajaţii Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Direcţiei Generale de Muncă şi Solidaritate Socială Alba au efectuat un număr de 65 de controale la tot atâtea primării din judeţ, verificându-se modul de aplicare a prevederilor Legii 416/2001 privind venitul minim garantat şi al H.G. 1099/2001 privind normele metodologice de aplicare a acestei legi, în conformitate cu ordinul ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale nr. 41 din 29 ianuarie. Asfel, în luna iulie, toate cele 76 de primării au trimis raportul statistic privind acordarea ajutorului social pentru primele 6 luni ale anului, întârzieri fiind la Aiud, Almaşu Mare, Arieşeni, Gîrda de Sus şi Valea Lungă, de unde datele au fost preluate telefonic. Din centralizarea celor 76 de rapoarte rezultă că, de la începutul anului, au fost înregistrate 12.150 cereri de acordare a ajutorului social, aflându-se în plată (la finele lunii trecute) un număr de 7.669 dosare, ceea ce reprezintă 5,96 dosare la 100 de familii. Cumulat, până la finele lunii iunie s-au plătit 35.234 de dosare, în sumă totală de peste 32 de miliarde de lei, cu o medie ce depăşeşte 5800 de dosare lunar. (R.J.)
Pe când un "Târg de băieți" la Roșia de Secaș?
     De ani de zile urmărim în presa locală prezentarea detaliată a pregătirilor pentru Târgul de fete de pe Muntele Găina. Nu a lipsit niciodată repararea drumurilor. Este firesc şi, în sfârşit, o stare de normalitate. Citim în aceeaşi presă că nu sunt uitate nici celelalte căi rutiere ale judeţului. Purcedem la drum înspre o altă graniţă a judeţului, cea cu Sibiul, la Roşia de Secaş. De la Alba Iulia la Cunţa - drum impecabil, de la Cunţa la Roşia de Secaş - drum impracticabil. Nimic reparat. Cratere "selenare" te pândesc de-a lungul căii. Pe alocuri şoseaua e abandonată de şoferi, alegându-se trasee laterale, drumuri de ţară din pământ bătătorit, mai neted ca asfaltul. Merg cu 20 km pe oră şi vorbesc de rău pe mai-marii care ne-au indus în eroare cu lăudăroşenia lor. Să spui că s-au făcut reparaţii şi să nu observi chiar nici una, cât de mică - diferenţă de la cer la pământ. De cel puţin 6 ani, pe această rută nu s-a mişcat nimic. Propun primarului din Roşia de Secaş organizarea unui Târg de băieţi, anual, ca o parte din fonduri să ajungă, în fine, şi pe la noi.
     P.S. Domnilor politicieni, de la ultima campanie electorală aţi mai călcat pe acest drum? Aveţi grijă, o să vi se răstoarne carul cu promisiuni!
Nelu ROŞIANU

Pe Muntele Găina
Turiștii transformați de alcool în...cocoși au fost potoliți cu amenzi de câteva milioane de lei
     Ca în fiecare an, temperaturile uşor mai scăzute din vârful Muntelui Găina au fost compensate de turişti cu gradele procurate din variatele licori bahice, aduse aici fie de reprezentanţe cunoscute pe plan naţional sau fie pur şi simplu de prin butoaiele moţilor. Astfel că, la primele ore ale dimineţii de duminică, muntele aducea mai degrabă cu o redută de la Plevna, împânzită cu corpuri umane, învinse în lupta cu Bachus. Cât despre turiştii de pe Găina, care s-au transformat în cocoşi de luptă mexicani după ce aceştia au înghiţit mai mult decât îi ducea târtiţa, jandarmii prezenţi non-stop în dispozitiv ne-au informat că au fost potoliţi cu amenzi usturătoare, în valoare de câteva milioane de lei. De asemenea, patrulele de jandarmi şi poliţie au vegheat în permanenţă ca distracţia să nu se transforme într-o încăierare generală. Mai mult, poliţia rutieră a ridicat în vederea confiscării câteva permise de conducere de la şoferii care, ignorând dificultatea şi elementele de risc ale traseului muntos, au luat la bord alcool mai mult decât puteau duce.
Nicoleta TOMUŢA

Poșta Română - prezență de succes la Târgul de Fete de pe Muntele Găina
     Unul dintre standurile cele mai vizitate de pe Muntele Găina a fost în acest an cel al Companiei Naţionale Poşta Română - Oficiul judeţean Alba. Doamna Emilia Retegan - şeful oficiului, ne-a informat că materialele promoţionale ale companiei s-au bucurat de un mare succes, la fel ca şi pliantele gratuite distribuite prin intermediul lor. Ca o noutate - la standul Poştei Române a funcţionat un serviciu Internet unde a putut fi consultat site-ul oficial al Companiei Naţionale Poşta Română şi au putut fi obţinute informaţii despre cele mai noi servicii oferite de Poşta Română. Printre ele serviciul E-Post de transmitere rapidă de mesaje. Deşi serviciul este foarte nou şi încă pentru mulţi dintre potenţialii utilizatori nu-i cunoscut, s-a înregistrat o trimitere de acest fel, spre o adresă din Braşov. Şi pentru că tot vorbim de trimiteri să mai spunem că au existat 65 de trimiteri clasice (vederi sau scrisori) de pe Muntele Găina spre străinătate (Germania, Norvegia şi Franţa) Toate acestea, ca şi cele spre intern al căror număr a fost mult mai mare, au purtat o ştampilă specială marcând locul şi momentul trimiterii "Poşta Română, Muntele Găina, 21 Iulie 2002". Direcţia Regională de Poştă Braşov (de care aparţine oficiul judeţean Alba) a fost reprezentată la Târgul de Fete de directorul Gheorghe Oroian. Una peste alta, standul Poştei Române de pe Muntele Găina a fost în acest an cel mai bun.
Anca DINICĂ

Recensământul agricol este mult mai complex decât cel al populației
     Recensământul general agricol se va derula în perioada 3 decembrie 2002 - 31 ianuarie 2003, în două etape, prima dintre ele până la finele acestui an constituind-o vizita preliminară. O asemenea acţiune de o asemenea anvergură nu a mai avut loc în România din anul 1948, deşi anual s-au mai efectuat centralizări ale efectivelor de animale pe specii, iar în 1978 a avut loc un recensământ al viilor şi pomilor. Inventarierea agricolă se anunţă extrem de complexă, depăşind ca şi dificultate recensământul populaţiei şi locuinţelor desfăşurat în martie 2002. Vor fi urmărite mai multe paliere, urmând a se recenza suprafeţele agricole, structurile de culturi, productivitatea, producţia obţinută, efectivele de animale pe vârstă, sex şi destinaţie economică, dotarea cu utilaje agricole, resursele de muncă, pregătirea profesională, adăposturile, tipurile de îngrăşământ folosit etc. După cum ne-a informat directorul Direcţiei de Statistică Alba, ec. Ana Topârceanu, până la finele acestei săptămâni va fi definitivat formularul special destinat recensământului. Apoi urmează să fie constituite comisiile judeţene, să fie desemnaţi recenzorii şi recenzorii-şefi. O pondere însemnată din numărul persoanelor implicate o vor deţine specialiştii din cadrul Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Alba, aşteptându-se o bună colaborare din partea populaţiei. În altă ordine de idei, se speră ca până la sfârşitul anului în curs vor fi finalizate datele referitoare la recensământul din luna martie. (R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.